Resor i Sverige Utflykter

Grisslehamn – Ett gammalt fiskeläge i Roslagen välkomnar

Vi tillbringade i veckan ett par dagar uppe i Grisslehamn i Roslagen, cirka 10 mil nordost om Stockholm. En “minisemester” vid och på havet lockade oss undan hettan i Stockholm. Vi valde att övernatta på pensionat Solgården men det finns flera  boendealternativ och i olika prisklasser . (På Grisslehamns hemsida finns också en hel del tips om vad man kan se och göra här.)

Välkommen till Grisslehamn

samhället vid havet, ligger i norra delen på ön Väddö i norra Roslagen, i Norrtälje kommun. Väddö kanal och Väddöviken skiljer ön från fastlandet och tillsammans med andra öar som växt ihop med Väddö blir detta Sveriges åttonde största ö.

Översiktskarta. Och sträckan Stockholm  till Grisslehamn

 Inre hamnen/småbåtshamnen i Grisslehamn ligger väl skyddad i OrnevikenInre hamnen/gästhamnen/fritidsbåthamnen ligger väl skyddad vid Orneviken på västra sidan om samhället.

Österut öppnar sig hela Ålands hav och nordväst öppnar sig skärgården mot Öregrund. Landskapet växlar mellan karga klippor, skogar, öppna ängar och åkermark. Grisslehamn som samhälle är gammalt och grundades 1756, men  redan för tusen år sedan fanns här vikingar som startade sina resor österut. När samhället här i havsbandet grundades flyttade posten hit från den delen av byn som kallades gamla Grisslehamn. Därifrån hade post och passagerare  sedan medeltiden fraktats över Ålands hav. Postroddarna fick nu kortare väg över havet och det nya samhället “nya” Grisslehamn växte. Och under de kommande två hundra åren blev nya Grisslehamn Sveriges port åt öster. Nyheter från världen kom hit och trupper fraktades härifrån ut i olika krig.

Fiskehamnen/Yttre hamnen i Grisslehamn.Fiskehamnen/Yttre hamnen i Grisslehamn ligger granne med Ålands hav. I bakgrunden skymtar det  nyrenoverade  hotell Havsbaden.

Fisket

har sedan gammalt varit viktigt för samhället och i början av 1900- talet byggdes ett rökeri och en tid därefter anlades en fiskfabrik. 1949 var det ett trettiotal båtar ute på dagligt fiske och numer rör det sig om några grisslehamnsbor som är fiskare på heltid. Vill man köpa med sig fisk finns det färsk fisk att få tag på i hamnen   liksom även rökt. Och för strömmingsentusiasterna är utbudet väldigt gott.

Albert Engström

denne svenska författare, konstnär och tecknare är starkt förknippad med Grisslehamn och även den fiktiva personligheten”Kolingen”.  Han kom hit år 1900 och trivdes bra med “rospiggarna”  och köpte ett hus här, Augustenberg, idag ett museum. Men mer synlig nere vid havet är hans ateljé belägen på klipporna mot havet. Och hit kom många av Engströms vänner gärna på besök bl.a. konstnärerna Carl Larsson, Anders Zorn, August Strindberg och  Bruno Liljefors. Även Evert Taube var flitig besökare här.

Albert Engströms ateljé är vit på sidan mot Ålands hav för att fungera som ett landmärke för sjöfarten. Och mot landsidan är stugan röd.

Vad finns att se i Grisslehamn?

 •  Albert Engströms ateljé och hans museum
 • borgen som byggdes i början av 1800-taletför den vaktstyrka som bevakade hamninlopp och postgången till Åland
 •  fiskehamnen  ( köpa fisk, slå sig ner på någon av restaurangerna för lunch eller ta något att dricka och titta på hamnlivet
 •  hotell Havsbaden och kanske slå sig ner där med utsikt över Ålands hav
 •  landets enda kapell som är privatägt men tillhör Svenska kyrka
 • posthuset, Sveriges äldsta finns här och uppfördes 1756
 • Skatudden, ligger ett par km nordost förbi hamnen och är ett gammalt befästningsverk och med bra observationsplats för sjöfågel  och ut mot Ålands hav
 • den optiska telegrafen från slutet av 1700-talet som skötte en stor del av kontakten med Finland över en motsvarande station på Signhildsskär i Ålands skärgård

Att göra

 • bada från klippor och små sandstränder
 • Spa finns  på hotell Havsvidden
 • paddla – kajak/kanot går att hyra
 • sportfiske (fiskekort kan behövas och båt kan hyras på Grisslehamns marina)
 • cykla i omgivningarna- cykel kan hyras på Mats Persgården och på pensionat Solbacken, bra cykelkarta finns
 • vandra – man kan gå Roslagsleden från Norrtälje till Grisslehamn och vill man vandra en längre sträcka kan man starta i Danderyd, strax norr om Stockholm (se vidare här)
 • sju  golfbanor finns inom en timme med bil

(Och är man inte bilburen går det fint att ta sig till Grisslehamn kommunalt och kanske lockar även en tur över till Åland. Eckrölinjen har flera kombinationsresor att välja på. )

 

28 svar på ”Grisslehamn – Ett gammalt fiskeläge i Roslagen välkomnar”

 1. Tack för utförlig beskrivning av Grisslehamns geografiska läge som vad som finns att uppleva där 🙂 Det låter absolut som värt ett besök då och då.

  1. Jag hade detta inlägg planerat och jag vet att det finns de som gärna vill ha tips på saker att göra och se i Stockholmsområdet. Och en tur hit är alltid trevligt. För oss har det blivit en del under årens lopp. Gillar miljön här och närheten till Ålands öppna hav.

 2. Det är mycket man lär sig när man läser din blogg. Å det är mycket som jag inte hade en aning om;-)
  Mest av allt gillade jag dina foton, speciellt det med fiskebåtarna. Om det inte vore för de svenska namnen skulle båtarna kunna ligga i Spanien till exempel. Tänk att varenda bild med blå himmel och havsmiljö för mina tankar till Sydeuropa. Måste vara den spanska värmen utanför dörren;-)
  Albert Engströms lilla hus är ju sååååå sött. Å vilket läge! Ganska otillgängligt och därmed väldigt privat.

  1. Jag tycker ju det är roligt att förmedla lite från de besök jag gör och jag vet att andra har haft glädje av det. Kanske så också med Grisslehamn. Visst är fotot med de knubbiga båtarna fint! Vi satt länge och tittade här i hamnen och det var behagligt bara att njuta av en öl och utsikten. Tror vi nu här har varmare än Costa Blanca. här inne i stan står luften helt still idag och det är nu +32. Ska ge oss ut en sväng i kväll när detär lite svalare och då är det också skönt på balkongen. Men där är det söderläge så mitt på dan går det inte vara där, trots nära vatten och med markis.
   Visst är Albert Engströms ateljé fin! Och är man badsugen finns fina klippor och en liten sandstrand här. Ateljén i sig är värd ett besök och här har jag tidigare varit många gånger. Ligger ju bara en kort promenad från hamnen.

 3. Underbara gamla skutor, sådär runda o goa som dom ska vara! O tuffar och låter så hemtrevligt…
  Här susar nu en annan rund och go….bordsfläkt! En vän skrev och frågade om jag ville låna, hon hade väl läst hur jag klagat och att inga fläktar fanns att uppbringa. Så idag njuter jag verkligen, tänker ta med den vart jag går här, o på kvällen vid sängen såklart. Det gör skillnad bara att röra upp luften så den inte blir så stillastående. Helgens regn har dom redan hunnit revidera, så vi får se om det ens blir någon liten pytteskur kvar…suck
  Hoppas ni hittar på något svalkande även idag/Kram

  1. Visst är dessa skutor fina! Vi satt länge här i hamnen och bara njöt av av svalkan från Ålands hav och lite gptt att äta och dricka.
   Fläkten surrar här också och även om den mest vispar runt luften blir den inte stillastående. Frysklampar hjälper också till att svalka mig. Fint att du fått låna en fläkt. Här i stan är de slut. Claes OLsson hade små ansiktsfläktar kvar men det var inte dte jag ksulle ha. Hade tänkt mig en extra så vi inte behöver bära runt den vi har. Men se inga fläktar finns.
   Det mest svalkande idag är kylklamparna inomhus. Blir balkongen i kväll och kanske en sval promenad. Nu på efetrmiddagen är det +32. Puh!!
   Kram!

 4. Grisslehamn verkar vara en mycket trevlig ort att besöka sommartid. Engströms gamla ateljé ligger ju alldeles fantastiskt så jag förstår mer än väl att han ofta fick besök av ovan nämnda herrar 😀

  Kram och ha en fortsatt fin torsdag!

  1. Grisslehamn är trevligt och det var svalt här i havsbandet vid Ålands hav. Visst ligger ateljén fint och här nedanför dinns både fina klipor och liten sandstrand för bad.
   För egen del pustar jag i värmen, nu +32. Går inte ut förrän i kväll.
   Ha det bra du också.
   Kram!

 5. Ja har man inget för sig kan man kika in här & hitta små pärlor 🙂 alltid trevligt ja jag håller mig inne i värmen orkar inte va ute idag hoppas du har det bra kram å trevlig torsdag

  1. Här i Grisslehamn, i havsbandet, var det behagligt. Men i Stockholm idag går jag inte ut förrän i kväll. Alltför varmt, nu +32.
   Kram och trevlig eftermiddag och kväll.

  1. Tack! Ja, Grisslehamn längtar jag tillbaka till, främts närheten till havet. Stockholm har idag haft +33, alltför varmt i mitt tycke. Stockholm tycker jag väldigt mycket om men inte i denna hetta.
   Nu i kväll är det +28 och behagligt i skuggan på balkongen och som vanligt mycket att titta på i vattnet och på kajen.
   Trevlig kväll och jag önskar dig god fortsatt bättring.

 6. Så vackert där i Grisslehamn – minns det sen vi var där för några år sedan … och så fina foton du bjuder på!
  Önskar dig en fin kväll!
  Kram

  1. Tack! Vad roligt att du varit här. Då vet du ju hur det ser ut och hur det är. Du brukar ju hotta godbitarna där ni är.
   Njuter nu på balkongeni lite svalka, men fortfarande +28 här. Dagen har bjudit på +33, och då orkar jag inte ens ut.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram!

 7. Du verkar till att vara en fena på att finna guldkorn, såväl i Sverige som i andra länder. Ser mycket fint och mysigt ut, men vem drömmer inte om vatten nu när det är så varmt.

  Ha det gott!
  Kram Christina

  1. Jag tycker det är roligt att leta lite efter “guldkorn”. Just gRisslehamn har jag besökt många gånger tidigare men inte då bott över här. Nu böev det ju både pensionatsvistelse, en rejäl till på mysiga Grisslehamn och även en tur på Ålands hav. En hel del kultur finns också att tillgå.
   Ha det fint du också-
   Kram

 8. Tänk, det här borde jag ju ha vetat. Grisslehamn. Kanske kan jag ha hört ordet, kanske inte. Men sådana kända herrar trivdes där och det verkar verkligen vara en pärla. Nu är jag inte stockholmsbevandrad varken i stan eller omgivningarna, landet.
  Jättemysiga bilder och skutorna, åh, så läckra. Förstår att det måste vara en njutflykt a la dig!
  Jag står ut med värmen, det har avtagit något, dessutom. Ha det så bra!
  Stor kram, Gerd

  1. Tack! Grisslehamn är ett trevligt samhälle i Roslagen och ligger ju alldeles vid Ålands hav, vilket ger svalka. Stockholm har idag haft +33 och jag har inte varit ute förrän nu i kväll. Orken finns inte riktigt och vår lägenhet är varm med sitt söderläge. Men njutbart att sitta ute på balkongen efter lockan 19 och jag skulle nog kunna sitta där hela natten. Och det är ju hela tuden mycket som pågår i vattnet och på kajen.
   Skönt att du klarar värmen bra.
   Ha det gott!
   Stor kram

  1. Orken tryter i värmen här i Stockholm, idag +33 som mest. Alltför hett i min smak. Var skönt med lite friskare havsluft uppe i Grisslehamn. Mysig miljö också.
   Nu i kväll är det klockan 22 fortfarande +26 påbalkongen.
   Had det bra!

 9. Det är fint där i Grisslehamn, och jag blir sugen på en övernattning där. Tror minsann min väninnas bekant är ansvarig för köket på nyrenoverade hotell Havsbaden, hon har varit där och ätit gott och sovit över, måste höra med henne vad hotellet hette?
  Kram och hälsningar i kvällsvärmen….funderar på att sova på balkongen i natt!

  1. Hotell Havsbaden såg väldigt fint ut, men när vi var där nu var det helt nyöppnat och alla rum var inte i bruk. Har bott där förut och ör det gärna igen. Ser nu ut att vara jättefint. Man kan ju kombinera med en tur över till Eckeö på Åland också.
   Ja, varmt har det varit och svårt att sova. Var också inne på att sova på balkongen….
   Trevlig fredag!

 10. Mycket bra och fin information om Grisslehamn. Dit har mysingen och jag planerat att åka någon gång, och även övernatta, men ännu har det inte blivit av. Men vem vet, det är ju inte så långt, fast för tillfället är det för varmt för mig. Där är det säkert svalare, men totalt sett, med resväg.
  Tack för all information och härliga bilder.
  Albert Engströms ateljé syns vara en fin liten stuga. Ser ut som om den är byggd direkt på sten berget. Bra med vitmålad sida emot havet.
  Vi vandrade ut i morse kvart i sex och redan då var det plus 22 grader.
  Ha det så bra du kan och var rädd om dig.
  Kram!

  1. Tack! Grisslehamn är fint, men jag förstår att du väntar. Vi tog ju Eckerölinjens buss och kombinerade med en tur till Åland och Eckerö. Fint att övernatta där också och med flera alternativ. Men har man bil är dte ju mest bekvämt och man slipper olika köer,ja inte bilköerna tilll färjan förstås. Varmt är det och även min ork tryter rejält.
   Albert Engströms ateljé ligger fint och man kan besöka den.
   Skönt meden promenad så tidigt för det blir snabbt varmare.
   Önskar dig en fin helg.
   Ta det varligt i värmen.
   Kram!

 11. Så vackert! Och vid den ateljén skulle jag också kunna tillbringa några dagar då och då 🙂
  Stor kram och trevlig fredag

  1. Mysigt med lite “njutflykter” och här uppe svalkade det skönt. Stockholm är fortfarande varmt och även idag räknar man med över +30.
   Önskar er en fin fredag.
   Stor kram!

  1. Absolut ska jag ändra. En rejäl miss. Har åtgärdat detta. (Det stod rätt under bilden med fiskebåtar och senare i texten blev det fel.) Jag har besökt och bott på båda hotellen flera gånger och med stor behållning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *