Resor i Sverige

Ny morgon och sju timmar kvar i Göteborg

Skönt att vakna till en morgon med vissa soltendenser och vare sig kyla eller blåst. Ny morgon och sju timmar kvar i Göteborg innan vårt tåg skulle gå.   Vår dygnslånga bokklubbsvistelse har tid kvar men mer finns på programmet. Så efter frukost är vi  beredda på nästa programpunkt, “antikskola”. Detta blev för mig ett helt nytt möte där ögon och öron hade fullt sjå att hänga med men intresset var på topp. Så med våra väskor packade förflyttade vi oss några hundra meter och klev in i ett hem fyllt av antikviteter. En förflyttning tillbaka i tiden, så där en två – trehundra år, men även med tydliga inslag av svensk design från butiken Svenskt tenn i Stockholm.

Ny morgon och sju timmar kvar i GöteborgGod morgon Göteborg! Och visst skymtar lite blått på himlen. I varje fall gråblått.

Mysigt att njuta av en god frukost tillsammans i denna läckra miljö. 

Antikskola med Joakim Boström

Joakim Boström driver Göteborgs antikskola och ordnar kurser i sitt eget hem där antikviteter och kulturhistoria från olika epoker är stående inslag. I kursutbudet finns  en hel del att välja på bl.a.  renässans och barock, rokoko, gustavianskt, jugend och 20-tals klassicism, funkis-modernt  och om fynd och fäller. Kurserna tar upp typiska stildrag från olika epoker och som deltagare är man hela tiden nära föremålen.

Vår lektion

Vi fick en lång lektion på nästan tre timmar och fick en snabbkurs i kännetecken för rokoko och gustaviansk stil vad gäller möbler. Silverstämplar av olika slag, både svenska och en del utländska och vad som karakteriserade 1700 och 1800-  tals silver. Joakin är en stor samlare av linne och även här fick vi en intressant genomgång av vad som kännetecknar “fint” linne och hur linne ska skötas för att väl bevaras. (OBS! Aldrig varm mangel och aldrig tvättas i mer än 60 grader och med gul såpa)

Svenskt Tenn

Som avslutning satte vi oss i en salong som var inredd med möbler, lampor och  andra föremål från designbutiken Svenskt Tenn på Strandvägen i Stockholm. Vi fick höra hur Estrid Eriksson, Svenskt Tenns grundare 1930 träffade Josef Frank i Wien. Han var en österrikisk- svensk arkitekt och formgivare och en av funktionalismens pionjärer och detta samarbete kom att vara fram till hans död i mitten av 1960- talet. Josef Franks mönster både på tapeter, lampor, brickor, tyger m.m . kännetecknas av färgglada mönster, ofta med  blommor/fantasiblommor av olika slag.

Joakim Boström, vår kunnige lärare i dagens antikskola.

Tiden rusade iväg och under en kafferast med god princesstårta hann en del av de nyförvärvade kunskaperna sjunka in. Dags för oss att tacka för den väldigt intressanta lektionen och vandra vidare. Dags för lunch. Och när vi nu ändå hade förflyttat oss tillbaka i tiden på “antikskolan” så kunde lunchen också få avnjutas i en restaurang med lite “stil”. Valet föll ( göteborgsvännernas rekommendation) på hotell/restaurang Dorsia. Dels passade det centrala läget oss för  vi hade ett tåg att passa och miljön i “belle époquestil” – stil kändes rätt denna dag efter antikskolan.

Jag passerade här nyårsafton i år och min vän Veiken  visade vägen, men då blev det bara en snabbtitt.

Hotel/restaurang Dorsia

Här kan man undra om man verkligen kommit rätt. Att stiga in här på Dorsia är som att kanske ha hamnat i en stor våning i Paris i början av 1900- talet som bebos av en exentrisk kvinna. Restaurangkänslan är obefintlig och man välkomnas av en fantastiskt vänlig personal. Ögonen fastnade  på all dekor och jag blev ståendes för att se mig omkring ett bra tag. (Har besökt hotell/restaurang Pigalle i Göteborg som har ett liknand ekoncept) Vi fördes nerför en liten trappa och där togs vårt bagage om hand.

“La Belle Epoque”, den ljuva tiden kom att bli tiden före första världskrigets utbrott, en fredlig tid i Frankrikes historia . Tiden då framtidstro, tillväxt och sorglöshet  var rådande.

Tankar bakom Dorsia

Tomas Peterson som är hotelldirektör reste runt i Europa och inspirerades av olika miljöeroch fastnade för att det på många ställen fanns en “öppenhet” och “icke stel atmosfär” på restauranger med “fine dining”. Konceptet att det var gästen som var viktig tog han med sig hem . Dorsia är ett litet och exklusivt hotell med sina 37 rum som nås från restaurangentrén. Själva restaurangen är uppdelad i många olika rum och miljön, personalen och stämningen i sig ger en behaglig känsla.  Hit kommer jag gärna tillbaka.

Entrén till restaurangen, en av matsalarna rakt fram och hotelldelen ligger i trappan upp till höger.

Verkligen läckra “bekvämlighetsanordningar”.

Vi fick ett trevligt runt bord i en hörna och kunde genast ta oss an menyerna. Gäddqueneller i hummersås, utskuren biff och för min del blev det oxtartar (råbiff) med syrad lök, krassekräm, gravad äggula (nytt för mig- gott) och överst parmesanchips.

Lena, till vänster, dygnets värdinna – Birgitta- Lotta (göteborgare) och Mona tar sig an den goda maten. Väldigt gott och väldigt rikliga portioner.

Restaurang Dorsia i GöteborgEn av barerna samt ytterligare en matsal.

Vårt Göteborgsdygn närmade sig slutet och vi och väskorna begav oss mot stationen för att ta tåget tillbaka till Stockholm. Och nu blev det Hongkongbaserade företaget MTRs röda tåg som fick transportera oss. För mig var det första gången jag reste med dem och jag  kommer göra det igen. Rekommenderas. (Och bra att SJ får konkurrens. Dessutom är dessa ofta billigare.)

32 svar på ”Ny morgon och sju timmar kvar i Göteborg”

 1. Vilken intressant och givande antikskola ni hade bokat in er på. Extra trevligt att vara en så pass liten grupp vilket gör det hela enklare att ställa frågor samtidigt som det blir personligare. Dessutom så roligt att det var i hans hem.

  Restaurangen såg också väldigt trevlig ut och maten lät mycket god. Så man får väl säga att ni utnyttjade timmarna synnerligen väl.

  Ja, SJ behöver verkligen konkurrens!

  Kram

  1. Antikskolan gav mersmak och det var så roligt att få veta mer och just ställa frågor. Perfekt att vara hemma hos Joakim och omgiven av alla gamla vackra ting.
   Vi tyckte nog att vårt dygn i Göteborg var väldigt trevligt och att vi fick möjlighet via vår eminenta värdinna att göra så roliga saker. Mingel,tilltugg och gott i glasen hos vår värdinna, middag på en superläcker kinesisk restaurang, bokprat, samt antikskolan och senare lunch på Dorsia – ja, ett väl nyttjat dygn. Tur en är pigg…
   Kram!

 2. Vi var bara några hundra meter ifrån varandra igår, när vi var i stan och såg utställningen om Göteborg.
  Vi brukar säga att den röda lyktan lyser när vi är på Dorsia. Hmmm……. Lite Moulin Rouge. Den är bara can-canflickorna som fattas! Kramar
  PS. Välkommen tillbaka!

  1. Jag förstod nästan det när jag läste ditt inlägg. Och vi pratade också om utställningen. Minns när ni i snögloppet på nyårsafton visade mig Dorsia. Och nu var jag tillbaka för en god lunch. Och kanske kan vi ta jobb som cancan dansare. Tror vi har oanade talanger.
   Jag kommer tilllbaka och så roligt dte vore då om vi kunde ses.
   Kram!

 3. Vad mycket du kan hinna med på 24 timmar. Vilken fin balkong och två av Lisebergs åkattraktioner synliga. Du verkar ha hunnit med många trevligheter, du och ditt bokgäng. Hoppas hemresan flöt på lika bra.
  Kram Bosse

  1. Och inte kändes det jäktigt heller. Vår värdinna hade verkligen organiserat vårt besök på bästa sätt.
   Extra roligt med att vara i Göteborg på bokklubb.
   Hemresan gick perfekt och jag blev förtjust i MTR tåget och så bra service. Bra priser har de dessutom.
   Kram!

 4. Vilken läcker restaurang! Något det känns som om det kan vara värt att lägga på minnet. Det där med antikskola lät spännande, just att få lite kunskap om vad som kännetecknar de olika varianterna av möbler lät väldigt intressant.

  1. Dorsia är verkligen speciellt. Och jag tror även hotellet har mycket av det där “extra”. Mycket god mat och en väldigt bra service fick vi i restaurangen. Miljön är så läcker.
   I Antikskolan fick vi en fin och givande introdution och jag kände genast att jag ville lära mig mer.
   Ett väldigt trevligt och roligt besök i Göteborg blev det och pratade böcker gjorde vi också.

  1. Vi har verkligen haft ett fantastiskt dygn. Så roligt att ses igen. Och vi har upplevt så mycket roligt och intressant. Hotell Dorsia är ju så häftigt och lunchen här i den läckra miljön blev ett bra avslut på vårt dygn.

  1. Ja, det blev en väldigt intressant tisdag med antikskolan. Så mycket jag hann med att lära mig. Vill veta mer…
   Lunchen blev jättetrevlig och i en fantastisk miljö.
   Fint sedan att på tåget hem samla ihop alla intryck under det att tåget rullade genom det vackra svenska landskapet.
   Kram!

 5. Vilka intressanta platser du hamnar på ,-)
  Och hur mycket ni hinner med, otroligt!
  Balkongen och lägenheten ser så inbjudande mysigt ut. Vacker.
  Restaurangen ser härligt spännande ut!
  Tjusig!
  Du får lära dig en massa. Nu vet jag hur man tar hand om linne, tack ,-)
  Om jag nu skulle köpa linne, kan vara bra att veta.
  Bra tåg, ,-)
  Ha det fortsatt fint
  Fina bilder du sätter ut, lite som att resa själv ,.)
  KRAM Primrose ,-)

  1. Ja, ibland blir det en del resor för mig. Och jag tycker ju om det.
   Vår värdinna Lena hade lagt upp ett så bra program för oss och det kändes inte alls jäktigt utan tid fanns för allt. Och deras lägenhet i Göteborg var en upplevelse i sig.
   Antiksklan var verkligen givande och mycket nyt lärde jag mig. Kul att nu veta hur jag ska tvätta och mangla lite linnesaker.
   Trevligt att du reser med mig.
   Kram!

 6. Då har ni varit kulturella alltså;-) En perfekt utvald kombo – antikskolan och Dorsia. Så bra arrangerad av Lena. Minns att du skrev om Dorsia förut.

  Åsså lärde jag mig nå’t nytt också – de röda tågen, aldrig hört talas om. Har inte åkt tåg på 20 år. som du förstår och Roslagsbanan räknas inte;-) MTR basar väl också över t-banan i Stockholm eller…?!

  1. Helt perfekt upplägg i Göteborg och vi har verkligen haft ett toppendygn med stor variation.
   Jag åker ju tåg ibland och tycker att SJ varit helt ok men MTR var riktigt bra. Jag kommer att åka med dem igen.
   Jodå, de basar också över tunnelbanan i Stockholm.

  1. Ett besök på Dorsia rekommenderas verkligen.
   Och det passade så bra efetr vår “antikskola! Ett roligt, omväxlande och fartfyllt dygn blev det.
   MTR var jättebra så det kommer jag att testa igen.

  1. Jadå, det blev ett jätteroligt och intressant dygn med stora variationer. Och visst klarade vi spurten bra. Tur jag är gammal sprinter…

 7. Aha, jag trodde att ni bodde på Hotel Dorsia under Göteborgsvistelsen, men ser nu att ni åt lunch där. Vilket ställe! Ja, ni hann verkligen med mycket under detta dygn, så roligt!

  1. Nej, vi bodde hos vår värdinna, men jag kan säga att konkurrensen med Dorsia fanns. Helt klart.
   KOmmer jag tillbaka på egen hand skulle jag gärna bo en natt på Dorsia.
   Vi gjorde så mycket under vårt dygn att jag fortfarande håller på att smälta allt. Verkligen jättetrevligt.
   Kram och trevlig torsdag.

 8. Också jag har varit på blixtvisit i Göteborg, bodde faktiskt på hotell Pigalle, som du nämnde. Mycket trevlig atmosfär. Du hann med mycket under ditt Göteborgsdygn.
  Nu är det dags för mig att återvända till Bangkok.

  1. Då gick vi om varandra i Göteborg och jag klarade mig från regn.
   Pigalle har jag också bott på och det är verkligen trevligt med fin gammal atmosfär-
   Vi hade ett fantastiskt roligt dygn och med skilda upplevelser. Minnesvärt.
   Önskar dig en fin resa till Bangkok och jag följer givetvis med.

 9. Blir väldigt imponerad av dig Ditte på din ork och energi att ha en vilja att göra så mycket som möjligt. Antikskola låter även för mig intressant. Jag gillar både konst och antikt. Intresset är stort i med det att jag har en mor som samlar på mycket antikt=)Alltid lika trevligt att följa med på dina resor. Dorsia ser ut att vara i min smak. Ser så otroligt flott ut// kram

  1. Jag vill gärna uppleva och se mycket och dessutom inte ha bråttom. Vår Göteborgsvärdinna hade verkligen lagt upp ett omväxlande och inspirerande program åt oss. Och dte var så roligt att ses igen. Antikskolan blev ju en kort introduktion men väldigt intressant och jag vill veta och lära mig mer. Och det finns ju en hel del olika kurser här att tillgå. Men efetrsom vi nu kommer att varva Spanien med Stockholm blir det lite klurigt. Men helgkurser finns också,
   Dorsia skulle du nog tycka om. Ha dte gärna i minnet om du ska till Göteborg.
   Och du! Det är alltid roligt att ha dig med på mina resor. Och jag reser gärna med dig.
   Kram!

 10. Rummen på Dorsia är speciella, inte ett rum likt det andra! Vad mysigt att läsa dina kommentarer om restaurangen och hotellet där vi tillbringade tid i somras. Kram

  1. På Dorsia ska jag bo en gång. Helt klart! Jätteroligt att du som verkligen kan Göteborg också tycker att Dorsia är besöksvärt.
   Kul att ni tillbrongade tid där i somras. Kan förstå dig.
   Kram!

  1. Det blev ett väldigt trevligt och omväxlande dygn med vänner i Göteborg och där allt var bäst. Antikskolan var helt ny för mig och den gav mig stor mersmak.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *