Stockholm Utflykter

Söderut från Södermalm – En ny bekantskap väntade

Igår blev det av och jag tog en tur söderut från Södermalm. En grön tur till en ny bekantskap. Men den här gången använde jag inte “apostlahästarna” som jag vanligtvis gör utan anlitade tunnelbanans gröna linje.

De senaste veckorna har ju blommor och grönska förekommit en hel del här på bloggen och i olika inlägg har jag tagit läsarna på  grönskande strövtåg bl.a. i Stockholm, Uppsala och ute på Värmdö.  Väldigt roligt är det att så många gått med.  Även denna fredag morgon började i grönskans  tecken.

En del av morgonens frukostutsikt. Husbåten Gratia som ligger vid kajen nedanför hos oss. Tänkte på bloggvännen BP som haft förmånen att ha besökt den. Jag har hitintills bara sett utsidan. Men fartygets däck är nu verkligen grönskande. 

Inte ett växthus men helt klart en växtbåt.

Även akterut är grönskan stor.

Söderut

Jag flyttade till Solna, grannkommun till Stockholm som 10-åring, 1959 och hade tidigare år varvat min tillvaro mellan olika platser i Norge och den “gudsfärgätna hålan” Töreboda. (Min avlidna mammas ord) Och senare i livet kom jag också att bo norr om stan och i Vasastan. Alltså norr om Slussen. Området söder om Slussen var då tämligen obekant. Men 2004 flyttade jag till Södermalm och har trivts väldigt bra från första dagen. Perfekt att bo på här på kajen. I stan, nära till det mesta, omgiven av vatten och med många vackra grönområden helt inpå.  Och även omgiven av  så mycket historia  Tacksam!

Nu, fredag mitt på dagen, skulle jag alltså ta mig längre söderut. Till Farsta med tunnelbana. Och där hade jag ett inköp att göra, vilket av anledningen till turen. Jag var i behov av ett par halvlånga byxor som inte ska vara fladdriga.  Letat har jag gjort i dryga 15 olika butiker i City men helt utan resultat. Om de nu kallas “piratbyxor” (slutar strax under knät, tror jag….) eller “capribyxor”  spelade mindre roll . Bara att de fanns. Nu hade jag fått ett tips om att dessa kunde finnas i en butik i Farsta, tillhörande en butikskedja som egentligen gått i konkurs. Så detta var anledningen till turen till Farsta.

Tunnelbanans gröna linje tog mig söderut från Skanstull till Farsta. Tunnelbanans gröna linje tog mig söderut – från Skanstull till Farsta Centrum.Resan tar 15 minuter och inte 20 minuter som Google tycker. (De har nog inte testat. )

Farsta

ligger inom Stockholms kommun och allt var klart 1960; tunnelbannestationen, centrum och den första inflyttningen. Farsta var också en första den första ABC orten söder om Stockholm. Och A står för arbete, B för bostäder och C för Centrum. Så många arbetstillfällen i Farsta kom det inte att bli men Folksam och f.d. Telestyrelsen – idag “Telia”  hade en del verksamhet här. )Idag finns Telia kvar ) Ett affärscentrum var viktigt och likaså gott om parkeringsplatser. Hit räknade  man med att besökare till största delen kom hit med bil. Och själva butikscentrum byggdes runt ett torg, en marknadsplats.

Farsta centrum har ett bra läge . Bara 15 minuters resa söderut från Skanstull. med tunnelbana. Här en del av marknadstorget med full kommers var det. Farsta centrum blev en helt ny bekantskap för mig. Och läget, bara en 15 minuters resa söderut från Skanstull, gör att det är lättillgängligt för mig.  

Jag fastnade bland alla fräscha grönsaker, frukter och blommor och höll nästan på att glömma mitt ärende. Så det fick blev en paus från botaniserandet på torget.

Vad gäller inköp av byxor så lyckade jag hitta dem och passade på att köpa två par. Hade sett via “nätet” att fler butiker  i och för sig säljer byxorna jag ville ha. Men jag vill ju både prova och känna på kvalitéer så det blev ett lyckat besök.  Och en del annat från torget fick jag också med mig hem. Hit kommer jag att åka flera gånger och det bästa var att det var gott om plats mängder av butiker att välja på och enkelt att ta sig hit.

Här på torget fick jag en känsla av att befinna mig betydligt längre söderut än 15 minuter från Södermalm-Här på torget fick jag viss känsla av att befinna mig på en marknad belägen betydligt längre söderut än Farsta. Och en del fick jag med  hem. 

 

Blommor i mängder och till verkligt bra priser. Ingen trängsel här på torget heller. Alla var noga med avstånden.

Melonerna var jättestora men fanns delade så även en sådan kom med hem. Och även  färskpotatis.

Och på 15 minuter var jag sedan tillbaka hemma på Södermalm igen.

Snart hemma. Funderar på om jag ska gå längs kajen eller genom Tullgårdsparken. Och väljer parken. Stannar till en stund och tar in sommaren. 

38 svar på ”Söderut från Södermalm – En ny bekantskap väntade”

 1. Den där växtbåten föll verkligen in under min smak, riktigt fint och häftigt även om jag själv nog inte skulle klarat av att ordna till det på det viset, fantastisk frukostutsikt ju…bara att gratulera.

  Frukt och grönsaker är ju bästa mellanmålet, är de dessutom färska så är det ju en bonus 😉

  Ha det jättefint nu.

  1. Visst är växtbåten läcker! Men jag ser ju hur mycket skötsel växterna tar så det är snudd på halvtidsarbete. Men båten blomstrar verkligen. Jag är så nöjd med att se på allt det fina. Och visst är det en fin frukostutsikt och med andra båtar som rör sig i kanalen.
   Ha det fint du också-
   Önskar dig en fin helg.

 2. Det slår mig hur lite jag känner till om Sverige. Flera av namnen du nämner vet jag inte var de ligger. Det kanske är bra att man måste semestra hela sommaren i Sverige i år och lära känna sitt land lite mer. Vaga planer finns, får se om dom kommer att realiseras.
  Du upptäckte ju nåt nytt i ditt närområde som du kommer att åka till fler gånger. Vi som åker härs och tvärs i den stora vida världen missar många fina pärlor inte långt hemifrån!
  Kramar

  1. Visst är det bra med bloggar som tar med runt. Nu tycker jag att du så fint har delat med dig lite av Göteborg och dina trakter och det uppskattas verkligen. Hoppas på en del resor i sommar. Men vi får ta en dag i taget lite till. TYvärr blir det inga direkta jobbresor i sommar så inget Uddevalla, Marstrand eller Bohuslän. Inte Höga kusten heller. Men kanske privat.
   Ja, min tur till Farsta, 15 minuter bort blev lyckad och jag fick ju tag på det jag tänkt och en del annat också. Nu blev det tunnelbana men det var “lugnt”. Gott om plats.
   Kramar och jag önskar er en fin helg.

 3. Farsta åker jag/vi alltid till när vi är i Sthlm som min svärmor bor där.
  Fint torg med mycket frukt och grönt samt blommor.
  Vet inte riktigt om det bli något besök hos henne inom snar framtid, hon är 70 + och har olika sjukdomar = riskgrupp.
  Svärfar likadant, han bor dock i Bandhagen.
  Nu regnar det, hade tänkt oss en promenad och kika efter fågelungarna vid dammen.
  Får nog vänta tills imorgon.

  1. Jag har bara passerat Farsta med bil tidigare men nu var det första gången jag tog t-banan hit. Mne det kommer jag att göra om. Blev så positivt överraskad av torget och ko hem med både blommor, frukt och grönt. Och hittade även de byxor jag skulle ha. Jag har bott norr om Slussen förr och vi hade inga vänner söder om stan men till IKEA i Skärholmen har vi ofta åkt.
   Förstår att det kanske inte blir någon resa för er hit i sommar. Men kanske i höst. Kul att du så bra känner till Farsta.
   Kram och trevlig helg

 4. Grattis till dina nya byxor. Så smart att köpa två par samtidigt. Det gör jag ofta när jag hittar en modell som jag tycker om. En trevlig utflykt blev det också.
  Vilken fantastisk husbåt med all sin grönska. Där skulle man sitta bra och njuta av en god bok tänker jag.

  Kram och ha en fin nationaldagslördag!

  1. Är så glad att jag fick tag på dem. Och till halva priset dessutom. Kul att komma till Farsta 15 minuter söderut med tunnelbana är ju smidigt. Torget i mitten med alla olika grönsaker, frukter och blommor var också en trevlig bekantskap. En del kom med hem också.
   Husbåten med alla växter är verkligen härlig men det är nästan ett halvtidsjobb att ta hand om allt. Men det är roligt att se hur mycket man kan få plats att odla på liten yta.
   Önskar dig också en fin nationaldag.För oss blev det en jättetrevlig slottsutflykt med en god räkmacka till lunch. Men lite ostadigt väder.
   kram

 5. Har aldrig varit i Farsta i verkligheten, men nu har jag i alla fall varit där hos dig.
  Bra att du fick tag i det du ville ha.
  Ser trevligt ut med lite torghandel
  Önskar er en trevlig nationaldag!

  1. Jag har passerat här med bil men aldrig stannat till eller tagit tunnelbanan hit. Men besöket blev lyckat och Farsta blev en trevlig bekantskap. Jag fick tag på det jag skulle och kunde även köpa blommor, frukt och grönt på torget.
   Idag har vi varit en tur till Steninge slott, norr om Stockholm, i Sigtuna kommun. och det var en väldigt lyckad tur även om vädret mulnade på.
   Önskar dig också en trevlig nationaldag. (För egen del är jag lite kluven till att man ändrade Svenska flaggans dag till nationaldag bara för att ha en. Så mycket att fira just denna dag är det ju inte direkt. Men nu är det ju så. Annat är det ju med Norges nationaldag.)

 6. Härliga bilder från Farsta. Där har jag inte heller varit. När jag flyttade ner till Stockholm var det först till Brommaplan, sen blev det Råcksta i närheten av Vällingby, och när jag träffade min man som bodde i Sollentuna , så hamnade jag i Rotebro. Så södra förorterna är jag inte så bekant med, kul att du hittade det du sökte och lite till! Systersonen bor i trakterna runt Farsta,men jag har inte varit där!
  Ha en trevlig nationaldag,trots regnet!
  Kram

  1. Vad gäller de södra förorterna är jag också obekant med dem. Likaså de västra. Däremot känner jag väl till de norra och östra. Men besöket i Farsta, 15 minuter med gröna linjen blev lyckat. Byxorna fick jag tag på till halva ordinarie pris och både blommor, frukt och grönt fick följa med hem från torget där.
   Vi har varit en vända med vänner till Steninge slott och det blev ett lyckat besök med god räkmacka till lunch-
   Önskar dig också en trevlig nationalag.
   Kram

 7. Vilken toppen tur och att du kom hem med både byxor och frukt/ grönsaker. Gillar dessa marknader och växter som mannkan köpa. Jag köper hellre kläder på plats än att beställa på nätet. I år har det inte blivit många köp. Jag har så jag klarar mig och mer därefter. Vilken spännande växtbåt!! Du bor jätte tjusigt med utsikt med båtkajen. Du har dessutom nära och bra vilket väderstreck du än väljer.
  Ha en bra nationaldag ❤
  Kram

  1. Jag är verkligen glad att jag tog en ur hit. Jag behövde byxorna för jag har ju en del sommarkläder i Spanien och de kommer jag inte åt. Jag vill prova och se att passform och kvalité är det jag tänkt mig så då får jag lägga lite extra energi på det. Men tid har jag och envis är jag.
   Husbåten här med alla vackra växter lyser verkligen upp. Men det tar tid att pyssla om allt som växer så det vill till att vara intresserad. Men vi gläds också åt att se det. Man kan få plats med mycket på en liten yta.
   Vi bor väldigt bra med nära till allt. Även en hel del sol på balkongen. Nu från från klockan 8 till klockan 20.30 och för mig som inte ska vara i solen får jag trycka in mig i en hörna där det är skugga och fälla ut markisen.
   Önskar dig också en trevlig nationaldag.
   Kram

 8. Vad härligt när man hittar det man letar efter! Så gjorde jag, när jag hittade ett par sköna byxor i en numera nedlagd dansk affär. Jag köpte tre par. Svarta, vinröda och mörkgröna.
  Vilken tur du hittade massa annat trevligt också.
  Idag slog jag till och köpte svenska jordgubbar.
  Tursamt vackert väder hela dagen mot spådda regnskurar.
  Ha en fortsatt trevlig nationaldag!
  Stor kram!

  1. Jag är ju envis och vill prova det jag köper och känna på kvalité så det passar mig bra att köpa i butik. Och två par var vad som fanns kvar. Men Farsat centrum var trevligt och det blev en del andra inköp. Väldigt gott om plats dessutom.
   På torget handlade jag en del och jag köpte också med svenska jordgubbar hem.
   Vi hade fint väder till klockan två och då kom regnet . Men vackert nu i kväll.
   Har varit med vänner norr om stan,till Steninge slott och haft en toppendag.
   Önskar dig också en fortsatt fin nationaldag.
   Stor kram

 9. Åååååhhhh så fint Gratia ser ut. Hon är verkligen en fröjd för ögat. Kan säga att den var inte ens i närheten av dagens skick när vi besökte den på varvet i Långholmen. Men himla kul att du tänkte på mig. Tusen tack för länken. Den nya ägaren har verkligen gjort ett kanoooonjobb med att bygga om ett lastfartyg till husbåt. De glada trädgårdsmöblerna är så fina, för att inte tala om allt grönt. Är det ett par som äger båten eller?!
  Älskar Farsta torg! Så fint där är. Urvalet av blommor och grönsaker påminner om marknaderna i Tensta och Rinkeby. Har nog besökt Farsta Centrum två gånger, men då fanns inte torghandeln. Det är ett fint centrum, lagom stort.
  Jättekul att du hittade byxorna du ville ha. Du får nog visa upp dom på bloggen:-) Hade samma problem som du, fast ifjol. Köpte till slut ett par i grått(!), inte alls min färg, inte min smak direkt heller. Har nog använt dom två gånger…

  1. Gratia är verkligen en blomstrande husbåt. Och mycket både tid och omsorg läggs ner på allt som växer. Tänk så mcyket man kan få plats med i växtväg på en ganska liten yta. “Compact odling”. Ett par äger båten men vi ser dem inte så ofta. Men nästa gång ska jag ta mod till mig och fråga om jag kan få komma ombord och se på växterna.
   Jag blev så glatt överraskad när jag kom hit till Farsta. Har bara passerat med bil här i Farsta men inte mer. Torget påminner absolut om Rinkeby och Tensta. Där har jag varit. Men hit tar det bara 15 minuter för mig att åka så det kommer bli fler turer hit. Torghandeln hade många besökare och ett bra och fräscht urval.
   Jag har sommarkläder men de är i Spanien så jag har ingen glädje av den här hemma. Byxorna är högst vanliga och färgmässigt fick jag ta vad som fanns ; mörkblått och sandfärgat. Men jag fick i alla fall tag på byxor och till halva priset.
   De sandfärgade kom på idag. Vi har tillsammans med vänner besökt Steninge slott. En jättetrevlig “njutflykt”

 10. Samlar på mig några inlägg då jag inte varit inom hos dig på några dagar. Håller tummarna för bra besked då det är dags från Södersjukhuset; klart det bli oro, svårt att undgå, men som du brukar säga vad ska jag oroa mig för då jag inte vet? Kanske kan det vara oro också tänker jag.
  Pirat eller capri byxor? Ler gott då jag själv konstaterat behov av inköp, men vid närmare koll så fann jag att det håller ett tag till, med och utan fladder 🙂
  Fåfängan, vilken utsikt! Är det månne fåfängt?
  Alldeles lagom, ja det är lagom det!
  Du gör din stad, visar den och alla härliga bilder, och jag anar lite studs i dina inlägg!
  Stor kram

  1. Tack, Tove för omtanken.
   Jag har ju mina sommarkläder i Spanien och där hjälper de ju inte mig. Så jag är glad att jag hittade två par här i Farsta och so passade bra.
   Här uppe på Fåfängan byggdes det en gång för länge sedan ett lusthus och på den tiden kallade man det för en “fåfänga” därav namnet. Hit ska vi gå nästa gång du kommer. Ja, om det inte har hunnit bli vinter då förstås.
   Kul att du anar lite studs i inläggen- Jag får jobba mer på det.
   Stor kram och tankar till dig

 11. Jag har tillbringat större delen av min tid i Stockholmsområdet norr om stan, eller i densamma. Men just i Farsta hade jag en moster, morbror och ett par kusiner, så där har jag ändå varit en del. I övrigt är den största delen söder om söder typ en vit fläck på kartan för min del 🙂

  Grattis till lyckade inköp!

  Ha en fin kväller 🙂

  1. Jag hade ju knappast varit Söder om Slussen när jag flyttade till Söder men var välbekant med de norra och östra förorterna Däremot dåligt de västra. Farsta har jag passerat med bil men inte stannat till- Men nu så. Kul att du känner till Farsta. Nu fick jag tag på det jag skulle och en del därtill så hit kommer jag att åka fler gånger. En trevlig bekantskap bara 15 minuter bort med tunnelbanan.
   Önskar er också en trevlig kväll.

 12. Men vilken härlig husbåt ,-))) jag blir lycklig av att bara se hur härlig den är, vilka växter, Det måste vara underbart att bo på en sådan båt, och ni kan titta ner på den, spännande ;-))
  Ler åt dina mammas beskrivning av Töreboda ,-)
  Så många platser du bott på, mina föräldrar flyttade in i flervånings huset i Uppsala 1948 och har aldrig flyttat.
  Jag behöver sommarbyxor, men eftersom vi besöker mamma får det vänta ,-)
  Bra att du hittade byxor du vill ha, jag brukar också köpa två par om jag hittar något jag gillar, gäller mest byxor ,-)
  Så fint med frukt och grönsaker från torg.
  Ja härliga bilder och dofterna som finns nu, otroligt ,-)
  Härlig dag!
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Visst är husbåten fin! Och nu i sommarskrud är den än finare. Men det tar mycket tid att ta hand om alla växter. Och tänk så mycket man kan få plats med på en begränsad yta.
   Min mamma var norska och kom från en stad ganska nära Oslo och tyckte att Töreboda var just “en gudsförgäten” håla med 5000 invånare där alla visst allt om alla och var nyfikna. Men hon hade “skinn på näsan”. Jag har flyttat en del gånger men mina har inte flyttat så mycket.
   Är så glad för att jag hittade byxor för de flesta av mina sommarkläder är kvar i Spanien och de har jag nu ingen glädje av.
   Önskar dig en fin nationaldagskväll och en trevlig söndag
   Kram

 13. Gratia ser verkligen inbjudande ut – såå grönt och fint!
  Så där ja … nu har jag för första gången varit i Farsta! Marknaden ser grevlig ut – mycket gott och mycket vackert!
  Grattis till nya byxor också … ibland hittar man precis det man söker.
  Ha en fin söndag!
  Kram

  1. Husbåten Gratia är verkligen jättefin nu i all sin blomprakt. Och tänk så mycket man kan odla på lite yta. Men jag ser ju att det tar mycket tid att sköta om växterna och under de år vi bott här tycker jag att det blivit en alltmer grönskande båt. Fin frukostutsikt från balkongen är det. (Fina dagar…)
   Även för mig var det första gången jag besökte Farsta men jag kommer tillbaka. Ryy behändigt centrum, ingen trängsel och torget med alla sina frukter, grönsaker och blommor.
   Önskar dig också en fin söndag.
   Kram

 14. Hej Ditte!
  Kul att se Farsta centrum! Ja bodde ju alla år från 18 till 40 på södra sidan (kort i Vasastan) och Farsta var välbesökt!
  Jobbet hade ju huvudkontor ute i Farsta strand…hemsk resa ett kort tag. Svärmor i Tallkrogen 🙂
  Så himla vackra bilder!! Sista är fantastisk!!
  Kram P ♥♥

  1. Hej P!
   Tack!Tänkte just på både dig och Telia när jag var här. Med bil har jag passerat här många gånger men aldrig stannat till. Nu hittade jag det jag skulle och fick med mig även fina varor hem från torgmarknaden. Hit blir det flera turer. Bara 15 minuter med t-bana från Skanstull.
   Kramar från oss.

 15. Vad fint dom gjort det på Gratia med alla växter. Där hade jag gärna strosat runt.
  Imorgon ger jag mig av till “den gudsfärgätna hålan” för att jobba. Min uppfattning är att det verkar vara mycket missbrukare som håller till där, sorgligt.
  Vad bra att du hittade ett par byxor som passade till slut. Är också sådan att jag vill prova, så nätshopping är inget för mig.

  1. Jag är så imponerad över all växtlighet här på Gratia. Och tänk att man kan odla så mycket på liten yta Men jag ser ju att det tar rejält med tid att ta hand om alla växter. Men har man detta som intresse så gör man det ju gärna.
   Ja tänk, här i T bodde jag delvis mellan 1949 och 1959 och stora delar av släkten på min pappas sida. Men de flyttade senare till Mariestad. Jag gick också delvis mina första tre år i skolan i T. (Varvade med skolgång i Norge där vi också delvis bodde) Har inte varit i T på säkert 35 år. Jag har dock många roliga minnen härifrån.
   Är supernöjd med byxorna och med halva priset på dem blev det ett fynd.
   Önskar dig en bra dag i T i morgon.

 16. Köpte sådana byxor på kappahl faktiskt fanns där, vilken läcker båt o all grönska 🙂 vilken härlig tur ändå 🙂 önskar dig en fin söndag kram

  1. Hittade inga här på Kappahl men kanske var de slut. Nu hittade jag det jag sökte på Flash. DE har gått i konkurs men har en butik kvar ett tag till och just i Farsta. Blev två par. Kunde köpt flera men de fanns inte i min storlek. Mycket var urplockat.
   Visst är den grönskande båten fin. Tänk så mycket man får plats med på liten yta.
   Önskar dig också en fin söndag.
   Kram

 17. Så fint med växterna på båten, precis som du “lovade” tidigare! Och sommaren har bara börjat!

  Vete sjutton om jag varit i Farsta. Även im jag är uppvuxen i en söderkommun så är de som ligger utmed T-banan inte mina trakter. Men jag förstår känslan när du kom till torget, lite som Skärholmen. Jätteroligt med alla influenser!

  1. Mängden växter här på husbåten är imponerande.Tänk så mycket man kan odla på relativt liten yta. Och här finns också diverse bärbuskar och potatis i pallkragarna och en del i de stora kärlen. Men ägarna ägnar mycket tid åt att sköta om allt och att vattna.
   Jag har passerat Farsta med bil flera gånger men aldrig stannat till. Men nu blev det och det tack var att de byxor jag ville ha fanns just är. Torgmarknaden blev en fin överraskning och en del fick följa med mig hem härifrån. Smidigt att ta sig hit på 15 minuter.

  1. Nu förde ett par inköp mig till Farsta men det är roligt att vidga vyerna även om det bara är 15 minuter söderut med tunnelbanan- En trevlig bekantskap blev det och jag kom hem med det planerade plus ytterligare en del från marknadstorget.
   Husbåten nedanför oss är som ett växthus och det både grönskar och blommar så fint. Tänk så mycket man får plats med på liten yta. Men det är mycket jobb för att hålla det i ordning.
   Önskar dig en fin ny vecka.
   Kram
   .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *