Stockholm

Midsommarafton med utsikt över Stockholm

Midsommarafton anlände och Stockholm visade sig från sin soligaste och vackraste sida. Alltså en alldeles perfekt dag för brunch tillsammans med vänner uppe på restaurang Fåfängan på Södermalms vackra höjder. Här uppe på berget på Östra Södermalm har man hela huvudstaden framför sig och i öster också Stockholms inlopp. En prefekt utsiktsplats. Här finns också restaurang och ett café och den vackra utsikten är ständigt närvarande. Särskilt i klart väder.

Utsikt från Fåfängan in över Stockholm. Nedanför på kajen, Stadsgården lägger  Vikinglinjens Finlands och Ålandsfartyg till.  Här nedanför lägger också gärna  de stora kryssningsfartygen till som besöker Stockholm under en dag.

Varför firar vi midsommar och midsommarafton?

Man vet att redan på 300-talet firade den kristna kyrkan Johannes döpares dag den 24 juni och anledningen var att han var född sex månader för Jesus- I Sverige lär man ha firat midsommar på 1300-talet och då gick det vilt till. Ja, det kan det göra även idag…

På många platser smyckar man på midsommarafton en majstång med blommor och löv och reser den sedan under lite festliga former.  Att den kallas majstång beror på att man förr i svenska hem firade våren genom att ta in i sina hem. Ordet maj betyder här att smycka med löv och grönska och går också tillbaka till månaden maj.

Midsommarafton

anses tillsammans med jul var den viktigaste svenska högtiden. Visserligen är inte midsommarafton en “röd dag” , men midsommardagen är det. Midsommar är en rörlig helg  och infaller alltså på olika datum mellan den 19 och 25 juni och när dagen är som längst. Fram till 1953 inföll midsommarafton alltid den 23 juni men det ändrades.

Majstång hör till på midsommaraftonEn majstång hör till på midsommarafton och uppe på Fåfängan lutade den betänkligt. Men kanske berodde det på att även marken lutade.

Brunch var bokad och den visade sig vara både varierad ,väl tilltagen och med hög kvalité. Många olika sorters sill, lax i variation, räkor och ostron samsades med sallader, charkuterier, tapas tilltugg och många olika varma rätter. Även dessertbordet var väl tilltaget med mycket av det mesta. Goda ostar inte att förglömma, exotiska frukter och pannkakor som stektes “à la minute.”

Fåfängan serverade en rilklig , varierad och väldigt god buffé denna midsommaraftonEn bråkdel av den buffé/brunch som restaurang Fåfängan serverade denna midsommarafton.

Ostron en midsommarafton. Kanske inte direkt så vanligt. Ostron fanns också. Och det var första gången jag åt dem en midsommarafton. (Smakar i mitt tycke mest saltvatten)

Min första tallrik med ostron, skaldjur och lax. Riktigt gott. Och det blev ytterligare några vändor till buffébordet. 

Mysigt att slå sig ner ute i trädgården och kanske skulle det även bli dans runt midsommarstången. Är det midsommarafton så är det. Musik var det men dansen kring stången var inte direkt entusiastisk. Inte från vår sida heller.

Trevlig midsommarafton med vänner, vackert väder, skir grönska och majstång.  Susan och Jörgen med son och flickvän.

Fåfängan

varför heter det så. Den korta förklaringen är att en grosshandlare i Stockholm lät bygga ett lusthus här uppe på berget på 1700-talet. Ordet fåfänga förekommer också om mark som var svår att odla på och att försöka med det var fåfängt. Idag har ordet också fått betydelsen av ett lusthus med vacker och vidsträckt utsikt.  (Mer om Fåfängan har jag skrivit om här. )

Misommarafton- strålande väder- strålande utsiktMidsommarafton bjöd på strålande väder och en minst lika strålande utsikt över Stockholms inlopp.

38 svar på ”Midsommarafton med utsikt över Stockholm”

 1. Vilket härligt firande med god mat och god dryck! Ostron är väldigt överreklamerat om man frågar mig men det är så klart en smaksal 😉

  Önskar dig en fin midsommardag!

  Kram

  1. Det blev en jättetrevlig midsommarafton med strålande väder, jättegod mat och i härlig miljö. Men visst är ostron överreklamerade även i mitt tycke. Men finns de så testar jag alltid ett eller ett par. Och med mycket citron på.
   En fin midsommardag har vi haft trots att jazzen efter 30 år dragits in på Mosebacke. Men vi var där ändå.
   Önskar dig också en fortsatt fin midsommardag.
   Kram!

 2. Ostron avstår jag gärna!
  Ser fint ut där uppe på Fåfängan.
  Utsikten gillas, speciellt av maken som då kan se båtarna nedanför
  Var några år sedan jag/vi senast var där.
  Idag väntar kall inkokt lax med tillbehör.
  Sol men inte så varmt och lite blåsigt.
  Fick nyss besök av en liten ekorre ute på gräsmattan!

  1. Fåfängan i vackert väder är nog den bästa plats i Stockholm att njuta av både god mat och utsikt. (Kanske kan restaurang Gondolen konkurrera.) Fint att ha hela stan och Stockholms inlopp i blickfånget.
   I år är det nya ägare på Fåfängan så även maten var av toppklass. Vad gäller ostron så brukar jag testa ett par, bara för att..
   För oss blev det idag Mosebacke, alltid mysigt och även där bjuds på fin utsikt-
   Middag hemma i kväll på balkongen och solen strålar även idag från en nästan molnfri himmel-
   Inkokt lax låter gott och kanske blir vädret lite bättre.
   Önskar dig en fortsatt trevlig helg.

 3. Men vilken tur med vädret ni hade! Och den där buffén, det såg verkligen gott ut. Ostron har jag ätit en gång och då var de grillade. Smakade inte mycket, fattar inte varför det är en sådan delikatess. Fattar inte rysk kaviar heller för den delen, har smakat. Löjrom är godare och definitivt mer prisvärt!

  1. Så fint väder i Stockholm och det har ju hållit i sig ett tag. Extra trevligt nu till midsommar är det ju med fint väder. Buffén var så god och varierad och dessutom var allt gluten och laktosfritt. Bra för alla som har allergier. Ostron testar jag om de finns men inte smakar de så mycket annat än salt vatten. Tar mycket citron på. Rysk kaviar serverad på “rätt sätt” och med champagne till har jag testat några gånger och tycker om det. Men tillstår gärna att löjrom smakar mig bättre. Kommer att ingå i kvällens förrätt. Fäsrk kalixlöjrom, den bästa i mitt tycke är dyr, ca 120r/hg eller mer. Men ack så god.

 4. Ett jättefint midsommarfirande!
  En brunch, ja det blir ju extra allt. Och det vill gärna bli en lång sillunch på just midsommarafton.
  I år, som så många år, har jag firat själv med de enkla tillbehören som mina föräldrar bjöd på. en gång i tiden. Jordgubbar med grädde har slunkit ner både igår och idag.
  Perfekt väder, blåsten borträknad.
  Stor kram!

  1. Vi hade så trevligt och både mat och miljön var helt perfekt denna vackra midsommarafton. Förra året var jag hemma på egen hand och trivs också bra med mitt eget sällskap. Men i år blev det midsommarbrunch med vänner. Jag är inte så traditionsbunden när det kommer till helger. Inte påsk, eller jul heller.
   Jordgubbar blev det här också igår och så även idag i samband med sillunchen.
   Nu väntar snart en balkongmiddag. Strålande väder idag också.
   Stor kram

 5. Vilket härligt firande i glada vänners lag – precis som det ska vara! Fast jag saknar filmen när ni hoppar grodorna runt stången? Den har du kanske sparat till ett senare tillfälle… 😉

  Från östra Södermalm kan man väl se södra Östermalm? Haha! Fast jag kan ha fått dom där väderstrecken om bakfoten, är liksom inte så bra på sånt 🙂

  Här i Spanien har dom ju hållit fast vid den 23:e för sin “midsommarafton”, så vi kan fira imorgon igen 😀 Fast nu får dom ju inte elda på stränderna här… På gott och ont.

  Ha en härlig midsommardagskväll! 😀

  1. Vi hade en jättetrevlig midsommarafton. Vackert väder , härlig miljö med strålande utsikt som ingick och jättegod mat. Vad gäller groddansen som blev dte ingen. Inte direkt min grej.
   Visst ser man östra Östermalm och även resten av stan här uppifrån. Även Stockholms inlopp. Svårslaget.
   Har tillbringat några St. Juan i Spanien och i Torrevieja och det har också varit trevligt. Men den svenska midsommaren i fint väder gillas bäst av mig.L
   Önskar er också en fin kväll.

 6. Åh, riktigt härligt att fira midsommar i “Hufvudstaden”…i alla fall om man tar det som det kommer och tar en liten brunch vid vackra Fåfängan. Jag är inte heller så mycket för traditioner och i år har vi “firat” för oss själva och det gick alldeles utmärkt det med. För ovanlighetens skull har vädrets makter inte varit nådiga mot midnattssolens land…blixt, dunder, blåst och kyla, men det är bara att gilla läget…och nu regnar det igen…

  1. Det blev en väldigt trevlig midsommarafton och Fåfängan bjöd oss på väldigt god mat, trevlig stämning och en fantastisk utsikt. Det vackra vädret gjorde förstås sitt till. Nej, traditionerna känns inte viktigt längre utan att göra det som känns trevligt är mer min melodi numer.
   Även idag har vädrets makter varit gynnsamma och vi tog oss en tur upp till Mosebacke.
   Nej, vädret rår en inte på så det är bara att “gilla läget”. Och det fina vädret kommer nog snart tillbaka.

 7. Brunch på Fåfängan med alternativ mat låter perfekt, speciellt då vädret var helt underbart. Åsså slapp du sillen också. Kan tänka mig att du föredrar maten jag såg på din tallrik. Jag gillar ostron, men jag brukar slurpa i mig dom med Sambal Oelek eller Tabasco, för att få lite sting. Men det var ett tag sedan.
  Undrar vad ni gjorde idag. För det var ju lika fint idag som igår. Sällan att det stockholmska midsommarvädret bjuder på två dagar sol och värme. Tack:-)

  1. Brunchen på Fåfängan var rktigt bra, både mat, miljö, sällskaps och utsiktsmässigt.
   Nu blev dte rejält med citron till ostronen men nästa gånga ska jag testa med dina förslag.
   Idag, i det strålande vädret, var vi på Mosebacke. Väldigt trevligt det också och även det inom gångavstånd.
   Fantastiskt fin midsommarväder har det varit. Bara att tacka och ta emot.
   Nu balkonghäng.

 8. Hola! Tack för trevligt sällskap i dagarna två! Ska mejla programansvarig på Södra teatern och fråga varför den traditionsenliga jazzen uteblev! Verkar vara ena halvan i Ronny & Ragge enligt hemsidan… 😉
  Kram ❤️

  1. Hola! Stort tack själva! Jättetrevligt och väldans roligt! En besvikelse och så trist att jazzen inte fick vara med i år. Och är det halva Ronny & Ragge som är ansvariga bör de ju kunna ställa saker och ting till rätta. Eller?
   Kram!

 9. Stockholm visade sig verkligen från sin bästa sida denna midsommar! Och vilken brunchbuffé! Inte heller jag har avsmakat ostron på midsommar, men varför inte? Allt som är gott kan väl få slinka ner även om det är de traditionella sillarna och laxen som dominerar. Jag tycker det är lite trist att det i stort sett serveras samma mat alla storhelger, lite variation är ju inte skadligt…
  Kram

  1. Stockholm visade sig verkligen från sin bästa sida denna midsommar. Och Fåfängan bjöd både på väldigt god mat och strålande utsikt. Jag håller med dig om att det är väldigt lite variation på maten till svenska högtider. Trist! Inget direkt som är typiskt, annat än då möjligen lutfisken till jul. Vad gäller ostron testar jag men kan inte påstå att det smakar annat än saltvatten.
   Önskar dig en fin söndag!
   Kram!

 10. Nu är det länge sedan jag var på Fåfängan och jag är väldigt sugen på att gå dit och prova deras brunch som jag har hört mycket gott om. Vi firade midsommar på Skansen och på väg hem därifrån gissar jag att vi åkte förbi nedanför Fåfängan ungefär samtidigt som du tog de båda sista bilderna i ditt inlägg. 🙂 Jag tog nämligen också kort på den båten när den var i ungefär samma position, fast från Emelie-båten som vi åkte från Djurgården till sjöstaden. 🙂

  1. Jag såg just Emelie komma när jag gick på kajen hem. Säkert var ni med där. Skansen är också trevligt och särskilt med barn. Vet att vi var ädr ibland just på midsommar när barnen var små. (Innan vi hade båt)
   Midsommarbrunchen på Fåfängan var riktigt bra och jag kan tänka mig att deras bruncher är det över lag. Vi var alla fem supernöjda. Så väl värt att testa en brunch här och i vackert väder är ju utsikten över stan så fin.
   Önskar dig en fin söndag.

 11. Underbara foton som vanligt, Ditte.
  Konstigt att mat har blivit så viktigt på Midsommar. När jag växte upp i Ludvika,
  gick vi till Gammelgården och dansade schottis och gammalvals plus en och annan polka.
  Det fanns ett cafè i en av ladorna, och där blev det kaffe med kanelbullar och mazariner.
  Och så folkdanslaget förstås med spelmänner (ett par spelkvinnor också)

  För att dämpa entusiasmen, låt mej säja, att jag försökt ostron , men det var som
  e n loska i halsen. Tvivale, säjer jag. Hur som helst är jag glad att jag fick vara med
  på Fåfängan. – Varifrån kommer det namnet BTW?

  1. Tack, Ruth! Kanske är det med midsommar som med andra högtider att maten har blivit alt viktigare. För min del tycker jag att det är stämningen som är mer betydelsefull. Minns när vi seglat och varit ute i skärgården och då har det nog varit som du berättar att det var i Ludvika.
   Nu gick jag med vänner upp till Fåfängan och utsikten där, över Stockholm, särskilt när det är vackert väder, är så fin. Nu var maten det också. Väldugt gott. Vad gäller ostron så kan jag inte påstå att jag tycker om dem. Men jag brukar testa ett eller två bara för att…
   Namnet Fåfängan kommer av att det var en grosshandlare som köpte mark här uppe och anlade ett sommarställe. Men att det här uppe på berget var fåfängt att försöka odla något på det karga berget. Och namnet har bestått.

 12. Ser verkligen både trevligt och smakfullt ut där på Fåfängan! En alldeles perfekt midsommarafton, men ostronen tror ja att jag avstått 🙂
  Kram

  1. Det var första gången jag var här uppe på fåfängan en midsommarafton och det blev verkligen lyckat. Tur med vädret hade vi också. Vad gäller ostronen var det nog ingen strykande åtgång. Jag brukar testa ett eller ett par, bara därför att…Men gott är det inte.Smakar mest saltvatten.
   Önskar dig en fin söndag och hoppas också att Lasse är bättre.
   Kram!

 13. Vilken lyckad midsommarafton med både trevligt sällskap. god mat och fint väder, det kan knappast bli bättre!
  Ha en fortsatt fin sommar!

  1. Det blev verkligen en lyckad midsommarafton på alla sätt. Och sällskapet var ju också väldigt lyckat…
   Önskar er också en fin fortsatt sommar

 14. Det låter som ett trevligt midsommarfirande. Antingen ute i “buschen” för att njuta av allt det vackra elelr tillsammans med några goda vänner – sådant gillar jag. Våra midsommardanser har jag aldrig gillat. Smaken är som baken, heter det ju.

  Ha en härlig söndag så här i midsommartid!

  1. Vad gäller midsommardanserna har jag nästan alltid stått över förutom när döttrarna var ett par, tre år.Och att fira så mycket midsommar har jag nog inte heller varit mycket för men gärna lite trevligheter. I år blev det lite nytt med midsommarbrunch med vänner och med en fin vy över Stockholm.
   Önskar dig också en fin söndag.

 15. Vilket trevligt midsommarfirande tillsammans med goda vänner. Och extra härligt att ni kunde sitta ute och njuta!
  Stor kram

  1. Det blev verkligen lyckat och att äta midsommarbrunch och ha Stockholm framför sig blev än bättre. Och så förstås det vackra vädret-
   Stor kram!

  1. Fåfängan tittar vi ofta upp till och utsikten härifrån över Stockholm när det är fint väder är svårslagen.
   Både mat, miljö och utsikt var toppen.

 16. Vilket väder, vilken plats till underbar utsikt 🤗 Ostron jo jag tackar 😂 Jo där längs hamnen har man äntrat några båtar och förlustsat sig. Buffén/brunchen såg riktig smarrig ut. Fina bilder till 👍

  1. Tack! Det blev en väldigt lyckad midsommarafton med både fin utsikt och god mat. Och vyn över Stockholms inlopp gillar jag extra mycket. Kan tänka mig att ud har fina minnen härifrån.
   Vad gäller ostron så testar jag men kan ju inte påstå att de smakar så mycket annat än salt vatten och citron. (Som jag trycker på.)

  1. Stockholm bjöd oss på fint midsommarväder och vi hade fin dag från Fåfängan över hela stan och Stockholms inlopp. Väldigt god mat ingick i midsommarbrunchen dessutom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *