Stockholm

Mat och mingel

“Smaka på Stockholm” är ett evenemang, en “matfestival” som pågått i Kungsträdgården mellan den 1-6 juni. I år var det för 26:e året. (Tidigare har detta också hetat “Restaurangernas dag”) Konceptet är enkelt – det mesta går i matens tecken, mat från olika delar av världen och givetvis med en hel del svenskt och detta med ackompagnemang av drycker av skilda slag.

Utbudet var stort och drygt 50 olika “food trucks”,  (ambulerande restauranger på hjul) mer och mindre etablerade restauranger och “pop up restauranger” fanns här på ett och samma ställe. På scenen och i olika tält  föregick diverse matlagning och där både barn och vuxna fick testa att laga mat/desserter och baka  tillsammans med olika kända kockar, bagare och en del konditorer. (Lite märklig böjning i obest. form plural men det ska vara så)

Strålande nationaldagsväder var det och många människor befann sig både på stan och i Kungsan.

Skeppsbron. Här väntade i mycket god tid många människor på den kungliga kortegen som skulle avgå klockan sex från slottet och till Skansen.

Och jag var inte ensam om att vilja “Smaka på Stockholm” denna nationaldag.

Hos bloggvännen Susjos  hade jag läst om Sjömagasinet, ostron och champagne och laxrullar så dit styrde jag stegen direkt. Visserligen skulle jag vilja ha det lite mer bekvämt om detta ska “avnjutas” men man kan inte få allt. Och det fick jag inte heller. Ostronen var slut! Stora skyltar fanns uppsatta och då hoppade jag också över champagnen. Men laxrullarna fanns.

Sjömagasinet är en välrenomerad krog vid hamninloppet till Göteborg  med fisk och skaldjur som specialitet. Krogen ägdes fram till 1984 av krögaren Leif Mannerström som då sålde den till Ulf Wagner som driver krogen idag. Bland gästerna på Sjömagasinet har bl.a Bruce Springsteen och Rolling Stones synts i samband med deras konserter.

Laxrullarna var jättegoda och gjorda på rökt lax, en speciell sorts kryddmajonnäs och inlindade i friterat ägg. Koriandern som krydda var perfekt.

Matlagning med tävlingsmoment på gick runt om och här är det bl.a. elever från restaurangskolan i Härnösand som visar sina färdigheter.

Även teknologin har nått matbranschen, “food tech”, kallas det breda område som handlar om digitalisering och teknisk utveckling här. Vad sägs om 3D- printade livsmedel, appar som guidar i matbutikerna eller hemleveranser av beställd mat. Jag tittade extra på en kvinna som är “hemmakock“, alltså lagar mat hemma som hon sedan säljer via mobilappen Gastronaut. Man beställer alltså maten genom appen kvällen innan och medelar vilken tid man vill ha den. Kockarna som är med bland hemmakockarna har en egen profil på appen och man kan klicka och se en bild av maten samt läsa vad som ingår i den. Vem som helst kan ansluta sig och bli “hemmakock” och sätta igång sin egen försäljning. Mannen som grundade appen “Gastronaut”, Shu Wei, berättade att det var avsaknaden av genuin mat från olika länder, däribland kinesisk, som låg till grund för idén. Shu Wei kommer från Kina och har varit anställd hos Ericsson i många år men sa upp sig för att jobba vidare med hemmakockarna och företaget.  (Förra året utsågs Gastronaut till “Foodtechcompany of the year” på Sweden Demo Day) Jag blev helt klart intresserad av detta och har laddat ner appen. Återkommer när jag testat.

FAKTA OM APPEN

 • koordinerar beställningar och leveranser mellan hemmakockarna och privatpersonerna och vem som helst kan registrera sig  och börja sälja sin mat vi appen.
 • företaget hjälper ocks hemmakockarna med distribution av matlådor, fotografering och har kurser i hygienstandard
 • lunchpriserna ligger på mellab 70 -95 kronor
 • hemmakockarna väljer var de ska leverera maten men runt om i Stockholmfinns det särskilda uppsamlingspunkter där kockarna möter sina kunder

Jag läste också om en app som heter “Karma” där man kan bli uppmärksammad på om restauranger/caféer har mat över som man kan få hämta till billigare pris.

Efter denna info var det dags att testa lite vietnamesisk mat på Pho &Bun och det blev nudelsoppan pho med nudlar och där det är själva buljongen som kokats i evigheter som är själva upplevelsen. Gott var det.

Ett sista stopp blev det på den för dagarna utlokaliserade krogen “Den Gyldene Freden” en krog som än idag har fokus på skandinaviska råvaror och svensk husmanskost. Restaurangen i original ligger på Österlånggatan 51 i Gamla stan. Det är Stockholms äldsta bevarade stadskrog och grundades redan 1722. Just var freden i namnet härrör sig från är oklart men desto klarare är att krogen en gång var “vardagsrum” för målaren Anders Zorn som bodde i Gamla stan- När krogen höll på att gå i konkurs i början av 1900- talet köpte han krogen och donerade den senare till Svenska Akademien som än idag äger den. Krogen har redan på 1700-talet ett stamställe för Bellman och här har bl.a.  Evert Taube, Jussi Björling, Cornelis Vreesvijk och Fred Åkerström tillbringat många timmar.

Mat och mycket mingel blev det och jag strosade så småningom hem till Söder i den ljumma kvällen- och jag jade “smakat på Stockholm”.

28 svar på ”Mat och mingel”

  1. Det blev både matnyttigt och gott här med fin nationaldagsstämning.
   Önskar er också en fin kväll.
   Kram!

 1. Där fanns det mycket matnyttigt! Synd att ostronen var slut – ja, för den som gillar sådana alltså 🙂 Härliga bilder och spännande info om nyheter – tack för ett som alltid intressant inlägg!
  Önskar dig en fin kväll!
  Kram

  1. Tack! Här fanns det mycket av mycket. Dock är det ju smakportioner, vilket är tur. Jag åt ostron när jag till mors dag var bjuden till Berns Asiatiska och tycker nog det känns bra att ha ett bord i närheten och helst sitta ner.
   Men laxrullarna jag tog i stället var väldigt goda de också.
   Lite nyheter fick jag ta del av och jag tycker att idén med “hemmakockar” är bra.
   Vet att personal på flera sjukhus beställer mat på så sätt. Likaså tycker jag det är bra att man kan få köpa mat som blivit över från restauranger till reducerat pris för det är synd att kasta mat.
   Hoppas du också haft en bra kväll. Här har jag varit ute på vift och haft det väldigt trevligt.
   Kram!

 2. Vilken underbar dag i underbara Stockholm. Och, jisses, så mycket mat!
  Skulle ha varit svårt att välja. Orkade du verkligen äta nånting på Gyldene Freden? 🙂

  1. Det var det verkligen. Så vackert sommarväder och hela stan var fylld av glädje.
   Jag hade läst på lite innan vad gällde restaurangerna och det är ju smakprov man får. Eller snarare får köpa.
   På “Freden” blev det köttbullar som var riktigt goda.
   Men jag gick hem till Söder så en del hann att smälta bort på vägen…

 3. Vilken härlig dag! Och jag gillar verkligen namnet “Smaka på Stockholm” även om jag personligen bara har besökt “Restaurangernas dag” 🙂 Minns med glädje all mat och kyparnas lopp.

  Underbart väder också – kan inte vara mer perfekt tror jag. Fast jag saknar Skellefteå lite… 😉

  Ha en fin kväll!

  1. Nu är jag hemma för denna gång och vistelsen i Skellefteå var verkligen trevlig. Jätteroligt att du kände igen så mycket.
   Man skyndar kanske långsamt där uppe.
   “Smaka på Stockholm” är som “Restaurangernas dag” men det har växt och fler aktörer är med. Ett trevligt besök, men väldigt mycket folk denna nationaldag när så många var lediga.
   Vädret var strålande och det gör ju mycket för trivseln.
   Har ikväll ätit “tapas” med Susan . jättetrevligt och väldigt gott.

 4. Såg också Susjos inlägg och hennes ostron. Började dregla direkt. För precis som du lyckades vi komma för sent ifjol, där ostronen också var slut. Snacka om osis!!! Vilken tur att laxrullarna fanns kvar.
  Apparna är coola, speciellt “Karma”. Det slängs ju såååååå mycket mat och jag blir glad om man kommer på idéer för att minska spillet.

  1. Ja, otur var det med ostronen, men jag ifck ju några när jag var på Bensa Asiatiska för ett par vekcor sedan.
   Och där var miljön något lugnare, om man säger så. Det är ju trevligt att ha ett bord att äta dem vid
   och igår i Kungsan var det bordbrist. Men laxrullarna var goda och kunde avnjutas på en sten som fick bli stol och bord.
   Visst är det roligt med dessa nyare appar. “Karma” verkar bra och jag ska ladda ner den . Och jag gillade även tanken bakom appen “Gastronaut”. Många anställda på sjukhus använder den harjag för stått.
   Skall ladda ner även den för att se. Roliga idéer med båda dessa. Kreativa tankar och det gillas samt att matsvinnet kan minskas och fler få jobb som hemkockar.

  1. Ja, det var både gott och trevligt. Mycket folk som var ute denna vackra nationaldag bidrog till fin stämning.
   Kram!

 5. Oh så trevligt ? Härliga matställen ? På Gyllene Freden finns det en i släkten som jobbat i många år i början av 30 talet till 60 kanske…

  1. En trevlig dag blev det och med många upplevelser. “Den Gyldene Freden” är ju en institution. Jag ler lika gott var gång jag passerar Evert Taubes staty strax utanför och där Evert väntar på taxi. Men det har han nog aldrig gjort. Snarare har taxin väntat på honom.

 6. Det var mycket och intressant information om Stockholm och vad som finns.
  En riktigt härlig promenad.
  Evert Taube, ett original, med en stor musikalisk ådra.
  Fina bilder med mycket med folk, sol och flaggor.
  Hoppas att allt är bra med dig.
  Varm kram!

  1. Tack, förutom en seg förkylning så är det bara bra.
   Det blev en fin promenad ner till Kungsan genom Gamla stan och jag stannar alltid till vid “Freden” för att titta på Everts staty.
   Tänk så mycket han gett oss i fråga om alla vackra texter och och sånger som kommer att leva kvar.
   Mycket folk var det ute i stan denna nationaldag och vädret var ju fantastiskt.
   Kram och många tankar itll dig och jag hoppas du har det bra.

 7. Jättekul koncept! Och vilken fantastisk tur med vädret på nationaldagen!! Det hela höll på att riggas när jag var i Stockholm förra helgen så jag fick tyvärr inte testa utan nöja mig med att förstå vad som komma skulle 😉

  1. Förr var det ju “Restaurangernas dag” men konceptet var liknande. Väldigt trevligt men väldigt mycket folk så någon direkt matro
   och slå sig ner och äta gällde inte. Härlig stämning och ävdret var ju toppen.
   Kanske du kommer itllbaka ett annat år och då passar på när detta med “Smaka på Stockholm” är på gång.

 8. Så härligt att gå runt och äta god mat. Du är väl ganska van från era tapasrace i Spanien. Gillar ordet gastronaut.

  1. Detta är ett trevligt event och det vackra vädret hade lockat många. PÅ våra spanska tapasrace är det mer gott om plats
   och man brukar kunna sitta ner. Men här i Kungsan är det ett begränsat område och dagen hade lockat många besökare.
   Fin stämning var det.
   Visst är gastronaut ett ord man minns.

 9. Kan tänka mig att det fanns mycket gott att smaka på! Extra trevligt blir det ju dessutom när solen skiner!
  Stor kram och trevlig torsdag!

  1. Utbudet var stort av det mesta och en härlig stämning var det och det vackra vädret gjorde förstås sitt till.
   Trevlig torsdag och en stor kram skickas.

 10. Men så roligt att du smakade på laxrullarna, och visst var de goda! Tusen tack för länken, så glad jag blev!
  Så synd att ostronen var slut, de gick som “smör i solsken” när vi var där. Våra vänner tipsade också om Berns asiatiska, så nu måste vi gå dit och njuta av både ostron och annat!
  Tur med vädret hade ni också, det är ju trevligt med sol när man är i Kungsan!
  Den där appen måste jag läsa mer om?
  Kram!

  1. Laxrullarna var jättegoda, men lite trist att ostronen var slut.
   Berna asiatiska skulle du gilla och jag rekommenderar verkligen deras brunch. Och där åt jag ostron och drack champagne.
   Visst är den här appen spännande. Ska ladda ner den och se mer vad det är.
   Kram!

 11. Verkar vara ett trevligt event! Vi hade lite tankar på att ta oss dit, men det har varit lite för mycket så det blev inte av tyvärr … En annan gång 😉

  1. Trevligt var det, men just i söndags, nationaldagen, var dte väldigt mycket folk och väldigt vackert väder.
   Och man kan inte hinna med allt…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *