Stockholm

Stockholm med utsikt?- Då är “Fåfängan” ett bra val

Lunch med fin utsikt blev det igår uppe på “Fåfängan” på Södermalm.  Och vill man ha vacker utsikt över Stockholm  erbjuds det på många platser och flera av mina favoriter finns förstås här på Söder.  En promenad längs Monteliusvägen en vacker dag eller kväll är  njutbart och likaså att slå sig ner på Mosebacketerrassen i kvälls eller eftermiddagssolen. Och igår var det dags för en tur upp till “Fåfängan”- en restaurang/café högt uppe på Danviksberget. Och att kombinera mat, utsikt, skugga och en svalkande bris blev ett lyckat val, något jag gjort här på Fåfängan i olika sammanhang under årens lopp.

Vi tar “bergsvägen” upp till Fåfängan på Danviksberget och skymtar på baksidan ett av sommarens alla kryssningsfartyg på besök.

Kommer man från andra hållet går det fint att ta trapporna upp. De finns en bit bakom Vikings Finlandsfärjor.

Njutbar utsikt över Stockholm

blev det och i dubbel bemärkelse. En god räksmörgås, med stora räkor, på grovt bröd kompletterat med lite gott i glasen lyfte det hela ytterligare.

En del av Stockholms inlopp. Här syns Vikinglinjens Cinderella som gör dygnskryssningar till Åland.

Visserligen skymde det stora kryssningsfartyget, Disney Magic, en del av utsikten men det är sånt man får ta.

Fartyget är stort – 294 meter långt, 30 meter brett och tar 2700 passagerare. Men än större fartyg har legat här vid kajen.

Det krävde lite arbetet att få med hela fartyget på bild. Men här är det. Nästan…

Dags för lunch. Och med utsikt.

“Fåfängan”-  varför heter det så

Här uppe byggdes på 1600- talet en “skans” ett försvarsverk men på 1700-talet köpte grosshandlare Lundin större delen av berget och byggde en “fåfänga”, ett lusthus är uppe. Ordet fåfäng anvädes förr i Sverige om mark som var ofruktbar och där det ansågs fåfängt att odla. I Stockholm fick ordet en speciell betydelse och kom att vara ett lusthusbyggt på ett berg och med vidsträckt utsikt.

Vy över Stockholm från "Fåfängan"Perfekt lunchutsikt i regnfritt väder- Och vill man ha skugga finns många bord placerade under de gamla lindarna. 

Vy västerut mot Stadsgården där bl.a Vikinglinjens Finlandsfartyg lägger till och in mot Gamla stan.

Tvärs över vattnet ligger Gröna lund. Och det är fler än jag som fotograferar och filmar.

För att veta om restaurangen är öppen är det en god idé att se om det flaggas här uppe. Annars kan man gå upp ändå och just njuta av utsikte och Stockholm sett lite från ovan.

 

 

37 svar på ”Stockholm med utsikt?- Då är “Fåfängan” ett bra val”

 1. Så mysigt med besök på “Fåfängan”! Stockholm är en underbar sommarstad med alla sina små idyller här o där. Jag har gjort flera besök där i mitt tidigare liv! Du är så bra på att ta söka upp dessa små ställen som du kan njuta av! Fåfäng om människor då? Är det dom som försöker se bättre ut än de gör? Liksom nästan lönlöst att försöka. Vilket läckert kryssningsfartyg! Un buen finde! Kram!

  1. Till “Fåfängan” går vi då och då. Ligger ju nära oss. Här svalkar det skönt och är det en fin dag, vilket det varit många av i sommar, så är det svalkande att ta sig hit . Bara man kommer upp. Visst kan man vara fåfäng som människa också. Men jag tror inte riktigt vi hör till dem. Vi dyger bra som vi är. Visst? Roligt att du också varit här en del. Antar att du kände igen dig. Jag känner min stad tämligen bra i sommar har det varit det mer svalkande platserna som gällt.
   Kram och tankar till dig.
   Önskar dig en fin kväll.
   Stor kram!

  1. Hit upp går vi då och då. En promenad från oss på 30 minuter. Härlig utsikt och trevligt i största allmänhet. Och det fläktar alltid skönt.
   Önskar er också en bra lördag.

 2. Jag har inte sett mycket av vår huvudstad, men där uppe vid Fåfängan, där har har jag faktiskt varit en gång … visserligen säkert för bortåt 60 år sedan, tillsammans med min farmor och farfar … men jag har varit där i alla fall. Jag kommer ihåg att jag tyckte namnet var så roligt. 🙂 Vet inte om jag missminner mig, men jag har för mig att vi drack kaffe där.
  Fantastisk utsikt!
  Kram

  1. Vad roligt att du minns ditt besök på Fåfängan. Och visst är namnet roligt. Även idag kan man dricka kaffe om man vill med gott bröd till. Men för oss blev det lunch denna gång. En god räksmörgås.
   Utsikten är bland de bättre i huvudstaden i fint väder. Och det fläkttar skönt här uppe.
   Kram!

 3. Det var minst sagt ett imponerande och stort fartyg! Kan tänka mig att det krävs en del precision för att få det på plats. Men vanan finns väl förstås. Vilken bra och trevlig dag!

  Kram och god kväll!

  1. Fartygen tog bort lite av utsikten men kul med alla turister i Stockholm. DEt blir ju måmga som kommer med fartygen. Fartygen kommer ju in med lots och det är nog tur det. Ett trevligt besök blev det uppe på Fåfängan och det svalkade skönt.
   Kram och önskar dig också en fin kväll.

 4. Så vackert det är där uppe på Fåfängan, har ju äntligen besökt det för nåt år sedan för första gången,och utsikten är helt fantastisk!
  Maken och jag har en ledig onsdag att se fram emot, får se vart det bär hän då, kanske Fåfängan, eller varför inte Fjäderholmarna! Vi får se!
  Kram och ha en trevlig kväll, här i Solna är det blixt och dunder just nu, och en skvätt regn kom det också, men fortfarande relativt varmt…!

  1. Visst är det! Och helst ska det ju vara vackert väder också när man går dit. Trevligt med en ledig onsdag och blir det fint väder är ju Fjäderholmarna väldigt lockande. Kan rekommendera “Röda villan” för en lättare matbit och något gott att dricka. Miljön är så fin.
   Lite muller här i stan också. Har varit på Prideparaden med toppenstämning.
   Trevlig kväll.
   Kram!

 5. Njutflykt med njutsikt –

  Det kan man verkligen säja om detta.
  Har varit upp dit en gång; härlig plats. Dina vyer är spetakulära,
  men det är ju alltid Sommar-Stockholm.
  Och du, du ser så himla fräsh och pigg ut i den fina blå klänning. Passar precis i omgivningen.
  (härligt att få vara med dej i stan)

  1. Tack! Och välkommen Ruth att tillbringa tid med mig här. Och blir det nu via bloggen så är jag jätteglad för det. Du är ofta med oss i tankarna på våra vandringar här i stan. Och till Fåfängan återkommer vi gärna.
   Nu är det lite svalare här, idag +26 så jag orkar lite mer. Mina lungor är inte helt pigga och värmen på över +30 har tagit på krafterna.
   Men ganska pigg är jag ändå-
   Önskar dig en fin helg.Och tack för sällskapet-

 6. Utsikten från Fåfängan är verkligen helt fantastisk, speciellt sommartid. Älskar att se alla dessa båtar och kryssningsfartyg. Å om du håller kameran snett nästa gång så får du med hela fartyget;-) Det brukar jag göra.
  Har konstigt nog bara besökt Fåfängan under vintertid och ätit julbord där. Även det var utmärkt med annorlunda rätter.

  1. Visst är den! Ibland glömmer jag bortatt gå hit och det ligger ändå bara 30 minuters promenad hemifrån. Tack för tipset vaf gäller att hålla kameran snett. Ska testa det. Har varit här vintertid för länge sen och det var fint då också.

 7. Tror min förra kommentar har hamnat i din skräppost eller i cyberrymden igen.
  Skrev att utsikten från Fåfängan verkligen är fantastisk. Älskar att titta på alla dessa båtar och kryssningsfartyg. Å nästa gång kan du ta en sned bild, då får du med hela kryssningsfartyget;-) Så brukar jag göra.
  Har bara ätit julbord på Fåfängan och det var alldeles utmärkt, men många annorlunda rätter.

  1. Nej då! Din kommentar hamnade inte alls i någon skräppost- Men jag godkänne rkommentarerna innan de publiceras. Blev sent idag eftersom jag var på “Pride”.
   Vi går hit upp få och då men sedan faller det i glömska till nästa gång jag kommer på att vi ska ta en tur. Skönt med lite utsiktsplatser i närheten och här på Söder har vi en del. Har i värmen nu inte orkat med så långa turer. Nu verkar det bli lite svalare. Skönt, tycker jag.

 8. Så mysigt, men nog börjar väl kryssningsfartygen bli lite väl stora? Och dom andra fartygen dom ränner i sank dom, med en konstig balans i blodvärdet på styrman. Ujuj, så illa det kan gå. Vet du, för prick ett år sedan träffade jag en bloggkompis i Stockholm o vi gjorde exakt denna promenad som du visar idag., Vi fotade och blev fotade vid precis samma utsikt. Vi hade varit vänner på nätet i tio år men aldrig mötts. Nu är det gjort, tyvärr blev det inget nytt möte denna sommar, men vi umgås dagligen på nätet. Alla nätvänner berikar mitt liv så mycket, även du Ditte, en ganska ny men härlig ny vän! Kram

  1. Visst är kryssningsfatygen nu riktigt stora. Hit in till Stockholm kommer de med lots genom skärgården och det är bra. Vad gäller de andra kolossserna som är ute och kör fast borde de nog också ha lots. (Som såg till att d einte körde alls)
   Vad roligt att du och en bloggkompis var här förra året.då känner du ju väl igen dig. Jag bor i närheten så det tar mig ca en halvtimme att gå upp till Fåfängan så det blir lite då och då. Sen glämmer jag bort den mellan varven. Men nog är det Stockholms mest vidsträckta utsikt härifrån. Ja, även Monteliusvägen och Skinnarviskbergen är fina utsiktsstråk . Ja, även Mosebacke.
   Visst är det trevligt med nätvänner och kommer du till stockholm så hoppas jag du har tid att ses. Vore jättetrevligt. Även jag tycker att muna nätvänner ger mig mycket. Några har jag träffat i “verkliga livet” och dte har varit fina möten.
   Och visst är det fint att hitta nya bloggvänner. Är glad för att jag “hittat” dig.
   Kram och trevlig söndag

 9. Svar: I vanliga fall när jag kommenterar hos dig dyker det upp ett orange(!) meddelande att du ska godkänna kommentaren först. Men ikväll dök det inte upp. Så jag antog att mina kommentarer hamnat i skräpposten. Tur att dom inte gjorde det. Men kolla om det är nåt fel på “meddelandet” kanske.

  God natt och sov gott. Ser framemot dina bilder från Pride-paraden imorgon:-)

  1. Kul, att vi väljer liknande platser. Men vi har det väl i oss att välja det vackra och “goda”.
   Trevlig söndag!

 10. Hej Ditte!
  Ja milde tid vad fina bilder! Och vilket bautastort fartyg!
  Skönt att det är lite svalare men…blir visst varmare 🙁
  Fåfängan har vi ju varit på många ggr förr i världen…60-talet.
  Kramar P ♥♥

  1. Tack! Fåfängan ligger ju när oss, tar bara en halvtimme att gå dit, men ibland faller den ändå i glömska. Nu gjorde vi i alla fall slag i saken och gick upp. Här svalkade det skönt. Och utsikten är spektakulär. Kan tänka mig att du varit här en hel del förr. En omtyckt lats i Stockholm är det.
   Kram!

 11. wow va häftigt fartyg såå stort 🙂 o fåfängan låter super mysigt lite kul namn *S*kul att få följa med på alla roligheter med dig Ditte 🙂 önskar dig en fin söndag kram

  1. Här uppe är det så fint att sitta och skön skugga finns under träden. Och det blåser alltid en sval bris för det ligger ju högt upp. Visst är namnet roligt och har ju sin dubbla betydelse. Roligt att du följer med.
   Trevlig söndag!
   Kram!

 12. Fåfängan är verkligen perfekt om man vill kombinera utsikt med miljö och lite att äta. Utsikten är svårslagen en vacker och klar dag och det oavsett årstid

 13. Till Fåfängan vill jag! Ska någon gång, i år måste det bli. Jag ska upp till Stockholm några veckor i höst, men hösten kanske är blåsig och eländig där upp? I så fall får det vänta tills en sommardag jag besöker vår huvudstad.

  Om du är hemma i Sthlm i höst, antar att du är i Spanien då, men OM så tar jag gärna en räkmacka eller något annat tillsammans med dig. Om du inte är trött på alla bloggisar som vill träffa dig när vi kommer till stora staden 🙂

  1. Är det en fin och en vacker höstdag och det inte blåser så är det vackert här uppe. Man kan via internet se om det är öppet så man inte går dit i “onödan”. Alla Fåfängans fyra flaggor är också hissade om restaurangen är öppen. Jag pendlar ju till och från Spanien så det är mycket möjligt att jag är hemma. Hör av dig via mail för det vore jättetrevligt att ses. Och en räkmacka passar alltid- Jag tycker dte är jätteroligt och givande att träffa bloggvänner. Så jag vill gärna vara hemma när du kommer.
   Önskar dig en fin söndag.

 14. Så mycket härligt du visar upp 🙂 Vi hade bara in ett 210 meters från USA… det har väl också varit in dit såg jag på fartygskartan… Avis på den säkert kalla ölen 😉 Sommarkram 🙂

  1. Tycker nog att det räcker bra med 210 meter…De tar ju mycket plats de här stora farkosterna. Fartygskartan tittar vi också ägrna på. Kul att se varifrån de kommer och vart de är på väg.
   Ha det gott!
   Stockholmskram!

 15. Vilka härliga bilder från Fåfängan. Det är ju fantastisk utsikt därifrån! Disney-fartyget åkte vi förbi i fredags på väg med båt till Fjäderholmarna, imponerande stort även om jag också sett betydligt större kryssningsfartyg som legat där.

  1. Tack! Ja, visst är det fint uppe på Fåfängan och utsikten är perfekt en solig dag. Kul att ni passerade här på väg till Fjäderholmarna. Där var jag också i veckan. Och visst har det legat större fartyg här…Skönt att de kommer med lots..

  2. Tack! Visst är det fint här uppe! Och utsikten!!! Just till Fjäderholmarna var jag häromdagen och fint att även se huvudstaden från sjön. Stockholm bjuder på mycket.

 16. Vi såg Fåfängan på håll när vi cyklade efter Stadsgårdsleden men vi var aldrig dit upp, så det får bli nästa gång, för det ser ut som ett fantastiskt ställe. Kul att få se bilder därifrån.

  1. Har man cykel med så är det enklast att ta sig upp längs vägen närmast Danviksbron. Trapporna mot Folkungagatan och Stadsgården blir kämpiga med cykel. Utsikten här uppe är jättefin och det var i hettan skönt med lite svalka här uppe på höjden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *