Spanien

Tabarca – Den platta ön som förr var ett piratnäste

Ön Tabarca visade sig denna vackra oktoberdag från sin allra bästa sida. Allt var perfekt och det blev en verklig njutflykt.  Vi har varit här många gånger och återvänder gärna. Bäst tycker vi är att ta en tur hit i juni, då säsongen fortfarande är i sin linda eller slutet av september, början av oktober, då turistsäsongen i princip är över. Och att ta med gäster hit rekommenderas. Både stora och små. Under helgerna är det många bofasta som gärna tar en tur hit ut för bad, avkoppling eller en långlunch på någon av alla de mysiga restauranger som finns.  Här är det fisk och skaldjur som dominerar, fullt förståligt. Nyfångat och gott!

Vi kom till Tabarca med båt från St. Pola. En resa på 30 minuter. Vi startade denna gång från Santa Pola, en liten stad några mil norr om Torrevieja. Och resan till Tabarca tar då bara 30 minuter.

Tabarca och dess historia

Förr kallades ön för Isla de St Pau eftersom apoteln Petrus sägs ha landstigit här. Ett annat namn på Tabarca var Isla Planta, den platta ön och här är det verkligen platt. Fram till 1700-talet var detta ett piratnäste och tillhörde republiken Genua, vilket även gatuskyltar  i stan vittnar om.  I mitten av 1700-talet blev ön spanskt när den spanske kungen Kar III beordrade ett återtagande av ön från Genua. Själva namnet Tabarca sägs komma från att fiskare från republiken Genua bodde på den tuniska ön Tabarca, alltså en ö med samma namn, och var de första som bosatte sig här i slutet av 1700-talet och ön kallades länge för Nya Tabarca, Nueva Tabarca.

Här i den lilla hamnen skymtas fastlandet och utkanterna av  staden Santa Pola.

Ön

är den enda bebodda ön i regionen och anses vara Spaniens minsta ö med bofast befolkning, idag runt ett 60- tal. Att jämföra med de  drya tusen personer som var bofasta här 1920.  Men ön är inte stor i övrigt heller ca 1,8 km lång och ca 360 meter bred.  Man  kan ledigt gå runt ön längs med gångstigar och det finns fina möjligheter till snorkling och dykning runt ön.

Kaktusar, gräs och barrväxter trivs fint och landskapet känns som en hed  och kan påminna en aning om ”alvaret” på Öland. Uppe på heden finns 14 meter hög fyr och som är i bruk och en stenbyggnad som som fram till 1950-talet var ett fängelse. En muromgärdad kyrkogård finns också här uppe.

Både fyren och det gamla fängelset uppe på heden syns vida omkring.

Vi går in i byn

genom en ståtlig stenport. Det är tidig förmiddag och de vackra gränderna är nästan folktomma.

En dadelpalm välkomnar oss.

Vi vet att det numer finns en del mindre hotell och flera B&B här så nästa gång ska vi stanna över natt. Men det vill till att boka i god tid.

Här på gatan hittade vi ett hotell –

-Och tittade in genom den öppna dörren. Helt nyrenoverat och i maritim stil. 

Rofyllt och vackert.

Ännu ett litet hotell och några små butiker.

Gott om växter utanför husen.

Vi har snart gått genom byn och går ut genom den andra stadsmuren och har havet framför oss.

Santa Pola skymtas i bakgrunden.

Klart vattten som inbjuder till snorkling men flera små och en större strand finns med klappersten och sandbotten. 

Huvudstranden med parasoller att hyra , solstolar , duschar, omklädningsrum och toaletter.

Vi fortsätter en bit och slår oss mer för en bit mat och utsikten med det glittrande havet njuter vi av länge.

Absolut njutbart!

 

Fler bilder från Tabarca finns i gårdagens inlägg då det handlade om skyltar. Där finns också en karta över kusten och området och förslag på från vilka städer man kan ta sig dit.

36 svar på ”Tabarca – Den platta ön som förr var ett piratnäste”

 1. Vilken vacker och mysig ö. Jag kan tänka mig att det var ett givande och trevligt besök där. En nutflykt med andra ord.

  Kram och ha en bra måndag!

  1. Det är alltid fint att komma hit ut och även om vi varit här många gånger finns det alltid både lite nytt och gammalt att titta på. god mat och dryck finns det förstås också.
   Trevlig måndag!
   kram!

 2. Nu inspirerade du till ett besök på Tabarca. Hoppas det kan bli verklighet någon gång! Såg så charmigt ut! Vackra bilder som vanligt! Du är en strålande fotograf! Kram!

  1. Tack! Jag tror verkligen du skulle tycka om att ta en tur hit. Kanske kan vi göra det tillsammans. Vore jätteroligt.
   Kram!

  1. Hit ut är det verkligen väl värt att ta en tur. Och helst i slutet av maj och början av juni eller nu. Mindre folk och gott om plats. Vi brukar ta ett par vändor per år och nu testade vi att åka från Santa Pola. Andra gånger har vi tagit båten direkt från Torrevieja.
   Stor kram!

 3. Ja Tabarca är fint, vi var där söndagen före dig och åkte också från Santa Pola. Vi var på middag (förra lördagen) på Vela Beach i La Mata med goda vänner när tre andra i vårt gäng dök upp och tyckte vi skulle åka till Tabarca på söndag och äta lunch och det gjorde vi. Beställde en bautastor paella med skaldjur för 6 pers , den 7:e (min man) beställde annat. Den paellan hade räckt till 6 personer till, jättegod var den och vi åt med god aptit men det blev över ändå, så de som har hundar hemma tog resterna i en doggybag , så de hundarna blev nog lyckliga.

  Så skönt väder och lagom med folk att åka den här tiden på året och att åka från Santa Pola är ju bättre så man själv kan välja när man vill åka hem. Vi har också varit där en herrans massa gånger genom åren, men första gången i oktober och det var nästan den bästa gången tror jag.

  Ha en fortsatt trevlig måndag hälsar jag från ett duggregnigt Åkersberga med ca +9 grader i luften. Tur man inte blir kvar så många veckor, vi åker ner 11 nov igen. Ska bara rå om barn och barnbarn några veckor, sen så.

  1. Visst är det fint här ute. Vi åt blandade skaldjur och det var riktigt gott det också. Till Tabarca brukar vi ta oss både i maj-eller början av juni och sedan en gång till i slutet av september eller början av oktober. Mindre folk så här års än under högsäsong och trevligare. Även lättare att hitta skugga. Detta var först gången vi åkte från Santa Pola och annars har det blivit från Torre. Men vi har velat ha tid för rejäl snorkling så tiden har ändå inte känts lång där ute.
   Ja, hösten har ju kommit hemma. Här är det lite regn nu i kväll men det blåser nog snart bort.
   Vi tar snart en vända hem. Gillar ju att varva med Stockholm.
   Önskar dig en fin kväll och en trevlig vecka.

 4. Tack för idag också och promenaden på Tabarca. Känner förstås igen mig idag också men du hade lite soligare, varmare väder än vad vi hade när vi var där i slutet av november ifjol. Då var det rätt ensligt där, allt var nästan stängt förutom en restaurang och ett par kaféer.
  Ha det gott Ditte!

  1. Tänkte nog att du kände igen dig här på Tabarca. Slutet av november är det nog klart svalare. Nu hade vi tur och vädret var lagom och likaså antalet besökare.Vi hade en njutbar dag. Och Tabarca i högsäsong blir lätt alltför trångt så det undviker vi.
   Ha det gott du också.

 5. Så fint det ser ut! Länge sedan jag var där. Tyvärr en söndag och många affärer var stängda då. Kanske annorlunda nu.
  Kram/A-K

  1. Här är väldigt fint och bäst att komma i maj-juni eller mitten av september till mitten av oktober. Mindre folk då. Kan tänka mig att en del butiker även här är stängda på söndagar precis som i Torre och städerna längs kusten. Men i högsäsong är nog butikerna öppna alla dagar.
   I kväll är det ”vita festen” här. Och musiken hörs. Minns när vi vara där….Tyvärr lite regn just nu men jag ska senare gå ner och fota och filma.
   kram!

  1. Här ute är det verkligen mysigt och vi/jag tar gärna med vänner hit. Har varit här ett par gånger på egen hand och ett fint utflyktsmål är det
   Önskar dig också en fin kväll. Här lätt sommarregn just nu.
   Stor kram!

 6. Såå pittoreskt! Där kunde jag ha stannat länge, och jag förstår att ni är sugna på att övernatta på den fina ön. Jag tyckte fyrtornet påminde om en moské! Ja Afrika är ju inte långt borta, så visst kanske det har lite influenser från orienten… Det måste ha varit trångt som sardiner i en ask när så många människor bebodde den lilla ön! Det där lilla ordet ”nyfångat” gör mig grön av avund som du säkert förstår…men här har dom allt börjat ”fånga” eller rättare sagt skjuta älg, för idag startade årets jakt. Det ekar öde på byn….alla är i skogen, jag har hela byn för mig själv, ”ler” iaf mer eller mindre. Kram

  1. Tabarca är verkligen fint och kommer man utanför högsäsongen är det än bättre och mer gott om plats överallt. Och det gör vi ju alltid. Spanien har många moriska influenser och säkert är det så med fyrtornet också. Och det var ju tunisier som kom hit på 1700-talet och bosatte sig och gav ön namnet.
   Aha, har älgjakten börjat. Ja då blir dte nog fångst även i dina skogar. Och att du har byn för dig själv kan ju vara trevligt det också.
   Kram och trevlig kväll.

 7. Här har du verkligen levererat – igen:-) Vilken fin och mysig ö i miniformat! Älskar fyren, som är annorlunda byggt jämfört med fyrarna som man ser längst Costa Blanca. Otroligt läckert!
  Om det inte vore för färgvalet på byggnaderna så skulle Tabarca påminna mig om både Mdina på Malta och Lindos på Rhodos. Hursomhelst så har du nu inspirerat även mig att besöka ön nästa gång vi besöker Benidorm.
  Helt underbara bilder från ”byn”.

  1. Tackar! Jag tror du skulle gilla ett besök här och båtar går ju också från Benidorm. Lite kortare båtresa från Alicante och Santa Pola men ganska marginellt. En fördel med avresa från Santa Pola kan vara att det går lite fler båtar fram och tillbaka. Visst är fyren fin och inspirerad av det ”moriska”. Gränderna här påminner lite om en del grekiska öar och även Mdina på Malta kan jag också tycka.

  1. Det blev en verkligt fin dag och tur med vädret hade vi också. Blåser det alltför mycket är det inte lika behagligt. Och nu i oktober är det helle rinte ”för varmt”. Kram!

  1. Tack! Ön är jättefin och bäst är att komma utanför högsäsong. I början av juni eller nu i oktober är det perfekt. Nästa gång ska vi stanna kvar en natt.
   Vi brukar ta en tur eller två varje år och en fin njutflykt är det. Kram!

 8. Vilka härliga bilder från den härliga ön! 🙂 Får nog ta en tur dit ut snart igen 🙂

  Ha en härlig dag – får se om regnet ger sig av, åskan tycks i alla fall ha gett upp 🙂

  1. Tack! Och Tabarca är trevligt att besöka och bäst tycker vi det är utanför högsäsong. Men inte alltför tidigt på våren eller sent på hösten för då bommar en del restauranger igen.
   Vad gäller vädret idag så återstår det att se. Regnet hänger i luften just nu.Önskar er en fin tisdag.

 9. Verkligen en trevlig liten ö! Tänk att jag inte ens visste om dess existens förrän när du hade skyltar därifrån 🙂 Intressant och informativt … och förstås fina bilder!
  Tack för att vi får följa med på era njutflykter!
  Kram

  1. Den här ön är det nog inte så många utanför området här som känner till.Men alltid fint att ta en tur hit och bäst, i mitt tycke, utanför högsäsong. Gillar inte att trängas. Trevligt att du var med.
   Kram!

 10. Jag tittar in här igen Ditte och säger förlåt för att jag dribblade bort din kommentar inne hos mig. Jag hann läsa den och skulle svara men så gjorde jag något som absolut inte skulle göras, riktigt vad vet jag inte men allt försvann. Jag svarade i alla fall.
  Shit happens, som det heter men tack i alla fall för din kommentar ! <3

  1. En del foton blir det och jag tränar nu på manuella inställningar på kameran. Ibland fungerar det riktigt bra.
   Besöket på Tabarca blev lyckat och fint att komma utanför turistsäsongen.
   Önskar dig också en fin vecka.
   Kram!

  1. Du hade nog tyckt om att vara med här ute. Och allra bäst är det nu utanför turistsäsongen. (Då undviker vi att åka hit) Tyvärr finns det inga andra öar i närheten. Lite synd, men de kan ju inte skapas.
   kram!

 11. Men va trevligt, såå fina bilder o verkligen en härlig tur ser verkligen rogivande ut Ditte o intressant läsning 🙂 kram å fin dag

  1. Jag tränar med manuella inställningar på kameran och det är roligt när det blir bra. Kan ju variera.Tabarca är verkligen fint att besöka och bäst utanför högsäsongen när dte inte är så trångt här. Många vill hit men ön är liten.
   kram!

 12. Häftig miljö, det blir så lugnt när det bara går att nå vattenvägen, ingen turisthysteri alls. Du fick till ett fint djup i grändbilderna.

  1. Tack! Jag jobbar på att få till manuella inställningar. Miljön här ute tycker jag om och bäst är att komma hit utanför högsäsongen för då blir det trångt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *