Resor i Sverige Utflykter

Pensionat Solgården i Grisslehamn – En trevlig bekantskap

Veckans njutflykter ( extra njutbara utflykter)  har varit fler och inkluderade även en minisemester upp till Roslagen. Vi tog bussen upp  till Grisslehamn som ligger cirka 1o mil norr om Stockholm. Här var det både en dagstur över Ålands hav  till Eckerö, på västra Åland, som var inbokad och även en övernattning  på pensionat i Grisslehamn. Och pensionat var det länge sedan vi bodde på, men nu skulle det alltså bli av igen.

Eftersom vi bokat en dagskryssning till Åland så ingick bussresan  i Eckerölinjens biljettpris men man kan också ta en SL-buss, lokaltrafikbussen, till Norrtälje och där byta buss för att komma till Grisslehamn.

Grisslehamn och inre hamnen, småbåtshamnenGrisslehamn och småbåtshamnen.

Pensionat Solgården

ligger centralt i Grisslehamn och med några minuters promenad från stora hamnen/fiskehamnen och yttre hamnen, den som vetter mot Ålands hav. Likaså finns inre hamnen, (småbåtshamnen ) restauranger, butiker, gallerier och caféer helt nära. En lummig trädgård omger skärgårdspensionatet som i sig är inrymt i en charmig byggnad från 1930-talet och det var också då som pensionatet grundades. Här finns fyra dubbelrum inredda i gammal stil och där det i ett par också kan ställas in en extrasäng. Fräscha badrum och toaletter finns i korridoren.

Grisslehamn och pensionat Solgården. En trevlig bekantskap

I trädgården finns också fyra stugor för självhushåll och bor man där tas egna lakan med. Frukost kan köpas till på pensionatet. Priser och mer info om pensionatet, rummen  och stugorna finns här.  Betalning sker kontant eller med Swish

Gäststugorna som tillhör pensionat SolgårdenGäststugorna för självhushåll.

En lummig trädgård med flera sittgrupper hör till pensonat Solbackenn

Skillnaden mellan pensionat och hotell

kan variera och är inte alltid så stor. Men oftast ligger ett pensionat mer “lantligt” och kanske är det också en förneklad variant av ett hotell.Ofta ligger också ett pensionat i en vacker miljö med naturen helt inpå. Förr innebar oen vistelse på pensionat också helpension vad gällde maten. Pensionatet som begrepp fick sitt stora genombrott både som helg och sommarboende i slutet av 1800-talet och i början av 1900- talet och hit kom gästerna från storstan för att få lugn och ro. Ett pensionat erbjuder ofta en mer familjär stämning och där sen sociala delen är/var viktig.

Paviljongen på Solgården är från 1700-talet och härkan man med fördel sitta och inta sin frukost eller egenhändigt komponerad eoch inköpta middag.

Hotell är ofta mer “lika”  och om de ingår i en kedja är ganska förutsägbara inom kedjan. På Man vet oftast vad man får och kan öfrvänta sig. Heller inte alltid så personligt. På hotell finns oftast en större bemannad reception och likså brukar frukostarna var väldigt varierade . Ofta finns roomservice och en stor restaurang med många kockar, liksom bar och kanske en minibar.

Många gånger är hotell dyrare och erbjuder ett större serviceutbud på alla plan.  Me ofta väljer man natur contra stadsliv.

Inte under fotogenlampans sken, men väl under de uppladdningsbara lamporna, går det bra att blogga.

Mysigt i trädgården i den sena kvällen och med månen närvarande.

Vi tyckte

Mysig miljö, trevliga rum och personal, personligt, prisvärt, (950 kr för vårt dubbelrun inkl. en god frukost med hambatat bröd) och vacker trädgård. Med fräscha toaletter och badrum i korridoren var detta inget problem. Rummen var något lyhörda, just så som de kan vara i äldre hus. Men inget störande på något sätt.Hit komme vi gärna tillbaka. (Solgården har öppet året runt utom över julen)

Frukostmatsalen är inrymd på den fina glasverandan men vi valde att sitta i skuggan i den svala trädgården 

Somrigt och vackert.

 

28 svar på ”Pensionat Solgården i Grisslehamn – En trevlig bekantskap”

 1. Vilket trevligt och mysigt pensionat! Just den sortens boende är alldeles perfekt och dyrt var det verkligen inte heller! Förstår att ni kan tänka er ett återbesök där.

  Kram och ha en härlig onsdag!

  1. Det blev ett lyckat val och väldigt lugnt, svalt och skönt här i havsbandet.Hett i Stockholm idag, redan +29 på förmiddagen. Ska bli + 32 idag…
   Önskar dig en skön baddag om det är varmt hos dig. Kram och trevlig onsdag .

  1. Det var som om lugnet infann sig här ute vid havet och axlarna sjönk ner. Solgården finns med bland recensionerna på TripAdvisor om du vill läsa mer.

 2. Det såg väldigt trevligt och ombonat ut, så jag förstår att ni trivdes och gärna kan tänka er att komma tillbaks!
  Stor kram!

  1. Det var verkligen mysigt och svalare här vid Ålands hav. Behövligt. Idag +32 i Stockholm . Puh!!!Kram och trevlig onsdag?

 3. Det låter gammaldags mysigt! Hur det nu än är, så är det trevligt i lantlig miljö.
  Här är varmt så det kokar. Min balkong går knappt att vara på, men sovrummet är svalt. Än.
  Sommarkram!

  1. Det var verkligen gammaldags och mysigt här. Väldigt lugnt också och med lätt havsbris. Hett i Stockholm också, nu +32. Har varit en vända till Uppsala och bb och lika hett där. I mitt tycke inte alls behagligt. Orken tryter . Stor kram! ??

 4. Tack för ett väldigt trevligt tips Ditte! Det är mycket möjligt att vi också tar in på pensionat och just där. Roslagen är vackert och det har hänt och kommer säkert att hända igen att vi bara tar oss en liten rundtur till allt trevligt att titta på i omgivningarna. Man märker så bra att du är i “branschen”, för du berättar så mycket och också detaljerat om hur man kan ta sig dit osv. Ha en fin onsdag i högsommarvärmen. Nu har vi närmare 30 grader här.

  1. För oss blev det en fin dag både över Ålands hav med svalka och god mat och sedan att stanna här. Lugn och ro. Grisslehamn är fint i sig men nu i högsäsong också en hel del turister. Många över dagen.
   Vi återkommer gärna hit. Varmt hos er också har sett och du bekräftar det . Idag på em är det nu +32 i Stockholm och luften står still. Ha det så bra ni kan i värmen.

 5. Det var verkligen ett mysigt pensionat, med en underbar trädgård. Å för en natt kan man nog stå ut med dusch och toalett i korridoren;-) Å wifin fungerade också ser jag:-)

  1. Visst är det! Och visst gick det bra med toa och badrum i korridoren. (Ett par meter bort) Wifin fungerade perfekt och mysigt att sitta ute i trädgården på kvällen med lite gottt i glasen, ha koll på månen och njuta av en svalkande bris. Kan helt klart tänka mig att återkomma hit.

 6. Vilken njututflykt!
  Pensionatet såg jättetrevligt ut. Dock så vill jag ha egen toa och dusch. Jag skulle nog aldrig kunna campa och springa på gemensamhetsutrymmen?. Vet att jag är lite löjlig där.
  Nu ska jag svalka av mig i poolen. 27 gr i vattnet och termometern visar 41 gr i solen.
  Ha det så bra och hälsa Bosse.
  Kram/A-K

  1. Nej, en camping med gemensamma utrymmen är inget för mig heller. Här tyckte jag det fungerade bra för en natt. Och i princip håller jag med dig. Men nu valde vi charmen före annat. Finns Grisslehamns havsbad som är lyxigt men ganska charmlöst. Skönt med lite svalka i poolen. I alla fall lite.
   Har lämnat William i Uppsala idag och det var lika varmt där som i Stockholm, +32 grader i skuggan. Ser fram nu emot en kväll på balkongen och väntar på att solen ska försvinna.
   Bosse hälsar.
   Kram!

 7. Ser så skönt ut och avkopplande, trevligt att stanna kvar i Grisslehamn över natten. Min undran är…var rummen svala så det gick att sova? 🙂
  Trädgården ser bedårande ut!
  Ja, idag är det väldigt varmt här i stan, haft svårt att sova på dan… och ska ju tyvärr iväg för ännu en natt på jobbet, men men allting går!
  Kram och ha en skön sval kväll!

  1. Det gick hyfsat bra att sova och vi hade öppet fönster på natten. Det hängde en mörk gardin för fönstret under dagen så den skyddade em del från solen. Men vi hade ingen morgonsol. Träden i trädgården gav också visst skydd. Har det varmare här hemma i Stockholm i lägenheten nattetid . Men här är det söderläge. Detta är som ett gammalt pensionat och mysigt med både miljö, Grisslehamn och havet nära. Tittar man på Tripadvisor finns en en hel del bilder och rekommendationer. Men inga egna toaletter eller badrum. Fanns fräscha i korridoren.
   Jga var en sväng till Uppsala med yngsta barnbarnet och tåget var svalt. Men lika hett i Uppsala som här. Puh!
   Ser fram emot en kväll på balkongen för efter 19 har solen försvunnit därifrån.
   Kram!

 8. Oj vad fint och mysigt det såg ut! Vi har också övernattat på Väddö några gånger, men då tältade vi ute vid vattnet precis vid bron som går över till Singö. Mysigt även det – fast inte lika bekvämt 🙂

  Ha en härlig kväll!

  1. Det var jättemysigt här både vad gäller Tältning och camping med en omvandlad Volkabuss blev det en del i USA och Europa på 70-talet men någon campingfantast blev jag aldrig. Däremot har vi ju haft båt i olika omgångar och det livet gillade vi. Grisslehamn är ju fint och även omgivningarna. Singö har vi besökt flera gånger både per båt och landvägen.
   Värnmen här fortsätter och idag +32 så nu väntar jag på att solen ska lämna balkongen så att det går att sitta ute.
   Önskar er också en fin kväll.

  1. Jag gillar berkligen minisemestrar av olika slag och nu när Stockholm bjuder på dryga +30 om dagarna är det fint att vara ute i havsbandet. Pensionatet är verkligen trevligt och så fräscht med en jättefin trädgård.

 9. Det ser verkligen somrigt och mysigt ut. Jag gick in på Wikipedia för att kolla var Gisslehamn ligger, jag har hört talas om det, men jag visste inte var det ligger. Vet kanske inte riktigt nu heller, men det tillhör Norrtälje kommun, så mycket vet jag i alla fall.

  1. Grisslehamn ligger ca fyra mil norr om Norrtälje alldeles vid Ålands hav och dryga 10 mil norr om Stockholm. (Ska ordna med en karta i morgon.) Härlig Taube och Roslagstrakt. Även Albert Engström är känd härifrån. Kommer mer om Grisslehamn i morgon. Och här är det både somrigt och trevligt och svalt var dte också- Härlig miljö.

 10. åh va mysigt ett lagom boende som räcker långt o väl 🙂 miljö för själen 🙂 go kväll kram å tack för turen

  1. Här var det verkligen mysigt och i vacker gammeldags miljö. Tycker detta är mycket trevligare än en del hotell och hotellkedjor som alla är ganska lika och tämligen opersonliga.
   Njuter på balkongen och det är riktigt svalt och skönt med nu +24 grader.
   Hoppas du haft en fin kvöll.
   Kram!

 11. Jag älskar att bo på pensionat och vandrarhem. Den enda nackdelen är att man inte har egen toalett, eftersom jag alltid måste gå upp på natten… Det här pensionatet verkade verkligen mysigt.
  Kram!

  1. Det blir ofta mer personligt med ett pensionat jämfört med hotell. Miljön här var också behaglig och med svalkande vindar från Ålands hav. Och visst är det mer bekvämt med toa på rummen. Men det gick fint att trava ut i korridoren också, bara tvärs över gången.Kram och trevlig torsdag.

 12. Så trevligt det verkar vara av bilderna att döma och det du skriver om “njututflykten”.
  Då jag och min man är ute och åker på våra Sverigeresor tar vi in ibland på hotell och ibland pensionat. Pensionat är oftast hemtrevligare och mysigare. Men jag brukar alltid vilja att det ska vara toalett på rummet och helst dusch. Trevligare och enklare så, tycker jag.
  Härliga bilder, vackra miljöer. Och, där sitter du och bloggar. Fint.
  Ha det bra.
  Kram!

  1. Tack! Visst villl vi också ha toa och dusch på rummet, men här fanns det inte. Och vi hade inte lust att bo på det stora hotellet “Havsbaden” som just öppnat efter lång renovering. Men det fungerade fint ändå. Och att bestämma sig med en dags varsel – då är det inte lätt med boendealternativen. Vi var väldigt nöjda med vår minisemester och skönt att byta stans hetta mot havets mer svalkande vindar här i Roslagen.
   Ha dte bra du också. Många tankar till dig.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *