Skyltar Stockholm

Skyltar – Skyltsöndag från mina kvarter på Södermalm i Stockholm

Söndag! Och dags igen för  ”Skyltsöndag” tillsammans med  bloggvännen BP och många andra. Här är det skyltar av olika slag som gäller och med väldigt fri tolkning. Dagens skyltskörd är veckofärsk och hämtad från mina trakter på Södermalm i Stockholm.

Skanstulls tunnelbanestation har fått extra färg på sina väggar. Och just på tunnelbanestationerna finns mängder av konst.

Skyltsöndag – Skyltar från Södermalm i Stockholm

Just nu gör SL, Stockholms lokaltrafik, reklam för en app där man kan få en guidad tur per telefonen till den konst som finns på de olika tunnelbanestationerna. SL erbjuder också  guidade”konståkningsturer” längs de olika tunnelbanelinjerna för att få veta mer om den konst som finns här. (Mer info om dessa i länken)

Färgglada skyltar. Skanstulls tunnelbanestationFärgglada skyltar från SL på Skanstulls tunnelbanestation. 

Alldeles utanför hos oss vid Hammarbyslussen ligger en av landets 71 Sjöräddningsstationer.  Här finns också två av Sjöräddningens dryga 200 båtar placerade som brukar vara fullt sysselsatta, särskilt nu under sommartid. Värt att veta är att det inom sjöräddningen finns ca. 2100 personer runt om i landet som  arbetar ideellt med att bistå personer som på olika sätt hamnat i sjönöd.

Sjöräddningen rycker ut.

Fler skyltar

På Södermannagatan finns en stor husgavel och här brukar muralreklamen variera. Just nu är det parfym  från Chanel som gäller

En av flera skyltar. Denna finns på Södermannagatan på Söder i Stockholm Bland veckans skyltar får denna muralmålning vara med. Bra reklampelare.

Inne på Pressbyrån vid Skanstull fanns denna uppmaning på golvet.

Antagligen har det i detta hus, i alla fall av skylten att döma, funnits väggohyra. Förhoppningsvis är den nu borta.

Skyltar om att hus är fria från ohyra är ganska sällsynta idag. Skyltar av detta slag är inte så vanliga numer.  kanske så att man inte ser dem för de är ganska små.

Igår la jag märke till en  detalj på en stor muralmålning uppe vid Fiskargatan på Söders höjder, nära Mosebacke. Här finns  en gigantisk muralmålning,  kanske en ”vink till Lisbeth Salander”, känd från Stieg Larssons bokserie ”Millenium”. Och att målningen finns just här beror på att hon i en av böckerna ”köper” en lägenhet i ett av husen här. En stor taklägenhet med utsikt över hela Stockholm.

I detta hus, högst upp, ”köpte” Lisbet Salander sin lägenhet. 

Och snett emot finns muralmålningen som täcker en hel husvägg. 

Och nästan längst ner på målningen, under tårna, finns ett tunnelbanetåg, grön linje.

Många detaljer finns att upptäcka.

Till sist i dagens kavalkad av skyltar kommer en bild tagen högst upp på Östgötagatan och ner mot vattnet. I bakgrunden reser sig nybygget i Hammarby sjöstad,  Stockholm New,

Östgötagatan med alla sina skyltar. Sist ut i dagens skyltning är Östgötagatan med alla sina skyltar. 

 

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

 

36 svar på ”Skyltar – Skyltsöndag från mina kvarter på Södermalm i Stockholm”

 1. Jag har flera bekanta som deltar i Sjöräddningssällskapet. Hade jag varit några år yngre hade jag gott med såklart. Lasse en bekant var nyligt nere i din skärgård med sin sjöhund och övade. Här på Alnön har vi två båtar. Jag frågade Lasse för ett tag sedan vad våran station hade för nummer, men han mindes inte.. Så fina skyltar du radar upp. Chanel var riktigt läcker. 65 skylten sticker också ut. Den som tar priset blir Östgötagatans vackra sken 👍

  1. Tack! Maken är ständiga medlemmar i Sjöräddningssällskapet och vi ser ju här hur de i princip dagligen rycker ut. Mycket som händer är ju inga direkta olyckor utan folk som inte kan bete sig på sjön. Trist i sig. Kör man vattenscooter snabbt och ”leker” och sedan vurpar och är utan flytväst tycker jag inte det är en olycka. Men det är jag det…
   Ditt vackra Alnön ligger högt upp på listan och kanske kan det bli en sväng i sommar och då helt privat.
   Och visst är Östgötagatan, den gata som leder ner till oss, fin här i ljuset.

 2. När jag är i Stockholm och bor på Tegnérlunden möts jag alltid av Strindberg men det är på Rådmansgatan. Förmodar dock att han förekommer på fler ställen 😉

  Kram och god söndagskväll!

  1. Jodå, han sitter i Tegnérlunden bla. Mötte honom där varje dag där som staty när jag gick i skolan här. Strindberg flyttade runt mycket med hamnade sedan på Drottninggatan, nästan i korsningen mot Tegnérgatan.
   Men uppe på Mosebacke vistades han ofta och skrev första kapitlet i ”Röda rummet” där. En byst finns även där av honom.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram!

  1. Tackar! Att strosa här på Söder kan ge en del spännande skyltar och även sådana som är nya för mig. Finns mycket att upptäckta.
   Önskar er också en fin kväll.

 3. Chanelmålningen var fin, men hur kan den variera?
  Lisbeth Salander muralmålning har jag sett IRL och den var mäktig.’
  Sista bilden var superfin!
  Stor kram!

  1. Man tvättar/målar väggen då och då och så kommer det en ny målning. Perfekt reklamplats. Och åtråvärd.
   Här uppe på Fiskargatan gick vi och Lisbets Salanders anda finns kvar.
   Sista bilden är från Mosebacke och ner mot där vi bor. Jag tyckte också den blev riktigt bra.
   Stor kram!

 4. Det sägs ju att Stockholms tunnelbana är världens längsta konstutställning. Kan stämma. Kul att SL gör reklam för utställningen med sin app och guidade visningar. Just en visning står på min to do lista.

  Sedan blir jag så glad att det äntligen duger upp fler och fler muralmålningar även här i Stockholm. Inte en minut för tidigt tycker jag. Å den med Lisbet Salander är strålande och idén med ett tunnelbanetåg under foten – vilken kul idé. Love it! Reklampelaren för Chanel parfym är väldigt smart marknadsföring av parfymtillverkaren, men jag föredrar ”riktiga” muralmålningar för att vara ärlig.

  En härlig bildkavalkad från Söder. Tusen tack för den och länken:-)

  1. Tack! Har också på agendan att ta en ”konståkning” med SL och mycket konst finns i tunnelbanan och på olika stationer.Muralmålningarna gillar jag och denna uppe på Fiskargatan har funnits i ett par år men tidigare har jag inte riktigt lagt märke till tunnelbanetåget.Nu stannade jag länge här och tittade på detaljerna.
   Väggen där ”Chanelreklamen” finns ändrar ju sitt innehåll varje månad ungefär och är en eftertraktad reklamplats. Kostar nog därefter.
   Söder har mycket och en hel del har jag kvar att upptäcka här.

 5. Underbara ”miljöskyltar” de hänger ju så väl ihop liksom. Och vad säger man om Lisbeth? Suverän målning, minns precis när h on satt i det stora fönsterprånget och tittade ut över staden. Ganska dyster till sinnes. Och T-banans konstlinje skulle jag mer än gärna åka vid tilfället. Härliga skyltar, tack Ditte

  1. Tack! Ja, lite från mina kvarter här på Söder i Stockholm. Och den fiktiva lägenheten Lisbeth köpte var ju från en finansman (Percy Barnevik – framkom ju inte med namn…)
   T-banans konståkning ska jag snart ta tag i. Har haft ett par års startsträcka . Inte likt mig.
   Kram och kul att du var med.

  1. Södermannagatan gillar jag och går här nästan varje dag. Muralmålningarna här har kommit till de senaste åren och innehåller bara reklam- Men med viss finess tycker jag. Och de byts ut var månad.
   Kul att du åkt på ”konståkningen”. Jag har tänkt göra det men inte kommit mig för- Men snart ska det bli av. Finns mycket att se.

 6. Vilka snygga bilder! Å muralmålningarna är ju hur coola som helst! Den där appen som SL gör reklam för har jag inte hört talas om, va kul!
  Sista bilden från Östgötagatan är magisk!!
  Ha en fortsatt skön kväll!

  1. Tack! Jätteroligt med dessa muralmålningar som dyket upp. Där Chanelreklamen finns varierar målningarna i princip varje månad och en bra annonsplats är det. SL har ju olika ”konståkningar” i tunnelbanan med guide och som i princip är gratis . Ja, man får ha färdbiljett… Ska ta en tur endera dagen för det finns en hel del att se.
   Bilden från Mosebacke blev bra och ljuset föll fint.
   Önskar dig också en fin kväll. Här pågår just nu fotboll…
   Kram!

 7. Jag imponeras väldigt av dagens skyltning hos dig. Så mycket vackert och i olika stilar och med olika budskap. Fint, minst sagt.

 8. Underbara bilder från Stockholm! Nu fick jag minsann lite längtan igen.

  Tänk att muralmålningar börjar komma mer och mer i Sverige nu. Kul, tycker jag! Det där med appen om tunnelbanekonsten lät också intressant. Kommer tyvärr inte att vara mycket i Stockholm i sommar men den kanske finns kvar senare också.

  Tack för en både vacker och intressant skyltspaning!

  Varm kram

  1. Tack! Men så bra att jag kan dela med mig lite av Stockholm och mina hemmatrakter på Söder.
   Muralmålningen med lite ”Salandervinkar” har funnits ett tag och den är riktigt bra. Vad gäller Chanelmålningen på Södermannagatan så är det en reklamplats och det kommer nya motiv i princip var månad. Bra reklamplats. Och dyr!
   Har länge planerat en ”konståkning” i tunnelbanan men det har inte blivit. Ska nu ta tag i det. Finns så mycket fin konst i Stockholms tunnelbana. Dessa konstrundor brukar finnas året om så du hinner senare.
   Stor kram! Och vet du- Jag är fortfarande är så glad över att du vann två pris i Apollos tävling. Så väl värd detta.

  1. Bor man i våningar i huset mitt emot ”Salandermålningen” har man utsikt åt alla håll och kan välja vad man vill titta på.Lägenheterna här är åtråvärda och betingar idag ett m2 pris på minst 90 000 kr och det är få ens till salu. Jag hade gärna kunnat tänka mig att bo här och utsikten över Stockholms inlopp ingår.
   Konståkningarna med guide på SL lär vara riktigt bra och ska testas. Har bara inte ännu kommit mig för.

 9. Klostret Valamo har ju på senare år blivit lite kult och besökare vallfärdar dit, och jag har inte riktigt begripit varför.
  Men jag har alltid varit fascinerad av klosterlivets enskildhet, något i mig som drar mot eremittillvaron, så jag har läst en hel del om fenomenet ända sedan jag var ung och ville gå i kloster. Tilläggas bör att jag inte är troende…
  Vilken häftig resa du har framför dig, ser fram emot reportage från den resan extra mycket
  Kram

  1. Min resebyrå har haft turer dit i många år men det är nog lika mycket ett dygn i Helsingfors som att korsa Finland som är ”resan”.Vi bor på klostret men gör utflykter därifrån. Ett besök i Lovisa blir det också på hemvägen till Helsingfors.
   Visst kommer jag att skriva lite under resans gång och mer när jag är hemma. Blir långa dagar när jag jobba, från 7.30 och till ca 21.30 så skrivtiden är begränsad. Jag ser verkligen fram emot resan.
   Och jag läser på som bara den. Så intressant. Och som du vet ligger mig Finland varmt om hjärtat. Ärftligt från en pappa som var svenska men norsk och finsk i hjärtat.
   Kram!

  1. På Södermannagatan byts målningen som ju är reklam i princip varje månad. Och den med ”stänk av” Lisbeth Salander, uppe på Fiskargatan, entré även därifrån till Mosebacke, finns ju kvar.

 10. Muralmålningen på Fiskargatan är så häftig. Det är kul när man kan hitta detaljer som man först inte ser. Konstnären har tänkt till. Den ska jag kolla in vid tillfälle.

  1. Den lite Lisbeth Salanderinspirerade målningen har många detaljer och i alla fall jag ser ofta lite nytt i den som jag inte tidigare lagt märke till. Ta dig gärna en tur förbi här för det är mysiga kvarter dessutom.

 11. Här var det verkligen en hel massa spännande och snygga skyltar! det finns mycket att upptäcka i huvudstaden 🙂
  Ett härligt inlägg Ditte!
  Kram

  1. Tackar! Skyltskörden blev från ”mina kvarter” och med en hel del färg denna gång.
   Kram och trevlig måndag

  1. Här i våra kvarter på Söder är det gott om skyltar och man lär sig hitta dem.
   Visst är det bra med SLs guidade turer i mobilen och vill man ha en levande guide som tar en med runt finns det också någon gång i veckan. Ska idagarna ge mig ut på en vända.

 12. Vad är väl en söndag utan Ditteskyltarna! Fast jag tog de in idag en måndag så blir den inte sämre, utan håller kvalitet och stil hela vägen! Klart jag gillar konsten i tunnelbanan och på väggarna! Sista bilden ljuvlig!!
  Stor kram!

  1. Tack!
   Skyltar kan en se när som. Nu blev det en del från ”mina kvarter” och här rör jag mig en hel del. Vad gäller konsten i tunnelbanan skan jag endera dagen bege mig ut på en ”konståkning”. Har bara inte blivit av tidigare.
   Sista bilden över gatan sån leder ner till oss tycker jag också om. Ljuset blev riktigt bra i den.
   Stor kram!

 13. Det är kanske lätt att glömma bort konsten i tunnelbanan så SL:s konstinitiativ är riktigt bra!
  Häftig fasadreklam på gaveln den missar man inte och ännu häftigare är muralmålningen på Fiskaregatan.

  1. Mycket konst finns i tunnelbanan så jag ska helt klart i sommar ta en konståkningsrunda. Har tänkt göra det tidigare men det har inte blivit av. Men i sommar så…
   Fiskargatans muralmålning är häftig och har så många fina detaljer. Här ser/upptäcker jag ofta nya saker som jag inte sett tidigare gånger.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *