Stockholm

Sommarpromenad i midsommartid längs Årstavikens vatten

Glad midsommar! Och med vackert sommarväder i huvudstaden. Inte ett moln på himlen just nu på Södermalm. Och fint väder har det varit här hela veckan. Gårdagen  var som gjord för utevistelse och jag bestämde mig för att ta en rejäl sommarpromenad längs Årstavikens vatten. Insåg att det var ett bra tag sedan jag tog en tur här och det är ju nu och ett tag framåt som naturen är som vackrast. Visserligen var det varmt, stundtals +27 grader i skuggan, men träden skuggar fint längs vattnet och att promenera här är en lisa för själen. Mitt i stan men ändå omgiven av vackra blommor, vatten och grönska.

Sommarpromenad hemma på Söder längs Årstaviken. Min sommarpromenad började hemma på kajen, i Norra Hammarbyhamnen, på Södermalm i Stockholm.Här Hammarbykanalen, en del av Östersjön.

Min sommarpromenad

började hemma på kajen och fortsatte  längs Årstavikens vatten/Mälaren. Många hade sökt sig ner till vattnet för att här ta till vara den varma dagen. Och på olika sätt. Kanske har helgledigheten eller semestern redan börjat.

Här längs vattnet går jag ganska ofta och det är extra roligt att följa årstidernas växlingar. Alla årstider har absolut sin tjusning.   I april var våren var i antågande, och då, liksom alla årstider, är det många som söker sig hit. Och så här i sommartider är det extra många som gärna går, joggar, badar eller slår sig ner alldeles nära vattnet.

Man kan njuta utan att gå på en sommarpromenad. På en brygga t.ex. Och om man nu inte vill gå på en sommarpromenad kan man alltid slå sig ner. Kanske på en brygga.

– Eller på några stenar vid vattnet. Längs Årstaviken, Mälarens vatten, finns många platser att slå sig ner på och med nära vattenkontakt.

Kanske passar en trädstam bättre att sitta på. 

Kanske en joggingtur i stället för en sommarpromenad. Kanske vill man hellre ge sig ut på en somrig joggingtur i stället för på en sommarpromenad. Joggarna här är många.

Vägen är smal och här ska fotgängare, joggare och cyklister samsas. Oftast går det bra.

Jag vek av

och tog de branta trapporna upp till Eriksdalslundens koloniområde.  Ett av flera koloniområden som ligger på höjden över Årstaviken. Här är kolonilotterna stora och välskötta och med en fantastiskt fin blomsterprakt. Intresset för växter är stort-  Även kolonistugorna är tämligen stora och på några tomter finns ett par hus. Många ägare flyttar hit under sommarmånaderna och är då på landet men ändå nästan mitt i Stockholm.

 

Längs Årstaviken finns flera koloniområden och alla stora trädgårdar fyllda med blommor, träd och växter.

Många stopp blir det under min sommarpromenad. Jag  stannar ofta till, tittar på alla vackra blommor och njuter av min sommarpromenad.

Vildrosorna verkar ha slagit ut. För visst är det väl vildrosor…

Ännu en vacker ros men vet inte alls namnet.

Jag närmar mig slutet på koloniområdet österut, mot Skanstull och är snart tillbaka i “asfaltsdjungeln”.  Tänk att denna grönska och alla  vackra blommor bara ligger ett par hundra meter från storstadens puls. Lite “landet känsla”-  men mitt i stan.

 

44 svar på ”Sommarpromenad i midsommartid längs Årstavikens vatten”

 1. Tack för en alldeles underbar promenad! Så fint vid vattnet och såå vackert och rofyllt vid koloniområdet! Fantastiskt att det ligger så nära det hektiska livet i storstaden!
  Ha en fin midsommarhelg Ditte!
  Kram

  1. Vad roligt att du följde med! Du hade helt klart uppskattat promenaden och tänk så många blommor jag då fått lära mig.
   Området ligger bara 10 minuters promenad från vår kaj och här går jag gärna.
   önskar dig också en fin midsommarhelg.
   Kram!

 2. Vackra vyer, och fantastiskt midsommarväder! Tror inte att alla vet att det finns så många små charmiga hörn av Stockholm, som inte alls känns som storstad 🙂

  1. Här är verkligen fint! En oas mitt i stan. Vi bor så bra; Mitt på Söder men med landet och vattnet alldeles inpå. Och stortsn runt hörnet.
   Trevlig midsommar!

 3. Det fina koloniområdet är verkligen en oas mitt i stan. Så härligt att kunna ha det så!
  Stor kram och glad midsommar!

  1. Här är det så fint att promenera och området ligger bara 10 minuters väg från oss. Verkligen många vackra blomster i de välskötta koloniträdgårdarna.
   Önskar er också en riktigt fin midsommar!
   Stor kram!

 4. Oerhört vackra bilder i en lika oerhört vacker omgivning. Ni bor kalas.
  Tacksam att det är skapligt väder här. Det blåser en del och lite svalare men inget regn väntas. Konstigt, midsommar och allt 😀

  Glad och trevlig midsommar! Jag njuter för fullt. Och roligt att höra att Blogger tagit sig i kragen. Det hjälper ibland att rumstera om lite, egentligen har jag inget gjort.
  Stor kram!

  1. Tack! Vi bor väldigt bra och fint att ha både vattnet och naturen nära. Att strosa här bland koliniträdgårdarna med Mälaren nedanför är verkligen avkopplande.
   Fint att vädret är skapligt och skönt att slippa regn. Men vädret rår en ju inte alls på.
   Önskar dig också en fin midsommar.
   Stor kram!

  1. Tack! Önskar dig detsamma och att solen kommer fram. Men slipper en regn så är ju det bra.
   Lycka till med blomsterdiademet.

 5. Svar till mitt inlägg om naglar:
  Jag har ändrat lite i texten. Annette är inte ensam om i hela Sverige att göra konstnärliga naglar. Men det hon gör, gör hon så bra och hållbart att det sitter i åtta veckor på mig! Förmodligen ännu längre…

  1. Anette är ju jätteduktigt och fantastiskt att du har henne. på så nära håll och vet att det hon gör blir bra. Så är dte ju inte alltid om man går till oprövade kort som man fått rekommenderat.
   Och att dessutom de fina naglarna håller så länge är helt otroligt. Kanske vill man också byta efter den tiden.
   Har som sagt inte testa här i stan men gjorde det ofta i Peking, men på den tiden så hade man inte material som varade så här länge. Vet att ett par tre veckor fungerade.

  1. Tack! Ja, nu blommar och grönskar det så fint här.Bara att njuta. Fint väder har vi haft och det ser i alla fall ut att fortsätta så i Stockholmstrakten över midsommar.
   Önskar dig också en fin midsommar.
   Kram!

 6. Det här är min oas. Bor vid Skanstull o för många är denna plats enbart trafik o elände. Men att bara ta sig över Ringvägen ner till koloniområdet o man är i en helt annan värld. Ljuvliga dofter, fågelsång o underbara trädgårdar. Tar min dagliga hundpromenader där, beundrar o fotar koloniträdgårdarna. Tar mig ner mot vattnet, promenerar som du längs med vattnet. Njuter en stund på Skrovet o vill man få underhållning på kvällspromenaden då är Sprallen det bästa.

  1. Min också! Och så fint att ha vatten och naturen helt nära och att även kunna njuta av de vackra koloniträdgårdarna med sin blomprakt. Skrovet är perfekt, absolut sjönära läge. Och dansbanan Sprallen piggar också upp.
   Kanske vi ses här på vår vandring.
   Önskar dig en fin midsommar.

 7. Önskar dig en glad och vacker midsommar!
  Härligt att få se sommarbilder från din promenad, en promenad som jag har gjort många, många gånger under mina 30 år i Stockholm och dess närhet. Jag har dock aldrig tillbringat midsommar i stan, då åkte vi alltid upp till norr och midnattssolen…och nu bor vi här permanent.

  Ha det gott, både över midsommar och på dina kommande jobbresor!

  1. Tack! Önskar dig detsamma. Har idag varit uppe på Fåfängan tillsammans med vänner och ätit brunch. Så gott och trevligt. Och vackert väder har vi idag. Nej, så många midsomrar har jag inte firat i stan. Vi har förr haft båt och då varit ute i skärgården denna tid och ibland har vi också varit i den spanska sommarstugan. I norr har vi firat midsommar en gång och då i Riksgränsen.
   Härligt att bo där uppe i norr och jag förstår att ni trivs både med midnattssol, natur och allt annat.
   Önskar er fortsatt fina dagar.
   Och i juli bär det av för mig norrut på jobbresa. Höga kusten väntar.

 8. Kommer precis fr min hundpromenad där nere . Möter du en “kortis” m en Molly som är en dvärgschnauzer då är det jag! Önskar dig också en härlig midsommar 🙂

  1. Vad trevligt! Idag blev det Fåfängan för min del. Jag håller ögonen öppna och tittar efter dig och Molly.
   Ha det gott!

  1. Låter som en god idé! Och fortsätt gärna österut längs Årstaviken. Mycket fint finns det.

 9. Du fångarverkligen paradiset Sommar-Stockholm!
  Vilka underbara foton. Det är forvånansvärt ,att de fina koloniområdena
  inte blivit bebyggda, när man tänker på bostadsbristen i Stockholm.
  Antagligen finns det nån lag från långt tillbaka. Vad än orsaken, så är jag
  sååå tacksam att du visar oss det vackra.

  Inget Midsommarfirande här. Och Trump kämpar nu med Iran.

  1. Tack! Ja, är ju så förtjust i det vackra som finns här i Stockholm och när jag bara går 10 minuter hemifrån är jag mitt i detta vackra. Här längs vattnet ligger koloniområdena på rad och det är många av dem som funnits sedan början av 1900-talet så dessa ger sig nog inte stan på. Då åfr bostäder byggas utanför centrala Stockholm.
   Jag går gärna här och det är verkligen så fint.
   Ja, Trumpeten kämpar med Iran och han har ju en hel del att ordna till. Smidig är han ju inte.
   Önskar dig en fin helg.

 10. Sista meningen var precis vad jag tänkte skriva i min kommentar! Dessutom är det så himla roligt att se att du gjorde samma promenad som vi gjorde i ungefär samma temperatur för två veckor sedan. Fast jag tror att du gick på andra sidan viken, för jag känner igen koloniområdet från en av mina bilder.
  En härlig promenad är det, verkligen. Det enda som är synd är att det inte finns några pitstops på vägen mellan Skanstulls bron och Marievik/Årstadal. Men man kan ju inte får allt här i livet. Vatten i en Pet-flaska får väl duga så länge;-)
  Önskar dig en fortsatt fin midsommarhelg!

  1. Jag gick på Södersidan längs Årstaviken och här det finns ett bra “pitstop”, Skrovet, alldeles vid Årstaviken på Hammarby slussväg. Har en bra hemsida där men ser exakt var det ligger. (Ca 800 meter längs vattnet efter Eriksdalsbadet) Även i Tanto finns vattenhål och fler västerut mot Årstabron. Tror det är färre på andra sidan.
   Önskar dig också en fin fortsatt midsommarhelg.

 11. God morgon söstra!
  Med en tekopp bredvid rullar jag runt bakåt här på bloggen och njuter från Bohuslän, räkmacka på skäret, Två skator, broar, Marstand, Sandgrund och LL´s underbara värld, Uppsala med Max och William, tåg som går sakta, Evas och ditt firande och allt annat som visas i finfina bilder och fin text, du får också till ljuset min vän!
  Tack för turen kring Årstaviken ännu en gång 🙂
  Ha en fin midsommardag, snart cyklar jag till Blå Lagårn för vernissage solen skiner och vinde nsusar i träden. Hälsa B
  Stor kramar

  1. God vacker förmiddag!
   Så trevligt att du rullar runt bland vad som hänt här sedan vi sågs.Och lite ljus kom nog med lite här och var.
   Stort tack för de fina dagarna i Arvika och jag har med mig fina bilder och härliga minnen därifrån.
   Önskar dig också en fin midsommardag och så roligt nu med utställning på “Blå Lagårn” .
   Mr B hälsar så mycket.
   Stor kram!

 12. Åh vad skönt när mitt Stockholm är grönt… Dina bilder illustrerar verkligen den strofen 🙂

  Härliga bilder från en härligt promenad! Ha en fortsatt skön midsommarhelg 🙂

  1. Stockholm är verkligen vackert nu. Och grönt och “blommigt” är det.
   Fint att ha både vatten och grönska helt inpå liksom storstans puls. Bara att välja.
   Önskar er också en fortsatt fin helg.

 13. Vilken stad, från storstadsbrus till lantmiljö bara sådär…vad mysigt! Och vilka rosor, älskar rosor!
  Hoppas att din midsommarafton blev fin och fortsätter att vara precis som du vill ha den 🙂

  Kram Christina

  1. Just nära mig här på Södermalm finns både storstadens puls, naturen, Mälarens stränder och dessa vackra och välskötta koloniområden.
   Här blev det en trevlig midsommarafton med vackert väder och jag var med vänner uppe på restaurang Fåfängan som har Stockholms vackraste utsikt.
   Önskar dig också en fortsatt fin midsommarhelg.
   Kram!

 14. Tack för att jag fick hänga med på din trevliga midsommarpromenad. Så fantastiskt vackert det är i vår huvudstad! Jag vet precis var jag kunde tänkt mig att ha en kolonistuga 😀

  Kram

  1. Jättetrevligt att du var med på promenaden och Stockholm är verkligen grönt och vackert just nu.Inget hav helt nära men en vik av Östersjön går bra det också. Kolonistugorna här är eftertraktade och trädgårdarna är verkligen välskötta. Så fint att gå här.
   Kram och trevlig midsommardag.

 15. Åh, vilken härlig sommarpromenad och vilka fina bilder! Vi är uppe i Tornedalen och här regnade det en hel del i går, som värst när det var dags att grilla … Typiskt, men det blev en riktigt lyckad midsommarafton ändå och idag ska jag spendera tiden att läsa ikapp lite bloggar. Som din exempelvis. Jag har ju sett på Instagram lite av vad du har haft för dig men nu ska jag äntligen hinna se mer av det!
  Ha en fortsatt fin helg!
  Kram

  1. Här är det nu verkligen vackert med all grönska och alla vackra blommor.och midsommarafton blev så fin. Men vädret kan vi ju inte påverka . Fint att det ändå blev en lyckad midsommarafton för er i vackra Tornedalen.
   Jag har också missat en del bloggar och har en del att läsa i kapp. Trots att jag är pensionär och har tiden så försvinner den ändå. Spårlöst.
   Via Instagram har jag också följt med er. Så roligt.
   Önskar er också en fortsatt fin helg.
   Kram!

 16. Stockholm har så mycket vackert att bjuda på. Tänk att vara nästan på landet mitt inne i vår huvudstad! Ja, det märks inget av storstaden där.

  Tack för ännu en promenad med vackra minnen till oss läsare. Naturen är läcker just nu, underbar helt enkel. Midsommarhelger med bra väder försöker jag vara utomhus så mycket som möjligt. Härligt med all grönska och alla vackra blommor.

  1. Du känner nog igen dig lite här för vi passerade alldeles i närheten på vår tur runt Södermalm. Och här känns storstaden långt borta fast den är nära. Just nu är det så vackert och grönt, bara att njuta av de fina dagarna.
   Trevligt att du gick med.
   Önskar dig en fin söndag.

 17. Vilka platser, så mycket vackert 👍 Ja det ligger liksom utanför men ändå centralt… gillar alltid dina fina bilder och hur du beskriver 🤗

  1. Tack! Och det är ju helt nära Skanstullsbron som du ju känner till. Så fint här och ändå med storstan runt hörnet.

  1. Vad trevligt att du också ofta promenerar här-Jag bor 10 minuter härifrån så är jag hemma på Söder blir det promenader här flera gånger i veckan. Kanske ses vi här-
   Alltid roligt att se vad som hänt med grönska och alla vackra blommor i koloniträdgårdarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *