Resor i Sverige Utflykter

Vart är vi på väg? – En minisemester väntar

Ibland blir det hastiga beslut. Värmen i Stockholm  består och “njutflykten” häromdagen till Nynäshamn, en stad sex mil söder om Stockholm vid havet,  hade gett oss mersmak. Mersmak  både för hav och svalare vindar än de Stockholm verkade erbjuda just nu. Så snabbt bestämde vi oss för en minisemester. Vart är vi då på väg?

Var är vi? Vart är vi på väg? Vi är i Grisslehamn. Var är vi?

Var är vi? Vart är vi på väg?

Vi är i “Roslagens famn” enligt Evert Taube, och i Grisslehamn vid Ålands hav, cirka 10 mil norr om Stockholm. Vi var uppe i ottan.  Ja, för mig är det ottan när klockan ringer före 06 på morgonen. Men med tanke på vår väntade minisemester blev jag snabbt klarvaken. Vi hade bokat en dagskryssning från Grisslehamn och över till Eckerö på Åland, en resa som tar två timmar en väg. Sen tillkommer bussen från Stockholms cityterminal som också tar nästan två timmar. Så klockan 07.30 var vi ombord på på bussen mot Roslagen och Grisslehamn. och två timmar senare, efter en fin resa upp genom Roslagen, klev vi ombord på Eckerölinjens färja som går till Eckerö på västra Åland. (Inte Mariehamn. Priset för resan t&r är 90 kr nu i högsäsong och då ingår buss och båt. Utanför högsäsong är det billigare)

Eftersom vi har släktingar på Åland så blir det en del resor dit men oftast väljer vi då att åka över med färjan från Kapellskär. (Innebär en kortare bussresa från Stockholm, men lite längre resa med färjan som tar två och en halv timma. Även denna prismässigt väldigt billigt och ibland gratis)

Vi är i Grisslehamn.

Dessa hade nog inte tänkt sig att paddla över Ålands hav utan verkade ha siktet inställt på Grisslehamn. 

På väg

Någon skärgård är det inte direkt från Grisslehamn och över till Eckerö på  Åland. Mest öppet hav och nu helt spegelblankt.

Ålands hav möter oss alldeles utanför Grisslehamn.

Vi satt under tak och i skuggan ute  på däck och njöt av havet och  svalkande vindar och på hemvägen blev det en god lunch i à la cartematsalen. Skönt att inte köa till skärgårdsbufféen som många valt att äta utan i lugn och ro bli serverad. (Bra att nu i hörsäsong boka plats i den matsal där man vill äta.)

Toast Skagen till förrätt –

och en fin bit oxfilé med pepparsås till varmrätt. En köttbit som “smälte i munnen”  (Funderade även på röding…)

Åter i Grisslehamn. Många resenärer var det men utrymmena ombord är väl tilltagna så trångt blir det inte. (Många passar också på att handla “taxfree” på resan)

Sen eftermiddag i Grisslehamn. Och här skulle vi fortsätta vår minisemester och stann över natt.

 

 

 

28 svar på ”Vart är vi på väg? – En minisemester väntar”

 1. Så härligt! Vi har också åkt den linjen ett par gånger då vi hyrt stuga på Åland och tagit bilen med. Hur fint som helst där på Åland!
  Fast när vi har åkt så har vi alltid satsat på deras supersmarriga räkmackor 🙂

  Mysigt med små minisemestrar 😀

  1. Så skönt att nu när det är så varmt njutflykta och lämna huvudstaden. Vi åker ju ganska ofta och många gånger blir det räkmackorna men nu skulle vi äta mer ordentligt så vi klarade oss . Fint att bo över i Grisslehamn. Och en strålande vacker dag även idag. Önskar dig fortsatt god bättring och trevlig måndag.

 2. Hej Ditte!
  Vilken mysig resa 🙂 Åkt förbi mina gamla hemtrakter och mitt äldsta bb är inte långt från Grisslehamn just nu…
  Maten såg verkligen god ut. Bättre hoppa över buffé!
  Kram P ♥♥

  1. Här är det inte långt mellan beslut och handling. Tänkte på dig när vi passerade dina gamla trakter och vi såg skylten där ditt äldsta bb är. Vi tycker om att sitta i lugn och ro och bli serverade och här på Eckerölinjen är det väldigt bra mat både i à la carten och på buffén. Men den blir rörigare när det är mycket folk kring smörgåsborden. Vi var väldigt nöjda med vår mat och stod oss hela dagen. Mysigt att bo över i Grisslehamn, på “gammeldags” pensionat var det också.
   Kram!

  1. Ibland är startsträckan kort och Roslagen är så fin längs havet. Turen över Ålands hav var jättetrevlig och väldigt god mat fick vi..
   Ha det bar ni också.
   Stor kram och trevlig måndag.

 3. Vilken härlig tur ni kom ut på! Maten såg verkligen delikat ut och jag tror det var ett smart drag att välja matsalen och bli serverad. Bufféer i all ära men det kan bli rörigt och trångt om saligheten där.

  Kram och ha en härlig måndag!

  1. Här är det snabba ryck! Startsträckan är kort. När vi åker så här, eller annars privat, äter vi nästan aldrig buffé. Jag vill helst sitta i lugn och ro och bli serverad. Nu är det många som reser och det blir lätt trångt och köer till just buffén. Vår mat var ävldigt god och vi stod oss resten av dagen.
   Önskar dig också en fin måndag.
   På oss fortsätter solen att stråla från blå himmel.

 4. Härligt att vara på resande fot & att sen äta gott är ju inte helt fel 🙂 ser så vackert ut så fortsätt att njut kram

  1. Jag gillar dessa “minisemestrar” och att både bo bra och äta gott och njuta av trevlig miljö gör det hela än bättre.
   Ha det bra du också-
   Kram!

 5. Så härligt det låter, både med båtturen som maten. Blir riktigt hungrig, trots att det inte är dags för mat för mig än… 🙂

  Jag önskar er en riktigt fin dag!

  1. Tack! Dessa korta turer är trevliga och både hav och Roslagen lockar. Maten var riktigt god och i lagom mängd. Men vi åt inget mer under dagen. Däremot blev det en sval dryck på kvällen med havsutsikt.
   önskar dig också en fin måndag.

 6. Ser ljuvligt ut! Å vi valde ju också a la carte menyn när vi åkte med Cinderella i förrgår, vi åt nästan likadant…vi hade löjromstoast till förrätt och oxfilé till varmrätt! Jag va rbra sugen på en skaldjursplatå, men maken är inte så mycket för det tyvärr, och en god köttbit är inte fel det heller!
  Har åkt med Eckerölinjen en gång, vill gärna göra om det! Mysigt att stanna i Grisslehamn sen över natten, vart bodde ni?
  HA en bra måndag!

  1. Visst är det skönt att slippa köa i bufférestaurangerna ombord på båtarna. Lugnare att låts sig bli serverad. Löjrommen fick vi inte men en bra skagentoast kompletterade fint oxfilén. Vi bodde på ett litet pensionat/bed &breakfastställe, Solbacken. några minuters promenad från färjeläget. Grisslehamns havsbad var i princip helt nyrenoverat och alla rum var inte klara. Recension av vårt boende kommer i veckan. Som ett gamla tidens pensionat. Väldigt trevligt men inga extravaganser.
   Önskar dig också en bra måndag

 7. Så mysigt att bara hastigt och lustigt åka en minikeyss. Visst är det skönare att bli serverad vid ett bord än att trängas vid en buffé. Vi äter alltid med servering när vi har åkt med Birka. Så lyxigt!
  Kram/A-K

  1. Ja, och det blev ju även att stanna i Grisslehamn eftersom vi åkte en tur över dagen till Eckerö på Åland. Mysigt både att åka över Ålands hav och att bo kvar i Grisslehamn. En fin minisemester. Och att trängas vid ett smärgåsbord hoppar jag gärna över. Visst är det skönt att bli serverad i à la carten. God mat dessutom. Vi gör likadant när vi tar en tur med Birka.
   Kram och tankar till dig.

 8. Vilken kanontripp! Hastiga beslut kan bli riktigt trevliga!
  jag älskar båtturer. Även god mat och det såg jag att ni beställde, oxfilé, mums!
  Det är fint att fånga tillfällen i flykten!
  Ha det jättefint och stor kram!

  1. Allt blev så lyckatmed både båtresa, god mat och dryck samt boendet i Grisslehamn. En ljuvlig kväll vid havet blev det också. Jag har varit i Grisslehamn många gånger men aldrig bott kvar där . Och nu har jag gjort det också. lika bra att passa på när “njutflyktstankar” dyker upp. Hav och båtar gillar vi ju också.
   Ha det bra du också och hoppas din rygg skyndar sig på att bli piggare.
   Stor kram

 9. Låter som en perfekt njutflykt och minisemester, väl värd att gå upp för “mitt i natten”. Hur Eckerölinjen går runt har jag aldrig förstått med dessa löjligt låga priser. Men man hoppas så klart att folk shoppar loss och äter samt dricker så att det går ihop.
  Kul med en övernattning i Grisslehamn, där jag faktiskt aldrig varit. Har precis som ni tagit båten från Kapellskär men aldrig från Grisslehamn. Ska bli skoj att läsa hur ni fördrev dagen/natten där:-)

  1. Priserna är låga men folk handlar ju som “tokiga”. Oss undantagna.. Och visst spendera spengar på mat och dryck ombord. Maten har riktigt bra kvalité. Buffén äter vi inte men den har “gott rykte”. Sitter helst i à la carten och blir serverad och utan trängsel vid faten. Mer om Grisslehamn kommer på onsdag och torsdag. I morgon blir det “önskar”. Trevligt det också.

 10. Härlig resa. Och billig. Jag ska ju snart fara med färjar över till Vasa och den resan t&r med anslutningsbussar brukar bli kring tusenlappen med pensionärsrabatt.
  Ha en fin vecka!
  Kram!

  1. DEt blev en fin minisemester och det är ju enkelt att ta sig med buss hit upp från Stockholm. Att buss+ båtresa är så billigt beror ju på att man räknar med att folk handlar “taxfree” ombord och spenderar pengar ombord under resan. Trevligt med din förestående resa till Vasa och Finland.
   Önskar dig också en fin vecka. Här fortsätter det varma vädret och orken tryter.
   Kram!

 11. Tack för kommentaren på min sida. Jag är lite sen med svar och läsning av bloggar just nu av kanske förklarliga skäl .
  Skriv när ni är på väg åt detta håll igen, till min e:post madame@aland.net, så får vi se hur vi får till det för er på bästa sätt.
  Busstrafiken hit till oss är sparsmakad och bussen går bara ett par gånger hit ut under dagtid nu under sommaren från Mariehamn. Tack för fint reseinlägg. Grisslehamn är en fin liten” hamnstad”. Ha det gott! <3

  1. Jag följer gärna med vad som händer hos dig men vet ju att du nu har väldigt bråda tider. Jag mailar när jag vet närmare. Såg att bussen inte gick så ofta men det ska nog ordna sig.
   Vi hade en fin minisemester i Grisslehamn och visst blev det en tur över till Eckerö också och det svalkade skönt på havet.
   Ha det gott du också.

 12. Det ser så skönt ut på havet. Det är nog det enda jag saknar här, alla vackra sjöar till trots. Men man kan inte få allt samtidigt, på Åland skulle ja gärna besöka pettasblogg.blogspot.se Karin som driver sommarcafe med konst och hantverk på Geta. En ganska ny bloggvän som jag kommit att tycka mycket om. Önskar er härliga dagar/Kram

  1. Det fläktade skönt ute på Ålands hav och visst blir det lite skillnad just vid havet även om det är skönt även att ha sjön/sjöarna nära. Karin har jag också som bloggvän och hoppas på ett besök där snart.
   Varmt är det fortfarande och i mitt tycke alltför varmt. Orken tryter…
   Karm!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *