Torrevieja

Nytta och nöje – Plus blommor och lite tålamodsträning

Gårdagen bjöd på både på lite nytta och nöje och mycket sol.  Och jag tränade mitt tålamod. Något som  passar in både på  nytta och nöje. I alla fall denna gång-

Många vackra blommor och buskar finns i våra kvarter. Och denna vackra nerium/oleander såg jag i en trädgård. Giftig men vacker. Vid beröring kan man få rejäla hudskador.

 Nytta, nöje och blommor

är en bra kombination och det bidrog gårdagen med. Vännen AK hade trassel med sin markis. Den gick inte att veva in och detta behövde förstås ordnas. Hon hade hört av sig till en skandinavisk firma men ingen därifrån hörde av sig och dagarna gick. Föreslog då den lilla spanska familjefirma vi använt och som vi var väldigt nöjda med. Vi bestämde oss för att göra ett besök i den kombinerade butiken/fabriken och promenerade dit.

Bougainvillea i olika färger såg vi på vägen och här i trakten växer de även i vilt tillstånd. 

Fint att öfrena nytta och nöje och stanna upp och titta på alla vackra blommor. -och även i många trädgårdar ser man den. Fint att förena nytta och nöje och stanna upp och se på vackra blommor.

Jag hade tagit ett foto på markisen som visade vad som inte fungerade. Den gick alltså inte att veva upp utan behövde en ny “kula” där den var fäst. Givetvis kunde man hjälpa till. Antingen under torsdagen eller fredag förmiddag. Nöjda gick vi för att uträtta några ärenden och slog oss sedan ner för lite förfriskningar. Och då ringer firman och  en reparatör är i stort sett på väg-  Snabbt och smidigt byte av “kulan”,  “navet”  för att kunna veva markisen ut och tillbaka. Här var det en kombination av nytta och nöje. Roligt att kunna hjälpa till-

På hemvägen passerade vi än fler trädgårdar med vackra  blommor. Och visst är även hibiscusen ev vacker blomma. Den gula är mer ovanlig här än den röda.

En välfylld lite terrass. Här har man tagit till vara det utrymme som finns för att få plats med sina blommor.Även ett apelsin och citronträd hade man fått plats med på liten yta.

Både nytta och nöje. Många växter var samlade på denna terrass och här gjorde både bin och humlor nytta. Både nytta och nöje. Många växter var samlade och här såg vi både bin och humlor. Tyvärr ville de inte vara med på bild.

Tålamodsträning med nytta och nöje

ägnade jag mig åt då jag kom hem. Ambitionen var att få se när någon av knopparna på min passionsblomma skulle slå ut. Passionsblomman har hängt med oss ett tag och jag minns så väl när jag rullade hem den i februari 2015. En lite tanig planta. Och några år senare försökte vi bli av med “passionen” Något vi inte helt lyckades med.

Nu tar i alla fall med mig en stol och placerar mig med kameran framför passionsblomman.  Tålamodsträningen har börjat.

En knopp som jag sätter mig och väntar på att den ska slå ut. Verkligen att förena nytta och nöje. En knopp som jag väntar på ska slå ut. Och att vänta kan också vara att förena nytta och nöje.

Under tiden  roar jag mig med att se hur ett bi jobbar i en angränsande blomma-

Något händer! En insekt kryper ut ur knoppen. Vid det här laget har jag suttit i dryga 60 minuter och väntat på utslagning.

Jag ger upp ett litet tag och går in. Tänker att det nog tar ännu en stund innan blomman kommer fram. Och det gör det. Men jag missar utslagningen. Jag var nästan i mål. Men det hjälps inte. Får göra ett nytt försök. Nyutslagen passionsblomma.

 

26 svar på ”Nytta och nöje – Plus blommor och lite tålamodsträning”

 1. Så mycket vackra blombilder du har lagt in 🙂 Och några fina insekter har du också fått med.
  Visst är det underbart när man sköljs över av all blomprakt.

  1. Blommorna här är ju helt annorlunda mot de hemma och jag njuter av dem både hemma och här. Roligt med bina och humlorna för de bör vi vårda. Sedan har en och annan insekt i övrigt trivts i passionsblomman. Och det är trevligt i sig. Bara de inte är till skada.

 2. Vad jag förstått, så har du både envisheten och tålamodet! Att en blomma slår ut så under en timme!
  Väldigt vacker blir den ju. Mycket fina blomsterbilder överlag, härligt!
  Här har vi begåvats med en regnig dag, så det blir inte någon större titt på blomster. I morgon verkar det bli bättre, då blir det kinnekulleutflykt och att hugga i sten. Om det inte regnar.
  Ha en go fredag, kram!

  1. Jodå, båda egenskaper besitter jag. Och nu försökte jag verkligen att sitta på pass och se när passionsblomman slog ut. Men, jag missade ändå.Och visst är den vacker. Gott om vackra blommor här överlag, men den svenska skira grönskan finns inte på samma sätt.
   Hoppas ni får fint väder till utflykten till Kinnekulle. utsikten därifrån gör sig allra bäst i sol-
   Önskar dig en fin fredag.
   Stor kram

 3. Tack snälla för hjälp med att gå till er markisman. Är så tacksam och snabbt var det ordnat efter en veckas väntan på en annan markisfirma. Beundrar dig hur du ser allt vackert omkring dig. Otroligt fina bilder. Tack för en trevlig em i dag också.
  Många kramar/A-K

  1. Bara trevligt att kunna hjälpa till- Och snabbt och smidigt gick det ju.
   Och vad gäller bilderna var du ju med på min “framfart”. Visst blev det fina bilder och sedan var det ju också vackra blommor.
   Tack för idag. Jättetrevligt.
   kram!

 4. Har hör talas om folk, sitter och tittar på medan målarfärgen torkar,
  men jag ar ALDRIG hört talas om någon, som sitter och väntar på att en blomma
  ska slå ut. Du slog nog ut några rekord där, Ditte! Och belöning fick du. 🙂

  1. Jag ville så gärna se när passionsblomman slog ut, men ändå missade jag slutspurten. Men den slog ju ut ändå. Jag får ta nya tag.
   Vi är nu i spanska sommarstugan och jag ber att få tacka för den fina leveransen som Ama och Anders lämnade i brevlådan här. Jätteroligt att läsa artiklarna om både Artipelag och Runmarö som jag besökt flera gånger. Så roligt att N.Y. Times tar upp dessa pärlor.
   Stort tack för din fina omtanke.

 5. Monne är den där insekten en spansk bärfis??? Tålamod är en dygd! Lön för mödan är den vackra blomningen- och en funerande markis 🙂
  Stora kram!

  1. Ja, så kan det vara. Den hann ut innan blomman slog ut. Och visst är tålamod en dygd.
   Passionsblomman kom ut från sin knopp.
   Stor kram

 6. Underbart Ditte! Håll med om att du är nöjd med att den överlevde er övergivenhet! Du får sätta kameran på stativ och och sätta den så den tar ett kort per minut eller så.

  Har du sett ‘Växternas hemliga liv’ med Attenborough? En helt fantastisk serie som visar olika delar av hur växter tar sig fram, förökar sig, anpassar sig och överlever … Jag har DVD:na magasinerade, fick dem av mannen min för flera år sedan, har boken också.

  1. Jag är så fascinerad av passionsblomman i stort. Ville verkligen se när den slog ut. Så jag gör ett nytt försök. Är glad för att den inte lät sig utrotas. Men vi har ingen som vattnar när vi inte är här. Så det var av omsorg om blomman vi tog bort den. Men den ville stanna och nu får den göra det. ”Växternas hemliga liv” har jag sett ett par gånger. Väldigt bra. Kul att du har DVD:n. Förstår att du är glad för den.

 7. Vilka enastående bilder! Helt underbart att titta på denna färgglada och färgstarka blomsterprakt. Åsså fick du med en grön “nyckelpiga” också. Den var verkligen väl kamouflerad måste jag säga.
  Ja, många klagar ju på den spanska “arbetsmoralen” och mañana-principen. Har samma erfarenhet som du från Benidorm. När man anlitar små företag för olika sysslor, så är dom inte bara otroligt pålitliga utan snabba också. Trevliga är dom också. Så bra att ni kunde rekommendera denna firma.
  Ditt tålamod är beundransvärt. Det hade jag aldrig klarat av. Å så missade du på mållinjen. Snopet;-)

  1. Tack! Passade på när vi nu gick förbi många fina blommor på vägen. Vet inte om detta kanske var en bärfis men nyckelpiga i grönt känns bättre. Jag tycker ju att man i största möjliga mån ska hitta spanska firmor och denna har vi också bra erfarenhet av. Och stor skillnad även prismässigt. Viktigt också med snabb hjälp. Kul att du också har liknande erfarenheter från spanska hantverkare .
   Jag försökte verkligen sitta och se när blomman slog ut men missade målgången . Får ta nya tag.

  1. Passade på att titta lite extra i några trädgårdar och längs gatorna för att dokumentera de vackra växterna.
   Och jag får ta ny sats och träna tålamodet en gång till för att vara på plats när passionsblomman slår ut. Vill gärna hinna fånga den.
   Kram!

 8. Hola! Sådär har jag suttit och väntat också – och lyckades faktiskt! När man ser själva utslagningen slås man verkligen av att växter också är levande varelser. Bra att AK fick hjälp. Misstänker att det är samma skandinaviska leverantör som vi väntade på en vecka innan vi gav upp.

  Kram och hälsa Humle!

  1. Hola! Roligt att du lyckades se utslagningen av en passionsblomma. Jag var nära…Ska sätta mig där igen idag.
   Säkert är det den markisfirman ni , som flera andra, försökt få kontakt med men som inte hör av sig. Nu tog det två timmar från det att vi var där tills jobbet var utfört. Perfekt!
   Hälsa Dumle
   Kram

 9. Va, är den första blomman giftig som du visar på bild? Men så vacker!
  JA alla blommor är så fina, inte minst passionsblomman, synd att du precis missade när den slog ut!
  Kram och sov gott!

  1. Nerium/oleander är giftig. Finns t.o.m. att läsa vad man ska göra hos giftinformationen. Men vackra är de . Får idag sätta mig på nytt i stolen och se om jag kan se passionsblomman slå ut. Och med kameran beredd. Kram!

 10. Så bra att det löste sig med A-K’s markis! Den behövs verkligen nu när det börjar bli riktigt stark sol.
  Haha! Vilken luring till blomma som passade på att slå ut när du vände ryggen till – men på´t igen bara! 😀

  Ha en fin dag – hoppas solen kan jobba sig fram lite mera 🙂

  1. Snabba ryck gillas. Här tog det två timmar från det vi var i butiken tills jobbet var utfört. Perfekt! (Den skandinaviska firman har inte hört av sig på fyra dagar. ) Trist att jag missade utslagningen men jag sätter mig där idag igen med kameran.
   Önskar er också en fin dag. Och solen verkar träna….

 11. Så bra att du kunde hjälpa A-K med markisen!
  Haha, ja du är absolut envis 🙂
  Stor kram och trevlig lördag!

  1. Visst är det bra att kunna hjälpas åt!
   Och vad gäller envishet så finns den.
   Trevlig lördag!
   Stor kram

 12. Men kära nån, hur länge blommar passionsblomman? Bara en kort stund, en enda dag eller som vanligare blommor, ett tag…? Jag förstod inte varför just själva knoppöppnandet var så speciellt? Iofs är det ju häftigt att se men…om man ändå får se det vackra resultatet så? Ni har mycket fina blommor nu som jag inte alls känner till. Men det gör absolut ingenting, jag bara njuter av överflödet…Kram

  1. Ja, passionsblomman slår ut, om knoppen är redo, på en förmiddag när solen lyser på den. Sedan blommar den hela dagen för att sluta sig på kvällen och någon dag senare falla av. J
   Jag ville så gärna följa själva utslagningsprocessen, åtminstone en gång. Bara för att veta och se hur det går till.Ren nyfikenhet.
   Här finns många vackra blommor och även blommande träd. Just nu är jakarandaträdet fyllt av blå blommor. Vackert det också-
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *