Skyltar Spanien Torrevieja

Sett i Torrevieja under veckan – Skyltsöndag #361

.Söndag igen! Och här på bloggen innebär söndagar att det också är dags för “Skyltsöndag”, ett tema som bloggvännen BP  så förtjänstfullt förvaltar. Skyltar av olika slag gäller och med väldigt fri tolkning. Sedan snart två veckor befinner jag mig i vår “stuga” i spanska Torrevieja. Så dagens skyltning blir ett axplock av de jag sett i Torrevieja under veckan.Välkomna med runt på en skyltpromenad.

Spanien. Sett i Torrevieja under veckan är att fisket fortfarande är aktivt. Sett i Torrevieja under veckan är att fisket fortfarande är aktivt och att både mindre och större fiskebåtar ligger sida vid sida i “puerto pesquero”, fiskehamnen.

Sett i Torrevieja under veckan – En skyltpromenad

Vädermässigt var det “dygnsregn”  i början av veckan och med riktigt hårda vindar. Men solen och värmen återkom i torsdags och det tog vi tacksamt emot. För oss blev det en promenad till elbolaget för att förhandla vårt elavtal. Här kan man nämligen göra det en eller två gånger om året. Enklast att göra det på plats. Efter besöket på elbolaget  passade vi  också på att  titta in på den närbelägna turistbyrån. Alltid bra att uppdatera sig om vad som är på gång här i stan. Och när nu också den efterlängtade solen äntligen var på plats igen passade vi på att ta en rejäl utedag. 

Här på gatan Ramon Gallud, en av flera långa och tvärgående gator i stan, är det inte kö till butiken Dialprix utan till bussen.

På turistbyrån

Tydligt skyltat in till turistinformationen som ligger helt nära vattnet och den kombinerade fiske, nytto och fritidsbåtshamnen i Torrevieja.

Torrevieja är en stad där saltet alltid har varit viktigt och fortfarande är det. Saltet här har sin historia som jag delvis berättat omi ett gammalt inlägg, “Salt i stora lass”. Men historien har inte ändrat sig. Sedan några par år tillbaka kan man med ett turisttåg ta en “saltad tur” och få se och veta mer. Vi har dock inte testat utan brukar ta våra cyklar och titta på de rosa saltsjöarna.

Sett i Torrevieja på turistbyrån. INfo om vad som händer i samband med påskfirandet. Sett på  turistbyrån i Torrevieja  Reklam och information om “Salttåget”  och den del annat som nu är på gång i samband med påsken. 

Idag är det Palmsöndagen och Stilla veckan börjar och den avslutas söndagen den17. I Torrevieja, precis som i andra spanska städer och byar, kommer det under denna vecka och sen kväll, att äga rum ett antal processioner. Processioner som har olika kristna teman och namn beroende vilken dag det är. Påsken är spanjorernas största högtid och om man inte deltar i processionerna så kantar man gatorna (avstängda för trafik) för att titta. Allt är mycket mäktigt.

Program med kartor som visar processionerna sträckning de olika dagarna och tidpunkterna som varierar. Ofta är det sent på kvällen. Och ofta dessutom blir det betydligt senare än vad som är angivet i programmet. Men påskdagen och annandag påsk är det runt klockan 8 på morgonen som gäller. Återkommer om dessa processioner.

Program inför påskprocessionerna i Torrevieja.

Vi går vidare

I närheten av turistbyrån har det nu kommit upp reklam för båtturerna till ön Tabarca. I princip den enda ö som finns här längs kusten. Turerna ska börja i veckan och kanske tar vi en sådan. Själva båtresan tar ca 45-60 minuter och sedan har man ett antal timmar på ön. Vi brukar ta en tur hit någon gång per år men under pandemitierna har det ju  inte direkt vara aktuellt. Åker man till Tabarca från Torrevieja  kan man inte på egen hand bestämma hur lång eller kort tid man vill stanna här. Båten har en tid när den kör dit och en tid när den kör hem. Så det blir en heldag. Men vi har ibland tagit oss till Santa Pola, en grannstad till Torrevieja, och därifrån går båtarna oftare till Tabarca och även tillbaka. Och båtresan härifrån tar  ca. 30 minuter.

Spanien. Sett i Torrevieja i veckan att båtturerna ut till ön Tabarca ska starta nu i påsk. Sett i Torrevieja i veckan. Båtturerna  härifrån och till Tabarca ska starta i veckan.

Torrevieja är turistkvalité står det att läsa på den här skylten. Och visst ligger det något i det.

Veckans fina väder har gjort att många uteserveringar haft ordentliga uppsving och att det på de mer populära ställena har varit svårt att få bord under lunchrusningen.

Restaurang Sirocco erbjudet förutom helt ok. mat också havsutsikt. Här finns ett par  fasta menyer att välja på och även en à la carte matsedel. 

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

 

36 svar på ”Sett i Torrevieja under veckan – Skyltsöndag #361”

  1. Tack! Och så skönt att vädret bättrade sig mot mitten av veckan. Många promenader har det blivit och en del skyltar kom med på bilderna.
   Fint idag och en behaglig söndag.
   Önskar dig också en fin söndag.
   Kram

 1. Fisket är ju ganska omfattande i spanien hörde jag en god vän prata om härom dagen, även turistfiske är det ganska gott om.
  Kanske får bli en aktivitet för mig när vi åker ner igen.
  Tackar för denna turen idag, inspiration för undertecknad.

  Ha en underbar kväll Ditte.

  1. Visst är det så och fisk och skaldjur finns det gott om i stan. Jadå, du kan säkert testa att fiska. Finns nog många hjälpsamma som ger en hand.
   Kul att du hängde med.
   Önskar dig också en fin kväll och bra start på veckan.

 2. Så skönt att det slutade regna och att solen kom tillbaka. Snyggt skyltat från Torrevieja, så kul att se hur det ser ut där! Och påsken verkar de fira lite annorlunda än vi här hemma ja.
  Ha det fortsatt fint!
  Kram och trevlig söndagkväll!

  1. Verkligen! Och från mitten av veckan och även i helgen har det varit bra väder. Så skönt att spendera dagarna utomhus och i sällskap med solen. (För egen del är jag ju i skuggan)
   Här är ju påsken en stor högtid och idag, Palmsöndagen, verkade precis alla var ute. Liv och rörelse.
   Ha det fint du också-
   Kram och trevlig kväll.

 3. Snyggt skyltat och tillslut blev det ju solskenbilder. Gillar det stora planteringslådorna på sista bilden funkar ju bra både som avskärmning och plantering. Ha en bra kväll!

  1. Jodå, lite solsken kom i onsdags och sedan fyllde det på rejält-
   Visst är planteringslådorna både fina och praktiska och här är ju blomsäsongen i gång hela året.
   Önskar dig också en fin kväll.

 4. Spännande skyltar du hittat! 🙂 Låter intressant med så mycket påskfirande. Måste vara kul att få uppleva andra traditioner där än vad vi är vana vid hemma. 🙂

  1. Utbudet här av olika skyltar är stort och just på söndagar är det ett skylttema i bloggen.
   Påskfirandet här i Spanien är stort och många spanjorer med feriebostäder här kommer nu- Såg idag till lunch att det var kö till många restauranger för att få bord. Så är det ytterst sällan. Men här är Palmsöndagen speciell. Vi bor i ett område med många spanjorer men hela stan lever upp nu inför och under påsk. Väldigt roligt att få ta del av detta.

 5. Tackar för den fina och varierade Skyltparaden:-) Allt blir ju så mycket roligare och mera färgglatt när solen skiner. Jag bara njuter:-) Minns mycket väl de väldigt påkostade processionerna före och under påsken. Spanjorerna kan det där med fiestas och processioner. Har ibland undrat vem som finansierar allt detta – kommunen kanske. Så kul att processionerna blir av i år efter två års paus. Att de sedan aldrig håller tider är ju så typiskt spanskt. Hoppas de ställer ut stolar för åskådarna längs vägen. Det brukar dom göra i Benidorm. Då kan till och med med dålig rygg kolla festligheterna. För inte står du väl frivilligt i flera timmar och väntar på processionen…
  Tusen tack för länken och en toppen Skyltsöndag:-)

  1. Tack! En glimt från Torrevieja. Nu har vi haft halvsol sedan i onsdags och helsol sedan i torsdags. Och i torsdags kom termometern upp till dryga + 20. Skönt.
   Nu har det ju varit paus vad gäller processionerna i ett par år och påskfirandet har varit ringa. Så i år ser man att det är många spanjorer “utifrån” som kunnat resa hit inför påsken. Vi hoppas se en eller ett par processioner men de är runt midnatt och ofta än senare och tar ett par timar. DE rör sig långsamt. Katolska kyrkan är rikt och bidrar nog en hel del.
   Här ställs stolar ut och man har förr fått betala någon euro. Men många tar med sig egna. Vi brukar röra oss för jag kan inte så så länge så jag får leta upp en fönsternisch eller annat och luta mig mot.

 6. Det är sådana värme i dina skyltar 🙂 Undra vad namnet betyder? Jag bara älskar den första skylten på båten. I lördags fick jag veta att två av mina vänner köpt sig en lägenhet i dina trakter kom jag att tänka på när du lade upp skylten.

  1. Tack! Ja, vi har också haft dryga +20 grader sedan i torsdags.
   Roligt med dessa gamla båtar som är i bruk och som väl tas om hand. Strosar gärna här längs bryggorna.
   Kul att vänner köpt en bostad i mina trakter här. Hoppas de sko trivas.

 7. Måste vara speciellt och befinna sig i katolska länder i påsktider. Tror att man tar sin religion på ett större allvar än vad man gör i Sverige.
  Fint väder! Härligt! Fint här också, men blåsigt.
  Ha det fint! Kram

  1. Visst är det så! Här i Spanien är påsken den största högtiden och många har kommit hit till Torrevieja nu för att fira påsk med släktingar och vänner. Många Madridbor och spanjorer från inlandet har feriebostäder här i Torrevieja och kommer gärna till påsk förutom sommartid. Pratad eidag med våra spanska grannar just om påsken. De frågade om Sverige och så stort firande är det ju inte där. Vi hoppas kunna se i alla fall en av processionerna . Tyvärr är de sent på kvällarna och ofta än senare än utsatt tid för det tar tid och processionerna rör sig väldigt långsamt
   Såg att det var lite vårkänsla hos dig. Skönt.
   Ha det fint du också.
   Kram

 8. Låter härligt med solsken. Jag visste inte mycket om ön Tabarca så jag läste ditt tidigare inlägg. Det ser mycket pittoreskt ut. Har ni övernattat där någon gång+ Kram

  1. Nu har vi haft fint väder med sol och +20 grader sedan i torsdags. Njutbart.
   Tabarca tycker vi om. Den enda ön här och som har sin historia. Planer har funnits att övernatta men då har vi bokat alltför sent. Vi behöver bättre framförhållning men vi skulle gärna göra det.
   kram

  1. Idag blev det en del skyltar och just nu inför påsk så är det ju en högsäsong här men många spanjorer som har bostad här kommer hit just för att fira påsk med släkt och vänner.
   Lite annorlunda mot hemma att man går till elbolaget och på plats förhandlar. Men det fungerar.

 9. Härligt med en heldag i solsken!
  Rosa saltsjön var vacker.
  Intressant med påskprocessionerna genom Torrevieja.
  Det ser trevligt ut på restaurang Sirocco.

  1. Det blir ju helt annorlunda här när solen kom tillbaka i mitten av veckan. Och nu i samband med påsken kommer en hel del aktiviteter i gång. Roligt så. Covidfallen har minskat och det gör ju också sitt till att mer kan hända.
   Vi hoppas de någon av processionerna men tyvärr är de flesta väldigt sena.
   Idag, denna Palmsöndag, såg jag att många restauranger som var fullsatta och hade kö så det är påtagligt att påskfirarna är på plats.

 10. Stor igenkänningsfaktor i din skyltsöndag för min del idag. Jag har aldrig varit i Torrevieja men däremot har jag sett och vandrat längs saltsjöarna då vi bodde i Santa Pola ett par veckor år 2017. Då passade vi på att fara till Tabarca två gånger. Härligt ställe.
  Tack för härlig skyltning, som vanligt.
  Kram från oss till er!

  1. Tack! Tänkte just på dig här när Tabarca kom upp och just den här gången tog vi turen från Santa Pola. Och visst är Saltsjöarna spännande- Minns ju när ni bodde här i Santa Pola.Tänk så åren går.
   Har läst ditt inlägg med stort intresse och högläste för Bo-
   Kram till er

 11. Katolikernas påskprocessioner brukar inte gå av för hackor, så där har ni gratis ögonfröjd att njuta av! (antar jag, för i Latinamerika är det stort). Låter som om du har underbara dagar medan vi här hemma hukar tillsammans med krokus och tulpanblad under isiga vindar, ideliga hagelblandade snöskurar och då blir det lätt lite deppigt … Hoppas på lite sol snart.

  1. Vi har förr spenderat några påskhelger här och följt några processioner och det har varit minnesvärt. Nu hoppas vi se en för de äger runt runt midnatt.
   Här är ju påskfirandet, precis som i Latinamerika stort.
   Vi har sedan mitten av veckan haft fina dagar med drygt +22 grader men säkert kommer det mer regn endera dan. Men ingen snö i alla fall-
   Önskar att solen och våren snart är tillbaka i Stockholm och att de vårblommor som kom upp överlever.
   Undrar just om körsbärsträden i Kungsan är på gång ännu-

 12. Känns som spanien firar lite mer påsk än oss svenskar?Så kul att se din skyltsöndag och vädret känns på top nu,förstår att det blir fullt på uteserveringarna , ha det fortsatt gott ,kramar

  1. Jadå, det gör de verkligen. På alla sätt. Idag var det fullt vid lunchtid på många restauranger och uteserveringar för man är ganska många som kommer i sällskap- Och visst har det fina vädret de senaste dagarna gjort sitt till.
   kram!

 13. Så många länder som tar påsken och andra kyrkliga högtider på större allvar än vi gör i Sverige,. Minns hur svårt jag hade att förklara för flyktingarna 2015 hur vi i Sverige resonerar kring religionen.
  Trevligt att du uppmärksammar påskhögtiden i skyltsöndagen.
  Kramen

  1. I hela katolska världen är påsken den största högtiden och det är roligt att följa traditionerna här. Så även om jag inte direkt är kyrklig. Fick just frågan igår av våra spanska grannar om hur man firar påsk i Sverige. Lite knepig att svara på var den.
   I varje fall ska vi försöka se en av processionerna men de äger tyvärr rum sent, runt midnatt, och tar ett par timmar.
   Kram och trevlig måndag.

 14. Jag har inte fått åka Lilla Tåget till saltsjön (och ingen annanstans heller för den delen…), men vi brukar ta bilen till starten av gångvägen och promenera där. Har även badat i sjön. Tror inte att det var förbjudet då 2009, men OM det var det så lär det nog vara preskriberat vid det här laget 😉

  Snyggt skyltat!

  Ha en fin start på veckan 🙂

  1. Tackar! Lilla tåget mot Cabo Cervera har vi åkt ett par gånger med barnbarnen. Men till Saltsjöarna tar vi cyklarna eller ibland har vi också promenerat. Dock inget bad här. Men ditt från 2009 är säkert preskriberat.
   Önskar dig också en bra start på Stilla veckan.

 15. Processioner med kartor, man lägger verkligen ned jobb på påsken där, båtturerna kommer igång, det börjar vakna upp där nere alltså. Fin fiskebåt, inte så stor direkt.

  1. Påsken här är “stor” och stan har fyllts med folk som kommer extra just nu.
   Och med påsken startar säsongen så mycket kommer igång som varit vilande ett tag. Och pandemin gav ju ofrivillig vila.

 16. Vilken charmig fiskebåt ,-)
  En saltad tur skulle vara intressant att få göra i verkligheten, rosa sjöar, låter magiskt ,-))
  Intressant att få veta att Påsken är så viktig, de firar högtiderna mer än vi här hemma.
  Härligt med båtresan till ön. Ja det kan jag hålla med om att det verkar finnas mycket fint och intressant för turister,-)
  Ni har det bra, det är fint det ,-)
  Ha det fortsatt härligt KRAM Primrose ,-)

  1. Saltsjöarna är spännande och där finns också massor av rosa flamingon som gärna äter snäckorna som gör att vattnet blir rosa.
   Mycket av det gamla finns kvar här och fiskarna ger sig ut och fiskar och säljer sedan sin fångst. Just så som man alltid gjort-
   Nu när vi är här blir det ingen tur ut till Tabarca . Ryggen orkar inte riktigt. Men kanske kan vi ta en tur till hösten.
   Önskar er också fina dagar.
   Varm kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *