Stockholm

Liten vårkänsla kan anas i luften och blandas med nostalgi

Strålande sol och och liten vårkänsla i luften kan anas. Takdropp, koltrastarnas sång och många människor ute på promenad längs kajen nedanför hos oss, och inte i heltäckande vintermundering, kändes som ett gott omen.   Och vid en snabbtitt ut på balkongen såg jag även att isen luckrats upp en del i kanalen och mer fritt vatten strömmade från Mälaren. Ett påtagligt vårteckan som dessutom är lätt att följa.

Snabbt bestämde jag mig för en promenad. Och med tanke på att termometern i solen visade på plusgrader, +7, var det ingen lång beslutsprocess att gå från tanke till handling.

En liten känsla av vår anas nu när isen "gått upp" i kanalen.Isen har delat på sig och börjat luckras upp. Mycket har hänt med isen sedan igår. Hammarby sjöstad/Södra Hammarbyhamnen syns på andra sidan kanalen. 

Liten vårkänsla i luften

Isen försvinner mer och mer när vattnet från  Mälaren rinner ut i “Saltsjön”. Nåja så salt är inte vattnet… Mälarens vattenstånd är högre än Östersjöns så detta är ett bra sätt låta det minska. Även en del änder tar sig en åktur genom slussen och glider med på vattnet som strömmar. Fram och tillbaka. Roligt verkar de ha.

Änderna ser ut att ha roligt. (Rejält inzomad bild) Sjöräddningens skylt är rolig i sammanhanget.

Hammarbyslussens portar är öppna så Mälarens vatten kan strömma ut i kanalen/Östersjön.

Jag går en bit österut längs kajenoch viker sedan av norrut. Gammalt och nytt blandas hela tiden. Har Fogelströms böcker i tankarna och försöker tänka mig in i en svunnnen tid här

Jag börjar vid krysset, hemma hos oss på kajen och går en bit österut innan jag viker av norrut.

Jag kommer upp till Tjärhovsgatan (strax under siffran sex på kartan) Lite nygamla kvarter. Namnet Tjärhovsgatan kommer från att det här på gatan låge just en “tjärhov”.  En tjärhov var en byggnad där man arbetade med tjära och där vattenhaltiga avsättningar från tjära togs bort.  Flera sådana fanns förr på Södermalm. (Omskrivna ckså i Fogelströms Stockhholmsskildringar)

Här på gatan ligger också Katarina norra folkskola, idag en grundskola med ca 700 elever från förskoleklass till klass 9. Inte direkt en liten skola men å andra sidan är Södermalm populärt att bo på så skolor behövs.  Skolan var färdigbyggd och invigdes 1895. (Ett extra namn på skolan är “Knorra” och  även Katarina södra skola, också en stor och gammal skola finns vid Nytorget) Båda skolorna ligger i Katarina församling.

Katarrina norra folkskola ligger på Tjärhovsgatan.

Lite New Yorkkänsla fick jag när jag såg vad brandtrappan – smal och brant.

 Och “Kapsylen”

– det gamla konstnärskollektivet ligger kvar och är idag  Jag stannar till en stund och minns hur den skola jag under många år arbetade på i Upplands Väsby, Smedsgärdsskolan, på 1970 och 80-talet samarbetade med just “Kapsylen”och “Jordcirkus” ett teaterkollektiv som under många år höll till här.  (Namnet kommer av att det här förr låg en kapsylfabrik.) Byggnaden är från 1900 tlet och både män och kvinnor arbetade här med att tillverka och måla kapsyler som sedan såldes vidare till vinhandlare. (Senare Vin &Sprit) På 60-talettillverkades i stället tenntuber och än senare plasttuber.

I den f.d. kapsylfabriken på Tjärhovsgatan finns idag ett konstnärskollektiv

Jordcirkus bildades av den amerikanske teateraktivisten Chris Torch och en del svenska skådespelare, där bl.a Marika Lagercrantz ingick. Jordcirkus blev kända för sin gatumusikal Mullvadsoperan som gjordes i samband med  “Mullvadsockupationen”. (Några hundra personer ockuperade 1977 hus i Stockholm, i kvarteret Mullvaden på Södermalm, för att förhindra rivning av dem)

Som lärare var vi från skolan  flera gånger under ett par års tid på studiedagar på Kapsylen och i Jordcirkus regi och de var ute på vår skola för att där bidra till varierade teaterverkstäder och olika uppsöttningar. Minnnesvärt verkligen. Och teater var en bra uttrycksform för skolan had emånga elever med både flykting och invandrarbakgrund.

Jordcirkus lämnade så småningom Södermalm och flyttade till Skarpnäck, strax söder om Stockholms innerstad och byggde där upp ett kulturliv som  starkt  involverade de boende.

Många roliga minnen dök upp under tiden jag stannade till och gick in på Kapsylen.

En del av “Kapsylens” innergård.

Och en liten känsla av vår fanns kvar även  på hemvägen.

 

22 svar på ”Liten vårkänsla kan anas i luften och blandas med nostalgi”

 1. Fin skildring från Södermalm. Kanske jag är där ganska snart!!
  Intressant om dina olika resplaner, privat och i jobbet.
  Lycka till med läkarbesöken.
  Vill önska dej en bra helg!

  1. Tack! Ja, Södermalm har mycket att erbjuda. Vad trevligt om du är på väg hitåt då kanske det även blir lite promenader för dig i omgivningarna. Vet ju att jag bor ganska nära de “dina”.
   Resplaner finns och jag ser fram emot både de privata resorna och de mer jobbrelaterade. Sverige har ju så mycket fint att erbjuda. Och särskilt sommartid.
   Idag känns ansiktet mindre svullet och jag hoppas också på bra besked från patologen.
   Önskar dig också en fin helg.

 2. Låter toppen att Fröken vår knackar på. Nu tänds hoppet hos alla svenskar…….
  Tjärhovsgatan finns i Uddevalla också. Jag har bott granne med den där. Kram

  1. Idag kändes det liiite så. Men det var idag det. Jag tar alla chanser att leta vår.
   Vad kul att Tjärhovsgatan även finns i Uddevalla- Något jag inte visste. Kanske har den fått sitt namn på samma grunder som den i Stockholm. Och du! DEt blir en tur för mig på resejobb till Bohuslän med boende på Bohusgården i Uddevalla i juni i år. Jätteroligt.Ser fram emot det.
   Kram!

 3. Vilken härlig promenad du kom ut på! Dessutom är det alltid trevligt att se bilder från dina trakter eftersom det är sonens också. Visst märktes det att solen värmde för en hel del snö hann smälta bort i dag hos oss. Inte mig emot kan jag säga!

  Kram och god lördagskväll!

  1. Ja, det blev en fin prommis och med en del nostalgiinslag. Hoppas du snart tar dig en tur hitåt för det finns mycket att upptäcka. Och sonen och vi har ju gemensamma granntrakter här.
   Så skönt att du också had elite våraning idag. Man är glad för det lilla.
   Kram och natti.

 4. Efter moget övervägande så gick jag också ut idag. Tog cykeln. Tog mig ända “fram”. Jag kunde, som du, ana en liten vårkänsla. Liiite.
  Det är ändå skönt att få lite luft, jag mår inte så bra av att bara gå inne, neej. Och i morgon bitti ska jag ut igen, till kyrkan, jobb.
  Tack för din fina promenad på söder. En del färgglatt i slutspurten där.
  Varm kram ?

  1. Jag vill helst ut var dag och idag var ansiktet mindre svullet så jag passade på. Och i solen var det inte alls kallt. Jag är ju van att gå mellan 4 och 10 km men det går sllan när det är alltför kallt. Men idag blev det i alla fall fem km och det kändes så bra.
   Men cykeln får vänta, det blir alltför kyligt mot ansiktet. Tycker du är modig som ger dig ut med den.
   Önskar dig en fin söndag och ett bra cykelväder.
   Stor kram!

 5. Vilket intressant inlägg:-) Walking Memory Lane när den är som bäst. Å Söder har verkligen allt och lite därtill. Här lärde jag mig massvis igen! Det roligaste i ditt fall är ju att du har en personlig anknytning till byggnaderna och verksamheten.
  Jag älskar ju tegelbyggnader och visst påminner dom aningen om New York. Vet att min chefs dotter bor i ett sådant hus i Harlem av alla ställen.
  Bra att du passade på att gå ut idag. Här var det “vårvarmt” med solsken igår, men idag kom solen inte fram förrän klockan 16.

  1. Tack! Ja, “Kapsylen” och Jordcirkus tog fram flera godbitar ur minnet. Och som lite älder stockholmare minns man ju “Mullvaden”. Här i trakterna finns många läckra tegelbyggnader och visst har de sin charm. Bodde i en sådan i NY mellan 1978 och 1979, i “Hells Kitchen” och namnet var åd passande. Idag helt annorlunda.
   Solen här var framme redan tidigt på fm så det tillsammans med en bra temperatur för mig gjorde att en prommis kändes bra.

 6. Mysig promenad idag! Och spännande berättelse till detta! Tack för det!
  Med hop om våren som komma skall, men först lite vinteraktiviteter i skidbackarna!
  Trevlig helg!

  1. Det var fint att komma ut en sväng och det var så skönt väder. Lite vårkänsla fick jag och kajerna här var snabbt fyllda av promenadglada människor.
   Idag ser det lite mer grått ut, men dagen är ju lång.
   Vad härligt med några dagar i backarna och Järvsä är ju så mysigt. Önskar dig och vännerna riktigt fina dagar.
   Kram!

 7. Härligt med vårkänsla i Stockholm. Här har vi haft några minusgrader i dag, men ändå skönt. Södermalm är så fint… men i dag ringde Raoul och berättade att han hade köpt lägenhet i Umeå, så snart har jag inte möjligheten att komma och hälsa på på Södermalm. 🙁 Få se hur vi ordnar det. Om Ronja flyttar hemifrån står hennes rum ledigt och det kanske går om vi inte släpper in hunden där.
  Hoppas du känner dig bättre i dag och att du inte har alltför mycket ont.
  Ha en skön söndag!
  Kram!

  1. Ja, det var i solen som det blev så många plusgrader. Lägenheten har söderläge så det blir lätt varmt när solen ligger på. Visst är Södermalm fint och så varierat med hgammalt och nytt som blandsas så fint.
   Känns lite trist att ditt logi här på Söder kommer att försvinna. Men hoppas förstås att annat kan ordna sig.
   Svullnaden i ansiktet har lagt sig och jag har mindre ont så det värsta har lagt sig.
   Önskar dig en fin söndag.
   Kram!

  1. Visst var det så! Vi bor i söderläge så det är lätt för termometern att rusa uppåt. Men takdropp, att isen gått upp en del och att koltrastarna sjunger känns bra. Men det var igår…
   Idag är en annan dag och med lite mer grått just nu.

 8. Vilken trevlig tur du tog oss med på! Och så skönt att du kunde vistas ute med tanke på ansiktet.
  Härligt att våren är på väg!
  Stor kram och trevlig söndag!

  1. Det var verkligen skönt i går och glädjande att du fungerade med ansiktet att gå ut. Men idag, nu på morgonen,tror jag våren tagit en paus. Blev väl jobbigt igår för solen att jobba så hårt.
   Önskar er också en fin söndag.
   Stor kram!

 9. Tack för promenaden! intressant och lärorikt som alltid! Jag tror du bor på en bra plats för att se hur våren trots allt är på gång – isen och vattnet är bra budbärare 🙂 Här i skogen syns bara takdroppet när solen skiner 🙂
  Kram

  1. Väldigt trevligt att du följde med! Isen och kanalen utanför är bra bydbärare och sedan är det fint att i alla fall höra fåglarna och se en del av dem. Skönt nog är inte fiskmåsarna på plats.DE kan gärna få vänta. kan dock föreställa mig en skön tystnad i din skog. Här i stan är det ju aldrig helt tyst.
   Kram och trevlig måndag.

  1. I alla fall var det lite hoppfullt. Och gamla minnen finns ju med oss och kan pigga upp.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *