Stockholm Torrevieja

Gott om palmer och söndag = Palmsöndag och påskvecka

Gott om palmer, sol och en blå himmel förgyllde denna Palmsöndag i Torrevieja. Söndagen före påsk, palmsöndagen, som i kyrkoåret inleder stilla veckan. Palmsöndagen är tillägnad minnet av när Jesus red in i Jerusalem på en åsna och hyllades av folket. Här i Spanien, som i stora delar av Latinamerika och den i övrigt katolska världen är påsk den största högtiden. Här vet minsta barn varför man firar påsk och det hela är en stor familjehögtid. Många olika processioner, med olika religiösa teman , äger rum under veckan och dessa samt kyrkobesök här påsken till.

Spanien. Torrevieja. Gott om plamer är det alltid vare sig det är påsk och palmsöndag eller ej. Gott om palmer är det i Torrevieja och det oavsett om det är palmsöndag och påskvecka eller ej

Gott om palmer och palmsöndag

I Sverige benämner man veckan före påsk för “stilla veckan” men här säjer man den heliga veckan, “Semana santa”. Vid olika tillfällen har vi varit här under påsken och i ett inlägg från 2017 berättade jag om hur  palmsöndagen ter sig här och om de processioner som hör dagen till.

Många spanjorer besöker mässan på förmiddagen och har med sig kvistar/blad från palmer eller olivträd och får dessa välsignade av prästen. Och efter förmiddagens gudstjänst deltar de flesta i “palmprocessionen”. Sedan är dagen “ledig ” och man spenderar den gärna ute på restaurang tillsammans med familj och vänner. Och på kvällen väntar nästa procession, “Las Mantillas” , små handdukar. En procession man tillägnar Hoppets Jungfru – Virgen del Esperanza.

Så några ögonblicksbilder som jag tog under 30 minuter på paseon/strandpromenaden

Många hade mindre olivkvistar i händerna men en och annan hade med sig palmblad.

Spanien. Torrevieja. Palmsöndagen. Gott om palmer och gott om flanörer. Strandpromenaden. Gott om palmer och väldigt gott om flanörer denna palmsöndag.

Och en del vilade sig i form på bänkarna vid havet

Många vilade sig i form på stranden.

Andra var mer aktiva.

Vad gäller bad så var det mest barnen som verkade tycka det var roligt. 

De flesta uteserveringarna och restaurangerna längs med strandpromenaden var välbesökta och till flera av dem var de kö.

Just när jag  sett ut ett ledigt bord och tänkt att slå mig ner för ett tapas stopp kommer vänner förbi. Så det blev både tapas och stopp på deras fina takterrass. Jättertrevligt och gott.

Och visst är det snyggt färgkoordinerat. Just detta gula och blå i keramik är väldigt vanligt här och har inget direkt med det svenska att göra-  

18 svar på ”Gott om palmer och söndag = Palmsöndag och påskvecka”

  1. Gott om plamer är det och det passade extra bra i samband med palmsöndagen. Och jättetrevligt att stöta på vänner och följa med hem till dem .
   Just detta gul-blå är väldigt spanskt och vanligt här. Har det mönstret även i min stora kruka hemma här i Torrevieja på terrassen. Passionsbloman gör sig extra bra i den.
   Önskar dig en fin vecka och skönt att det är sol i norr och fint med en vårpyntad balkong-

  1. Den här blå-gula keramiken är väldigt spansk och jag tycker den är så fin. Har en del av min passionsblomma i en stor kruka i liknande mönster och den gör sig så fint där .
   Och vi har även idag sol om än friska vindar men skönt att vistas utomhus i lä.
   Önskar dig också en fin vecka.

 1. Somriga bilder, snudd på. 🙂 Javisst ja, det var ju palmsöndagen igår. Jag har inte fått ordning på dagar och helger ännu trots att jag vet att påsken är i antågande med tanke på mängderna av påskgodis som finns i affärerna.
  Det här året blir nog som det blir och tack och lov så kan man läsa i bloggosfären på vad som är på gång. Måste nog få till lite påsk inne hos oss också.
  Här har jag inte sett att någon bär på palmblad men kanske jag bara har missat det. Däremot är det många blombuketter i farten.
  Tack för ditt som alltid trevliga inlägg Ditte!

  1. Jodå, lite försommar i bilderna är det. Vad gäller ordning på dagarna har inte jag det heller egentligen men här blir det väldigt påtagligt nu med påsken och alla inresta spanjorer som kommer.
   Ja, ni är ju i ett nytt land och där det mesta runt om också är det. Men säkert kommer ni att märka av påsken på ett eller annat sätt- I Spanien är just påsken den viktigaste högtiden men det varierar nog en del runt om i de katolska länderna.
   Och palmer och söndag kunde jag bjuda på.
   Önskar er fina dagar.
   Bo hälsar.

  1. Jag slår mig gärna ner i skuggan på en servering och njuter av folklivet. Men spanjorerna är gärna på stranden. Vad gäller nordbor vet jag inte. Just nu i påskatider är det spanjorer i majoritet.
   Men skönt är det.

 2. Så mycket folk det var på paseon! Det är ju många spanjorer som åker ner bland annat från Madrid för att fira Påsk i sommerstugan/-lägenheten. Ser att man inte har rutor på stranden längre som ifjol. Allt verkar återgå till det normala igen. Skönt.
  Minns att vi var väldigt förvånade över alla som gick runt med olivkvistar på Palmsöndagen för några år sedan. Vi var helt ställda och frågade till slut en busschaufför som förklarade det hela. Ja, ja det där med att ta seden dit man kommer, eller åtminstone läsa på var/är uppenbarligen inte vår starka sida;-)

  PS. Keramikutsmyckningarna på bordet är helt i min smak:-) DS.

  1. Ja, nu har ju alla spanjorer ckså dykt upp här för att fira påsk. Tittade på gamla bilder och så att det var liknande då. Mer och mer återgår och efter påsk lär detta med munskydd inte behövas i samma utsträckning. Och sedan några dagar tillbaka behöver man heller inte fylla in hälsoformulär, på 5 sidor, innan inresa till Spanien. Men man måste har tre sprutor eller PCR test som är negativt.
   Vi har varit här flera gånger under påsk så vi har lärt oss. Och med spanska grannar så fungerar det bra. Lite spanska kan jag så jag kan göra mig hyfsat förstådd-
   Denna gulblå keramik är ganska spansk och jag gillar den. Har en del av min passionsblomma i en liknande stor kruka. Och sp fint med den blå blomman mot det gula.

  1. Tack! Vi tar tacksamt emot dessa fina dagar och det är roligt att se allt folkliv som är på gång nu under påsken. Jo. annars också men just till påsk och i augusti blir det än mer påtagligt.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 3. Ja men nu slår det mig varför vi fick en kvist av prästen igår:) så mysigt med palmerna i spanien ser så härligt ut hos dig, kram

  1. Så fint att prästen delade ut en kvist. Vet att det kan vara från olivträd, en palm eller något annat. Här var det många kvistar i omlopp. DEt blev en fin dag och roligt med så många människor som var ute.
   Vi har det fortfarande fint men ganska blåsig idag.
   Kram

 4. Vi gjorde ungefär samma iakttagelser i söndags märker jag. Kanske inte så konstigt då vi flanerade på samma ställe. Fast jag såg inte er bland alla som gick omkring där… Det var verkligen en härlig dag!

  Nu ser det ut som vi får tråkväder ett par dar, men sen verkar det vända igen.

  Ha en finfin dag!

  1. Visst var det en skön dag och jag försvann väl i mängden av människor och palmblad.
   Lite tristare väder nu men visst hoppas vi på att solen snart är tillbaka.
   Önskar er en fin tisdag.

 5. Intressant att få veta hur påsken firas.
  Vilket palmblad mannen har med sig .
  Nu kan jag ju inte låta bli att längta efter sol och värme, ser härligt ut. blått och gult, snyggt, Mysigt på takterrassen ,-)
  Ha det fint KRAM Primrose ,-)

  1. Här är påsken den största högtiden och många kommer hit till sina sommarbostäder eller till sina familjer just till påsken.
   Varm kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *