Stockholm

Skön söndag med båttur, lunch och lite skärgårdskänsla

Dags igen för en båttur och även igår gick den till Nacka strand. Lunchträff med dottern på mysiga restaurang J väntade. Och helt perfekt att kombinera en lunchträff här med en båttur. Välkomna med till en skön söndag.

Skön söndag och en skön förmiddag. Vädret ser lovande ut men regn ska det enligt prognosen bli på eftermiddagenSkön söndag och en skön förmiddag. Vädermässigt ganska lovande.  Just nu inga båtar på gång i kanalen annat än de husbåtar som har sina platser  här- “Folkvandringen” längs kajen är i gång och roligt att så många söker sig hit för att promenera.

En skön söndag

såg det ut att bli och det vackra vädret var enligt  prognoserna tänkt att hålla i sig till klockan 14. Så lika bra att sätta fart. En inbjudan till lunchträff tillsammans med dotter H kom och restaurang J i Nacka strand kändes som ett väldigt bra val.

Promenad längs vattnet bort till Danviksområdet, längst bort i bild och där i närheten, vid Saltsjökvarn, ta pendelbåten till Nacka strand.

Visst är det en skön söndag, den första i maj och jag är på väg från Saltsjökvarn ut till Nacka strandVisst är det en skön söndag är det, denna första i maj månad. Och jag ser både fram emot båtturen och lunchen med dotter H. Och att ta Sjövägen/pendelbåten är helt perfekt. Gott om plats och man kan stå eller sitta utomhus.

På väg. Södermalm i bakgrunden och till vänster Saltsjökvarn. Numer ett hotell och berdvid den gamla kvarnen och även bakom har många nya hus med bostadsrätter vuxit fram.

Här på den vänstra sidan ligger Kungliga Djurgården och man skymtar Solliden och Skansen uppe på berget. 

Båtturen från Saltsjökvarn ut till Nacka strand tar ca 20 minuter. Och åker man med Sjövägen från Nybroplan, start och mål för resan, tar det cirka  35 minuter. En del turer kör vidare till Dalenum på Lidingö och andra har Nacka Strand som vändpunkt.  man får titta i tidtabellen vilka bryggor som angörs. Det kan variera lite. Pendelbåten går nu under våren ca. tre gånger i timmen.

Denna söndag stannar båten vid Finnboda varv, Kvarnholmen och Blockhusudden ute på Djurgården innan den sätter fart mot Nacka strand. (Lite om de olika stoppen finns i länken ovan)

Närmar mig Nacka strand och ser inloppet till Stockholm. Konstaterar att det fortfarande är en skön söndag. Klockan är kvart över tolv och jag närmar mig Nacka strand. Njuter innan av inloppet till Stockholm. Tar ett djupt andetag och konstaterar är det fortfarande är en skön söndag.

Nacka strand och här möts jag av Carl Milles 24 meter höga skulptur/ fontän; Gud Fader på Himmelsbågen.

Dags för lunch.

Vi får ett fint bord på terrassen med god utsikt över Djurgården och inloppet till Stockholm.( Jodå här är det verkligen glest mellan borden och gästerna.) Vi tittar länge på menyn och mycket gott finns det och jag har svårt att bestämma mig. Men det blir en toast Skagen för oss båda och ett gott glas bubbel.

Maten och miljön på restaurang J i Nacka strand och träff med dotter H bidrar helt klart en skön söndag. Restaurang J serverar oss en väldigt fin toast Skagen. Och här har man verkligen inte snålat på räkorna. Inte på löjrommen heller.  Maten, miljön och att träffa dotter H bidrar liksom det fina vädret till en verkligt skön söndag. På alla sött.

Och är man i mer maritim miljö så är man. Plötsligt såg vi galeasen Shamrock som är ett seglande svenskt skolfartyg passera.  passera. Fartyget byggdes som seglande fiskeskuta i Holland i början av 1900-talet och har använts för fiske på Nordsjön och i Norska havet. Shamrock har också gått i frakttrafik  längs den svenska kusten. Numer gör fartyget seglingar i Stockholms skärgård och utmed den svenska kusten. Sommartid blir det också havsseglingar där syftet är att utbilda ungdomar i gott sjömanskap, navigation och hantverk för traditionella segelfartyg. Mer om verksamheten går att läsa här.

Nu har det mulnat på men vi sitter under tak och dröjer länge kvar vid vårt bord. Plötsligt ser, galeasen Shamrock passera  med fulla segel på andra sidan vattnet, vid Blockhusudden, på Djurgården.

En kort promenad

efter lunchen blev det längs kajerna vid Nacka strand innan det var dags för mig att åter ta Sjövägen hem till stan igen. Många fiskare var samlade och både stämningen och  fångsten var god. Här är det är strömming som gäller.

Fiskelyckan var god. Gott om strömming. (Men vad gäller gifter i den så kan det nog vara både si och så. Detta är ju ändå inloppet till Stockholm.)

Och visst kom regnet. Lagom till att jag klev på båten tillbaka mot stan igen. Men när jag nådde Södermalm var det, i alla fall för ett tag, sol igen.

 

 

24 svar på ”Skön söndag med båttur, lunch och lite skärgårdskänsla”

 1. Båtar och vatten, sååå härligt!
  Du fick dig en fin tur till dottern och en jättegod lunchdejt.
  Stockholm är ju verkligen omgivet av vatten på alla håll. Sitter och tänker tillbaka på då jag med alla fyra barnen tog oss med tåg, tåg och buss ut till Hasseludden en vecka. Varje dag åkte vi båt någonstans, härliga dagar. Jo, jag har berättat.
  Så fin galeas, då! Fint att se fulla segel.
  Glad och trevlig måndag trots lite mer mulet idag.
  Stor kram!

  1. Visst är det och jag tar de chanser jag kan att ge mig iväg- Det var så trevligt att träffa Helen och väldigt gott att njuta av en härlig lunch i hennes sällskap och med fin utsikt och i härlig miljö.
   Hasseludden är fint och där passerar vi ofta när vi tar oss vidare ut i skärgården. Jag har också vid ett par tillfällen varit där på SPA. Förstår att ni hade en fin vecka där.
   Önskar dig också en fin måndag.
   Här väntar nu en långpromenad men solen vill sig inte riktigt idag. Men ut ska vi förstås ändå.
   Stor kram

 2. Underbar båttur med dottern som jag kan se och god skagentoast=) Vilken natur och vårväder längs kusten innan regnet kom. Du är alltid ute på på vift i det fria. Många uppradade fiskare som hoppades på napp.
  Ha en bra dag <3
  Kram

  1. Fint att passa på och särskilt när vädret är lovande. Det är inte direkt stabilt. Men en båttur, kombinerad med att träffa dotter H, god lunch och sol piggar upp. Och visst tar vi till vara möjligheterna till att vistas ute.
   Fiskarna hade god lycka och strömmingarna de fick upp var många.
   Hoppas du har det bra. Och skönt att i alla fall kunna komma utanför tomten.
   Kram

 3. Vilken härlig söndagstur det blev för din del. Jag som är tämligen kräsen när det gäller Toast Skagen hade mer än gärna ätit denna. Snyggt upplagd och verkligen tilltalande. Trevligt att träffa< dottern H och så bra ni parerade vädret.

  Kram och ha en fortsatt fin måndag!

  1. Här blev det en släng av “all inclusive” när den är som bäst. (Har bara testat konceptet två nätter…) Solsken, promenad, båttur, jättegod lunch. trevlig restaurang och dotter H. Allt med en liten doft av skärgård.
   Tror absolut du gillat den här toast Skagen.
   Regn här i huvudstaden men vi siktar på solens återkomst i morgon-
   Kram och trevlig måndag.

 4. Härlig söndagstur i ord & bild här. Skönt med träff och god lunch och Carl Milles – Milles Milles 🙂
  Kram

  1. Det blev en lyckad tur och så fint att träffa Helen också. Och Milles staty såg vi under hela lunchen.
   Kram

 5. Du kunde knappast valt en bättre dag för din njutflykt. Å det visar dina bilder fullt ut. Sedan gillar jag ju J. Deras rostade bröd är ju liksom en delikatess. Dom rostar ju brödet i smör, men just deras bröd har en speciell smak. Mums!
  Fiskelyckan var det heller inget större fel på. Nu tycker jag ju att strömming är kattmat, men ändå är det ju fantastiskt att kunna fiska “mitt i stan”. Läste någonstans att Stockholms Stad testar “fiskevattnet” runt om i Stockholm ganska regelbundet, så man kan ju hoppas på att strömmingen inte är förorenad. (Bäst att testa på katterna först;-)

  1. Det blev verkligen en lyckad dag. Visserligen kom regnet på eftermiddagen. Men sånt händer. J:s är riktigt bra och läget likaså. Och jag håller helt med dig om brödet. Perfekt till den goda skagenröran och till annat också.
   För egen del äter jag inte strömming men maken tycker om den inlagda varianten. Vet alla år vi åkte till Vaxholm och stadshotellet och mina föräldra alltid valde stekt strömming med potatismos. Men det fanns annat som jag ville ha.
   Strömmingen här vet jag testats och fått lite olika utslag. Men jag avstår. Kul dock att se alla fiskare och det nappade bra.

 6. Men oj vilken trevlig dag! Och tack för tipset med Restaurang J, va härligt att kunna ta båten dit, det vill jag göra! Maten såg fantastisk ut! Bara vädret blir bättre så vill jag dit! Från Nybroplan, så smidigt!
  Mysigt att få träffa dottern så klart!
  Hoppas denna dag också varit bra, men jag har förstått att vädret inte varit något vidare, så det gör inte så mycket att jag sovit bort denna dag!
  Ha det fortsatt gott!
  Kram

  1. Det blev verkligen en jättefin dag och vädret var ju ok. till största delen. Man kan ta “Sjövägen” från Nybroplan och till Nacka strand och på SL finns deras tidtabell. Man kan sedan också gå tillbaka till stan längs vattnet och passera Svindersviksbron och sedan kommer man till Svindersviks gård och sedan Sickla och vidare mot Söder. Men man kan ju också ta båten tillbaka till stan.
   Tyvärr blev måndagen en regnig dag men jag hann med en runda innan det kom. hoppas på bättre väder i morgon.
   Ha det bra du också.
   Kram

  1. Vi åt lunch vid 12.30 och då hade inte regnet ännu kommit. Men det kom…En fin tur blev det och jättegod mat.

 7. Vilken härlig dag – igen! Skagen-mackan såg verkligen jättegod ut 🙂
  Men står dom inte lite väl nära varann där på fiske-bilden? Både dom som fiskar och hopen längre bort…
  Nu är det snart dags för oss att ta en prommis igen 😀

  Ha en fin dag!

  1. Fint att kunna variera promenaderna med en och annan sådan på vattnet också. En tur till Nacka strand är alltid roligt och att äta en bit på restaurang J och sitta vid vattnet är fin lyx i vardagen. Skagen mackan var verkligen god.
   Jag tor att de flesta som fiskade här vid kajen stod med en meters mellanrum men visst borde de öka på det.
   Önskar er en fin prommis.
   Trevlig tisdag.

 8. Vilken härlig dag! Så mysigt med båttur och trevligt med lunch tillsammans med dottern … men annars är det inte så dumt med färsk strömming heller 🙂
  Kram

  1. Det blev en lyckad dag och till största delen va vädret också lyckat. Vad gäller strömmingen här så kan den nog variera en del med “gifter”. Alla stora fartyg passerar just här. Men jag vet att man tar prover. Just strömming är inte min favorit – väl mycket ben. Men jag har testat ett antal gånger att “dra strömming” och det är kul.
   Kram och trevlig tisdag.

 9. Den Skagenmackan kunde jag dö för. Så god och fräsch den ser ut. Och Milles konstverk som utsikt. Lunch med ena dottern. Söndagen var räddad, trots väderomslaget som kom. Strömming är gott och vi fiskar en hel del strömming själv när det blir den tiden, vilket blir innan midsommar. Äter man måttligt så tror jag att det inte är något större fel att äta strömming trots att den kanske innehåller sådant som inte är bra att äta.Förmodligen är den bättre här i havsbandet hos oss. Jag gör mig inte stora bekymmer om den saken, jag är som en katt när det gäller fisk. Eller en måsa som man säger här.
  Tack för trevlig tur igen!

  1. Vi hade en så fin träff här ute och Skagenmackan var riktigt bra men rejält med räkor. Fint också att ta en båttur hit ut.Alltid trevligt att få till en träff med “nära och kära”.
   Just här vid Nacka strand vet jag att de tar prover på vattnet och nu är det nog ingen fara att äta den, men ibland har man hittat en hel del gift. Detta är ju helt vid Stockholm in och utlopp. Nu går ju nästan inga färjor (dock ibland med frakt) och inga kryssningsbåtar kommer ju heller så vattenkvalitén är ju bättre. Ni har ju betydligt renare vatten att fiska i. För egen del tycker jag att strömmingen har alltför mycket ben i sig men bland mina föräldrars favorit var strömming och potatismos. De åkte gärna till stadshotellet i Vaxholm för att äta just det.
   Hoppas att det är bra med er. Och jag förstår att vårbruket är i full gång.
   Ha det bra.

 10. Men så kul med strömmingsdragning. eller nåt…minns inte vad det kallas, men minns att jag gjort det en enda gång, någonstans nära Norrtälje. Dottern var liten och bara stod o gapade när silverfärgad fisk trängdes på fiskelinorna. Jag har inte kunnat få tag i färsk strömming på flera månader, man påstod att det var en bristvara. Men nu så verkar det finnas. En ljuvlig utflykt gjorde ni! Kram

  1. Hit till Nacka strand brukar många komma över dagen och dra strömming och fångsten var i alla fall god denna söndag- Kul att du dragit strömming och att dottern också var med. Vad bra att du du kan få tag på strömming. Tror inte man här börjar dra den förrän i mitten av april.För egen del går strömming bort för det är alltför mycket ben. Men maken är förtjust i inlagd strömming.
   En fin tur blev det och mysigt att träffa dotter H här- Smidigt med båt till Nacka strand.
   Kram

 11. Oh, att kunna äta på restaurang, underbart. Har jag inte gjort på länge. Här i Wales är alla matställen stängda.
  Mat en ser så god ut. Längtar efter räkor!
  Dessutom trevlig båttur.
  Och så ser jag i min sons hus igen.
  Ha det bra!

  1. Här är det många som har öppet men vi besöker bara ett inomhusställe och det är Lokes. Väldigt glest mellan borden och gästerna och verklig ordning och reda. Här är vi lite av stamgäster och det är alltid både trevligt och gott.
   Besöket i Nacka strand blev så lyckat och en båttur passade perfekt. Väldigt god toast Skagen dessutom. Ja, din sons är det svårt att undvika på bilderna.
   Ha det bra ni också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *