Polen Resor utomlands

Mer från Krakow

Att promenera runt i Krakow tar tid för det finns hela tiden något som ögonen fastnar på. Många vackra byggnader med detaljer av skilda slag och fina utsmyckningar finns det gott om och jag fann mig till sist gåendes med blicken uppåt.  Att promenera mycket, besöka sevärdheter, ta till sig stadens historia och insupa Krakows fantastiska miljö kräver  påfyllning av både mat och dryck. Och det är inte så att det är brist vare sig på restauranger eller “pitstops “- Tvärtom!

Gamla, vackra och välbevarade bygggnader finns i hela Krakow.  På bilden finns i bakgrunden den vackra Mariakyrkan, ett av stadens verkliga landmärken.

Vackra portar är stannar jag gärna framför. 

En liten del av  Marknadstorget och här restaurangerna ligger sida vid sida och omges av vackra fasader.

En vätskepaus passar alltid och extra bra känns det att kunna sitta utomhus och titta på det som händer runt om.  Öl av många olika sorter finns att tillgå och vi hann testa några. Polen lär vara ett av världensbästa länder i öltillverkning, om det stämmer vet jag inte, men jag vet att de ölsorter vi testade smakade bra. Polens bryggtradtion är väldigt gammal och man säger skämtsamt att landet befinner sig någonstans mellan vodka och ölkulturen. Ett öltips vi fick var att testa Tyskie, som är ett populärt öl, men det har inget med det har inget med tyskland att göra. Tysiek är ett öl som också exporteras.  Andra ölsorter vi provade var öl vi provade var Zywiec, som i delar av landet anses som Polens nationalöl. TVå andra ölsoerter provade vi också, Ksiazece och Kasztelen, men be mig inte uttala dem för trptstappra försök lyckades jag inte. Öl finns i många olika smaker finns att till gå och vad sägs om honungsöl eller med lemonsmak? Jag avstod. Utbudet är stort och bryggerierna många , cirka 73 stycken i Polen.

Man måste vara 18 år för att få köpa alkoholhaltiga drycker och man kan köpa dem i speciella spritbutiker eller i de flesta mataffärer. Prismässigt kostar ölen 4-6 kronorför en halvliter i butik och omkring 15 – 20 kr på restaurang.

Det kan vara svårt att skilja mellan barer, kaféer, nattklubbar och restaurangerefetrsom många ställen i Krakow är allt på en och samma gång. Vill man dansa loss så äger det sena dansandet ofta rum under jorden i några av alla de gamla medeltidsvalv som finns i stan. Livemusik och dansklubbar är en viktig del av det sociala livet i Krakow och många baraer har improviserade kazzkvällar. (Något direkt nattliv testade inte vi denna gång.)

I “Krakow arrivalguide” som går fint att ladda ner gratis finns mängder av bra tips på barer, kaféer restauranger, sevärdheter och saker att göra i Krakow och de flesta med webadresser. (Några hade dock hunnit stänga efter det att guiden trycktes, något vi upptäckte)  Vi tyckte “guiden” gav en bra överblick-

Att äta är trevligt tycker vi är trevligt och testar gärna det lokala köket för det just det är en viktig del av en resa.  Vad jag noterade var att den polska maten i mitt tycke är ganska “tung” men vi testade bara polska rstauranger. Utbudet av restauranger är stort och i Krakow finns all världens kök representerade. Krakow anses vara Polens gastronomiska huvudstad och om detta stämmer vet jag inte. Men jag vet att vi åt både väldigt gott och mycket prisvärt. (En rejäl middag med öl kostade ca 60-70 sek. Vill man dricka vin till maten blir det ett högre pris men ändå mindre än halva vinpriset mot i Sverige.)

Till lunch testade vi en dag den typiska polska sötsura soppan “zurek”, en soppa med stark korv,potatis, ägg och rotrukter.

Zurek ville vi prova. Riktigt god soppa och värmande en blåsig dag.

Alldeles i närheten av där vi bodde, i gamla stadsdelen, hittade vi en restaurang, Chata, dit vi återkom två kvällar.  En liten och personlig restaurang  med två rum i “hyttemodell”, mycket trä och rustik inredning och plats för omkring 30 gäster placerade vid delade långbord. (Några mindre bord finns också. )  Hög mysfaktor, god mat, vänlig och bra service – dessutom mycket prisvärd.  Det mesta här är det i våra mått mätt. (Restaurangen finns omnämnd både på Tripadvisor och andra siter om man vill titta in här under ett besök i Krakow.)

Den trevlige, ägaren tillsammans med kvällens servitris.

30 svar på ”Mer från Krakow”

 1. Jag som började att dricka öl sent i mitt liv. När jag bodde i Holland hade äran att få smaka på många olika ölsorter såsom: Grolsch, Amstel, Heineken, Leffe bl.a
  I med det att vi bodde i gränsen till Belgien blev de många andra belgiska öl som man kom kontakt med såsom: Duvell som är väldigt stark, St Sebestiaan och Delirium tremens…. (med rosa elefanter på flaskan)
  Så intressant att testa på polsk öl. Det hade jag ingen aning om att de var så stora öltillverkare. Jag vet att Tyskland har över 5000 ölsorter och över 1000 bryggerier. Även att Tjeckien har idag världens högsta ölkonsumtion per capita.
  Intressant att få gå med dig i Krakow och titta på Maria kyrkan och även se en och annan detaljerad dörr eller fasad. Kram på dig?

  1. Holländskt öl och framförallt det belgiska har jag provat på plats och även här hemma men just polskt öl hade inte provats alls innan vi kom dit. Vi var i Krakow på en “ölhall” där det fanns över 200 olika sorters öl, ja inte bara polska utan från många platser i Europa. Ett otroligt utbud.
   Tjeckiskt öl är ju också välkänt liksom givetvis det tyska. Men skulle jag prova med en bindel för ögonen så skulle jag ha svårt att avgöra från vilket land ölen kom.
   Kram och trevlig fortsatt tisdag.

 2. Hej Ditte!
  Vilken stad detta är och vilken tur att den fick vara “kvar” i bra skick! Så vackra hus och porten på bilden!! Wow!!
  Ja nu vet vi mer om Krakow och Polen! Muy interesante 😀
  Kram P ♥

  1. Jag är förälskad i denna vackra stad och åkr gärna tillbaka .Finns mycket kvar att se och uppleva och den har ju haft turen att överleva
   andra världskrigets vandalisering.
   Kram!

  1. Staden är promenadvänlig och vi var effektiva utan att skynda på. Och Krakow är en vacker stad som erbjuder mycket.
   Tar gärna en tur tillbaka vid tillfälle.

 3. Krakow går verkligen från klarhet till klarhet och prisbilden är tilltalande. Tycker maten verkar påminna lite om den tjeckiska men jag hann bara med en måltid i Polen och har svårt att uttala mig. Visst är det roligt att prova lokala specialiteter när man är på plats. Sedan finns det väl alltid ett internationellt kök som man kan hitta världen över.

  Kram och god kväll!

  1. Visst påminner maten om den tjeckiska, absolut. Rustik och riklig och det vi åt var väldigt gott dessutom.
   En tur hit rekommenderas verkligen och jag är inte direkt “lättflörtad” vad gäller städer att besöka. (Har testat ganska många om man säger så men allt ligger ju i betraktarens ögon.)
   Vi tycker om att i stor utsträckning prova lokala restauranger men stannar man längre kanske även annat lockar. Och i Krakow fanns nog det mesta att tillgå i mat och dryckesväg.
   Kram och natti!

 4. Finns det nå’t godare än en öl när man traskat runt i flera timmar? Nej, tror inte det. Då jag varit några gånger i Gdansk, Sopot och Gdinya håller jag helt med dig om de polska ölen. Dessutom har många pubar egna mikrobryggerier, vars öl inte är dumma alls. Minns när vi klagade en gång att ölen var “grumliga” och vi fick förklarad för oss att det var en speciell öl som skulle vara grumlig. Man lär sig alltid nå’t nytt.
  Restaurangen du beskriver verkar vara ett så kallat “blockhouse” av inredningen att döma. Läckert!

  Å toppen bilder från Krakow.

  Kul förresten att Comsi comsa länkade till dina inlägg om Krakow idag:-)

  1. Tack! Roligt att förmedla det man tycker om och Krakow gillade jag skarpt.
   Det är både gott och trevligt att testa olika ölsorter (om man nu gillar öl – och det gör vi) och vad gäller de polska var jag inte så
   bevandrad. Har nu testat några fler och det var en trevlig bekantskap. Grumligt öl fick vi också vid ett tillfälle och där förklarades det varför dte var så. Bra så! Och ni frågade och d¨å lär man sig en hel del.
   Restaurangen såg ut som en “alpstuga” och var väldigt trevlig. Hit går jag gärna tillbaka om vi kommer till Krakow på nytt.
   Visst var det roligt att Comsi Comsa länkade till Krakowinläggen och jag hoppas fler blir sugna på att resa dit. Jag gör det gärna igen.

 5. Vilken mysig restaurang ni hittade! Och visst är det roligt att prova på den lokala maten när man är på ett nytt ställe!
  Och jag kan tänka mig att det är en vacker stad!
  Stor kram

  1. Det var verkligen en mysig restaurang och med god mat. Perfekt att den låg fem minuter från hotellet för när kvällen kom var inte orken så stor attt gå så långt. Det blev ändå många stag per dag.
   Krakow är en vacker stad och jag är ändå ganska kräsen när det kommer itll städer men hit kan jag gärna ta mig igen.
   Stor kram!

 6. Så roligt att läsa, så bra reportage. Min väninna som bor i USA skall till Krakow i sommar, så jag tipsade henne om dina reportage från Krakow. Godnattkram och sov gott ♥

  1. Tack, vad glad jag blir! Jätteroligt att du tyckt om att fälja med på resan hit. Hoppas din USA väninna också kommer att tycka om Krakow.
   Natti, natti. Kram!

 7. Vilken speciell inredning på den lilla restaurangen, den får jag lägga på minnet om jag åker tillbaka till Krakow, den såg så mysig ut. Å visst finns det mycket öl att prova, gott gott!
  Kram och sov gott!

  1. Restaurangen här var verkligen mysig (finns omnämnd både på Tripadvisor och andra sidor) och väldigt personlig, något som vi gillar. Sedan kan jag även tycka om mer flota restauranger, absolut, men vi var trötta när kvällen kom efter att ha gått långt, sett och upplevt mycket så det kändes skönt att bara sjunka ner här på restaurangen nära hotellet.
   Roligt och gott med alla ölsorter, men vi hann bara prova några få. Tur att det fanns snå glas också…
   Kram!

  1. Krakow är verkigen en vacker stad värd både ett och fler besök och som erbjuder det mesta. Vi åker gärna tillbaka vid tillfälle.
   Kram!

 8. Ni gick en hel del förstår jag. 🙂 Jag skulle också ha gått med blicken uppåt de vackra gamla byggnaderna och förmodligen snavat hela tiden. 🙂 Den där soppan ser god och rustik ut. Tack för ännu en rundtur!
  Kram!

  1. Vi gick över en mil om dagen, men med diverse stopp och pauser. Man ser och upplever så mycket när man går och komme rockså i kontakt med människor vilket jag tycker är trevligt. Risken för att snava är påtaglig för man tittar väldigt mycket uppåt- men trafiken på gatorna var inte så livlig så man behövde inte vara rädd för att bli påkörd. En klar fördel.
   Soppan är rustik och väldigt polsk.
   Kram!

 9. Det där med att äta och dricka gott på semestern är väldigt viktigt. Och fler trevliga “pitstops” är ett måste, speciellt vid stadsbesök som innebär promenader. Spännande med så många olika lokala ölsorter, de du nämnde var samtliga okända varianter för mig.

  1. Vaad gäller ölsorterna så var jag inte alls bevandrad i de polska varianterna men lite lärde jag mig och några varianter smakade jag. Man kan ta små glas och testa fler sorter,
   Maten på en resa är viktig och är ju ofta en del av ett lands kultur och historia och vi försöker vid kortare besök äta “lokal mat”.
   (Under åren i Peking blev det då och då någom mer västerländsk rätt, men mycket lite. Jag är ju väldigt förtjust i den asiatiska maten)
   Du har det ju bra i Singapoer där Asiens kök är gott reoresenterade. Ler fortfarande gott åt när vi suttit i Chinatown på platspallar och ätit. Fina minnen.

 10. Tack för ännu ett härligt inlägg om Krakow! Känner verkligen ett sug efter att åka dit – det verkar vara en stad helt i min smak med vackra byggnader, vackra portar och god mat och dryck!

  1. Jag tror du skulle gilla om Krakow för jag tycker det är en stad som hat “allt” och det är smidigt att ta sig runt i stan till fots eller med spårvagn om man så vill. Perfekt en långhelg och kort flygresa.

 11. Jättekul att få se mer av Krakow. Underbara byggnader. Maten verkar också spännande.
  Hemskt med Auschwitz, vet inte vad jag ska säja, berör.
  Trevligt dock att se lite familjebilder och det ser härligt ut i Stockholm. Skyepade med sonen igår och det var både soligt och skönt.
  Önskar dej en fin dag!

  1. Krakow är verkligen en mycket vacker stad och en fantastisk historia. Så mycket spännande att se och uppleva och allt på en yta inom promenadavstånd.
   Auschwitz är hemskt, alldeles fruktansvärt och för mg var dte viktigt att på nytt komma tillbaka hit. Och nu blev det så.
   Vi hade en fin och vårsomrig helg här och du fick ju se glimtar när du pratade med sonen
   Mulet idag dock, men solen får väl ta igen sig för att komma i form igen.
   Ha det gott!

 12. Ett inlägg av varje precis som du är duktig på att skriva, man hinner nog inte att upptäcka allt på dom dagarna o kan tror att du kanske vill återkomma längre fram någon gång? öl är väl inte min starka sida dricker nästan aldrig öl alls. Vackra bilder o önskar dig en fin onsdag kram

  1. Vi valde några av godbitarna denna gång men tycket att vi såg oc upplevde det vi önskat. Krakow är en ganska liten stad där det är nära til det mesta och vi är bra på att gå och ta oss fram. Och öl behöver man ju inte dricka…Fanns mycket annat att testa.
   Kram!

 13. Vad härligt att få följa med dig runt i Krakow , speciellt på dryckes- och matpauser. En så viktig del av en resa.

  Intressant att höra om ölen – och oj, vad prisvärt allt verkar. Själv kan jag inte dricka öl på grund av gluten, men ett glas vin går ju lika bra. 🙂

  Precis som du är jag svag för vackra, välbevarade hus och fina dörrar. Ja, även det nötta har ju sin charm förstås.

  Att gå, gå och gå äri mitt tycke det bästa sättet att utforska en stad. Går gärna runt i Krakow i dina fotspår! Det sistnämnda stället såg otroligt mysigt ut.
  Vilken fin bild av dig också!

  Tack för ett mycket inspirerande inlägg.

  Stor kram!

  1. Tack för fina och uppmuntrande ord.
   Jättetrevligt att du följde med.
   Du skulle helt klart gilla Krakow. En lagom weekendresa.
   Och visst går det bra med ett glas vin. Det är stämningen som räknas.
   Nu ska jag in och återvända till Malaysia med dig.
   Kram och trevlig helg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *