Spanien Torrevieja

Oväder har vi haft – Men nu verkar det ha försvunnit

Ett rejält oväder har vi haft  hos oss här i Torrevieja. Ja, stora delar av Spanien har blivit drabbade och på olika sätt. Hit kom i söndags eftermiddag regnet. Ett regn som hade väldigt hårda vindar i sitt följe och även rejält med åska under natten till måndag. Även måndagen gick i ovädrets tecken. Natten till tisdag var det uppehåll i kortare perioder men med en del åska. Och i sällskap av åskan följde en del blixtrar. Men igår, tisdag lättade det hela och ovädret verkade över för denna gång-

Att det blir oväder här händer då och då och senast jag var med om det var i slutet av april förra året.  Då gjorde  allt regn att det blev översvämningar och bilarna inte kunde ta sig fram och vägar stängdes. (Och att det är väldigt dålig avrinning gör det inte bättre)

Stranden Los Locos, en av stränderna inne i Torrevieja. Det oväder som varit har dragit vidare men det tar tid att få det hela i ordning igen. Tisdag eftermidddag och det oväder som varit har dragit vidare. Här en av stränderna inne i stan, Playa de los Locos.

Torrevieja -märkt med rött här på kartan.

Det blev ett rejält oväder här

men jämfört med många andra platser i världen som brukar drabbas så var det lindrigt. Vindstyrkan uppgick stundtals till 30 meter/sekund och detta förde med sig höga vågor. Uppmätt höjd på dem var  mellan 6 och 8 meter och det ligger en otrolig kraft i både dem och i havet. Vågorna förde med sig både större och mindre stenar som havet slungade upp och som hamnade en bra bit upp på land. En följd av ovädret var också att flygplatsen i Alicante stängdes under söndagen och flygtrafiken blev omdirigerad till den lilla flygplatsen, Corvera, utanför Murcia. (Ca. 7 mil sydväst om Torrevieja)

Playa de los Locos i Torrevieja. Kraftig sjö ligger kvar efter det oväder som varit. Playa del Los Locos. Här ligger kraftig sjö  kvar efter det oväder som varit. 

Just här vid stranden, på en del av den, fyllde man på vit sand för ett tag sedan. En sand som skulle var tyngre och bättre stå emot havets makter. En del av sanden låg kvar men mycket hade också havet tagit med sig ut igen.

Här en annan del av stranden där den gamla, bruna sanden är kvar. Tycker inte just att skillnaden mellan de båda sandsorterna är så stor.  Havet har dragit ed sig båda. (Bilden är tagen i motljus men visst ser man tydligt det upprörda Medelhavet.)

En del höga vågor vittnade om det oväder som varit. Att det varit ett kraftigt oväder vittnade de höga vågorna om.  

Ute på vår promenad för att se förödelsen träffade vi på Ami och Patrik.Och de var även ute i måndags och dokumenterade förödelsen de såg då.

Vågorna förde med sig mängder av stenar upp på land och här har de samlats ihop i högar .

Alldeles här till vänster, vd lådorna, ligger två av våra favorittapasbarer. Här går det inte nu att sitta ute.

Mycket regn och dålig avrinning på gatorna. Men visst  blev speglingarna i vattnet bra.

Vi gick vidare

och passerade av de andra stränderna inne i stan, Playa de la Cura. Här fanns det ingen strand kvar över huvud taget.

Playa del Cura, en annan av stränderna inne i stan , hade ingen strand kvar efter helgens oväder. Playa del Cura hade ingen strand kvar efter helgens oväder.

Och ett “pitstop” är alltid trevligt. Här tillsammans med Ami och Patrik.

Visst finns det entusiaster. Och att ägna sig och vattensport i dessa vågor hör ju helt klart dit.

DElar av strandpromenaden i Torrevieja var avstängda efter allt oväder. Delar av strandpromenaden var avstängda efter allt oväder.

Och att slå sig ner på “min bänk” hade jag ingen tanke på. Havet går här upp flera meter högre än det brukar.

 

38 svar på ”Oväder har vi haft – Men nu verkar det ha försvunnit”

 1. Ja jösses igen… Men det ordnar nog upp sig rätt snart, dom brukar vara snabba på att fixa till efter såna där oväder. Fast först måste nog havet dra sig tillbaka lite…
  Hoppas att solen letar sig fram och torkar upp ordentligt nu!

  Ha en fin och ovädersfri dag!

  1. Ja, och den nya sanden på Los Locos var ju inte direkt så motståndskraftig mot havets krafter. Ska mycket till att stå emot dessa. Sol idag men ganska svalt med +16 grader. Redan igår var jobbarna igång med att ordna till saker men mycket gammal sjö ligger kvar så stränderna kommer nog inte fram än på några dagar. Acequion hade klarat sig, ligger ju mer skyddad.
   Sitter i alla fall ute nu på terrassen ett tag…Helt ok!
   Ha det bra ni också. Ja, det har ni ju..

 2. Det ser krigshärjat ut! Tänk vad vädrets makter kan ställa till det. Men det ordnar upp sig igen. Spanien kan ju inte ha en sådan turiststrand. Men mycket arbete återstår, förstår jag.
  Ha det så gott, nu får ni njuta av vackert väder i stället och gemenskapen!
  Stor kram!

  1. Vad gäller oväder rår en ju inte på dessa. Och här är det ju lindrigt jämfört med andra platser i världen. Även hemma är ju förödelsen stor när stormarna drar fram runt om längs de svenska kusterna.
   Stränderna här är väldigt öppna, havet ligger alltid på och det är svårt att värja sig mot krafterna där. Men i veckan så är nog stränderna och allt annat i ordning igen. Jobbarna brukar vara snabba.
   Idag är det sol igen och inte så mycket blåst så havet har börjat att dra sig tillbaka. Skönt så och vågorna är mindre.
   Sitter nu på terrassen och det är ganska behagligt med sol och +16 grader.
   Stor kram
   Stor kram

 3. Det var verkligen ett rejält oväder som drabbade er men med tanke på hur det kan se ut i andra delar av världen så kunde det varit värre. Jag misstänker att stränderna kommer att vara i hyfsat bra skick ganska så snart igen.

  Kram och ha en härlig kväll!

  1. Just så tänkte jag också- Detta var ändå väldigt lindrigt. Mäktigt att se alla stenar som havet vräkt långt upp på land. Men de som jobbar med detta i kommunen är flinka så jag ska ta en promenad endera dagen och se vad som hänt. idag har jag hållit mig hemmavid. Inte så vanligt…
   Kram och trevlig kväll.

 4. Gisses vilket oväder ni haft där nere ! Och vad fint du har dokumenterat det. Häftiga vågor som inte är att leka med förutom de som surfar förståss.
  Men hoppas nu att vädret blir fint igen och att ni kan njuta på bästa sätt.
  Önskar dig en fin fortsatt vecka och med bra väder
  Kram

  1. Tack! Ja, ett rejält oväder blev det verkligen och ändå är detta lindrigt med hur det kan vara runt om i världen.Vi såg ett par sum var ute och surfade och de hade det tufft. Vågornas krafter är enorma.
   Idag har det varit en hel del sol och inget regn eller blåst så jag tror ovädret gett sig av.
   Önskar dig också en bra vecka.
   Kram

 5. Ojojoj….hörde om det på väderrapporten på tv, nu fick jag se bilder också! Såg att Ami skrev att dom brukar fixa det där rätt snabbt så vi får hoppas på det….men alltså, så höga vågor!!! Och all sten där vid barerna…….Skönt ändå att det inte blev värre! Hoppas på sol och fina stunder nu, Ditte!

  1. Illa var det här men jämförelsevis med världen i övrigt så var det ändå ganska “lugnt”. Här brukar man fixa till det ganska snabbt så jag ska ta en tur i morgon och se vad som hänt. Men havets krafter är starka.
   Idag har vi haft en del sol och sluppit regnet. Känns bra!
   Önskar dig en fin vecka.

 6. Det var ett rejält oväder! Naturkrafterna är inte att leka med. Lite otäckt med så stora stenar som far ganska långt upp på land verkar det som. Eftersom det är turistvänligt finns kanske resurser att få det “som vanligt” igen ganska snart. Kram

  1. Rejält för att vara här men jämför man med övriga världen så var det inte så mycket. Havets krafter är stora och det ser man ju med stenarna här som slungats upp. Kommunen/staden brukar vara snabba för att ordna till det men nu var det mycket med alla bryggor och annat som också blivit förstörda.
   Kram!

 7. Oväder, bränder och naturkatastrofer, visst blir det mer och mer vanligt.

  Vatten och eld är det som jag tycker är mest otäckt, när det finns på fel ställen. Det är inte så lätt att styra sådana krafter när de tar över hand. Det låter som att varken ni eller er egendom blivit skadade på något sätt. Slutet gott och allting gott!

  1. Här var det ju bara en “krusning” om man jämför med hur det är på många platser på vår jord. Och inför naturen är vi alla små-
   Andra delar av Spanien har haft det betydligt värre och människor har avlidit.Men visst är naturens krafter enorma och vi kan inte alls påverka. Nu har det här lugnat ner sig och det är skönt. Inget regn idag och solen var åter på plats. Men ganska kyligt, +16 grader mitt på dagen.

 8. Havet är mäktigt och glupskt när det är på det humöret. Vi har haft kraftig blåst ett tag.
  För surfare är det såklart julafton. Din bild med höga vita vågor blev min personliga favorit.
  Kram Bosse

  1. Visst är det så. Enorma krafter finns här. Några surfare såg vi också men de hade det kämpigt. Det var roligt att ta bilder och resultatet blev ibland nästan svartvitt. Denna bild med den höga vita vågen tycker jag också om. Men skulle inte vilja vara i den.
   Kram

 9. Så ledsamt att se förödelsen. Amis bilder var ju ännu mera “talande” med den i stort sett totalt förstörda nya strandpromenaden. Nu är Torrevieja Kommun ju ganska van vid att flera gånger per år återställa stranden. Men det här ovädret verkar ha varit värre. Det måste ju kosta en förmögenhet att reparera så många skador. Tänker även på restauranger/barer som fick sina uteserveringar/fönster med mera förstörda. Det är ju Force Majeur som ingen försäkring täcker.
  Klarade sig ert hus? Antar det, annars hade du ju skrivit det.
  Nu verkar solen skina igen hos er. Det har den gjort här också, men “mina” fyra grader kan inte konkurrera med “dina” 16 dito.

  1. Visst är det trist! Men naturen rår en inte på. Och ovädret har i Spanien också tagit några människoliv såg jag på tv. Jämförelsevis var ju detta lindrigt mot hur det kan vara på verkligt utsatta platser runt om i världen. Ami och Patrik var ute redan i måndags och då hade inget hunnit att göras åt skadorna. Otroligt med alla de stenar som havet kastat upp.Vilka krafter som råder. Och igår hade man ändå skrapat ihop dem.Idag har jag inte varit vid havet och tittat men mycket gammal sjö låg kvar igår så jag tror man får vänta lite med att ordna stränderna. För vårt hus del var det ingen fara. Vi bor högt upp i stan.
   Sol idag och ovädret verkar ha dragit sig norrut. Näst på tur verkar vara norra spanska Mdelhavskusten och södra Frankrike.

 10. Verkligen galet vad vädret kan ställa till det, och att alla dessa stenar kommer alltså från havet, otroligt!
  Trist med all ny sand som försvann. Å vilka vågor du fotade där ute på havet!
  Hoppas nu att ovädret dragit över för denna gång.
  Kram!

  1. Ovädret har dragit vidare norrut och är nu vid franska Medelhavskusten. Men visst blev vi rejält överraskade. Och havets krafter är ju enorma. Här blev det ju ändå inte så illa om man tänker på vad olika typer av väder ställt till med runt om i världen.
   Ska ner och se hur det ser ut idag.
   Kram

 11. Hola! Ja vilken förödelse! Naturens krafter rår man inte på. Har sett Patriks bilder och så även dem på tredje dagen idag. Mycket verkar redan uppstädat och återställt. Spanjorerna är fantastiska!

  Kram till dig och Mr B! ❤️

  1. Havets krafter är enorma och i en hel del skador blev det. Men jämfört med cykloner och andra oväder världen över var det inte så “illa”. Antar att havet måste dra sig till innan stränderna kan göras i ordning igen.
   Ja, visst är de som jobbar med detta både snabba och skickliga.
   Kram

 12. Hej!
  Bara jag igen! Jodå,visst stämmer det att de tar betalt för att man ska få komma in till katterna, jag hade ett presentkort på 300kr, så jag bokade en timme för både min man och mej. Man kan boka på nätet, och de släpper inte in hur många som helst heller, så det är bra att boka i förväg. Sen tar de bra betalt för fikat också, men det är ju frivilligt om man vill fika, men vad gör man inte för att få komma in till katterna! ;-D
  Kram igen!

  1. Jättebra med presentkortet hit! Och fina katter var det. Kan tänka mig att de har en hel del utgifter för katterna på olika sätt med vaccinationer, veterinärbesök och annat. Och lokalhyra har de ju också så att det kostar förstår jag. Vad gäller fika så bestämmer man ju själv. Kan tänka mig att ni var nöjda med besöket.
   Kram

 13. Vilken förödelse!!!
  Skönt att det lugnat sig. Det har blåst här också, undergångar dagar men det går inte att jämföra med hur det varit hos er. Antar att allt är fint och städat igen om nån vecka.

  1. Ovädret här drog norrut och är nu vid den franska Medelhavskusten. Och visst blev det stora skador här. Men i det stora, hur oväder kan slå runt om i världen, så var det inte så illa. När havet dragit sig tillbaka så kan man nog få ordning på stränderna med skräp och annat. Även nya träbryggor och ramper måste byggas.
   Men de som jobbar med detta är snabba och effektiva. Ska ta en tur idag eller i morgon och se hur det ser ut.

 14. Jisses, vilket oväder! Såg även bilder hos bloggare i Frankrike, runt Banyuls sur mer. Tack o lov är städerna vana vid detta o röjer relativt snabbt upp efter eländet.
  Hör av dig när du är hemma igen ;).

  1. Det blev ett rejält oväder men funderar man i stort så var det ju lindrigt jämfört med hur oväder kan te sig på andra håll i världen. Såg att ovädret dragit norrut mot Frankrike och bilder därifrån här på teve.
   Jag hör gärna av mig när jag är hemmma och ser fram emot en runda längs Årstaviken. Men di, vi undviker väl Gunnarssons…
   Ha det fint!

 15. Vilka otroliga krafter havet har och när stormar samt regn kan åsamka rena rama förödelsen=(
  Man måste vara på plats för att förstå.
  I Extremadura har det blåst kraftigt och delar av Andalusien. Lika så har regnet fallit på sina håll och åstadkommit vattenansamlingar. Tråkigt att den nylagda sanden är som bortblåst och meddragen ut med vågorna. Jag hade inte vågat att utöva någon vattensport i dessa vågor. Ganska så vågat !! Skönt att ovädret har dragit sig tillbaka =)
  Kram

  1. Ja, havets krafter är enorma. Ovädret här drog sig norrut längs kusten och jag såg på spansk tv igår att det hade nått den franska Medelhavskusten. Här är de som jobbar med det hela snabba på att ställa i ordning det hela igen men jag havet måste nog dra sig tillbaka först. Mycket gammal sjö låg kvar när vi var ite i tisdags. Har förstått att det även blåst både i Amdalusien och i Extremadura.(Tv visade)
   Vad gäller vattensport så skulle jag avstå. Men surfarna fick i alla fall rejäla vågor.
   Önskar dig fina dagar.
   Kram

 16. Oj … vädrets makter är verkligen förödande ibland. Synd att allt arbete med stränderna var förgäves … men tur ni inte drabbades av snöovädret som drog fram!
  Ha det gott!
  Kram

  1. Så är det och väder kan man inte påverka. Men vi klarade oss ganska bra men jag vet att det även varit flera dödsfall här i Spanien.Tänker på många länder där dessa oväder ofta drar in och med enorma skador som följd.
   Ska se idag eller i morgon hur det ser ut…
   De som jobbar med detta är både snabba och duktiga.
   kram

  1. Det blev ett rejält oväder som nu dragit norröver mot Frankrike. Och trist nog har hitintills nio personer omkommmit här i Spanien och stora skador finns där ovädret dragit fram. Men nu är det sol igen hos oss.

 17. Jag kan inte se mig mätt på havsvyerna! färgerna på havet, himlen och sanden, mäktigt. Annat än våra små ankpölar…Är ju född vid havet i Hfors och bodde tjugo år i Stockholm , ofta drömt om en stuga på en kal skärgårdsö.
  Men vilken förödelse, o då kunde det ju ändå ha varit mycket värre. Nog lär vi få se många fler oväder, översvämningar, torkor och blötor i klimatförändringens spår. För att inte tala om snöfria vintrar …
  Kram

  1. Jag tycker ju om både hav och skärgård, precis som du. Ovädret gick illa åt Torrevieja och trakterna runt om. Men i ett större sammanhang i världen så blev det ju lindrigt här- Men elva personer har hitintills avlidit i Spanien och det är illa.Ovädret drog norr ut och nu är det norra Spanien och södra Frankrike som drabbas.
   Ja, mer lär nog komma av oväder-
   Kram

  1. Visst gör man! Och detta var ju en krusning om man tänker på världen i övrigt och vad som händer där på väderfronten ganska ofta. Vda jag nu sett på spansk tv är att 11 personer hitintills mist sina liv i ovädret. Illa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *