Allmänt

Planerat och en del oplanerat

Gårdagen kom att innehålla en del som var planerat och en del som var helt oplanerat.  Och vanligtvis tycker jag det är ganska trevligt med just den blandningen. Men igår körde det ihop sig lite. En bokklubbslunch var sedan länge inplanerad och något jag verkligen sett fram emot. Jag var i princip startklar när telefonen ringde och det var ett samtal från Hudmottagningen på  Södersjukhuset. Kunde jag möjligen komma med kort varsel. Visst kunde jag det.

Stockholm. Södersjkukhuset. Besöket här var inte alls planerat. Huvudentrén till Södersjukhuset. Gårdagens besök här var inte alls planerat.

Planerat och en del oplanerat

kom det alltså att bli denna tisdag. Jag hade i måndags hört av mig till Södersjukhuset och deras hudklinik med några frågor. Så i går på förmiddagen fick jag ett telefonsamtal med frågan om jag kunde komma med kort varsel. (Jag har är patient här och har behandlats en hel del här på sjukhuset i flera år för mina solskador. Skador som är och varit av skiftande karaktär. Och jag är under noggrann bevakning. Tiden jag fick var 13.20 och sammanföll med bokklubbslunchen. Men jag fick väl ansluta till böckerna lite senare. Fantastiskt att så snabbt få en tid hit.

Munskydd är obligatoriska så fort man kommer innanför dörrarna till Södersjukhuset.

Framme!

Jag hade tid 13.20 och var på plats i god tid. Här hann knappast slå mig ner i väntrummet innan min doktor kom och hämtade mig. Nu blev det en noggrann genomgång av ansiktet med fokus på min överläpp och området ovanför den. Jag var här på hudmottagningen för en mindre operation i slutet av september. Kändes milt sagt lite tröstlöst att det var dags nu igen. Men se att ordna till en överläpp rent kirurgiskt är knepigt.

Kanske kan det finnas ett annat alternativ för mig,något som heter PDT, “fotodynamisk terapi”. En behandling som är tämligen smärtsam för man har en hel del nerver i läppen och området ovanför. Behandlingen är också dyr och personalkrävande. Är detta nu den bästa behandlingsformen så hoppas jag få den. Så med detta lite hoppfulla med mig så lämnade jag Södersjukhuset. för att ta mig till City och den väntande bokklubben med lunch. “Bara” drygt en timme försenad.

Det blev buss och tunnelbana till T-Centralen i City och sedan bara en kort promenad till målet helt nära Clara Kyrka.

Bokklubben

har funnits i många år men deltagarna har skiftat lite under tid. Men vi är några som har fortsatt att ses för att både äta och dricka gott och förstås också prata böcker. Vi träffades alla i Peking under åren vi bodde där  och det var också i där som bokklubben startade. Då kunde vi vara runt 10-20 deltagare men numer är 8 stycken som fortsatt att ses. (För egen del bodde och jobbade jag  i Peking, på Svenska skolan,  från januari 2007 till december 2010 och en del under 2011. Jodå, maken var också med)

Bokklubben brukar ses med fem till sex veckors mellanrum. Men nu, i de pandemitider som varit har det varit ett långt uppehåll. Senast vi sågs och pratade böcker var den 1/12 på restaurang Dagmar på Östermalm.  Och då var vi en begränsad skara om tre. Väldigt trevligt och gott. Flera bra boktips blev det också,

Visserligen var jag rejält sen och de andra var inne på varmrätten. Men jag tog mig an förrätten i godan ro.

Förrätten var en riktigt god paté och efter den var det dags även för mig att smaka på varmrätten. En supergod skaldjurslasagne.

Stockholm. Allt planerat för en riktigt lyckad bokklubb. Så mycket gott. Allt planerat för en fantastiskt god lunch och väldigt trevlig bokklubb.

Och en hel del samtal blev det. Även utanför de lästa böckerna. 

Till dessert; färska jordgubbar och jättegoda chokladbollar, inte alls söta, som värdinna gjort dagen till ära.

Böcker

Några av alla de böcker vi presenterade och hade läst inom gruppen. Via länkarna kan du läsa mer om böckerna

 

35 svar på ”Planerat och en del oplanerat”

 1. Hoppas du kan få den behandling som är bäst.
  Läste om “Fotodynamiska terapin” via länken.
  Inget jag kände till sedan tidigare.
  Kan det göras på Södersjukhuset?
  Fint du kunde delta i boklunchen.
  Har varit dålig på att läsa böcker senaste tiden men funderat på Björn och Fridas.

  1. Jag håller tummarna. Jo, behandlingen görs på SÖS och det är ju nära och bra och där har jag också min hudspecialist. Detta är en ganska ny behandlingsform som är effektiv men dyr så alla får den inte..
   Bokklubben är så trevlig och förutom böcker blir det också mycket annat prat i kombination med god mat och dryck. Så sen var jag men så fick det bli.
   Jag läser mycket och lyssnar också en hel del på böcker. Är ju ingen direkt tv-människa.

 2. Fotodynamisk terapi har jag fått ett par gånger för min hudåkomma och jag tyckte inte att det var så farligt faktiskt. Dock hade det inte tillräcklig effekt så det fick bli två omgångar med cellgiftskrämer i stället. Fördelen med fotodynamisk terapi är att det oftast ger ett estetiskt bättre resultat. Hoppas att det blir ett alternativ för dig.

  Så bra och trevligt att du kunde ansluta till lunchen så att du inte missade den helt. Lampan över matbordet är väldigt snygg tycker jag och en modell som vi har tittat på.

  Kram och god onsdagskväll!

  1. Intressant att höra för här var doktorn noga med att påpeka vikten av smärtstillande sprutor i samband med det hela. Vet ju att läpparna och området runt överläppen är extra känsligt med mycket nerver.
   Cellgiftskrämer har jag använt många gånger och ibland har det hjälpt men en gång har det blivit operation,i ansiktet, på kinden. Då var det en platstikkirurg som gjorde ett jättebra jobb.Har ett ärr på 10 cm på min högra kind. Men det syns knappast nu.
   Cellgiftskrämen inte tagit på dessa hudförändringar runt läpparna.
   Förstod att det nu verkar finnas olika varianter/styrkor av den här fotodynamiska terapin så vi får väl se vad som kan behövas.Men min läkare trodde inte att cellgiftssalvan skulle vara så verksam just här på mig. Alternativet för mig är operation och det känns inte så lockande.
   Var så glad över att jag hann till bokklubben och kunde skingra tankarna. God mat och gott vin och väldigt fina vänner.Och fina boktips inte minst.
   Visst är lampan snygg och det finns mycket snyggt här i hemmet.
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram
   Ö

 3. Trots att det blev körigt, var det väl ändå skönt att få denna undersökning gjord?
  Hoppas verkligen du får en bra behandling, vilken än behandlingen blir.
  Maten ser god ut och tillsammans med gott sällskap och goda böcker, ser det prefekt ut.
  Ha det bra!

  1. Besöket på Södersjukhuset var ju helt oplanerat men jag är glad att jag så snabbt blev hitkallad. Så nu väntar jag på besked om jag får den här behandlingen. Den är väldigt kostsam så det är lite en avvägnings och bedömningsfråga vem som får den.
   Visserligen var jag sen till bokklubben men hann ändå i kapp. Väldigt trevligt och gott.
   Ha det bra du också.

  2. Visst var det! Och min hudläkare ville gärna se mig snabbt. Nu hoppas jag på att få behandlingen. Den är smärtsam men effektiv. Eftersom den är väldigt dyr så måste min läkare samråda med sjukhuset. Men jag hoppas.
   Lite sen blev jag till bokklubben och lunchen men fint att där kunna äta och dricka gott tillsammans med fina vänner och givetvis att prata böcker. Och en hel del annat. Så det blev en riktig långlunch.
   Ja det bra du också.

 4. Oj, här händer det mycket, så bra att du fick en tid så snabbt hos din läkare på SÖS, hoppas nu att du får den bästa behandlingen!
  Så trevligt att du hann med bokklubben också, trevligt sällskap och god mat piggar alltid upp!
  Tack för alla tips om böckerna, har läst Frida Boysens bok “Berätta aldrig det här”, som verkligen var läsvärd. Jag får gå in p å länkarna och läsa mer om de andra böckerna!
  Ha nu en fin onsdagkväll!
  Stor Kram!

  1. Jadå! Ville huddoktorn nu se mig snabbt så var ju det jättebra. Nu hoppas jag på att få den här behandlingen. Doktorn berättade att den var smärtsam men effektiv. Men den är dyr så han måste ansöka om att jag ska få den. Å andra sidan är det knepigt att operera en läpp och området ovanför och man måste ju ha marginal. Så håll tummarna.
   Kändes så skönt att en timme sen dimpa ner bland fina vänner på bokklubben. God mat och gott vin men en hel del bokprat. Rekommenderar även den andra boken av Frida Boysen. Än bättre!
   Önskar dig också en fin kväll-
   Varm kram

 5. Jag igen! Min man kände igen titeln “En gentleman i Moskva”, han har hört en intervju med författaren till den boken och blev fascinerad, lustigt nog så nämnde han den intervjun häromkvällen, men kom inte ihåg vad författaren hette, men nu fick vi veta det genom din blogg, tack för det!
  Kram igen!

  1. Vad kul att M kände igen “En gentleman i Moskva”. Vi var fler som gillade den och inte minst språket i boken.
   Vad roligt att jag kunde bidra lite här-
   kram

 6. Läste om din ev. behandling via din länk. Hoppas innerligt att du får just den behandlingen. Känner på mig att det blir så. Läpparna är väldigt känsliga, så det är tufft.

  Vad roligt med bokklubben/lunchen! Jag har lyssnat igenom båda böckerna av Frida och även Björns bok. Alla tre rekommenderas stort. Just nu håller jag ff på med “Sömmerskans gåva” av Fiona Valpy. Snart färdig. Liknar mycket som jag läst om förut, som handlar om kriget och motståndsrörelsen.
  Tack för tips!
  Trevlig kväll och stor kram!

  1. Jag hoppas på att få den. Vet att den kan vara smärtsam men kan ha bra effekt. Är så glad för den fina och kunniga hjälp jag får här på Södersjukhuset.
   Har haft samma läkare här i säkert fem år och som opererat mig många gånger vid det här laget. Skulle bli knepigt med en operation här.
   Jättetrevligt att komma till bokklubben och skingra tankarna med god mat, goda vänner och fina boktips. Så bra att få böckerna presenterade.
   “Sömmerskan gåva” hade jag inte hört talas om men har nu antecknat boken på läselistan. Tack för tipset.
   Stor kram.

 7. Läste om den behandlingen via din länk.
  Hoppas du får den! Ja det var snabbt att du fick den tiden.
  Du verkar ha en bra hudläkare så det känns tryggt!
  Någon som ser efter dig!
  Bokklubben ser mysig ut, verkar vara kul att träffas och prata om böcker, ser listan med böcker, har tittat snabbt men ska gå igenom ordentligt!
  Önskar dig alt gott!
  Varm Kram Primrose ,-)

  1. Jag hade bara hört talas om behandlingen rent flyktigt. Men nu vet jag också mer om den. Behandlingen är effektiv, väldigt dyr i sig och smärtsam. Men jag hoppas annars får jag bekosta den privat.Svårt att operera läppen och området över läppen för man måste ta med en del marginal.
   Min hudläkare är så bra och jag måtte nog haft tur med läkare överlag. Även min ryggläkare på vårdcentralen är väldigt bra.
   Bokklubben är så trevlig och igår när jag kom dit så kändes det så skönt att slippa tänka på läppen och bara ha trevligt och äta god mat och ta ett par glas vin. Vännerna i bokklubben är så fina.
   Ha det fint du också.
   Varm kram

 8. Gott när man snabbt kan få tid för bedömning och behandling. Hoppas att du får den bästa behandlingen!
  Så trevligt med bokklubb. Den enda bok jag känner igen är Björn Natthikos bok. Det finns så många bra böcker! Gäller bara att kunna välja !
  Ha det gott! Kram

  1. Jag är så glad för den vård och hjälp jag får och jag har ju lite olika krämpor på och inom kroppen. Jag hoppas på att få behandlingen. Vet att den är smärtsam men har god effekt. Och den är dyr. Men annars betalar jag själv.
   Bokklubben är så trevlig och fint att få böckerna presenterade.Men visst är det knepigt att välja. Å andra sidan läser jag en hel del och lyssnar mycket på böcker så jag har en lista. En lång.
   Väldigt fint och roligt att ses och god mat och dryck är det alltid.
   Ja det fint du också.
   Kram

 9. Bra när man får komma in snabbt och som tur var hann du ju med både sjukhus och bokklubb.
  Jag ska läsa lite om böckerna du/ni tipsar om.
  Ha en bra kväll, vi får se om det är vitt ute igen imorgon när vi vaknar……snön är tydligen inte så långt borta.

  1. Är så glad över den fina vård och hjälp jag får. Hoppas nu att jag kan få den här behandlingen- Vet att den är smärtsam men effektiv. Och bikklubben ville jag ju helst inte missa. Detta var ett urval av böcker men så fint att få tips och att någon presenterar dem.
   Hoppas att snön håller sig borta.
   Trevlig kväll.

 10. Det var snabba ryck från hudkliniken. Bara att tacka och tar emot. Gissar att det var ett återbud. Sedan hoppas jag innerligt att det blir en “Dagsljus–PDT” behandling. Den andra låter inte roligt och extremt smärtsamt.
  Kul att du ändå hann till mötet med kompisarna. Å skaldjurslasagne – ja den stod det ju ditt namn på.
  Boken av Björn Nathiko: “Jag kan ha fel” har jag läst om på en annan blogg. Det verkar vara inne att köpa just den boken. Tror inte att den är ditt stuk. Mitt är det definitivt inte;-)

  1. Visst var det! Det var delvis ett återbud men doktorn ville också gärna ha mig här och “inspektera”
   Jag hoppas få behandlingen. Men den är dyr så frågan är väl om Svenonius vill betala. Annars gör vi det. En operation känns inte lockande. Och cellgiftskrämen kanske inte fungerar så väl värt det om jag får testa.
   Kändes så bra sedan att skingra tankarna med god mat, gott vin, fina böcker och fina samtal i övrigt.
   Nathikos bok har jag läst och jag gillade den. Och boken var inte sentimental. Gillade hans tankar om livet och döden.
   En bok jag fastnade extra för var Jeanine Cummins bok “Amerikansk jord”. Kanske något för dig.

 11. Oh, överläppen, det lät smärtsamt! Men så bra att du fick komma till doktorn snabbt för att en remiss eller vad som behövs kunde skickas vidare. Det måste vara besvärligt när nya ställen dyker upp som måste behandlas. Och alla ställen passar inte för samma behandling. Riktigt besvärande men jag har förstått att du är både van och tålig så detta ska nog också lösa sig på bästa sätt!
  Intressant boklista ni samtalade om, jag har läst Amerikans jord med stor behållning och blev extra nyfiken på En gentleman i Moskva.
  Varm kram från pörtet

  1. Japp! Det är det! Känns nedslående och bistert just nu.
   Jag var på Södersjukhuset hos min hudläkare, har haft honom i många år, så inga remisser ska skickas. Däremot behövs ett godkännande för att jag ska få behandlingen eftersom den är “dyr.” Hoppas att det går igenom. Är så glad för min hudläkare som till dags dato utfört fem operationer på mig.
   Van är jag och tålig, men läpparna och området över har så många nerver så smärtsamt blir det. Men visst klarar jag det.
   Bokklubben är så trevlig och givande och så befriande igår att komma hit och omges av fina vänner, god mat och dryck och att få prata om böcker och om livet.
   Roligt att du läst “Amerikas jord” och tyckte om den. Här var vi också flera som uppskattade En gentleman i Moskva. Men böcker som så mycket annat är ju efter tycke och smak.
   Kram

 12. Hoppas hudkliniken tar hand om dig snabbt och på bästa sätt! Bra att du blir kontrollerad!
  Flitiga bokläsare är ni uppenbarligen i den där gruppen. Thorfinns bok ska jag läsa, flera av de andra också.

  1. Hudkliniken på SÖS har jag flitigt besökt och jag känner ett stort förtroende för dem. Är det något jag grunnar över får jag snabbt en tid. Nu blev det samma dag och det var bra att få gjort en extra koll. Hoppas nu på att jag kan få testa den här behandlingen.
   Fint att sen komma till bokklubben. Vi är nog ganska flitiga bokläsare och fint att få böcker presenterade av varandra. Listan var mycket längre än den jag angav men förslag på böcker flera av oss gillade.
   Thorfinns bok tyckte vi var väldigt bra. Hon är ju verkligen insatt i området där hon befinner sig.
   Kul att vi kunde bidra med lite tips till dig.

 13. Det är bara att applådera när sjukvården fungerar som den ska. Jättebra när det funka som det ska. Jag hoppas verkligen att du får det allra bästa och att det inte tar för lång tid.
  Du hann ju göra båda sakerna på samma dag. trevligt med en bkklubb och diskussioner utifrån det!
  Stor kram

  1. Jag tycker jag blir väldigt väl omhändertagen här på Södersjukhuset och är trygg med allt. Har haft samma läkare i många år nu och det är extra bra.
   Nu hoppas jag på den här behandlingen men får jag den inte här så får vi se vad som händer.
   Att sedan komma till vännerna i bokklubben var så trevligt och bara att där ta ett djupt andetag.
   Stor kram

 14. Så bra att du fick en så snabb tid på hudmottagningen!
  Läste om behandlingen och håller tummarna att du får den!
  Trevligt att bokklubben fortsätter … många böcker att diskutera. Tillsammans med god mat och goda vänner – ett trevligt sätt att träffas och såklart ville du inte missa tillfället!
  Kram

  1. Jag är så glad för bemötandet här på Södersjukhuset och det känns tryggt att jag i många år haft samma hudläkare som också opererat mig flera gånger. Nu hoppas jag på att få behandlingen och vet väl hur det blir om en vecka eller så. Tack för att du också håller tummarna.
   Är glad att jag kunde komma till bokklubben om så försenad. Alltid fint att ses och skönt att slappna av bland vänner, bokprat,god mat och ett glas vin.
   Kram

 15. Håller tummarna för att du får den där behandlingen och att det inte kommer att bli alltför smärtsamt!

  Trevligt att du hann haka på bokträffen också och att du inte missade nåt av maten 🙂

  Ha en fin dag!

  1. Tack! Jag hoppas också på att få behandlingen och det visar sig inom någon vecka. När det sedan kan ske är ju en öppen fråga.
   Jättetrevligt med bokklubben och fint att där skingra tankarna. God mat och dryck samt vänner och böcker gör sitt till .
   Önskar dig också en fin dag.

 16. Så tråkigt att du behövde uppsöka sjukhuset igen. Men jag hoppas verkligen att du får den bästa behandlingen.
  Skönt att du hann med boklunchen och fick lite trevligt att tänka på.
  Stor kram 🥰

  1. Trist är det men är tacksam och glad över den god hjälp jag får. Hoppas nu att den här behandlingen kan bli aktuell.
   Jättetrevligt att komma till bokklubben efteråt och där skingra tankarna.
   Stor kram

 17. Jag förstår att det är både tidskrävande och tröttsamt att springa till hudkliniken. Du ska se att de hittar den bästa lösningen för dig. Även om du var sen till nästa möte så var det säkert trevligare. Dessutom god mat samt böcker att dela med sig.
  Ha det gott och trevligt fredag!!
  Kram Ditte ♡

  1. Jag har ju nära till Södersjukhuset och de tar verkligen bra hand om mig. Men det är jobbigt med min hudproblematik i sig. Nu väntar jag på svar om den här behandlingen och hoppas.
   Bokklubben är alltid trevlig och fint att umgås med vänner, äta och dricka gott och prata böcker och annat.
   Önskar dig också en fin fredag.
   Kram från ett vackert och idag molnfritt Stockholm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *