Skyltar Stockholm

Gammalt och nytt – Skyltsöndag från Gamla stan

Söndag! Och dags igen för en rolig och trevlig ”Skyltsöndag” som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. Här är det skyltar av olika slag som gäller med väldigt fri tolkningen.  Idag bjuder jag på  nyfångade alster från Stockholms historiska centrum, Staden mellan broarna, Gamla stan. Och en blandning av gammalt och nytt

På Stortorget, inrymt i det gamla ”Börshuset” från 1700-talet  finns Svenska akademien, Nobelmuseet och Nobelbiblioteket.

Gammalt och nytt

samsas ganska fint i Gamla stan. Husen och miljöerna består och skyddas och vårdas varsamt. Och vad gäller butiker så har det i vissa gränder och längs några gator dykt upp turistshoppar. Butiker, som i mitt tycke,inte alls passar in. Men drar man sig en bit bortom turiststråken slipper man dessa och kan i stället hitta många små butiker med ett helt annat sortiment.

Börshuset i Gamla stan är från 1700 talet men här blandas idag gammalt och nytt.  Nobelmuseet  med Nobelbiblioteket är väl värt ett besök.

Sedan september 2018 och fram till september 2019 pågår en utställning som belyser Martin Luther Jr som ledare och hans kamp  för den amerikanska medborgarrättsrörelsen där han också stred för afroamerikaners rättigheter.

Precis som i Stockholm i övrigt renoveras det i Gamla stan. Här på Stortorget, den plats där Stockholm växte fram, har man satt upp plast på husen som ska renoveras och sedan avbildat husen på plasten. Det rosaröda huset, bredvid det gula, finns ett minnesmärke i form av en kanonkula inmurad i fasaden. En sägen berättar att kulan skjutits dit dit i samband med Gustav Vasas belägring av staden 1521 och avsedd att döda kung Kristian II av Danmark då han skulle ha suttit i ett av husets fönster.Men kulan missade. Mer sanning ligger det i att kulan är symbolisk och senare murats in i det gamla huset när en möbelhandlare på 1700 – talet lät bygga om huset. Detta var en mer symbolisk handling för Gustav Vasa fick ju Kristian den II att ge upp.

Den rosa byggnaden, det Schantzska huset, (namn efter byggherren)  bredvid det gula, anses vara ett av Stockholms äldsta bostadshus med anor från 1300-talet. 

Passande skylt för Stadsmissionens ”secondhandbutik”

 

Längs Västerlånggatan, ett av turiststråken i Gamla stan, hittade jag en tämligen nyöppnad  och rolig butik, ”Eye shut island”. Och här var det en hel del designtryck och annat som fanns. Roligt att titta in här.

 

Fler ”söndagsskyltare”  finns här!  Titta gärna in!

26 svar på ”Gammalt och nytt – Skyltsöndag från Gamla stan”

  1. Skyltar hittade jag och att strosa här i Gamla stan är alltid trelvigt och jag letar ofta upp lite lugnare gränder när jag är här. Det finns så många fina detaljer att se.
   Önskar dig också en fin söndag.
   Kram!

 1. Perfekt att nämna Martin Luther King, Jr just nu. På måndag firas nämligen
  MLK-dagen i USA. Han har fått sin egen dag, men det tog en lång tid, och det
  är den sån där ”helgdag” då en del har ledigt – en del måste jobba.

  Gamla Stan är alltid fascinerande.

  1. Gamla stan har mycket och jag strosar gärna här. Men jag bor bra här på kajen och vill inte byta det mot något annat.
   Här i Börshuset, på Nobelmuseet, pågår utställningen om MLK till september 2019 och jag ska se den. När jag var på plats kunde jag inte komma in på museet, det var bokat av en stor grupp så jag får återkomma. Så bra att det nu finns en MLK dag i USA och det han utfört och stått för uppmärksammas och inte glöms bort. Här i Sverige har just nu pastor Jessie Jackson varit på besök och han har talat om sin vän MLK på tv och i ett par intressanta radioprogram.
   Önskar dig en fin söndag.

 2. Gillar att de hade motiv på husen i stället för bara stora skynken för under renoveringen. Kanonkulan måste man ju alltid leta efter när man är där! Och åh vilken fin cykel!

  Ha en härlig söndag! Har precis suttit ute en stund i solen, det blåser som 17 men på vår uteplats är det lä. Just nu i alla fall.

  1. Jag tyckte också att detta med motiven blev lyckat och de caféer som finns i bottenvåningarna och källarna här har öppet som vanligt. Bra så! Kanonkulan har jag lärt mig var den sitter efter en del letande förr så nu vet jag exakt. Men det tog tid. (Har ju jobbat här som guide och då hör det till att man vet.)
   Här har det varit en vacker vintersöndag. Strålande sol, jättehalt på sina ställen och några minusgrader. Men jag får sol och värme om nägra veckor då vi ska på långresa så jag klarar mig. Men jag hade gärna suttit ute idag i +17 och lä.
   Trevlig fortsatt söndag.

 3. Fint att hitta skyltar från Gamla stan. Javisst, ska man ta god tid på sig och strosa. Jag fick jäkta igår, när vi skulle leta ett lunchställe. Långt att gå och maten dröjde. Men så är det med tider att passa. Det blev mexikanskt att smaka på, starkt och gott.
  Fin skyltning och här kommer skyltsöndagskramen (visst kände du igen mig i Masschoir 😀 )

  1. Här i Gamla stan finns det gott om skyltar så nu blev det en blandning av nytt och gammalt. Mycket gammalt finns det ju här.
   Förstår att ni fick det jäktigt men tur att maten blev bra.
   Jodå, jag lyssnade på klippet och såg dig efter en liten stund. Hoppas få se och läsa mer om konserten.
   Varm kram!

 4. Fina Gamla stan, och tjusiga skyltar har du hittat. Tänkte också på Jesse Jackson som syntes på ”Skavlan” i fredags, när du visade att det finns en utställning med Martin Luther King!
  Tack för den riktiga historien om kanonkulan som är inmurad i huset vid Stortorget, det visste jag inte!
  Kram och fortsatt trevlig söndag!

  1. Här i Gamla stan var det i alla fall mindre halt för en ”äldre dam” som jag. Och det finns nästan alltid något nytt att se. Nästa gång ska jag besöka Nobelmuseet och titta på utställningen. Ja,kanonkulan i huset finns det finns det skrönor om men det verkar ju tämligen rimligt att den kommit hit som en symbol.
   Önskar dig också en fin söndag.
   Kram!

 5. Snyggt skyltat som vanligt och väldigt trevliga motiv från Gamla stan. Bra att man ser över äldre hus och även renoverar dem. Att det sker med varsam hand utgår jag ifrån.

  Kram

  1. Tackar! Denna gång fick Gamla stan medverka och jag tycker den ställde upp riktigt bra med sin blandning av gammal och nytt.
   Jodå, renoveringen sker mycket reglerat och varsamt.
   Kram!

 6. Jag älskar Gamla stan och dess små butiker och smala gränder. Smart sätt att avspegla fasaderna på plast när det pågående arbetet görs på husen. Tack för ett bra tolkning och skyltning. Trevlig Söndag!
  Kram

  1. Tack!Jag strosar gärna här och helst på gränderna där det inte är så många som trängs. Går att hitta dem. Visst är det smart att ha målat av fasaderna på plasten. Blir inte lika fult då.
   Önskar dig också fortsatt fin söndag.
   Kram!

 7. Vad fina skyltar! Jag skulle ju såklart vilja besöka Svenska akademiens bibliotek och så alla gallerierna förståss. Men akademiens bibliotek skulle ju vara något extra….

  Ha en fortsatt fin söndag!
  Kram Christina

  1. Tack! Jag ska ta mig en titt även här när jag besöker utställningen om M.L.K. som pågår. Har varit här förr men innan jag hade en blogg. Återkommer med text och bilder på bloggen när jag varit på plats,
   Kram!

 8. Underbart! Nu fick jag ju en rundvandring till i Gamla Stan, denna gång med en suverän skyltmix:-)
  ”Fasadklädseln” av husen på Stortorget är helt i min smak. Att ”klä in” byggnadsställningar och eller renoveringsarbeten har man blivit riktigt duktig på de senaste åren. Ett riktigt attraktivt sätt att dölja fula miljöer.
  Eye shut island’s skyltning gillar jag skarpt. Den butiken vill jag bara gå in i, troligen skulle jag komma ut med nåt också:-)
  Som Ruth kommenterar är utställningen om Martin Luther King verkligen vältajmad med MLK-dagen på måndag.
  Vilken toppen skyltning och rundvisning i Gamla Stan:-) Tusen tack för att du skyltar och länkar 🙂

  1. Tackar! Trevligt hade jag på skyltjakten dessutom. Och att strosa runt här är trevligt och särskilt när det inte är på de mer turistfyllda platserna. Butiken här på Västerlånggatan med bla. Andy Warhols grejer ska jag besöka igen och säkert blir det då inköp. NU tittade jag bara. Och det var mycket att se Nästa gång hoppas jag att jag kan komma in på Nobelmuseet och se utställningen. Nu var den ”bokad”. Visst är det mer ögonvänligt att se lite piggare plast när byggnader renoverats.
   Gillar verkligen dessa söndagsskyltningar.

 9. Du har verkligen ett formidabelt smörgåsbord med skyltmaterial till förfogande. Ibland är jag väldigt avundsjuk! Men jag nöjer mig med att njuta av dina alster och konstaterar att jag varken besökt Svenska Akademin eller Nobelmuseet.
  Eye shut Island drog extra mycket i nyfikenhetstråden, där skulle nog finnas mycket kul att laborera bland. Du kanske kan kika in där vid något tillfälle och fota lite? Med deras acceptans förstås, de kan ju få lite gratis reklam?
  Kram från pörtet

  1. En del finns det att tillgå här i skyltväg. Och jag gör mitt bästa för att hitta dem. Akademien avstår jag gärna men i veckan ska jag besöka Nobelmuseet och se utställningen om Martin Luther King. Det han stod för och representerade är viktigt för mig. Men kan inte alls säga detsamma om ”ankdammen Akademien”. Ska göra ett nytt besök i butiken Eye shut Island.Här fanns en hel del Ska testa att fota lite. Och fråga innan….
   Kram och trevlig start på veckan.
   Kram!

 10. Vilken spännande vandring du tar med oss på till berättelserna. Kanonkulan var intressant. Huset från 1300 otroligt… Härlig skyltning!

  1. Tack! Lite nytt och en hel del gammalt blev det. Och att strosa i Gamla stan är alltid trevligt och oavsett årstid. Historiens vingslag är ständigt närvarande.

 11. Härlig skyltning från härliga Gamla stan! 🙂
  På en resa i USA 2016 besökte vi både MLK-museet på forna Lorraine Motel i Memphis (där han blev skjuten) och Andy Warhol-museet i Pittsburgh. National Civil Rights Museum (MLK) var skrämmande (och intressant!) medan AW-museet var mer kul att se.

  Ha en riktigt fin dag!

  1. Tackar! Stockholm har de senaste dagarna varit kallt men soligt, vackra vinterdagar. Och halt som attan ute. Andy Warhol- museet har jag besökt och likaså National Civil Rights Museum. Två kontraster. Vill gärna här se utställningen om MLK på Nobelmuseet också. Intressant att se vad man ger fokus på här i Stockholm.
   Önskar er också en fin start på veckan.

 12. Gamla stan, jag älskar Gamla stan och kunde förut gå där gata upp och ner, mycket. Jag tyckte om att gå in i de smala gränderna också, för en del är verkligen smala, Det känns nästan som om grannen mittöver kan räcka ut handen och hälsa, tvärsöver.
  Du har fånga många fina gator och byggnader.
  Stockholms äldsta bostadshus har jag också varit och tittat på. För att inte tala om Nobelmuset.
  Tack för intressanta inblickar i denna del av Stockholm.
  Varm kram!

  1. Jag trivs med att strosa här och jag gör det lugnt och stannar ofta för att titta på detaljer som jag ser.Finns så mycket.
   I morgon ska jag besöka Nobelmuseet för jag vill gärna se utställningen om Martin Luther King. Kan tänka mig att du förr gärna strosade här i Gamla stan och så klart känner du igen dig här i mångt och mycket.
   Varm kram och tankar till dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *