Allmänt

Selfie-dags! Omgång 6 – Dags för ny ordlek

Selfie-dags! Igår publicerade bloggvännen Klimakteriehäxan en ny variant av  ordleken,” SELFIE” nu nummer 6 i ordningen. Det handlar inte om ett egentaget foto utan det är ord som gäller. Tolv saker handlar det om och den första punkten på listan handlar om mig och sedan blir det mer eller mindre personligt. Och tämligen personligt blev det  även denna vecka. Varje svar ska börja på den sista bokstaven i föregående svar. De tre första omgångarna tyckte jag det var ganska knepigt att få till svaren men i mål kom jag. Men nu flyter det på bättre. Kanske förstås bara tur. Helt oavsett om det är lättare eller svårare så tycker jag  det här är riktigt roligt.  Och just att det stundtals, precis som ett korsord, kan bli knepigt då och så, gör det i mitt tycke än roligt. Tack, Aina för att du håller oss i gång.

Här  nedan kommer “mönstret” till en ny SELFIE i ord. Tolv saker handlar det om. Häng gärna på. Du kopierar och lägger in dina egna svar och är precis så kortfattad eller mångordig som du känner för! Om du är med  i “leken” så skriv gärna en kommentar till Klimakteriehäxan, länk överst i inlägget, så kan fler ta del av dina svar och du kan även där läsa andras svar.

Selfie -dags! Omgång nummer 6

1. Min hobby: fotografering

2. På huvudet: grå mössa (om det är kallt och blåsigt men helst inget alls)

Stockholm. Södermalm. Selfie- dags. I en grå mössa. Selfie-dags. Huvudbonad? En grå mössa. I varje fall om det är kallt och blåser. (Jag har fler att variera med och i andra färger)

3. Tidsfördriv: att lyssna på ljudbok

4. Dryck: kinesiskt te och kaffe (men gärna ett glas gott vin, “bubbel” eller en drink som inte är söt)

5. Bok jag aldrig glömmer: En dag i älvriket (en sago och bilderbok som jag 1952 fick av en faster och boken finns kvar.)

6. Älsklingsmat: Tepanyaki (kommer från de japanska orden teppan som betyder järnplatta och yaki som betyder steka) Minnesvärt i sammanhanget är den tepanyaki som var en del i den champagnebrunch vi åt på hotell St. Regis när vi var i Peking i mars 2018.

Tepanyaki är en favorit och passar bra när det är selfie-dags. Detta är ett japanskat sätt att laga mat. Teppan betyder järnplatta och yaki betyder steka. Alltså mat som lagas på järnplatta. Tepanyaki åt vi då och då i Peking. Alltid gott och väldigt trevligt. Och när det nu är selfie-dags är jag glad att minnas just dessa goda tepanyakimiddagar med vänner. Liknande tepanyaki kan man nu ockås äta på en del asiatiska restauranger i Stockholm.

7. Häftig person: Ingemar Stenmark

8. Dit längtar jag: Kyoto (där eller i Japan har jag ännu inte varit)

9. Plagg jag avskyr: obekväma

10. Lagar aldrig: aladåb

11. Pasta: bucatini (smala pastarör med hål i mitten)

12. Alltid i frysen: isbitar

 

26 svar på ”Selfie-dags! Omgång 6 – Dags för ny ordlek”

 1. Jag har testat maten du beskriver en gång när jag hälsade på Peter i Dallas, men jag visste inte att det hette så. Kul att se på hur skickliga de är. Aladåb är inget för mig. Kul att få veta lite annorlunda saker om bloggkompisarna. Kram

  1. Säkert kan Tepanyaki heta lite olika på olika platser runt om i världen. Roligt att du också testat det i Dallas. Och just att maten lagas framför en är ju speciellt och en konst av kockarna.
   Aladåb kan jag lämna till andra. Inget direkt man liksom utseendemässigt äter med ögonen.
   Och nu vet du lite mer om mig. Jag tycker också det är roligt att få veta med om mina bloggvänner.
   Kram

 2. Det var roligt att läsa dina svar!
  Jag kan tänka mig att många svarar Isbitar på Alltid i frysen. Men se det hade inte jag gjort även om jag haft bokstaven I. Jag är väl annorlunda med det 😉
  Annars tycker jag att du har goa svar!

  Trevlig tisdag med blå himmel här och mycken blåst.
  Stor kram!

  1. Det är roligt att fundera över svaren och att få till dem så att det stämmer med en själv. Och så blev det fullt ut.
   Is har jag alltid i frysen och har nog alltid haft. Men mycket annat också. Men tur att man är olika och tycker olika.
   En strålande dag blev det här också fast den såg grå ut på morgonen. Har haft en heldag på stan. Jättetrevligt.
   Stor kram

 3. Vilken härlig bild ,-))) så högt, där gäller det att vara ordentligt fasthakad ,-) men det måste vara en upplevelse ,-)
  Gillar inte heller att dricka något som är sött.
  Men så kul att ha kvar någon bok från det att man var liten ,-) Det skulle jag önska, få läsa vad man tyckte om då!
  Håller med Ingemar Stenmark var häftig! Hur man hoppade och höll tummarna ,-)))
  Bra svar , kul att få till det ,-) och obekväma plagg avskyr jag också ,-)
  Ha det fint KRAM Primrose ,-)

  1. Tack! Och jag var ordentligt fasthakad. Minns fortfarande denna tur från de kinesiska muren och över floden och landade på andra sidan. Spectakulärt var det. Vilka vyer! Och jag hann titta.
   Boken har jag kvar och den är i gott skick. En bok jag bläddrat och läst mycket i.
   Minns när Ingemar stenmark skulle åka och jag som lärare rullade in tv:n så att eleverna och vi lärare kunde titta.
   Roligt att fundera över både frågor och svar.
   Och en del har vi nog gemensamt.
   Ha det fint du också.
   kram

 4. Visst är det roligt att ha kvar några av de gamla barnböckerna, så många minnen de väcker. Kyoto hoppas jag att du kommer till, vi var där (bl a) på vår bröllopsresa. Och god mat får man!
  F ö har även jag en grå mössa, och en till, likadan fast vit …
  Roligt att detta rullar på! Undrar lite hur länge intresset håller i sig?

  1. Döttrarna och barnbarnen har ärvt de flesta av mina gamla barnböcker men den här har jag valt att spara. Ett fint minne.
   Japan har jag ännu inte besökt men vill dit. Och gärna en rundresa. Maken som har bott i bl.a Tokyo och talar perfekt japanska så det vpre trelvigt att ha med honom som guide. Men å andra sidan klarar vi oss bra ändå. Vilken upplevelse att du varit i Kyoto. Japansk mat tycker jag om och lagar lite av den här hemma också. Är överlag väldigt förtjust i asiatisk mat.
   Visst är det roligt att”selfien” rullar på. Och den ökar takten. Du är väldans bra på att få till frågorna och det gör det hela än roligare.

 5. Här har vi ett och annat gemensamt. Kul! Det vattnar i munnen på mig när jag läser Tepanyaki – så gott:-) Kyoto eller Japan rent allmänt står på min önskelista. Skrattade gott åt din gråa mössa. Den var helt otippad, då jag absolut inte förknippar dig med den färgen;-) Å att fotografering är din hobby – det var givet:-)
  Jättekul att läsa dina svar.

  1. Kan tänka mig att vi har en del likheter. Har ju förstått det på olika sätt. Vad gäller Japan så vill jag väldigt gärna dit. Men skulle det inte bli Kyoto så gaår det bra ändå.
   Den grå mössan är fodrad med fleece men just grått är inget jag annars använder. Så jag kan förstå att du blev överraskad. Och mössan var inte alls tänkt att vara grå. Mina färger var slut. Men mössa är varm . Helst är jag ju utan huvudbonad men numer när det blåser rejält och är -8 så kan den åka på.

 6. Som vanligt var det trevligt att läsa dina svar. Jag tycker att det är svårt att få till just det personliga. När jag har kollat har liksom ingenting stämt och verkligen inte alls blivit “jag” men jag får kanske ge det en chans.

  Önskar dig en härlig kväll!

  Kram

  1. Jag tyckte det var knepigt de två förstå gångerna och att få till det som var lite av mig.Så jag förstår dig.
   Men sen har det gett sig och de senaste gångerna har allt stämt in på mig. Lite tankearbetet kommer liksom med ungefär som på korsord. (Ett enklare)
   Önskar dig en trevlig kväll.
   Kram

  1. Hade tur och det flöt på bra. Och det blev mycket av mig i svaren.
   Mössan blev inte direkt rätt i färg menden färgen jag skulle ha, en i mitt tycke fin blå nyans, var slut. Men mössa har jag bara om det är rejält kallt- Är mer bekväm med pannband-
   Maten, Tepanyaki, är en favrit. Ja, mycket asiatiskt hamnar där.
   Trevlig kväll-

 7. Alltid roligt att läsa andras svar i denna ordlek! Vi hade liknande svar på sista frågan, enkelt med is i frysen! Japansk mat fick jag också med. Just ja, Ingemar Stenmark hade jag ju också kunnat svarat på I, nu blev det Ingrid Bergman istället.
  Ha en fin kväll!
  Kram

  1. Visst är det kul att se var andra hamnar här i ordleken. Kul att vi var inne på en del liknande svar- Ingrid Bergman hade jag också i tankarna-
   Ska genast titta in till dig.
   Önskar dig också en bra kväll.
   God bättring.
   Kram

 8. Kul att läsa.
  Vill helst inte ha mössa heller. Pannband funkar bra om det inte är för kallt.
  Får lära mig en del om asiatiska rätter och pastanamn. Det behövs, för jag är i det närmaste novis på de områdena.
  Kram

  1. Pannband gillar jag bättre men passade inte in vad gällde bokstäverna. Men jag har en grå mössa i reserv. Jag är ju väldigt förtjust i asiatisk mat och ett intressen jag fått genom resor i Asien under årens lopp. Var i Vietnam och Thailand 1980 och i Kina första gången ett par år senare.Och efter våra boendeår i Peking växte intresset för den asiatiska maten. Men jag är nog allätare. Älskar skaldjur.
   Kram

  1. Roligt att fundera över ord och det blir lite som ett korsord. Nej, aladåbder och annat som dallrar är inte min grej. Undantag var dessa gelépuddingar “jello” som mormor fått pulver till från Amerika och så gjorde. Tänk så mycket färgämnen. Men då åt jag. Antagligenbortsåg jag då från att den dallrade.
   Kram

 9. Trevlig och fint sammanhängande selfie!

  Japan längtar jag också till. Vi hade siktet inställt på en kryssning med flera stopp där, men inget bokat. Tur det, för det kom visst nåt emellan och satte käppar i hjulen för resande i största allmänhet och kryssningar i synnerhet…

  Ha en fin dag!

  1. Japan finns högt upp på listan. En kryssning i de trakterna vore fint. Men ofta är det ju då ganska kort stopp. Men man kan kanske kombinera. Antar att det inte direkt blir av under våren. Minns att ni hade en tur dit på gång men just att det kom något emellan.
   Här släpps alla restriktioner idag så vi får ju se vad som ska hända.
   Önskar dig också en fin onsdag.

 10. bucatini kände jag inte till, tack för det nya ordet! Äter rätt sällan pasta, tycker ibland att det mest växer i munnen…
  Men nu börjar väl snart en Japan-resa hägra? Det går ju inte an att ha en svart fläck på kartan, hihi
  Vilka fantastiska illustrationer i den sagoboken! Jag har inte sett den tidigare.
  Asiatisk mat lockar mer och mer, så här ensam hemma är det ofta nudelsoppa som gäller. Går ju att variera i oändlighet och kräver inte många ingredienser för att bli supergoda.
  Mössa har jag lärt mig använda, nödd och tvungen då jag annars förfryser huvudet av mig. Och sen ligger håret platt och tråkigt, tur man bor på landet…
  Härliga svar, och aladåb har ingen av oss tillagat!
  Kram

  1. Viss pasta äter jag gärna någon gång i veckan och denna är “lugtigare” än flera andra sorter.
   Vad gäller Japan så finns lite planer med jag ska ju också ha hälsan med mig. Är jag där finns så mycket jag vill se och orka göra. Men hoppas på smärtplåstret.
   Vad roligt att du också satsar på det asiatiska i matväg. Jag lagar asiatisk mat minst ett par gånger i veckan och tycker kroppen känns “lätt” av den och. Testar gärna mat från olika länder. Nudelsoppa gär jag också ibland och har testat den vietnamesiska Poh https://www.koket.se/pho-vietnamesisk-soppa men förenklar den också. Även en del kinesiska nudelsoppor gör jag gärna och man kan ju spara och äta den ett par dagar.
   Användandet av mössa har jag blivit bättre på men använder gärna också pannband-
   Kul att fundera över svaren, lite som ett korsord och jag vill ju att svaren hyfsat ska stämma-
   Kram!
   I kväll blir det friidrott från Uppsala.

 11. Så trevligt att vi låg lika på foto, sedan skilde det ju lite åt… Ingemar var helt otrolig (det är ju int lätt att förklara för de som int bekrip) Tala om att Sverige stod stilla då han åkte. Jag kommer ihåg från högstadiet att man fick gå upp till aulan och titta. Stenmark är en häftig person. Som fortsätter att vinna de saker han ställer upp i då syftar jag på Lets Dance och Mästares mästare. Kul att läsa dina svar.

  1. Dina foton är ju proffsiga och dina kameror är ju helt enastående. Jag skulle behöva en fotokurs hos dig- Ja, en skulle inte hjälpa men förbättra. Visst var Ingemar helt otrolig och jag minns att tv:n var i vårt klassrum när han åkte på skoltid. Och uttrycket “att det är inte lätt att förklara för nån som inte begriper” är ju klockrent.
   Tror vi i sig har en del likheter.
   Ha det gott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *