Trevligheter Utflykter

En lyckad dag i Uppsala – Mycket av det mesta

Vi är på väg till Uppsala denna strålande pingstdag. Himlen är helt molnfri och vackert blå-  Och den blå färgen tillsammans med den skira grönskan och de gula rapsfälten på Uppsalaslätten välkomnar extra.  En lyckad dag i Uppsala skulle det komma att bli. Verkligen lyckad. Bara tanken på att spendera dagen med döttrar och barnbarn gjorde mig extra glad.

Uppsalaslätten mötte oss med skir grönska, ljuvligt blå himmel och vackra tapsfält. Ett gott tecken på en lyckad dag .Uppsalaslätten med den skira grönskan, gula rapsfält och den vackert blå himlen ger en föraning om en lyckad dag i Uppsala.

Och en lyckad dag

i Uppsala blev det. Väldigt lyckad. Och givetvis bidrog först och främst döttrarna och barnbarnen till det. Men det vackra sommarvädret gjorde förstås sitt till Uppsala besöker jag vanligtvis ganska ofta. Faller sig naturligt eftersom barnbarnsfamiljen bor här. Men nu när det inte  är tillrådligt att ta tåget hit  så blir det det lite mer sällan. (Å andra sidan bör det gå bra att ta första klass där det brukar vara gott om plats. Och att undvika rusningstider) Men denna pingstdag var det bil som gällde och dotter Helen som körde.

I Uppsala, denna landets fjärde största stad och en populär studentstad är det lätta att trivas. Drygt 180.000 invånare  finns inom stadsgränsen och ca. 240 000 i kommunen men det känns ändå som en mindre stad.  En stad som ä promenad och cykelvänlig och med en mycket gammal historia.

Domkyrkan med sina två torn syns vida omkring. 

Domkyrkan ligger på Domberget.  Kyrkan började man bygga slutet av 1200- talet . Byggandet tog tid bland annat p.g.a. olika bränder och invigningen skedde  först 1435. Domkyrkan är byggd av tegel och man har haft franka katedraler som förebild.  Stilen är  gotisk, där mycket är spetsigt. Tornen syns vida omkring och är 118.7 meter höga och det är också den längd kyrkan har. Kyrkan var tänkt  som en kröningskyrka och de flesta svenska regenter är krönta här. (Undantag drottning Kristina, Karl XII och Kristian den II som kröntes i Stockholm)

Att träffa de “mina”, döttrar, Helen och Liv liksom barnbarnen innebär alltid lycka. Barnbarnen Max (10 år) i blå skjorta och William 6 år röd-vit skjorta. 

Dags för lunch

För vår det var det inte sightseeing vi skulle ägna oss åt utan vi skulle inleda med lunch innan vi fortsatte med andra trevligheter. Valet av lunchrestaurang blev trevliga “Klang Market” och här hade Liv bokat ett bord på deras uteservering.

Omgiven av de mina. Strålande sommarväder,god lunch och bubbel i glasen. En god start på en lyckad dag. Bubbel i glasen för att fira både “mors dag”, det vackra sommarvädret och att ses. Och ett par presenter fick jag också. Stort tack! Visst känns detta som en bra start på en lyckad dag. 

Klang Market i Uppsala och god lunch. Något som denna dag som var viktigt för en lyckad dag. En verkligt god och fräsch lunch bidrar förstås också till en lycka dag.  För min del scampi med diverse tillbehör.

Mot nya mål

Efter lunchen hade vi ett nytt mål i sikte och vi promenerade sakta söderut längs Fyrisån. Och här längs ån, på östra Ågatan har man förvandlat den till en “sommargata”, precis som man gjort i Stockholm på flera restaurangtäta gator.

Fyrisån rinner genom Uppsala och sträcker sig en bra bit genom Uppland. Det är landskapets längsta å med sina 80 km.

 Gula och gröna markeringar i gatan visar vägen för Uppsalas sommargata. Och här finns även gott om bänkar och  gulmålade picknickmöbler utplacerade.  Den röda byggnade tvärs över ån är Västgöta nation  som grindades 1639. (Här har jag haft mycket roligt i unga år. )

Och vi går vidare.

Dags för paus. Och vi har en bit till att gå innan vi är framme. Dit kommer vi på onsdag. 

34 svar på ”En lyckad dag i Uppsala – Mycket av det mesta”

 1. Vilken härlig mors dag det blev och vädret var ju verkligen fantastiskt i går. Så mysigt att träffa fina döttrarna och barnbarnen!

  Kram och ha en bra start på veckan!

  1. Det blev en verkligt lyckad dag på alla sätt. Och så fint att ses. Livet kan ju inte upphöra helt…
   Strålande sol här idag också. Bara att njuta.
   Önskar dig också en bra dag. Elle snarare bättre dag.
   Kram

 2. Underbar morsdag och sommardag med de bästa. Nu längtar jag lite extra mycket efter att få åka till Uppsala pga av att min dotter bor där. Pandemin ställer till en hel del. Vad mysigt att kunna sitta ute och luncha intill Fyrisån. Trevlig 1 Juni <3
  Kram

  1. Det blev en väldigt lyckad dag på alla sätt och vädret bidrog ju helt klart. Och att ses i Uppsala är ju så trevligt. Förstår att du längtar till Uppsala. Nu, är det ju knepigt att resa men det bör ju lätta om ett tag. Hoppas det.
   Strålande väder här idag också. Bara att njuta.
   Kram

 3. Fin Morsdag ,-)) Och så fint och intressant du skriver om Uppsala, En otroligt vackert stad!
  Härliga bilder, var där idag ,-) Och fotade rapsfälten.
  Jag har ju bott i Uppsala, föddes där och är där ofta eftersom mamma bor där. Väl värt ett besök för de som inte besökt Uppsala ,-)
  Ha det fortsatt jättefint
  KRAM KRAM Primrose ,-)

  1. Tack! Och visst är Uppsala en fin stad. Jag brukar vara här ganska ofta för barnbarnen med sina föräldrar bor här. Menn nu när det är knepigare att åka kommunalt så har det blivit besök när jag fått bilskjuts.
   Gårdagen blev så lyckad och det var väldigt roligt att ses igen.
   Jag har förstått att du väl känner till Uppsala och eftersom du är född och uppvuxen där så kan du ju verkligen stan. Och din mamma bor ju här.
   För min del har jag pluggat här ett tag men det är ju länge sen nu.
   Kram och trevlig kväll.

   1. Det blev en så lyckad dag på alla sätt och det fina vädret gjorde sitt till. Så trevligt att träffa döttrar och barnbarnen. Och visst är Uppsala en fin stad.

 4. Blev så glad över de fina bilderna från Uppsala att jag glömde skriva det jag tänkte först ,-)) Kul att träffa familjen, så fin familj! ,-))

  1. Du känner ju väl igen dig här och det är extra roligt.
   Och lycka är att träffa “de mina”.
   Kram

 5. En fin morsdag blev det verkligen i det vackra Uppsala.
  Fina bilder också. Så vackert upplagd din scampi var. Jag gillar färgen på den avlånga tallriken särskilt mycket.
  Som redan tidigare sagt så är det ju underbart att ni kan träffas igen.
  Ha en fin fortsättning på måndagen!

  1. Det var så roligt att ses igen och fint att kunna träffas utomhus. Det blev en verkligt lyckad dag. Den här restaurangen besöker vi då och då och menyn bjuder på ett bra urval av rätter och som är goda och också vackert upplagda. Bra service är det också. Och det uppskattar vi förstås.
   Strålande väder i Stockholm idag. (Lite väl varmt för någon långpromenad så en kortare blev lagom. )
   Önskar dig en fin fortsatt måndag.

 6. Det blev ju en lyckad tur! Både med träff, kalas, presenter och vädret, kunde väl knappast bli bättre! Så fina barnbarn! William ser så gullig ut, men det är ju så med de minsta. Max är stora pojken nu och snygg.
  Tänk, jag har aldrig varit i Uppsala, men såklart, det är många städer runt Stockholm som jag inte besökt.
  Nu gäller det att ligga lågt. För mig.
  Så vackert det är med rapsen. Många olika blomningar nu men de går ju också över. Tulpanerna var helt avslagna i stadsparken nu, deras tid var över. Men det fanns annat.
  Trevlig måndag och en stor kram!

  1. Verkligen! En minnesvärd söndag med “de mina”. Och nu ses vi ju inte lika ofta som annars men vi passar på när det är möjligt. Utomhus är ju helt ok.
   Killarna är så fina och sprider så mycket glädje.
   Uppsala är en så fin och gammal stad och även en gammal traditionsrik studentstad. Och från Västgöta nation har jag så roliga minnen.
   Jag vet inte om jag ligger så lågt direkt, men jag håller mig till de “rekommendationer” som gäller. Men jag har just nu svårt att begripa att utländks turister fritt kan röra sig i Sverige men inte vi som bor här. Får inte ekvationen att gå ihop.
   Önskar dig en fin kväll. Vi sitter fortfarande kvar ett par timmar på balkongen och njuter.
   Stor kram

  1. Det blev en väldigt fin söndag på alla sätt. Och så fint att träffa Max, William och döttrarna. Och utomhus kan vi ju ses-
   En skön sommardag igår och lika fint idag.
   Nu hoppas vi på fortsatta fina dagar.
   Önskar er detsamma.

 7. När jag var liten åkte vi ibland till Uppsala eftersom mina föräldrar hade vänner där. Minns att vid ett ställe så kunde man räkna till sju (eller var det fem?) kyrkor där man körde på motorvägen. Tror inte att det går längre för det har vuxit upp så samt ju att vägen har dragits om.

  Ni verkar att haft en finfin dag!

  1. Jag tror att jag nu på sträckan från Upplands Väsby och till Uppsala såg fem kyrkor. Men vintertid kanske man kan se fler. Nu grönskar det verkligen så fint och att se de gula rapsfälten, grönskan och den blå himlen när man närmar sig Uppsalaslätten ger verkligen känslan av sommar. Uppsala i sig är ju så fint . Alltid roligt att komma dit.
   Vi hade en toppendag och vädret var helt ljuvligt.

 8. Vilket härligt inlägg från Uppsala. Älskar staden och atmosfären där. Kul att du fick med de “dina” samlade på en bild. Det roliga är att jag ju sett Liv och Helen så många gånger på din blogg, men jag vet ändå aldrig vem som är vem, trots att tjejerna inte är speciellt lik varandra. Trodde att Liv var den korthåriga och Helen den långhåriga, men enligt din bildtext är det ju precis tvärtom;-)
  Max ser väldigt vuxen ut på bilderna. Måste vara frisyren. Å lunchen du valde – yummie, yummie:-)

  1. Visst är Uppsala en härlig stad och på så många olika sätt. Nu har ju besöken där blivit färre sedan februari men med bil fungerar det ju fint att ta sig dit. Och det gör det säkert med tåg också. Särskilt om man väljer första klass.
   Liv har långt hår och Helen är numer kortklippt sedan några år tillbaka. Och som vuxna är de inte lika alls. Större likheter fanns när de var små. Men de är tvåäggstvillingar. Max är 10 år och en stor kille nu. Ska börja i klass 4 i höst. Men visst gör frisyren sitt till.
   Vi var alla jättenöjda med våra lunchrätter och perfekt att sitta utomhus med utsikt över Fyrisån och Domkyrkan.

 9. Så fint att du kan träffa dina barn och barnbarn så där.
  Det syns att ni har det mysigt i sommarvärmen.
  Härliga bilder med dig, döttrarna och de fina pojkarna.
  Du har fått så fina bilder. Eller fått? Du har ju själv tagit dom. Så vackra. Det är också så roligt eftersom jag känner igen mig, har varit en del i Uppsala. Det är ju rätt nära, kanske tredje närmaste stad.
  Hoppas att du får en finfin dag och fortsatt trevligt.
  Sköt om dig och varm kram.

  1. Tack! Ja, de flesta bilder har jag tagit. Det blev en så fin dag på alla sätt. Och så roligt att träffa de “mina” och att även vädret var med oss.Att träffas utomhus fungerar ju väldigt bra.
   Uppsala är en väldigt fin stad och nu sommartid och i strålande sol blir den änne vackrare.
   Önskar dig också en bra dag.Hoppas du nu blir bättre för var dag som går.
   Tankar till dig och en stor kram.

  1. Visst är Uppsala en fin stad! Och särskilt nu när det blommar och grönskar så fint.
   Vi hade en jättefin dag tillsammans på alla sätt och att ses utomhus fungerar ju bra. Och än bättre i fint väder.

 10. Men titta, du har haft det precis lika trevligt med familjen som jag, bara i en annan miljö! Uppsala är så fint, fast det är inte många gånger jag besökt själva stadskärnan, hade bekanta i förorten jag däremot ofta hälsade på förr i tiden. Varmt och soligt , vädret var också med er! Kram

  1. Det var så roligt att ses och en riktig heldag fick vi. Tur med vädret var det också. Uppsala är en så fin stad . Livfamiljen bor inne i stan så det är lätt att ta sig runt. Förstår att du också hade fina dagar med de “dina”.
   Kram

 11. Bara första fotot och din text bygger upp dagen. Förstår att det var härligt att få träffa dem av olika anledningar. Fint väder gör inte saken sämre.
  Kram

  1. Det blev en väldigt lyckad dag på alla sätt och så fint att kunna ses utomhus. Och Uppsala är ju en så fin stad.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *