Skyltar Stockholm

Matnyttiga tips i dagens “skyltsöndag”

Söndag igen!  – Bara att konstatera. Och söndag innebär också en trevlig och rolig ”Skyltsöndag” som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. Här är det skyltar av olika slag  som gäller och dessa är hämtade från veckan och “matnyttiga” på olika sätt.

Entrén till “Kapsylen”. 

Matnyttiga skylttips

Tjärhovsgatan på Södermalm och omkrinliggande kvarter, innehåller en hel del trevligheter av skilda slag. Det gör i och för sig heöa Södermalm och det finns alltid något att upptäcka på nytt. Så även för mig som boendes här på Söder.  Den gamla kapsylfabriken, konstnärskollektivet, ligger kvar på Tjärhovsgatan och nu i ny tappning.  (Skrev  om Kapsylen och Tjärhovsgatan i gårdagens inlägg)

Kafé 44 ligger i Kapsylfabriken.

Kafé 44 har funnits i Kapsylfabriken sedan 1984 och är “skrattets och glömskans oas, en plats att luta sig ut genom huvudet. Här finns bl.a  fik, scen och en bokhandel och är ett ungdomens hus för de lite mer vänsterradikala ungdomarna. (Men alla åldrar är välkomna. )

Alldeles i närheten ligger “godsaken” Chokladfabriken där jag tittade in i veckan. Och när jag inte fick tag på den tänkta “pralinvandringen”, en pralinask med en guidad tur runt Södermalm, fick det bli en påse kakao och några lakritspraliner.  Kanske inte så matnyttiga saker men väldigt goda. (Pralinvandringsasken har jag lagt en beställning på och den ska förhoppningsvis hämtas i veckan. )

Ett av mina matnyttiga tips är Chokladfabriken vid Tjärhovsplan på Södermalm.

Läckra lakrits/chokladpraliner från Chokladfabriken. Matnyttiga? Tveksamt. Men mäktiga. 

Mer matnyttigt på Södermalm

Tjärhovsgatan har olika varianter av restauranger och en gammal klassikerm restaurang och ölhall och tillika “Hammarbynäste/fäste” är restaurang Kvarnen.

Kvarnen har varit restaurang/ölhall sedan 1908 och hette då “Grå Kvarn”. Namnet kom till efter den gamla kvarn som låg på Götgatan, där nuvarande Scandic hotel Malmen ligger och fanns här från 1600 talet fram till 1863.  Men sedan 1960 är det bara Kvarnen som gäller.

Resaturang Kvarnen på Tjärhovsgatan serbverar rejäla och matnyttiga måltide. Restaurang Kvarnen på Tjärhovsgatan. Inredningen är i stort sett som den var när krogen öppnades. Här finns rejäla husmanskostluncher till hyfsade “stockholmspriser”, strax under 100-lappen.

Folkungagatan sträcker sig ett par kilometer längs östra Södermalm och går parallellet med Tjärhovsgatan. Även här är det restaurangtätt. Tycker man om vitlök så är “Bröderna Olssons” kanske ett alternativ.

Gott om skyltar hos “Bröderna Olssons”

Jodå, det finns fortfarande några gamla, hederliga, korvmojar kvar i stan. Och de brukar vara välbesökta. Undrar om det “hemlagade potatismoset” lagas hemma och körs hit. Eller om det är platstillverkat. Kom mig inte för att fråga. (Kom osökt att tänka på Killinggänget som ringde upp en korvmoj och hade ett samtal om just hemlagat potatismos)

Folkungagatan och korvmojen med hemlagat potatismos.

Södermalm i övrigt bjuder på en hel del varianter av restauranger och Svartklubben på Södermannagatan är en av dem. Här erbjuds mat och miljö i mörker. Här är smak, doft och känsla viktigt . Känner vi skillnad på en oliv och en vindruva om vi inte ser dem. Och hur kommunicerar vi utan ögonkast. Alldeles säkert ett matnyttigt besök på många sätt. Har personligen inte varit där men ett besök här finns på min lista.

Mer matnyttiga saker. Eller? Men ibland så…

Efter gårdagens middag här hemma  blev det lite mindre matnyttiga godsaker till mellons “Andra chansen” . Och den chansen kunde man ju besparats, i mitt tycke. Men väldigt trevligt var det och huset var fullt.

 

Fler söndagsskyltare finns här. Titta gärna in!

 

26 svar på ”Matnyttiga tips i dagens “skyltsöndag””

 1. Ja vi såg oxå andra chansen, med lite onyttigheter men det var lördag så ok…trevliga skyltar du bidrar med i dag ( alltid annars med ) he he mysigt med huset fullt kram å fin söndag

  1. Vad gäller onyttigheter så kan du ju vara varierade. Och jag undrar egentligen ofta vad som är nyttigt. Ha bestämt mig för att det är det jag mår bra av /känner mig bra av att äta.
   Och att ha huset fullt gillas!
   Kram och trevlig söndag

 2. En skyltning som är godis för ögonen. Jag kunde inte annat än stanna upp lite längre framför chokladen och alla fina praliner. Trevlig söndag

  1. I den butiken har jag varit två gånger denna vecka och det blir ett besök till nu i veckan. Hoppas få mina “vandringspraliner”.
   Trevligt att du följde med,
   Önskar dig en fortsatt bra söndag.

 3. Andra chansen lämnade en hel del att önska så vi gav upp efter halva programmet och såg en film i stället. Men lite gott och blandat är sällan fel!

  Kram och god söndagskväll!

  1. Här var det huset fullt och i alla åldrar så “chansen” var på. För min del fanns det annat som var bättre och mer blandat i stället.
   Önskar dig också en fin kväll.

 4. Hej, svartklubben väcker onekligen fantasin. Famla i mörkret, det är jag jättebra på. För vi har ingen gatbelysning och mitt i skogen är det mörkt som i en säck halva året känns det som. Äger numera inte mindre än tre pannlampor, ibland när jag går iväg mitt på dagen kan jag glömma att ta med en, och då är det kymigt att traska hem när man nästan inte törs sätta ner fötterna på de ojämna grusvägarna.
  Södermalms pubar var mycket ofta frekventerade under mn Stockholmsera. Jag jobbade på Norrmalmstorg och där började pubrundan efter jobbet, som ofta slutade någonstans på Söder många timmar senare…Men nu skulle jag nog inte längre hitta ett enda bekant ställe. Men jag är avundsjuk på utbudet! Ha en mysig söndagskväll, här ska hejas på Mästarnas mästare

  1. Svartklubben är nog speciell. Passerar ofta här, men har aldrig gjort ett besök. Inte ännu. Visst är det mörkt mitt i skogen- Jag är delvis uppvuxen på landet och där fanns helle ringen gatubelysning. Tror t.o.m. att vi had efotogenlampor ett tag. Mumer har jag alltid pannlampa med i basutrustningen vid alla resor. Praktiskt. Men jag hara bara två. En för hemma bruk och en resande.
   Kul att du är bevandrad i Stockholms pubvärld. Och en god tanke att börja på Norrmalmstorg efter jobbet och sluta på Söder. Men kommer du till Stockholm så kommer du att känna igen dig på en del gamla ställen. De finns kvar. Vi kan pubrunda tillsammans.
   Mästarnas mästare har vi också sett. Och mina favoriter är nog skidåkarna. Kan inte hjälpas…

 5. Vilka praktiska vantar och så snygga sånna skulle behövas när man rastar hundar ,-) Att ta av sig vantarna när man ska plocka upp, då känns kylan!
  Ser att du är tillbaks igen vackra vinterbilder,
  Det måste göra ont i din solskadade hud! Hoppas det blir bra kvickt! Så kvickt det kan!
  Vintern ska hålla i sig Mars ut har jag hört, men jag älskar ju vinter.
  Saltkaramell låter himla gott ,-)) Det ser gott ut!
  Restaurang Kvarnen ser vacker ut utifrån ,-) Vacker byggnad.
  Korvmojar är ju kul om de behåller det hör ju till.Ja andra chansen var ju inte så bra men jag tittar ju ändå ,-))
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Vantarna är så bra och användbara. Har dock inte sett att de kan köpas. Men för de som är stickkunniga så kan de nog gå att få till. Verkliga favoriter är de.
   Mitt skolskadade skinn har haft det svårt i kylan och blåsten. Behandlingen i torsdags gjord ont och ansiktet svullnade rejält. Men idag är det bättre. Skönt så.
   Jag hoppas ju att kylan ger med sig, mest öfr att jag har svårt att vara ute när det är kallt och promenader tycker jag ju om.
   Visst är dte roligt att det fortfarande finns “korvmojar” och ibland köper jag gärna en korv här. Minns minförtjusning barndomens korvar med mos och bröd.
   Vi var många här hemma igår och inkl. dotterns labrador och middag godis och tilltugg blev det till “andra chansen”. Mysigt att träffa de mina . Även barnbarnen var här för att sova över. Mysigt!
   Många tankar till dig.
   Stor kram

 6. Som sagt – Söder bjuder på allt och lite därtill. Det har du visat än en gång. Är totalt såld på Kapsylens entré, bland de läckraste jag sett. Kafé 44:ans skylt med öppettider är ju så rolig med hamburgaren, annorlunda.
  Kvarnen – denna anrika krog som är som den alltid har varit, klart den finns på Söder och i Bajenland;-)
  Har själv inte varit på Svartklubben, men minns att dataavdelningen på mitt jobb gick dit för några år sedan. Min databästis berättade att det var det mest konstiga han någonsin varit med om. Det var uppenbarligen inte helt lätt att äta i mörker. Han tyckte att det var minst sagt “weird”.
  Tusen tack för denna härliga skyltkavalkad från Söder. Stort tack för länken också:-)

  1. Ja, här finns mycket av det mesta. Och du skulle gilla Kapsylen. Kanske dags för en tur dit. Och Kafé 44 är speciellt på sitt sätt och me rän ett vanligt kafé…
   Kvarnen är ju nostalgisk och mycket har hänt här under åren. Föera deckar författare har inspirerats här. Inte äfr att Kvarnen i sig står för det brottsliga, inte alls, men det är en spännande miljö.
   Svartklubben passerar jag ofta, men det får nog räcka med det.
   Och visst erbjuder Söder mycket av mycket.
   Jag tycker dessa Skyltsöndagar är så roliga och tackar verkligen för att du förvaltar dem. Jätteroligt även att se andras tolkningar.

 7. Mysiga matstället. När jag läser Folkungagatan kommer jag osökt in på Monopol spelandet 😉
  Praliner och Södermalm, det låter bara så inspirerande gott!
  Skyltsöndagskram!

  1. Jadå, det finns en hel del från Söder med i Monopol. Minns också Folkungagatan och Södra station. Många trevliga matställen av varierande slag finns här och än fler sommartid.
   Ser fram emot pralinerna och vandringen.
   Kram!

 8. Mycket gott,Bröderna Ohlsson har jag tänkt besöka någongång när jaginte skall umgås med folk på ett tag.Du förstår säkert varför 🙂 Kvarnen var länge sen.

  1. Bröderna Olsson besökte jag för länge sen, en kul upplevelse. Undrar just vad du skaulle tycka om “Svartklubbben”. Eller kanske har du redan varit där. Jag passerar ofta där men det har stannat med det.
   Kvarnen tittar jag in på ibland höst och vinter. God stämning och bra mat.

 9. Gomorron Ditte! Vi skippade andra chansen. Framför allt jag blir bara upprörd och Karlsson ville nog bespara både mej och henne själv från detta. 😀

  1. Gomorron Leffe! Förstår dig helt! Här var det fullt hus så det blev lite annat än tv-titt också. Godis, ostar, kex, och god mat ingick bland det andra

 10. Snacka om utbud!!! Du bor ju galant… en annan har 6 km till närmaste utbud Cirkel K … visserligen har dom mitt favvo godis (persika) du har på sista bilden 🙂 Kapsylfabriken såg riktigt trevligt ut.

  1. Ja, det är stort och varierat. Men det räcker väl för mn del med mindre utbud. Och med 6 km till till Cirkel K så får en planera en del. Försöker göra dte här också.
   Kapsylen är en ruktig “kultinrättning” och jag tror det är så än idag.

  1. Tack! Här blir dte lite av varje idag. Och både med och utan fart.
   Kram!
   Trevlig måndag!

 11. Oj – inte utan att jag blev både hungrig och godissugen här 🙂
  Så Bröderna Olsson finns fortfarande kvar? Det visste jag inte. Var där några gånger på 90-talet, men även om jag gillar vitlök så blev det nästan lite väl mycket. Jag menar – vitlöksöl??? (Vilket jag aldrig testade).

  Härlig skyltning 🙂

  1. Tack! Jadå Bröderna Olsson finns kvar men de har stor konkurrens av många andra “nischade” barer och restauranger. Har varit ädr ett par gånger. Men väl mycket vitlök tycker jag också. Vitlöksölen har jag aldrig testat….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *