Resor i Sverige Resor utomlands

Dags igen! Besiktning och nya resor som väntar

Det är sen eftermiddag Jag står med balkongdörren öppen och blickar ut mot solen i öster som är på väg ner. Det är stilla och inte ens bilarna på Skansbron eller Skanstullsbron hörs över kanalen.  Jag funderar samtidigt på hur många solnedgånagr jag sett under mitt liv.  Oräkneliga.  Både i Sverige och på olika håll runt om i världen. Jag dras till dem och jag dras till havet/vatten. Samlar ihop mina tankar för idag var det dags igen. Dags för ett besök på Södersjukhuset och hudbesiktning.  Har varit här många gånger förr och det är alltid med viss oro jag kliver in genom svängdörrarna till sjukhuset. Ska jag klara besiktningen? Men visst gör jag. Eller? Tankarna fladdrar.

Solen håller på att gå ner.  Jag står på balkongen och funderar. Njuter av tystnaden mitt i stan och glömmer för ett tag det onda i mitt ansikte.

Dags igen!

Hudmottagningen på Södersjukhuset  är utlokaliserad men tydliga skyltar tar mig via i en lång korridor längst bort  i sjukhuset och sedan är det hiss sex trappor upp. Jag hinner knappast slå mig ner i väntrummet innan doktor Anders hämtar mig. Och nu börjar så besiktningen av hela kroppen. Den är omsorgsfull och sker med en sorts förstoringsglas med lampa i.  Doktor Anders berättar vad han ser, ritar på ryggen och i ansiktet och det som ser anmärkningsvärt ut fotograferas.- Noga är det!

Dags igen för besiktining av huden på SödersjukhusetJag känner mig  alltid välkommen till Södersjukhuset.

Besiktning

Och eftersom jag är på plats är det lika bra att skrida till verket och en sköterska ha kallats sin. Här ska bedövas. Hudförändringar i ansiktet och på ryggen tas ytligt bort och skickas till “patologen” för för analys där man ser  hur vävnader och  celler växer och beter sig. Så nu är det väntans tider som gäller. (Väntan på svar kan ta mellan två och fem veckor.) Tämligen lättad stegar jag ut från doktor Anders efter ett 45 minuters besök- Och lättad är jag trots att  en okay- stämpel saknas. Vad gäller eventuella behandlingar så återstår det att se vad provern avisar.  (Har ju upplevt olika behandlingar och operationer tidigare av olika sorters hudcancer som jag har/haft. Alltför mycket solande i barn, ungdoms och vuxenålde och där jag bränt mig rejält. )

Stannade till ett tag vid denna “Södermalmstavla” som piggade upp en av korridorerna på Södersjukhuset.

Tog bussen hem. Inte direkt läge att promenera.

Besiktningen på Södersjukhuset är klar äfr denna gång. Nu är det bara dags att vänta in provsvaren.Nästan hemma. Sista biten från bussen. Försöker i alla fall se glad ut…

Förutom borttagandet av hudförändringar så har vissa områden i ansiktet behandlats och är svullet. 

Konstaterade genast att det var svårt att äta (alltså öppna munnen) och dricka.  Men alla sätt är bra utom de dåliga så att testa att dricka kaffe med sugrör var en ny erfarnehet. Likaså att skära en smörgås i små munsbitar.

Kaffet fick jag i mig med hjälp av sugrör-

Idag finns mycket info om hur man säkrare kan vistas i solen och Strålsäkerhetsmyndighetens hemsida bidrar med bra fakta, likaså kan cancerfonden.

Nya resor i vår

-Är  planerade både under våren och sommaren.  I mitten mars blir det på nytt en resa till Peking med omnejd, en resa vi verkligen ser fram. Visserligen har vi varit tillbaka nåra gånger, längre och kortare perioder, sedan vi flyttade hem 2010. Men nu är det dags igen. Och i veckan som kommer blir det att ordna med nytt visum, men det går snabbt om papppren är i ordning. (Återkommer om hur det går  till)

Igår bokades en resa till London. En resa som barnbarnet Max fick i födelsedagspresent när han i januari fyllde åtta år. Och med på resan är också båda döttrarna och jag.Vi ville resa ut tidigt en torsdag kväll och hem sen söndag eftermiddag och de tiderna är ju attraktiva flygtider så att hitta biljetter var ett pussel. Men efter mycket efterforskande så blev det att boka direkt via Norwegians hemsida. Klart billigast, även om dessa flygtidet inte var billiga någonstans. Men jämförelsevis så skillde det totalt nästan 2000 kr för oss fyra. (Hos vissa arrangörer eller de som förmedlar resor, var skillnaden än större. Så att lägga ut mindre gör jag gärna och det handlar om samma flyg och avgångstid)

Och den spanska sommarstugan väntar också på oss. Givetvis med ut och njutflykter. Finns mycket att både se och uppleva i närområdet och utanför det.

Sommarens resor

Blir i viss mån arbetsrelaterade och planerat är redan nu Bohuslän, Dalhalla med Malena Ernman plus gäster, Höga kusten, Harstena ( i Östergötlands skärgård utanför Norrköping) och en konstresa i Sörmland. Kanske blir det fler..

Men just nu känns sommaren avlägsen.

Mycket is är det i Hammarbykanalen nedanför vårt hus. Och båtarna bryter nya rännor.

 

38 svar på ”Dags igen! Besiktning och nya resor som väntar”

 1. Då hoppas jag att du får en OK-stämpel men det är verkligen bra att din läkare är så noggrann. Själv fick jag en kallelse till min hudläkare men först i slutet av maj. Han är alltid en klippa och det känns så skönt att komma tillbaka till samma läkare. Viktigt att de har koll på en.

  Trevligt att ha så många resor inbokade. Här är det bara en än så länge men någon hoppas jag på.

  Kram och trevlig fredag!

  1. Jag väntar på stämpeln, men det dröjer ju innan patologen är klar. Men ingen idé att tänka annat än positivt. Fint att du också är nöjd med din hudläkare för det är verkligen viktigt. Jag har här på SÖS haft väldigt tur med läkare och kan ringa och få komma med några dagars varsel. Och däremellan blir jag kallad ett par, tre gånger per år. Ja, det blir roligt med både Peking och London och sedan Spanien. Och sommarens jobbrespr ser jagockså mycket fram emot.
   Önskar dig också en trevlig fredag.

   1. Det är samma med hudkliniken i Lund. Jag är alltid välkommen att ringa och det känns väldigt bra. Vanligtvis är det stört omöjligt att få kontakt med en läkare men inte här. Väntetiden på patologen är som den är och den kan man inte påverka.

    Tack!

    1. Visst är detta en trygghet. Är glad att du också har det så. Könns tryggt för oron kan dyka upp och inte alltid med jämna mellanrum.
     Och patologen tar den tid det tar.
     Önskar dig en fin kväll.
     Kram!

 2. Jag beundrar dig för din positiva inställning och din styrka, för visst gör det ont, med en sådan behandling. Men vad finns att välja på? Allt för hälsan och det är klart du får en OK-stämpel när provet är klart!
  Ja, jag beundrar alla som genomgår någonting och kämpar för sin hälsa och mot sjukdom.
  Nu har du mycket roligt att se fram emot! Helt rätt!
  Du var fiffig där, med sugrörskaffe och smörgås i småbitar, precis som till barnen, men varför inte? Alla sätt är bra, utom de dåliga, sägs det.
  Jag önskar dig en go fredag och här kommer en varm kram!

  1. Jag försöker vara positiv och är det oftast, men visst finns svackor. Nu är det kämpigt att inte kunna vara ute så långa tider och jag blir begränsad, men det finns andra som har det värre. Och val har jag inte direkt. Jga tycker, precis som du. att det är lika bra att passa på med trelvigheterna när man kan och orkar. Man vet aldrig när något annat inträffar. Vill helst inte ångra det jag tänkte men inte gjorde.
   Kaffe i sugrör var enda sättet igår. Idag är det mundra svullet och jag kan dricka på vanligt sätt- Och visst är alla sätt bra utom de dåliga.
   Tack för din fina omtanke.
   Önskar dig också en fin fortsatt fredag.
   Kram!

 3. Är också full av beundran för din positiva inställning och att du till och med bjuder på en selfie av ditt sargade ansikte. Hoppas verkligen att “efterbesiktningen” får godkänd!
  Å du/ni tänker ju helt rätt! Bäst att göra det man vill – resa eller något annat – medan man fortfarande kan och inte drabbats av allt för många “åldersrelaterade” skavanker. Du lär nog inte ha tråkigt 2018 heller:-)

  1. Jag försöker vara positiv och ofta lyckas det. Men det finns dalar också. Men kanske kan jag få några att se upp för solen och använda keps, hatt och inte bränna sig. Att ta en bild och visa den gör att jag också känner att jag kan gå ut och inte tycka att det är “skämmigt”. Utan det är som det är.
   Vad gäller eftetrbesiktningen så är jag positiv tills ev. något annat framgår.
   Och jag/vi passar på att resa medans krafterna ev. finns.

 4. Vad fint att du får bra hjälp på Södersjukhuset.
  Viktigt ha en bra läkare.
  Solar mycket sparsamt numera, känns bäst så.
  Kul ha resor se fram emot.
  Stora som små.
  Imorgon ska vi till gränsmarknaden vid Burma.
  Köpa orkideér.
  Ha en fin helg.
  Titti

  1. Jag får väldigt bra hjälp och vård och har en läkare som ger mig tid och omtanke. Så viktigt.
   Detta med solen är ju en av anledningarna, tyvärr, till att vi inte längre är i Thailand så mycket. (Var där två gånger 2017 dock…)Men jag var bara på stranden för bad. Solning är inte längre aktuellt.
   Ser fram emot vårens resor, men visst saknar vi ofta Thailand.
   Vad trevligt med gränsmatlnaden till Burma och orkidéer är mina favoriter. Har ett helt gäng här hemma och några har kommit från Thailand.
   Önskar dig en fin helg.

 5. Jag hoppas innerligt att provsvaren blir positiva för dig! Tänk vad vi solade som unga, ingen tänkte på att det skulle vara farligt. Vi som inte drabbats har haft turen på vår sida, eller hud som vart mer motståndskraftig.

  Dricka kaffe med sugrör, då gäller det att det inte är för varmt! Jättefin kaffemugg!

  Sommar, nej, inte kan vi känna det i luften. Men ljuset har kommit med stormsteg, även i Sthlm är det ordentligt ljust fram till 17-tiden ungefär, tror jag… Hög och torrare luft än under “seg-månaderna” nov-dec som jag tycker är mörka och sega.

  1. Ja, detta solande! Och ingen visste när vi var barn och unga hur solen skulle kunna påverka oss sådär en 30 år senare. Jag är så ljus och ville ju vara brun. Blev röd och bränd och sedan brun. Och alla har ju inte ett skinn som är så ömtåligt som det visade sig att mitt var.
   Kunde inte alls få i mig dryck på vanligt sätt så sugrör fick det blir. (Kan även erkänna att det blev ett glas vin med sugrör)
   Nej, våren är sen. Men visst är det ljusare dagar och det känns fint.
   Önskar dig en fin vistelse i Stockholm och hoppas innerlogt att din lunch blev bra. Och sen konserten förstås.

 6. Hola! Ja beundrar din positiva energi …bästa medicinen. Krya på dig!!! Och vi missade varandra precis ..hoppas vi ses snart igen. Kanske hörde du om Mias resa till Hawaii …sjuk i körtelfeber med 2 sjukhusbesök så resan blev inte som tänkt. Ska berätta när vi ses. Ha det så gott o trevlig resa till Kina! Kraam

  1. Visst är mycket lättare att tackla om man kan och orkar vara positiv. Jag är det oftast. Och idag är det bättre. Skönt så.
   Synd att vi missade varandra men ser fram emot att ses senare i vår. Så trist att Mia blev så dålig under resan . Och klart att det med körtelfeber inte blev som hon tänkt sig. Så trist. Har härt lite av A om det hela- Men du får berätta för mig senare.
   Önskar er fina dagar.
   Och visst närmar sig resan till KIna. Ska bli så roligt.
   Stor kram och många tankar.

 7. Fint inlägg och så kul att se fotona på dig! Ja, såklart tummar vi för att du får en OK-stämpel! Kul att SÖS sköter sig som inrättning!
  Kram och trevlig helg…jag måste skynda vidare till jobbet

  1. Tack! Jag är så nöjd med SÖS och hudkliniken där. Väldigt viktigt att känna sig välkommen och fint att möta samma läkare. Visst hoppas jag på en OK-stämpel,
   Önksar dig en lugn jobbnatt.
   Kram!

 8. Jag håller förstås tummarna för att man inte hittar något “farligt” i proverna. Tänk så tanklös man var som ung. Jag åkte några resor ner till Medelhavet, brände mig kolossalt mycket, men sen slutade mina solresor ganska snabbt. Annat kom emellan, camping i Norden och segling med Stockholm som hemmahamn. Sen kom jag snart på att jag inte ens njuter av att ligga och pressa i solen. För några år sedan fick jag nästan en chock när jag såg hur man klädde barnen när de skulle bada och sola, det kändes överdrivet försiktigt, men kanske är det bara bra att täcka över dem i heltäckande dräkter. Man ska inte underskatta riskerna solen för med sig. Din vår ser spännande ut med flera upplevelseresor. Att resa med barnbarnet blir säkert jättetrevligt. En väninna åker till Vietnam nästa vecka, ett spännande resmål tycker jag. Men idag skulle jag inte klara av långa flygresor, min kropp kan inte ens sitta i en bil mer än ett par timmar åt gången. Men jag ser fram emot att följa din resedagbok o ta del av dina upplevelser!

  1. Här har vi även seglingen gemensamt. Men vi sålde vår lilla segelbåt eftersom solen till sjöss blir ävldigt påtaglig. Väldans trist, men så är det. Jag kan idag inte förstå föräldrar som är hela dagar på stränder och tar med sig barnen dit. Till vilket nöje för barnen. Att vara på en strand för bad och lek ett par timmar, men hela dagar och oftast utan parasoll. Där ser jag spanska familjer som alltid har flera parasoll med sig och skyddar barnen och sig själva.
   Jag tror ju att lagom är bäst även när det gäller barn i sol. Och att kapsla in dem känns ju överdrivet.
   Vietnam är fint och jag har varit där ett par gånger. Och när vi bodde i Peking så var det inte heller så lång resa dit ca 5-6 timmar. Att resa tar ju på kroppen och jag vill passa på nu så länge kroppen klarar det.
   Visst hoppas jag på positiva besked från patologen. Annars får jag ta tag i det då…

 9. Stackars dig och ditt sargade ansikte! Vi håller tummarna för att resultatet är friande. När jag höll på med tandoperationerna köpte jag extra stora/visa sugrör som jag till och med kunde suga soppa och chokladpudding genom. Härligt med alla resor inom den närmaste framtiden. Vet att du njuter av dem. 🙂
  Ha en fin helg!
  Kram!

  1. Ja, nu är det inte för roligt. Men idag är svullnaden mycket mindre och det känns bra. Sugröret hjälpte och tack för tipset om att det finns de av dem som är vidare. Just nu klarar jag mig utan sugrör, men vem vet när det behövs igen.
   Resorna känns uppiggande och lika bra att passa på .
   Önskar dig också en fin helg.
   Kram!

 10. Så skönt att besiktningen är avklarad … hoppas nu du får OK och att proverna är bra.
  Jag har ju aldrig varit någon solälskare och har alltid dragits mer till skogen än till havet – ändå ådrog jag mig en del solskador i min ungdom och klarar numer inte att vara i solen utan att drabbas av kliande soleksem.
  Önskar dig god bättring!
  Kram

  1. Jag vet inte om jag egentligen någonsin tyckt om att sola, men jag ville ju bli brun. Men först blev jag bränd, illröd – sedan flagade det, ny hud kom och efetr ett långt tag blev jag ju brun. Men ack vad jag fick kämpa. Jag har inte varit direkt i solen på många år men detta är gamla skador som visar sig. Och ny sol kan trigga igång dessa. Har keps/hatt på och sitter/vistas i skuggan för att göra det bästa jag kan. Men du förstår ju hur det är av egen erfarenhet.
   Tack för din omtanke.
   Kram och trevlig helg.

 11. Många roliga saker i pipeline detta år också. Hoppas innerligt, och håller tummarna HÅRT för att du får din OK-stämpel snabbt.

  Stor KRAM

  1. Tack! Jag väntar också på ok-stämpeln men det dröjer ett tag. Och jag kan inte alls påverka något nu. Gamla synder du vet…Tack för att du bidrar till tumhållningen. Tror helt klart det hjälper. Positva tankar kommer man långt med.
   Stor kram från ett vintervackert Stockholm

 12. Fina Ditte! Jag tänker så på dig och sänder många varma kramar och önskar och tror att du får OK när svaren kommer!
  Härligt att du har så många roliga resor framför dig!
  Och snart ses vi igen!
  Stor kram från oss båda!

  1. Varmt tack för dina tankar. Jag känner dem påtagligt. Och visst hoppas jag på ok stämpel. Men helt oavsett så är det här och nu som får gälla.
   Resorna piggar upp och lika bar att passa på nu i vår. Och Spanien blir det förstås. Ska bli kul att ses igen.
   Stor kram till er från oss båda.

 13. Aj aj din stackare jag lider med dig, men va roligt att resa är bokad o jag såg även sist att det är billigast att boka via deras egen sida då blir även bagaget billigare ..ser fram emot att läsa om d sen….ha en fin lördag kram

  1. Idag känns det bättre och ansiktet är inte längre så svullet. Vi bokar ju aldrig charterresor (ja-nästan aldrig) och tycker vi har tsörre flexibilitet om vi själva bokar plus att det blir mycket billigare och även enklare att ändta om det skulle behövas. Oftast reser vi ju bara med handbagage men till Peking så blir det rescäska med och den ingår där. Då åker vi med Finnåir som vi tykcer är väldigt bra.
   Önskar dig en fin lördag.
   Kram från ett vackert och lite vårlikt Stockholm. I alla fall just nu.

 14. Hej Ditte!
  Ja du får kämpa men du är så stark fast förstår ju att du också får lite dalgångar att ta dig upp ur ♥♥
  Inte lätt här i livet men du har förmåga att se till att uppleva saker.
  Tänker på dig så klart!!
  Kramar och hälsa Bosse! P ♥♥♥

  1. Jag lite att kämpa med är det så jag är glad för den styrka och envishet jag har. Och oftast positiva tankar – bidrar det också.
   Att ha trevligheter att se fram emot hjälper också till förstås.
   Tack för dina tankar.
   Vi hörs och ses.
   Stor kram från B och mig.

 15. Följer dig söstra mi!
  Vem solade sig inte rödstekt och full av solexem, Vi visste ju inte bättre och visst var det i tiden så att inget visste så mycket om den faran.
  Hoppas på negativa svar som för dig blir positiva!
  Stor kram till kämpen som far från land till land och är så levande i livet sitt som du!
  Svackorna finns och döden lurar som sagt, underligt att jag skrev om döden idag hos mig.
  Vi möts i tankar som vi brukar <3
  Hälsa B med en kram också!

  1. Tack för dina tankar. De lindrar det onda. Nej, vi visst ju inte bättre förr. Och det kommer nu. Hoppas du klarar dig.
   Jag har tils vidare lagt tanken på besked åt sidan. Vet att det dröjer. Men jag tror att positiva tankar gör nytta.
   Resa, långt eller kort, tycker jag om och många fina möten blir det. Uppskattas. Och visst finns svackorna.
   Spännande att läsa dina tankar i ditt inlägg.
   Stor kram och många tankar.

 16. God förmiddag?
  Ajajaj, det ser ont ut kring munnen. Tur att du fick i dig både kaffe och vin med sugrör. Själv är jag ju till Hud 2-3 ggr/vecka och får ljusbehandling. Såg att din vän Tina var och handlade orkidéer. Min väninna Marie-Louise var i väg på en moppetur också för att handla orkidéer . De kanske reste tillsammans ?
  Så trevligt för Dig och Bosse att ha många resor och se fram emot. För vår del blir det en Birkatur i juni och därefter åker jag till sommarstugan
  Kram/A-K.

  1. Idag är det mycket bättre och svullnaden och värken har get med sig ganska mycket. Jag hoppas din ljusbehandling ska hjälpa dig och att besvären minskar. Ja, kanske känner T och M-L varandra. Vem vet. Världen kan var liten ibland. I varje fall är huay Yang en liten ort.
   Vi ser fram emot resorna och visst blir det bra. Er Birkatur kimmer att bli toppen. Vi kommer ju aldrig där längre än till tankar och när vi bestämt oss har dte varit öfr sent. För en bra hytt känns viktigt.
   Och vi ses i Torrevieja om inte förr.
   Kram från oss båda.

   1. M-L har
    sedan några år ett litet hus i HY.
    Glömde säga att jag gillar verkligen tavlan över söder. Har sett den här i stan också på ngn vårdinrättning.

    1. Vad trevligt att M-L har et hus i Huay Yang. Det är verkligen ett mysigt litet ställe.
     Och visst är tavlan fin. Piggar upp.
     Kram!

 17. Du har mycket roligheter att se fram emot. Det ska bli kul att få följa med dig till Kina igen.
  Jag håller tummarna för att dina provsvar blir negativa, då är ju allt bra och positivt.
  Kram

  1. Det är roligt att resa och fint med nya upplevelser och möten. jag ser väldigt mycket fram emot vår resa till Peking, men jag är medveten om att mycket ändrats och förändrats.
   Stort tack för din tumhållning. Jag tror den hjälper.
   kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *