Skyltar Stockholm

Norge och de norska färgerna i veckans Skyltsöndag

Söndag! Och dags igen för en rolig ”Skyltsöndag” som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. Här är det ”skyltar” av olika slag som gäller och med väldigt fri tolkning. I dag, den 17 maj  skickar jag  extra tankar till Norge, mitt andra hemland och låter färgerna rött, vitt och blått  på olika sätt vara med i skyltningen.

"Alt för Norge" står det på St: Olavs medaljen med ekegren som min pappa tilldelades näe andra världskriget var slut.“Alt för Norge” står det på “St: Olavs medaljen med Ekegren”, en av alla medaljer min pappa fick efter andra världskriget där han var synnerligen aktiv bl.a. i Norge, England, Skottland och Frankrike.

Skyltsöndag med Norge och de norska färgerna i tankarna.

Född i Sverige och Västergötland men med hjärtat ofta i Norge och Finland. Född i Sverige men  hjärtat fanns oftast i Norge eller Finland. Och då och då även i Frankrike, Skottland och England. Bild tagen av Anders Holmström, en god vän. 

Min älskade pappa, Allan Mann, avled inte i en strid utan det var Alzheimer som gjorde det. Den sjukdomen kunde inte ens han bemästra, trots en kämpe han alltid var. Han bar ytterst sällan sina medaljer men här på plats i Normandie, 50 år efter invasionen den 6/6-1944, var de på. Och den norska” St. Olavs medaljen med Ekelöv” är alltid först från vänster.  Här som nummer två är “British Military medal” och Franska Hederslegionens riddartecken som trea.

Visst är Norge och rött, vitt och blått med även idag på mina föräldrars grav. Och visst är Norge färgmässigt med på mina föräldrars grav. En norsk mamma och en svensk pappa men med hjärtat i Norge.

 

I Hammarbykanalen var det full “action” en dag i veckan och samma dag dök även denna speciella båte upp- Dn tillhör en firma som utför olika sorters mätningar och andra uppdrag på sjön. Kanske inte så mycket rött och blått men vitt finns med. 

Under en av veckans promenader passerade jag  den här skylten som var placerad utanför en restaurang.  Och jag fastnade för budskapet och slog till .

Så äntligen en “skylt”, en poliscykel, där  alla tre färgerna finns med. Ja, en del andra också.

Norge, nåja en poliscykel som har rött, vitt och blått på sig.Norge, nåja en poliscykel med inslag av rött, vitt och blått -Ett tappert försök att hitta en skylt med alla tre färgerna .

Ett kul fordon placerat inne i Sturegallerian. Med mycket god vilja går det även att förutom det vita skönja ytterst lite rött och blått. 

En del promenader

har det blivit även denna vecka och vid en av dem slog jag mig ner i Greta Garbos Torg här på Söder. Och här på det lilla torget slog jag mig ner en stund. Färgerna vitt och blått hittade jag och en hel del grönt. Men det röda lyste med sin frånvaro. Nästan.

Porträtt av Greta Garbo i vitt.

Text i vitt.

Blommor i blått och vitt förutom då det gröna. Och  i bakgrunden skymtar en röd markis.

Och i fredags när jag var i de fina gamla kvarteren runt Metargatan, alldeles bakom där vi bor, så lyckades jag få med rött, vitt och blått på en bild.

 

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

 

44 svar på ”Norge och de norska färgerna i veckans Skyltsöndag”

 1. Stort grattis till Norge idag! Hoppas de får fira bra trots corona ❤️ Skickar även en massa kramar till dig om din pappa, så hemskt med sjukdomar verkligen! Ha en jättefin dag ❤️

  1. Tackar! Ja, här firar vi med champagne och en del gott att äta. Vet ju att firandet i Norge blir avmätt i år. Men nu är det så.
   Vad snällt att du tänkte på min pappa . Och en riktig kämpe var han. Mycket har han besegrat men inte sin Alzheimer.
   Önskar dig också en fin dag.

 2. En härlig skyltsamling, och så klart Grattis på Norges nationaldag! Du har minsann fått med färgerna.
  Finaste bilden är i alla fall på din fina pappa, vilken hjälte, och så många medaljer! Tragiskt med Alzheimers sjukdom, ett riktigt elände är den sjukdomen.
  Hoppas du har en fin dag!
  Kram

  1. Tackar! Jag fick jobba lite för att få till färgerna. Men det gick. Ja, pappa sår fortfarande för väldigt mycket och på olika sätt. Visserligen har han varit avliden länge men mycket av honom och det han stod för, människors rätt till frihet, finns kvar på många ställen.
   Ja, Alzheimer är illa. Och det finns bara en utgång och den kan ta tid att nå.
   Önskar dig också en fin söndag.
   Kram

 3. En fin hyllning till 17:e maj synd om alla norrmän idag, blir väl inget storslaget firande i coronatider. Fina medaljer på din stiliga pappa. Ha en bra eftermiddag i blåsten.

  1. Nej, något firande i Norge blir det nog bara i liten skala i år. Men vi firar lite här hemma och i veckans Skyltsöndag fick Norge idag huvudrollen.
   Rejäl blåst här också idag så nu tar jag in blommorna för de ser ut att svaja väl mycket i vindbyarna.
   Trevlig söndag.

 4. Kul se fotot på din pappa och hans fina medaljer.
  Makens hus syns på bilden där texten ” En av flera parker som finns bland husen.”
  Hans köksfönster var precis bakom stora trädstammen.
  Kände igen sig på alla foton.

  1. Medaljerna använde han “bara i nödfall” men det förekom. Och var vi i Norge en 17 maj och det var mer officiellt så var de på. Pappa var ju militär så de var på ibland i Sverige också vid speciella händelser. Men han ville aldrig se ut som en “julgran”.
   Vad roligt! Har nu på nytt sett bilderna från Metargatan och sett huset där maken bodde. Vilken lyckad “taiming”. Så kul att han kände igen sig. Tog även idag en sväng ditåt.
   Önskar dig en fin kväll. Hoppas du nu blir bättre för var dag.

 5. Gratulerer med dagen, Norge!
  Kommer så väl ihåg “Ja, vi elsker dette landet, som det stiger frem, furet, værbitt over vannet, med de tusen hjem.” Vi fick lära oss både de norska och danska nationalsångerna i skolan, ja även svenska, såklart.
  Det är med stor respekt som jag blickar på din stilige pappas foto med de vackra förtjänstfulla medaljerna. Du har mycket ärvd kraft från din pappa, Ditte, din stolthet.
  Fint skyltat i de norska färgerna idag!
  Jo, jag har firat 17 maj en gång i Halden och en gång i Fredrikstad. Min ena väninna jobbade 3 mån på Trygdekontoret i Fredrikstad som “pröva på” och då åkte jag varannan helg till henne. Vi gick även en kurs i Oslo “Kvinder til ledelse” ihop, jättekul.
  Hoppas champagne och god mat har smakat bra idag.
  Stor kram!

  1. Norge hälsar och tackar! En stor dag är det men i Norge blir det allmänna firandet ganska blekt och avmattat i år. Medaljerna var i och för sig mest packade i en låda som jag nu har, men vid speciella tillfällen var de på. Och han har fått alla för just sitt mod där han kämpat för människors rätt till sin frihet. Och friheten kom ju både för Finland, Norge och de övriga länder som var ockuperade under andra världskriget. Men friheten var inte gratis utan krävde många liv.
   Vad roligt att du firat både i Halden och i Fredrikstad, städer jag väl känner till och besökt en del.
   Bubbel har vi avsmakat tillsammans med snittar och i kväll “bubblar” vi vidare till middag.
   Stor kram och trevlig kväll.

 6. Grattis på Sjuttonde maj och Norska nationaldagen ❤
  Din far verkligen en hjälte och kämpade i kriget. Tyvärr fick även kämpa mot en sjukdom som är svår att besegra.
  Du lyckades att hitta både rött, vitt och blått med dina bilder. Trevlig söndag <3
  Kram

  1. Tack! Och här hemma firar vi lite lätt med hummer och bubbel-Ja, en kämpe var min pappa och vi sa alltid att det enda som kunde “ta kål på honom” skulle varit ett skott i nacken. Men sedan blev det Alzheimer som gjorde det. Ett skott hade varit mindre plågsamt.
   Och jag fick jobba på med färgerna men jag kom i mål.
   Kram och trevlig kväll.

 7. Så snyggt och personligt skyltat! Tänk vilken insats din pappa gjorde på många plan. En pappa att vara stolt över! Men mot Alzheimer vinner ingen, inte än så länge i alla fall. Grattis på Norges nationaldag. En nationaldag som jag förstår blir en blek kopia av men nu är det som det är.

  Kram och söndagskväll!

  1. Tack! Kände att jag ville uppmärksamma dagen lite extra. Och minns så väl alla gånger jag som liten och tonåring varit både i Oslo och andra ställen i Norge och firat 17 maj. Här ska vi fira med champagne, färsk hummer och räkor. Har förstått att det allmänna firande i Norge i år blir milt sagt
   blekt.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 8. Ja, vi elsker synes jeg passer godt til dette inlegget og at jeg skriver på norsk 🙂
  Gratulerer med dagen!
  Pappan din vet du at jeg likte selv om jeg aldri traff ham,. Din mor likeså.
  Men jeg kjenner datteren Ditte og det er mye å sette pris på og å läre foreldrene å kjenne gjennom deg.
  Jeg satte det norske flagget mitt i en blomsterpotte idag jeg og lot noen minner strömme om da jeg stod på Slottsplassen som liten pike förste gangen sammen med mormor i Oslo for å vinke till Kong Olav der oppe på Slottsbalkongen. Så fikk jeg spise is etterpå.
  Nydelig inlegg du fått til idag!
  Ser også fram emot da du kommer på besök hit og går på tur med meg. Som en tur tur til storbyen der du bor 🙂
  Kjempeklem

  1. Tusen takk, bästa Tove. Får ju även till dig säja Gratulerer med dagen. Själv kan jag inte längre skriva norska men jag läser det gärna och förstår allt- Och prata norska kan jag. Nog har jag präglats av båda mina föräldrar och det har du ju sett, upplevt och förstått.
   Tänk, att du också i tankarna idag var tillbaka i Oslo. Jag också. Fina minnen har vi med oss.
   Och nu visst kommer det nu så småningom andra tider och jag hoppas innerligt att vi kan ses både i Karlstad och i Stockholm i sommar. Givetvis också på Ekerö hos Elaine.
   Stor kram och många tankar till dig.

 9. Fina, norskrelaterade skyltar hos dig idag, Ditte <3 En stilig far hade du och det måste kännas gott att kunna vara stolt över vad han har gjort! Så fint <3
  Ha en fortsatt härlig söndag nu <3

  1. Det fick bli lite norskt tema idag på 17 maj. Tyckte det passade bra. Och pappa passade väl in här.
   Önskar dig också en fin söndag. Det som är kvar av den.

 10. Grattis till Norge! Hurra hurra hurraa!
  Så bra du har fått ihop det hela Ditte, med medaljer, färger och skyltar och dina föräldrar med på ett hörn också.
  Jag förstår att du så gärna skyltar norskt och svenskt en dag som denna.
  Ha en fin kväll !
  17-mai-knus eller klem, ja båda förstås! 🙂

  1. Jag tackar å mina norska rötters vägnar. Den här dagen är ju speciell och har så varit i nästan hela mitt liv, från barn till vuxen. Många är de tillfällen jag firat 17 maj i Norge och Oslo.
   Vi har firat här hemma idag och ett lands och folks frihet är ju alltid värt att firas.
   Klem till dig också.

 11. Visst är det trist att alla firanden blir inställda i dessa dagar. Men du har gjort – ännu en gång – en fin hyllning till din pappa. Nästa år hoppas jag att vi alla kan fira allt det som firas kan 🙂

  Han en fin kväll!

  1. Visst är det trist att firandet denna 17 maj är blekt. Men så är det i år. En frihetens dag är det ju. Och jag vet att pappa i unga år, mellan 18 och 25 och även i resten av livet kämpade så hårt för just människors rätt till sin frihet.
   Här hemma har vi dock firat med bubbel och annat gott.
   Önskar er också en fin kväll.

 12. Var in på Wikipedia och läste om din pappa, vilka utmärkelser och medaljer han har fått!
  Vilket liv han levde. Och vad han åstadkommit, Helt otroligt!
  Intressant läsning. Modig man!
  Så din mamma var norska ,-) Många år när vi inte var i England var vi och campade i Norge. Otroligt vackert land. År efter år åkte vi till Vestlandet. Men vi har rest runt hela Norge, överallt ,-)
  Kul att kunna skänka en sallad till vår fantastiska sjukvårdspersonal!
  Fint porträtt av Greta Garbo, man känner igen henne.
  Ha en fin kommande vecka! Kram Primrose ,-)

  1. Ja, han tog verkligen strid för det han trodde på; frihet. Och han var bara 25 år när andra världskriget var slut. Men alla hemska upplevelser bar han med sig resten av livet. Min mamma var norska med träffade min pappa i Västergrtland dit hon kom efter kriget.Men så småningom kom pappa att jobba en hel del i Norge och då bodde vi där. Visst är Norge vackert och Vestlandet är jag också väldigt förtjust i.
   Greta Garbos torg är fint och jag slår mig gärna ner här då och då.
   Önskar dig också en fin kommande vecka.
   Kram

 13. En annorlunda skyltsöndag med fint tema. Kul att du letade färgerna rött, vitt och blått i olika motiv.
  Fin bild på din pappa med medaljerna, han såg ut att vara en stark person.
  Visste inte att det fanns poliscyklar så det var roligt att få se en sådan på bild. Här åker de mest i bilarna men det händer att de promenerar i stan.
  Det var ett snyggt konstverk av Greta Garbo.

  1. En lite annorlunda skyltsöndag blev det. Men det är Norges nationaldag och eftersom jag är till hälften norska och har firat 17 maj i Norge i många år så blev det bra som tema. Stark var pappa på alla sätt men Alzheimer bröt ner honom och tog hans liv. Smärtsamt att se.
   Här finns det poliscyklar och de åker också på elskotrar. Smidigt sätt att ta sig fram och här är det inte så stora avstånd.
   Greta Garbos park är fin och ligger just vid Katarina södra folkskola där hon gick i skolan.

  1. Visst är det ett bra initiativ att skänka en sallad. Och det gjorde jag.
   Jag har vid många tillfällen firat 17 maj i Norge och mest i Oslo och har fina och väldigt roliga minnen därifrån. Och norrmännen vet ju varför de firar sin nationaldag och det vet vi ju inte riktigt i Sverige.Här var ju den sjätte juni förut Svenska flaggans dag som sedan plötsligt blev nationaldag. Lite udda.

 14. Stort GRATTIS på Syttende mai. Så fint att du dagen till ära visar upp en så fin bild på din hjälte, din pappa! Du har ju berättat så mycket om honom i din blogg och du kan vara så stolt över din modiga pappa. Såg det minst sagt avskalade firande av den norska nationaldagen på tv, men det gjorde nästan ont tycker jag.

  Sedan var det premiär för mig att se en poliscykel, en svensk sådan alltså. I Spanien har jag sett många, men aldrig här. Så tack för den! Å vilken rolig idé att “sponsra” IVA på SÖS med en sallad, smart av restaurangen och dessutom med en fin “baktanke”. Eloge där!

  SKB har ju ett antal byggnader även i Vasastan och de är nästan kopior på dom i ditt område. De är otroligt charmiga och de flesta har jättefina innergårdar.

  Vilken skyltning med en genomtänkt röd, vit och blå tråd! Tusen tack för dina skyltar och länken:-)

  1. Tusen takk! Ja, det är en dag att fira och man vet ju också varför. En klar fördel. (Det gör vi ju inte riktigt här) Jag vet ju att min pappa betydde mycket för väldigt många och många är även de han räddat livet på med sitt eget som insats. Och att göra det man tror på var viktigast. Här var det människors och länders frihet som var prioriterat. Min pappa gjorde aldrig något för sin egen del utan just för det han trodde på. Han var en fighter men över Alzheimer kunde han inte vinna. Han visst inte det utan kämpade. Men jag visste.
   Visst är det festligt med poliscyklar. Den här såg jag vid Medis. Och snabbt går det för polisen att ta sig fram med den.
   När jag såg skylten om att sponsra en sallad så nappade jag genast. Bar at stötta det lokala och även IVA på SÖS.
   Jag tror att SKB och deras hus i Vasastan också kom till i samband med den nya stadsplan som gjordes i början av 1920-talet . Fint bevarade är även de byggnaderna i Vasastan. Har sett några och ska leta upp fler. Bodde på Upplandsgatan i ett par år men det huset var äldre. Från slutet av 1800-talet. Men hiss hade installerats och jag hade en balkong mot gården.(Inga balkonger fick finnas mot gatan.)

 15. Din farsa verkar levt ett spännande liv. Jag förstår meningen med att skänka lunch, men det viktiga i hela vårdsvängen är riktiga fasta anställningar och rätt till heltid. Alltså sånt som dom flesta tycker är normalt när det gäller sina egna jobb.
  Vad många verkar glömt är att dom som jobbar på KS fortfarande har ett varsel hängande över sig och kan få sparken när det här är över. Man skall nämligen skära ned på uskor och läkare där.
  Greta GarbosTorg måste jag kolla upp, missat det.

  1. Håller helt med dig om att det är betydligt viktigare med fast anställning, rätt till heltid och bättre arbetsmiljö. Något som borde skett för länge sedan. Och applåder hjälper ju inte heller för detta. Jag vet att personalen på KS fortfarande har varsel som ligger. Har många vänner som jobbar där, Bedrövligt! Vi pratar ofta om detta och att en ändring måste till snabbt.
   Pappa var en idealist och att kämpa för människors rätt till frihet gjorde han alltid. I varje fall sedan den dagen han fyllde 18 och reste till Finland för att stötta landet i kampen mot det ryska förtrycket och sedan nästan direkt till Norge.
   Det är fint att slå sig ner en stund och vila trötta fötter här på Greta Garbos torg. Särskilt om det är sol.

  1. Tack! Ja, det passade med norska färgerna till denna skyltning den 17 maj. Och min avlidna pappa fick också vara med på ett hörn.

 16. Vilken man han var, din pappa. Tänk vad han varit med om och vad han uträttat. Han verkar ha varit en fantastisk man och far. Förstår att du är stolt över honom.

  1. Det kändes bra att ta med de norska färgerna i dagens skyltning och då passade även min avlidna pappa in. Men trots att det är många år sedan han avled lever han ändå på olika sätt.

 17. Så härlig skyltning idag … så fin bild på din pappa med alla medaljerna … förstår att du är stolt över honom!
  många godbitar bland skyltarna … bra jobbat. Synd om Norge och alla glada norrmän att de inte kunde fira som de brukar. Grattis ändå till grannlandet!
  Kram

  1. Denna Norges nationaldag passade det med ett tema i rött, vitt och blått och då blev pappa ett naturligt inslag i skyltningen.
   Minns med stor glädje alla norska nationaldagar jag som barn och tonåring firat i Norge. Och minnena består. Ja, trist att det i år blev en blek nationaldag i Norge. Men nästa år så kanske det kan tas igen.
   Kram

 18. Ja, stort grattis till Norge igår, hörde många historier från min morfar som låg vid gränsen mot Norge under kriget.
  Var mycket man gjorde där för Norges räkning, fantastiska historier kommer fram ur mitt minne, de flesta förmodligen hemligstämplade ännu.

  Nån gång ska jag åka dit och beundra alla fina vyer.

  Ha det bäst nu.

  1. Många historier finns att berätta och med mycket historia i sig. Tyvärr kan ju inte Sveriges regering här slå sig för bröstet för sina hjälpinsatser. Men däremot alla frivilliga so gjorde fantastiska insatser. Och visst är mycket hemligstämplat. Jag vet för jag jobbar fortfarande hårt för att ta del av pappas akter.
   Ha det bra du också.

 19. Skickligt jobbat med färgtemat! En fin idé som du genomförde storartat! -Förutom de t fina porträttet på din far så gillade jag polisens cykel extra mycket, tror jag aldrig sett en ute i trafikvimlet. Vi har ju inte cykelavstånd just någonstans med tanke på att närmaste polisstation är många mil bort.
  Kram från pörtet

  1. Jag fick jobba på där med färgerna men med lite god vilja och envishet så fick jag till det.
   Här på Söder är det ganska vanligt nu med poliscyklar och det är ju smidigt när många gator stängs av för biltrafik.Det går snabbt att ta sig fram.
   Här är det ju goda cykelavstånd och nu uppskattar vi det extra mycket.
   Kram

 20. Du har både skrivit på bloggen och berättat för mig om din pappa. Tänkte faktiskt på er 17 maj.
  Visste inte ena att det fanns ett Greta Garbo Torg på Söder. Du lär mig så mycket genom din generositet att dela med dig på ett så bra vis.

  1. Ja, det kändes naturligt att slå till med Norge och rött, vitt och blått denna deras nationaldag.
   Jodå, Greta Garbos park finns i stort sett där Katarina Bangata och Skånegatan korsar varandra. Så nästa gång kanske du slår dig ner där en stund och vilar fötterna. Vad roligt att du uppskattar mina Stockholmspromenader.
   Önskar dig en fin helg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *