Resor utomlands

Världens sydligaste stad – Ushuaia i Argentina

 

Några timmar före beräknad tid anlände vi i går morse till hamnstaden Ushuaia i södra Argentina. Världens sydligaste stad  (beroende på hur man mäter) och porten till Eldslandet. Lämnar idag ett litet smakprov härifrån och mer kan komma när jag åter är på svensk mark.

PÅ väg mot Ushuaia i södra Argentina. Världens sydligaste stad.Tidig morgon, klockan 7 och på väg mot världens sydligaste stad, Ushuaia i södra Argentina. 

 

Ushuaia – världens sydligaste stad

var från början en argentinsk straffkoloni och ligger längst in i en djup fjord. Området runt Ushuaia grundades för 10 000 år sedan av den indianska Yámanastammen. Det var också Yámanastammen som gav staden sitt namn. Ushuaia betyder staden som ligger på fjordens/vikens västra sida.
Och här levde indianerna länge utan besökare. Så smeknamnet på stan, ”världens ände” passar fint. Men år 1833 fick området besök. Den brittiske sjökaptenen Robert FitzRoy, med besättning, kom seglandes till trakten. De var ute på en missionsresa för att utforska Eldslandet eller Tierra del Fuego som området heter på spanska.

Ushuaia skymtar längst in i viken. 

För oss var planerna att vi skulle komma till Ushuaia vid 12- tiden på förmiddagen. Men p.g.a. akut sjukdomsfall ombord ökade kaptenen under natten farten för att snabbare nå Ushuaia och ett sjukhus. (En mycket välutrustad medicinsk avdelning finns på fartyget, liksom ett par läkare, sjuksköterskor och annan sjukvårdspersonal.)
Så detta gjorde att vi i natt, när det var mörkt, passerade de fem glaciärerna så de fick vi inte se. Vi var i alla fall uppe på däck redan klockan 7, beredda på glaciärer, men såg i stället inseglingen till Ushuaia. Mäktigt med världen sydligaste stad.

Vi närmar oss. 

Hur är vädret?

Jo, tack riktigt kyligt med + 4 grader och blåsten gjorde att det kändes än kallare på morgonen. Och ändå är det sommar här. Men just klimatet skiljer sig inte så mycket de olika årstiderna. Ushuaia ligger så långt söderut och tämligen ”nära ” Antarktis och det spelar förstås in på väderförhållandena. I morse när jag stod på däck mellan klockan sju och åtta var det mössa, halsduk och lätt dunjacka med fleecetröja under som gällde och vantar.

Januari är den varmaste månaden med temperaturer upp till +15 och med dagsljus i dryga 17 timmar. Juli är den kyligaste månaden med dagstemperaturer runt +4 och med ungefär 7 timmars dagsljus/dag.

Mäktigt!

 

Vill ni följa med till Kap Horn? Välkomna i morgon.

 

38 svar på ”Världens sydligaste stad – Ushuaia i Argentina”

  1. Vi har idag varit vid Kap Horn och en bit på väg runt. Men med 30 m/sek gick det inte att gå runt hela. Nu på Atlanten och på väg till Falklandsöarna.

 1. Spännande att följa med på din resa till dessa trakter som jag vet så litet om. Ni ser i alla fall ut att trivas och skönt att du inte är sjösjuk trots alla höga vågor.
  Kram från Ingrid

  1. Vi visst inte heller så mycket om denna del av världen men nu vet vi mer och har sett och upplevt så mycket- I morgon Falklandsöarna och idag Kap Horn.
   Kram!

 2. Verkligen mäktigt att befinna sig i världens sydligaste stad, ja alltså att besöka Ushuaia. För inte skulle jag vilja bo där.
  Otroligt att kaptenen kunde “köra in” så många timmar. Hoppas personen får hjälp på ett sjukhus i Ushuaia. Inte roligt alls att insjukna på en kryssning och just där kan jag tänka mig. Tycker synd om personen faktiskt.
  Antar att ni gick i land i Ushuaia, och då ni var så tidigt ute hade ni ju fler timmar med fast mark under fötterna. Inget ont som inte har nåt gott med sig.
  Klart jag följer med runt Kap Horn. Det verkar ju som att rundningen blir av. Härligt i så fall.

  1. Nej, att bo här vill vi inte. Men väldans intressant att se levnadsvillkoren här. Vi vet inte hur utgången för den sjuke blev men hoppas på det bästa.
   Vi var av i Ushuaia och på en tur runt med buss. Och sedan gick vi själva. Blev 12000 steg. Men det blir ca 6000 /dag även ombord. Fartyget är stort.
   Vi kom inte helt runt Kap Horn men en bit på väg. Kommer i morgon.

  1. Ja, vi vet inte hur utgången blev…Men hoppas på det bästa. Är dock inte säker på det.
   Kap Horn kom vi till men inte runt hela. I morgon Falklandsöarna och inlägg från Kap Horn.

 3. Härliga bilder och jag hänger gärna med. Så kul att se olika ställen, vi var på en kryssning i Karibien 2012 det var jättehärligt. Båten ser mysig ut mycket att göra. Ha en fortsatt jätteskön resa. Kram.

  1. Välkommen med! Fartyget är jättefint och likaså allt ombord. Och det är dessutom lagom i storlek med sina 2500 passagerare. Ja, då vet du hur det kan var ombord. Kul att ni kryssade i Karibien.
   Kram!

 4. Magiska bilder, vi får en härlig försmak, men det ögat upplever, går inte att förmedla exakt. Ni måste ha helt otroliga upplevelser!
  Jag lär mig mycket på er resa, saker som jag kan läsa om, om och om igen, bättre än ett föredrag, faktiskt.
  Träligt att bli så sjuk så man behöver uppsöka sjukhus. Men sånt händer. Jag fick mess från Sri Lanka i morse, där ligger min ena vän på sjukhus.
  Skönt att ni mår bra och jag ser fram emot nästa inlägg! Stor kram!

  1. Vi har verkligen upplevt mycket av det mesta. Och vi kom till Kap horn i morse. Mäktigt och fantastiskt. Men oj, så det blåste.
   Väldigt trist med denna sjuka passagerare och jag vet inte hur det gått.
   Vi mår väldigt bra och är nu på väg mot Falklandsöarna och för tillfället är Atlanten ganska lugn.
   Stor kram!

 5. Vilket spännande dygn ni har varit med om!
  Ushuaia, det namnet ska jag lägga på minnet.
  Och imorgon Kap Horn, vilket ger mig minnen om min farfar som har rundat hornet 23 ggr från rätt håll och vete gudarna( minns inte längre ) från fel håll. Vinka till Albatrosserna!
  Enligt sägnerna lär en sjömanssjäl finnas inom varje albatross.
  Ha det bäst båda två!

  1. Ja, det kan man lugnt säga. Och vi kom till Kap Horn. Det var makens önskan men vi kunde inte helt runda. Han är ju ålänning och hade gärna velat.
   Tänk att din farfar rundat här 23 gånger. Otroligt! Har sett ett par albatrosser men de ville inte vara med på bild. Inlägg om Kap Horn kommer i morgon men några bilder.
   Ha det fint du också.

 6. Hej Ditte!
  Oj vad lite vi vet än! Du ser ensam ut där vid relingen 🙂 Är maten bra tex 🙂 Fick ni gå i land?
  Ha det fortsatt bra men varmare 🙂 Här är det 17 gr inne och ute 🙂 Hälsa Bossemannen!
  Kram P ♥♥

  1. Vi har det väldans bra och med fantastisk mat och service. Och vi kom till Kap Horn idag. Nu på väg mot Falklandsöarna. Spännande. Ska hälsa Mr B.
   Kram!

 7. Så kul och intressant att följa er på resan. För att ha långtråkigt på fartyget måste man själv välja det har jag förstått. Hoppas det går vägen för den akut sjuke passageraren, tråkig händelse. Men fantastiskt att kaptenen gasar på för bästa möjliga lösning. Ser fram emot fortsättningen på er resa och ha det så bra! Kram!

  1. Resan är fantastisk och det är så roligt att det är många som reser med via bloggen.Den sjukes utgång blev inte så bra. Tyvärr, men kaptenen aoch alla gjorde sitt yttersta,
   Idag Falklandsöarna.
   Kram!

  1. Jätteroligt att du är med oss och reser. Och Atlanten är hitintills ganska lugn. Idag är vi på Falklandsöarna och möte med bl.a pingviner väntar.
   Kram!

 8. Hejhej, jag är här o tassar, läser ikapp, gapar och förundras. Så mycket jag inte kände till alls! En stor vit fläck på min karta, o lite vit är den ju allt i verkligheten också! Patagonien har jag läst en bok om, nån svensk som jag har glömt namnet på gjorde en resa som han skrev en bokom. Vill minnas att någon hund också var inblandad. När jag läser om allt man kan göra ombord på båten inser jag att ni lever i en egen bubbla där. Ett helt litet samhälle! Jag skulle bli nojig av att ha så mycket att välja på…men ni är ju rätt länge på väg och då hinner man ju med. Sen lär ju inte alla aktiviteter ingå i priset heller? När ni ser i backspegeln kommer den starka vinden vara en extrakrydda från resan. Tur att ni inte är sjösjuka för det är inget roligt tillstånd. Önskar er fortsatt fina dagar, hoppas det gick bra för den sjuka resenären. Kram från pörtet

  1. Vi tar det väldigt lugnt men föredragen och naturfilmerna tar vi gärna del av och en del annat. Men många lugna platser finns och att läsa fungerar utmärkt när vi är till havs. Idag Falklandsöarna och möte med bl.a. pingviner. Atlanten har varit mer vänligt sinnad än Stilla havet. Skönt så.
   Utgången för den sjuke resenären blev nog inte bra. Tyvärr.
   Kram!

 9. Hej ja vill ni följa med det gör jag varje dag det är så fantastiskt att följa med på dina resor så vet du att jag läser dina resor men det är skönt att att åka till Spanien för nu börjar vi få sommar väder här

  1. En fantastisk resa och nu med ett lugnare Atlanten.Idag Falklandsöarna. Spännande!
   Vad gäller den sjuke blev det inte en lyckad utgång….
   Stor kram!

 10. Vackra vyer, vackra bilder du visar oss. Måste vara mäktigt att resa fram där, ödeland, ja, ni ser inte så mycket människor i vart fall, mer än de som är med på resan förstås!

  Akut sjukdom ute på havet, ajaj, måste kännas oroligt för den sjuke. Även om “sjukan” kan mycket så har sjukhusen mer resurser. Det beror förstås på vad det handlar om. Hoppas det löser sig och att den sjuke kan fullfölja resan.

  Jag tackar ja till inbjudan om att hänga med till Falklandsöarna idag! 🙂 Det låter spännande.

  1. Nu på morgonen har vi lagt till på Falklandsöarna och pingviner och andra djur väntar. Rapport kommer. Vad gäller den person som blev sjuk tror jag inte det blev en lyckad utgång, tyvärr.

 11. Såå intressant! Lite tråkigt att ni missade glaciärerna, men viktigast är ändå att den sjukdomsdrabbade kom under vård!
  Ser fram emot fler härliga rapporter!
  Kram

  1. Ja, men vi har sett och upplevt så mycket. Vad gäller den sjuke tror jag inte det blev en lyckatd utgång… Idag är vi på Falklandsöarna och pingviner väntar.
   Kram!

 12. Spännande att besöka världens sydligaste stad men det låter lite för kallt för att man skulle vilja slå sig ner där för gott. Men helt tydligt finns de de som gjort det. Fina bilder.
  Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *