Foto

Ask som ask – lika men olika

En ask? Kanske namnet på ett lövträd. Eller den förste mannen (Ask) i den nordiska mytologin. En ask kan också vara som en liten låda, dosa, burk, etui, eller box. Ett  skrin kan kallas schatull och även definieras som ask. (Använde mig av synonymlexikon)  Inte helt enkelt detta med bara en ask som ord och begrepp.  Ask är allltså veckans ord att fritt tolka i Gemsweeklyphotochallenge och där finns också andra tolkare. Ask som ask –  lika men olika.

 Ask, den förste mannen

Den förste mannen skapades av guden Oden tillsammans med Höner och Lodur . (Vile och Ve kallas de också)  De fann två trädstammar på en havsstrand, en ask och en alm. Oden, som även kallades Gautr, ett namn som betyder avlaren gav dem liv och asken blev den förste mannen. Almen blev den första kvinnan, Embla.  Höner gav dem förstånd och förmågan att kunna röra sig. Lodur gav den känslor och sinnen. Midgård, en borg belägen i världens mitt, enligt asatron, blev deras boning.

Ask som ask – lika men olika

När jag tänker på ask så hamnar tankarna förutom på trädet och Ask, den förste mannane, på en liten låda där jag kan förvara saker. Men så finns det ju hattaskar och de är betydligt större. Mer som en låda och en låda har fyra hörn. Men jag har inte hört någon säga hattlåda. Men visst skulle det fungera. Det är ju en låda. Eller?  Och en låda kan alltså per definition också vara en ask. Ja, inte är det svenska språket direkt enkelt.  Sammanhangen styr och det finns stort utrymme för fria tolkningar. Ask från när och fjärran. Ordet ask i form av träd är ett arvord från den indoeuropeiska tiden och på engelska heter det “ash”, på ryska “jasen”. Även den lilla staden  Askersund har ordet ask i sig och här är det ordet “aeske”  som just var en dungar med askträd som åsyftades.  Och samhället omgavs av ett sund så namnet var givet

Och de askar vi ofta tänker på som små lådor tillverkades förr av just askvirke som var starkt, segt och följsamt. Så visst kan det finnas  ask i en ask.

Ask som ask - lika men olika. En ståtlig ask

Ask som ask - lika men olikaOlika askar med olika innehåll

ask som ask - lika men olika– och en ask är en ask även i Kina.

48 svar på ”Ask som ask – lika men olika”

 1. Jag tänkte direkt på ask som i låda men sedan kom jag vidare i mina tankebanor. Även om tolkningarna är lika men ändå olika verkar många först fokusera på ask som träd. Hur som helst så har det varit intressant läsning.

  Kram och trevlig torsdag!

  1. Visst tänker vi nog på ask som låda men det finns ju fler betydelser. Jag började spåna i “tankerummet” och hittade ask som lika och olika.

   Jag önskar dig en fin kväll och hoppas dagen varit skonsam.
   Kram!

 2. Ja ett ord kan betyda mycket ,-)
  Vackra askar ,-)
  Jag kunde ha fått ett barnbarn med namnet Ask, om nu svärdottern hade godkänt sonens önska, vilket hon inte gjorde ,-)
  Så det blev ett annat sött namn istället ,-)
  Ha en finfin dag
  KRAM Primrose ,-)

  1. Visst är det roligt med alla betydelser och inet helt enkelt att öfrstå dem. Tänk att lära sig svenska och försöka förstå.
   Åsk som namn vet jag några som heter men nu fick ditt barnbarn ett annat namn och säkert fint det också.
   Mina kinesiska askar tycker jag om och de har även sitt innehåll.
   Önskar dig en trevlig kväll.
   Kram!

 3. Tänk att en liten ask kan vara så mycket, eller betyda så olika saker.
  Asken som träd, det håller jag med dig om, den var ståtlig.
  Så många fina askar du visa.
  Förr i tiden var hattaskar vanliga men nu så verkar de att lysa med sin frånvaro.
  Tändsticksaskar finns det ju en mängd olika storlekar och former.
  Askarna från Kina, så fina.
  Varm kram till dig.

  1. Det finns verkligen många olika betydelser av ordet ask. Och hattaskar tror jag nu inte är så vaniga numer. Vet att min mamma hade några. Och jag undrade alltid varför det inte hette “hattlåda” för jag tyckte de var större än en ask. Å andra sidan lär lådor har fyra hörn och det varierade ju på hattaskarna.
   Mina sakar från Kina innehåller olika saker och jag tycker mycket om dem. Våra år i Peking var väldigt speciella och askarna gör minnen levande.
   Varm kram till dig också.

 4. Ser att första delen av din tolkning av ask går “i samma anda” som Ankis. Så då skriver jag här precis vad jag skrev till henne nämligen att jag tackar för infon som höjer min allmänbildning ytterligare ett snäpp:-)

  Sedan så gillar jag dina kinesiska askar skarpt. De är väldigt vackra:-)

  1. Jag hade inte läst Ankis tolkning utan din och någon till. Ska läsa fler i kväll. Är ju lätt annars att det blir upprepning och så kan det ju bli ändå.
   Och en ask kan vara mycket.
   Mina kinesiska askar är fyllda med saker så de är i bruk. Jag gillar dem också.

 5. Åh, tack för att jag fick se hur trädet ask ser ut, den var ståtlig och fin! …så många fina askar du har, inte minst de från Kina! Kram!

  1. Askarna kan bli stora och ståtliga och kan blomma fint på våren med vita blommor.
   Och några sakar finns- med innehåll.
   Karm!

  1. Så sant! Mina askar är stängda för hoppet vill jag ha kvar.Men jag har dem ibland på glänt så att hopp också ska kunna komma in.

 6. Här tänkte vi lite lika 🙂 … men jag har inga vackra kinesiska askar och kom mig inte för att utveckla ordet mera 🙂
  Kram

  1. Visst var vi inne på liknande tankar hör. Men mina askar fick komma med som begrepp. Och de har olika innehåll.
   Kram!

 7. Så många fina funderingar kring ordet ‘ask’. Jag gillar små askar som man kan stapla på varandra och ha smått nipper i. 🙂
  Ha en skön helg!
  Kram!

  1. Det blev en del tankar om ordet ask och det är ju ett vitt begrepp.Och mina kinesiska askar är fyllda med diverse och de har var och en också sig egna historia.
   Önskar dig också en fin helg.
   Kram!

 8. Ask for (eng) en ask så kommer de fram av vackra och läckra exemplar vari minnen och annat kan samlas!
  Underbart att se dessa vackra askar Ditte och runtomkring begreppen är fin att få med sig 🙂
  Tusen tack <3
  Stor kram

  1. Ja, det engelska ordet “ask” fick bli överkurs och lämnas till nästa gång…Fint att du fick med det. Och minnen samlas lite här och var. Mest här inne i mig. Mina kinesiska askar har var och en sin egna historia som är speciell och är fyllda med just den.
   Stor kram!

 9. Min första tanke när jag hör ordet ask går också till “låda” . Och dina små söta askar var väldigt fina!
  Stor kram och trevlig fredag!
  Saknar dig.

  1. Så var dte hos mig också, men när jag tänkte till så kom även annat än ask/låda upp.
   Mina kinaaskar har sina egna historier och nu är de fyllda med lite av varje spm används flitigt. Nåja…I alla fall ibland.
   Stor kram och trevlig fredag.
   Hälsa till C&C

 10. Ett enda ord med flera betydelser. Inte lätt att lära sig för våra invandrare…. Hur många betydelser kommer du på om ordet FIL??? Kram

 11. Så bra. Där fick jag lite mer information om den nordiska mytologins första man. Allt det där läste jag för längesedan men en del kunskap blir liksom till i stort sett inget till slut. Tack för uppdateringen. Allt gott!

  1. Här blev det lite av varje i “asken”. Och visst glömmer man. Mycket nytt ska ju få plats.
   Trevlig helg.

 12. Jag tänker även på etui eller låda när jag hör ordet ask. Tänk vad ett ord kan betyda mycket i det svenska språket. Inte illa att komma på så många tolkningar från ett enda ord. Gillar även dina eleganta asiatiska askar!!!
  Trevlig fredag// kram

  1. Etui tänkte jag också på och hade med ett sådant på en av bilderna. Ett etui/schatull för silverskedar. Ja, betydelsen av ordet ask är många.
   Mina kinesiska askar är roliga och jag minns såväl när var och en av dem kom i min ägo. En historia i sig.
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram!

  1. Olika sorters askar blev det och de kinesiska askarna har alla sin speciella historia. Och nu är de fyllda med minnen, bokstvligt. I övrigt är de fyllda med saker jag använder- Annat försöker jag göra mig av med.
   Önskar dig också en trevlig helg.

 13. Det var ett roligt inlägg med mycket funderingar omkring ordet ask. Jag kände inte till något om Ask i den nordiska mytologin , inte vad jag minns i alla fall. Kul!!

  1. Jag tror inte askarna-(träden) finns längre norrut än Värmland och Hälsingland men i Stockholmstrakten finns dem lite varstans.

  1. Tack! Och jag hade inte lika stora umbäranden som du hade i jakten på dem. Den stora asken, trädet, finns här på Söder.

 14. Massor av fina askar finns det här! Ett tips är att lägga in en direktlänk på temasidan för jag hade svårt att hitta detta inlägg nu! Det underlättar för oss som vill se askarna!

  1. Tack! Ja, askar i olika varianter blev det.
   På min sida, och hos många andra som är med, finns en länk till “Gemsweeklyphotochallenge” och där finns vidare länkar till de som är med i utmaningen. Men kanske menade du något annat…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *