Foto Stockholm

Vårsalong på Liljevalchs konsthall i Stockholm

I början av veckan blev det en vända ut till Kungliga Djurgården, där målet var att se årets “Vårsalong” på Liljevalchs konsthall. Vårsalongen pågår mellan den 4/2 och fram till den 10/4. Den första vårsalongen ägde rum 1921 men så länge har jag inte varit med. Men många Vårsalonger har jag besökt under årens lopp.

I december passerade vi Liljevalchs ett par gånger i samband med att vi tog ett varv i Gamla Djurgårdsstaden och åt lunch på Lilla Haselbacken men men då gick vi inte in. Då la vi också märke till Liljevalchs nybyggda annex som vi inte alls tyckte passade in. (Ett besök i den byggnaden blir det i morgon här på bloggen)

Stockholm. Kungliga Djurgården. Entrén till Vårsalongen på Liljevalchs gamla del. Vårsalong på Liljevalchs pågår. Här entrén till in till den gamla byggnaden.

Vårsalongen på Liljevalchs

Till årets Vårsalong inkom nästan 3000 ansökningar och bland dessa valde en jury ut 150 konstnärer som i tolv salar ställer ut 316 verk. Olika konststilar är representerade och det blir även många möten. Möten mellan olika konstnärliga uttryck, åldrar,  de som är mer/eller mindre professionella och andra som kanske räknar sig till amatörer. På hemsidan till Liljevalchs konsthall finns det mesta om utställningen och även vilka konstnärer som finns representerade med ett av sina verk. Mer än dubbelt så många kvinnor som män fanns bland ansökningarna och medelåldern bland dessa personer ligger på 52 år.

Vi gick igenom alla salarna och det tog sin tid men det var också så att en del alster passerade vi mer flyktigt. Har här i inlägget med en del av de utställda verken så att man kan få en hum om bredden på utställningen. I katalogerna som finns att tillgå finns också prislistor  och mer om de verk som ställs ut här är till salu. Deltagarna sätter själva sina priser som varierar starkt. Många av verken/tavlorna var  rödprickade och det innebär att de redan var sålda. I mitt tycke var några verk inte direkt tänkta för hem utan mer offentliga miljöer.

Stockholm. Liljevalchs Vårsalong. En matta med texten "Är det här tillräckligt långt?"En matta med texten ” Är det här tillräckligt långt?” fångar våra blickar när vi kommer in i den första stora salen på Liljevalchs vårsalong. Kanske lite svårplacerad.

Ett litet urval från Vårsalongen

Att se Vårsalongen är roligt och inte minst variationen i de alster som finns med. Några förstår jag mig inte alls på och det måste man ju inte heller. För konst och hur man uppfattar den finns det nog inga direkta eller exakta svar,

Josefine Engström; collage i akryl på papper. Spännande

Stockholm. Liljevalchs Vårsalong. "True Colors" av Izabela Knochemhauer. “True Colors” akryl på duk av av Izabela Knochenhauer.  Ett par tavlor från denna Vårsalong som jag tyckte piggade upp-

Sara Sjöbäck “Neon”

“Aldrig ensan” av Frida Foberg. En spegel bakom matbordet kan råda bot på den yttre ensamheten om man vill det

“Pandemic life – Arbeta hemma om du kan” av Lisbeth Spörndly (fotografi) Tja?

“Homo Mobilus – Den nya människan” Fotocollage på papper av Birger Björnestedt.

Minns inte vad denna skapelse heter eller vem som ligger bakom. Men många stolar är det och mycket annat som ingår. 

Stockholm. Liljevals Vårsalong. "Composition" av Jennifer Myerscough“Composition” (beach) av Jennifer Myerscough.  Olja, vinyl och pastell på duk. Rödmärkt och såld på Liljevalchs Vårsalong.

Så till sist. “Livet i tingen vi  lämnar efter oss” av Jette Andersen. Målad skiva med fastlimmade ting.

34 svar på ”Vårsalong på Liljevalchs konsthall i Stockholm”

 1. Installationer kan vara svåra. Stolarna? En soptipp i mina ögon. Dpdsna har vi en hel del av i våra skogar
  Gillar den allra första tavlan ! Vilket djup!
  V
  Färgtavlorna? Japp, uppiggande. Men uppiggande målningar, det kan även amatörer göra.
  Undrar hur man gjort fotocollaget. Det tycker jag också mycket om och skulle gärna vilja se på nära håll.
  Får lämna mobilen och gå in i datorn, så kan jag nog se bättre
  Kul att gå på konstutställning! Går gärna med flera gånger! Kram

  1. Instämmer helt. Begrep ingenting när det kom till stolarna. Men valde att ta med lite av varje av det som finns med på Vårsalongen. En del verk var mer udda än andra.
   Här är det ju många amatörer som fått med sin bidrag och man vet ju inte vilka som räknas till de mer professionella och vilka som är “amatörer!. Och det är ju roligt i sig.
   Jag brukar gå på Vårsalongen men förra året tror jag inte det var någon.
   Du är välkommen med på fler.
   Kram!

 2. Alltid kul att se något nytt i den världen, 316 verk låter som en lagom hög siffra.
  På skolan jag arbetar har vi ju inte besökt några museer de sista åren pga pandemin, ser fram emot att åter få ta med ungarna på sådant när pandemin är över.

  Ha en fin kväll Ditte.

  1. Visst är det! Här var det en bra blandning och som besökare vet man inte vilka av utställarna är amatörer och professionella. Visserligen var det en del jag inte alls begrep mig på men även en hel del annat.
   Kanske kan ni komma iväg under året på något museum. Kan vara kul!
   Önskar dig en fin kväll.

 3. En del saker undrar jag mycket över. Kan allt kallas konst? Stolhögen liknar hur det ser ut hos mig när jag samlat ihop grejer som ska vidare till återvinningen. Har aldrig tänkt på att det kunde vara en konstinstallation. Kram

  1. Instämmer helt! Högen med stolar begrep jag inte alls och det fanns en hel del annat också. Blandningen var stor. Ja, vad är konst. Funderar också på det. Men en del tycker uppenbarligen att skrot som ska kastas är konst. Dock inte jag.
   Valde här att ta med lite av varje av det jag såg.
   Kram

  1. Instämmer helt! Sedan vad som är konst det kan man ju undra. Valde att ta med lite av varje av det vi såg.
   Jag hittade en hel del som jag tyckte om men sedan är det ju inte säkert att det skulle passa hemma hos oss.
   Vårsalongen brukar jag besöka och det är kul att se vad som kommer med.

 4. Så mycket konst ,-)
  Homo Mobilus ,-))) det var ju humor, så ser det ut! ,-))
  Aldrig ensam, gillade jag, ja det känns ju mindre ensamt, även om det är man själv som man ser.,-)
  Mycket fint, Neon härligt!
  True Colors härliga färger och våren kom ,-))
  Akryl på papper, kul ide och mycket fint collage Härlig dag du har haft, själv har jag och manen duschat och tvättat av tre hundar, som varit ute och lekt rusat runt i 2 timmar ,-)
  Ha det fint KRAM Primrose ,-)

  1. Verkligen! Ett stort utbud. Och jag saknade bidrag från dig. En del humor fanns det i flera bidrag och en del allvar i andra.
   Du hade nog gillat att titta runt. Jag har ju bara med ett litet smakprov här. En hel del gillade jag verkligen och annat kunde jag undvara. Men man kunde ju välja var man stannade.
   Vad gäller högen med stolarna har jag inte förstått vitsen-
   Ha det fint du också.
   Kram

 5. Ja, ja, jag vet att konst ligger i betraktarens öga, men jag ser absolut inte att “loppishögen” med stolar, bordet med spegeln och “Pandemic life” är ens i närheten av vad jag anser vara konst. Gillar skulpturen Neon. Synd att M-loggan var med där. Den drar ned betyget en aning. True colours är helt okej som “offentlig konst”. “Homo Mobilus – Den nya människan” är lite nytänk, så den gillas också, men jag skulle inte hänga upp den på väggen här hemma.

  1. Instämmer helt! Men denna jury har ändå valt ut dessa. Mattan i sig begriper jag inte heller.Bordet med spegeln tycker jag var bra i sig. Men konst? Nja. Begriper inte alls vad “stolarna” gör här. Fanns en del annat jag inte heller begrep. Men det fanns också andra bilder, skulpturer, tavlor och installationer som jag verkligen kunde uppskatta.
   Blev förvånad över att se att så många alster var sålda .
   Här i bloggen blev det ju bara ett smakprov.Och det fanns ju så mycket att se.
   Det mesta här tror jag inte skulle passa i en lägenhet. Men en del. Absolut.Beror ju på.
   Jag brukar gå på Vårsalongen under många år och tycker det är roligt att se den.
   Verkade väldigt populär för det var kö på em att komma in. Men vi var här redan klockan 13 och lokalerna är ju stora och många.

 6. Installationer är inte helt lätta att begripa sig på. Stolarna tycker jag bara ser ut som skräp och inget som tilltalar mig men allt ligger i betraktarens ögon. Sedan behöver man inte tycka om allt men det kan ändå vara intressant att. Även mattan var väldig knepig måste jag säga men den väcker i alla fall reaktioner vilket ibland är minst lika viktigt.

  Kram och god kväll!

  1. Nej, verkligen inte. Stolarna begrep jag inte ens vad de hade här att göra. En del annat också. Men det fanns också en hel del som “man”/jag kunde begripa. Jag tog med ett litet urval av blandade alster och det var ett brett utbud som fanns utställda. Mattan begrep jag inte heller.
   Jag tycker att det är kul att se Vårsalongen och brukar göra det. Blev förvånad över att så många alster var sålda.
   Önskar dig också en trevlig kväll.
   Kram

  1. Just så som du beskriver det tyckte jag det var. Nu tog jag bara med ett litet blandat smakprov. Kul att se vad du sedan tycker.
   Jag brukar gå hit och det hör liksom till.

 7. Blandad kompott kan man säga =) Vissa installationer är fyndiga sen har vi en del som jag absolut inte begriper hur de kunde kvala in. Ja, ja smaken är ju olika. Tack för smakprovet=)

  1. Verkligen! Många frågetecken var gäller s.k. installationer. Stolhögen tyckte jag var en. Och jag hade fler undringar hur juryn tänkt här. Men det fanns också en hel del som har verkligen gillade och variationen var stor. Blev förvånad över att så mycket var sålt.Ja, ett litet smakprov blev det och svårt att välja vad jag skulle ta med.

 8. Verkligen blandad kompott. Har aldrig varit in på Liljevalchs faktiskt, så det har jag också kvar. På Moderna museet har jag däremot varit ett par gånger, förstår inte allt där heller ;-D
  Ha det gott!
  Kram från en lyckorusig farmor!

  1. Absolut! Funderade på vad stolarna gjorde här. Ja, en del annat också. Men det som kommit med har valts ut av en jury och hur den funderar vet man inte. Jag brukar titta in på Vårsalongen och kul att ha varit här även i år. En hel del gillade jag och en hel del begrep jag inte.
   Bilderna blev ett urval så att man kan se lite av variationen. Sen är ju frågan om vad som är konst. Men jag tycker, precis som du, att även Moderna museet har en del mycket speciella verk och installationer.
   Förstår att du är extra glad och lycklig idag efter att ha träffat finaste lilla Samuel-
   Kram

 9. Kul att få följa med … och verkligen en salig blandning av olika stilar. En hög med stolar! Fattar ingenting!
  Länge sen jag var på konstutställning … får kanske ta mig till Konstmuseet i Norrköping framöver 🙂
  Ha en fin fredag!
  Kram

  1. Alltid roligt att gå hit och se vårutställningen men det var mycket jag inte heller förstod.Så brukar det vara. Kan inte begripa hur stolarna hamnat här och ens blivit uttagna av juryn. Fanns annat som i mitt och mångas tycke var helt obegripligt. Men också en hel del som jag tyckte om.
   Konstmuseet i Norrköping har jag besökt men för länge sen. Kan tänka mig att det vore trevligt med ett besök här.
   Önskar dig också en bra fredag.
   Molnfritt här idag så det känns skönt.
   Kram

  1. Hej P!
   Roligt att ta en sväng hit. En hel del var obegripligt men mycket var färgglatt och mer lättförståeligt.
   Kram

  1. Just så! Och med vissa “installationer” och verk funderade vi en hel del. Vad är konst? Och hur har juryn resonerat.Tänkte extra på det när det kom till stolshögen.
   Jag brukar gå på Vårsalongen och den är verkligen skiftande
   Kram

 10. I och för sig letar vi efter en ny, lång matta till hallen, men den där var nog i längsta laget 😉

  Måste säga att högen med stolar förstår jag mig inte alls på, viss konst är bara konstig…

  Ha en fin start på helgen!

  1. Väl lång, men man kan nog ta av den i bitar
   Vi grunnade på en hel del som var med här och kunde inte förstå hur juryn funderat. Stolarna kändes mer klara för återvinningen. Men jag har ju i alla år funderat på geten på Moderna museet och aldrig begripit dess storhet. Konst kan ibland vara väldigt konstig.
   Trevlig fredag.

  1. Vi tycker det är roligt att gå hit, lite ev en tradition. Stor variation och över en del installationer och verk kan man verkligen undra. Och en hel del fanns där vi fastnade länge.

 11. Kul! Tack för att du visar oss som inte kan ta oss till konstutställningar! Tja, vad gillade jag, jo True colors, kanske inte helt otippat! Och mattan var ….fyndig! Färg och humor är nog min melodi, sen får alla seriösare tycka olika…
  Härligt att se, tack

  1. Roligt att ha varit här men en hel del begrep jag inget av. Men annat gillade jag desto mer. True colors fastnade jag också för plus en hel del annat. Men högen med stolarna begrep jag inte alls vad de gjorde här. Man kunde ju inte ens sitta på dem. Jag tyckte också om de humoristiska inslagen som var ganska många. Här i inlägget blev det ju bara ett litet blandat urval.
   Och konst- vad det nu är kan man ju alltid fundera på och prata om.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *