Stockholm

Känsla av lite vår idag – Men det är den 12 november.

Lördag den 12 november och en känsla av vår i luften infann sig redan på förmiddagen. Sol från en klarblå himmel och +13 grader. Så med en tröja på blev det balkongfrukost klockan 9.30. (Har söderläge på balkongen.) Så detta blev en behaglig start på dagen och här blev vi sittandes en bra stund. Att vårkänslan  sedan höll i sig under hela dagen var en bonus. För egen del blev det det senare en tur till Gamla stan. Men jag var hemma igen lagom till ännu en stund på balkongen och att här se en vacker solnedgång klockan 15.29.

I Gamla stan fick uteserveringarna idag ett uppsving. 

En tur till

Gamla stan var det fler än jag som lockades av denna fina lördag.  För egen del är jag fortfarande på jakt efter ett par kraftigare kängor att ha när det ev. kommer snö. Jag hade spanat in ett par av märket ”Bireknstock”. Men just att ha sett en bild av kängorna hjälper mig föga.  föga. Företaget har tyvärr inga ”fysiska ” butiker i Sverige som säljer annat än sandaler så kängor måste skickas efter. Och med mina fötter fungerar det inte. (Jag måste prova och vill inte skicka paket fram och tillbaka och ordna med det.) Nu vet jag av erfarenhet att det finns några bra skobutiker i Gamla stan och ställde mitt hopp till dem. Skulle inte skolyckan vara med mig så är det ändå fint att strosa här.

Känsla av vår

Jadå! Märkligt att i november se så fyllda uteserveringar. Visserligen har många infravärme men roligt är det att Gamla stan lever upp igen efter pandemin. Och besökare är välkomna. Många turister är det, både svenska och många utländska. Roligt!

Stockholm. Stortorget. Absolut en känsla av vår idag trots att det är den 12 november. Många slog sig ner på uteserveringarna. Absolut en känsla av vår här på uteserveringarna/restaurangerna vid Stortorget. Lite roligt att se någon sitta i skjortärmarna och att det sedan också finns glögg att beställa. Dessutom förbereder man Stortorget för julmarknad.

Jag strosade planlöst och gladdes över folklivet här i Gamla stan.Bara en liten bit in på Själagårdsgatan, en tvärgata till Köpmangatan, ligger torget “Brända Tomten” och caféet “Under Kastanjen”. En stor hästkastanj finns i mitten av det lilla torget. Namnet kommer av att det på 1700 låg ett hus här som brann ner och sedan blev det inte återuppbyggt. En tanke var att här på den brända tomten skulle det bli en vändplats för brandförsvarets hästar och vagnar.

Café ”Under Kastanjen” är en favorit både för mig och för andra. Idag fick jag inget bord utomhus så jag gick vidare,

Stockholm. Gamla stan. Vita sommarblommor inger en känsla av en betydligt varmare årstid. Om detta är prästkrage, baldersbrå eller en annan variant vet jag inte. Men de inger inte en känsla av november. De är planterade i krukor utanför ”Under kastanjen”. 

Restaurang Pastis i korsningen Baggensgatan och Köpmangatan hade dagen till ära också satt ut ett par bord. Även de var upptagna.

På närbelägna Österlånggatan ligger café Fika som vi ”hittade” förra hösten. En fin bekantskap som efter ett par besök övergick till vänskap. Då satt  vi inomhus. Men inte heller här fick jag idag ett bord uomhus. Kanske had edet gått om jag gett mig till tåls.

Granne med ”Fika” ligger restaurang ”Bar & Bistro ” Stockholm Gästabud. Väldigt populärt och kö för att komma in . Många hade nog bokat bord för att äta lunch. Ofta nödvändigt i Stockholm på populära restauranger. Telefonerna är populära. 

Mer från Österlånggatan, restaurang Österlånggatan 17. Även här var det välbesökt på uteserveringen denna lördag.

Jag fortsätter

att strosa vidare i Gamla stan och håller mig på Österlånggatan. Ser en ny kö. Men vet inte vad som är anledningen till kön. Men så ser jag en lite skylt i fönstret ” Stiernan Ramen”,ett japanskt café/restaurang som är väldigt populärt. Vet att det öppnande i september i år. Ska helt klart testa detta.

Gamla stan. Österlångatan 45. Kö utanför ”Stiernan Ramen”.  Och är det kö i Stockholm så är det nog värt att köa.

Fortfarande kvar på Österlånggatan och jag stannade till utanför restaurang den Gyldene Freden. Bl.a. Evert Taubes, Cornelis Vreeswijk  och många andras ”andra hem”.  Konstnären Anders Zorn ägde byggnaden men donerade den till Svenska akademien.  Och hit kommer ofta medlemmarna på torsdagar för att ära ärtsoppa

Gamla stan. Att slå sig ner utanför den "Gyldenen Freden" kan ingen en känsla av historia och kultur. Restaurang ”Den Gyldene Freden” var inte öppen. öppen, men fint att ändå slå sig ner i solen på bänkarna utanför. Kanske en känsla av ”det gamla” infann sig.

Har lämnat Österlånggatan och kommer till Järntorget. Även här är det njutbart i solen.

Järntorget. Fint att slå sig ner här också. Och mycket att titta på.

Hur det gick med mina kängor? Jo, tack! De är inköpta. Efter moget övervägande. Det vackra vädret höll i sig så jag promenerade hem igen till Söder,

Stockholm. Södermalm. Tullgårdsparken. En känsla av vår infann sig när jag blundade och inte såg de kala träden. Hemma! Tullgårdsparken lyste grön i den svaga eftermiddagssolen.  Jag slog mig ner här på bänken, blundade och en känsla av vår infann sig. Och när jag blundade såg jag inte de kala träden.  

Slog mig hemma ner på balkongen för att njuta av en vacker himmel och fin solnedgång.

22 svar på ”Känsla av lite vår idag – Men det är den 12 november.”

 1. Vilken vacker himmel på de sista fotona!
  Restaurang Pastis, där lunchade jag med dig på mitt besök hos dig för några år sedan och Brända tomten är kul att återse, väldigt speciell. Ja, så skoj när jag känner igen vissa bilder som du visar.
  Trevlig lördagskväll!
  Stor kram!

  1. En riktigt fin kväll och så fint att sitta en stund på balkongen och se både den vackra himlen och solnedgången-
   Pastis är en riktigt bra restaurang och omtyckt-
   Jag har ju, precis som du i Lidköping, mina favoriter i stan. Och Gamla stan är ju speciell.
   Nu sen kväll.
   Hoppas du haft en bra lördag.
   Stor kram

 2. Vacker avslutningsbild!
  Annorlunda med utefika så här års. Bra eller inte…? Ja, för näringsställena är det bra förstås.
  Håller med dej, det kändes som en vårdag idag. Men ikväll känns det höstigt..
  Det är MÖRKT! Kram

  1. En ljuvlig dag hos oss. Och både frukost på balkongen och ett glas bubbel i solnedgången kändes ovant i november.
   Gamla stan led hårt, som många gjorde under pandemin och roligt att det nu är mer fart igen- Detta är ju trots allt platsen där Stockholm en gång grundades.
   Visst är det mörkt men hos oss på kajen är det vackert belyst och fina speglingar i vattnet så det känns inte alls mörkt.
   Kram

 3. Verkligen vår i luften idag! Fantastiskt! Har suttit ute och fikat idag, magiskt.
  Så fint i Gamla stan, och toppen att du hittade ett par kängor som passade. Sista bilden från er balkong…så vackert!
  Ha en fortsatt fin kväll!
  Kram

  1. Visst var det en skön dag! Och så skönt både att äta frukost ute på balkongen och sedan sitta en stund när solen gick ner.
   Kan tänka mig att du också njöt av balkongen idag.
   Gamla stan är fint och dessa skobutiker som finns är ju toppen. Bra kvalit+eer och stort utbud.
   Hoppas du haft en fin dag och kväll.
   Kram

   1. Hur håller ni maten varm på balkongen, när det inte
    är sommarvarmt`? Eller kanske ni äter frallor med
    pålägg? Kaffe och-eller tè blir väl också kallt ganska fort.
    Här ska vi få NOLLgradig temperatur om några timmar,
    men vi har haft en härlig höst. Tyvärr är vår färgskala just nu
    i det bruna. – Egentligen är det tjusigt med bara träd,
    i synnerhet i månsken. Det blir lite mystiskt-romantiskt.
    Glad att du hittade kängor. Har alltid sagt, att om man har
    kalla fötter, fryser man i hela kroppen.
    Kl är halv tre på natten, så absolut dags att ”hoppa” i säng.
    Kram och trevlig vilodag.

    Kul att se Stockholm under en vårlig november.
    Förstår att ni ”äter opp” all sol ni kan få

    1. Vi har el här ute och en elplatta med infravärme som är snabb så inga problem att få varm mat till lunch. Är det +15 grader så håller sig kaffet varmt ett bra tag och även en omelett om vi äter det till lunch eller frukost och lagar den inomhus. I och med att det är sol blir det betydligt varmare än +15 som är i skuggan.
     Här har träden också förlorat sina guldfärger; löven har mestadels fallit av. Men det är ändå grönt på backen.
     Bra att ha på fötterna är viktigt och nu så fick jag tag på det jag ”nöstan” tänkt mig. Kanske än bättre.
     Önskar dig fina dagar.

 4. Ja, inte kunde man tro att det är den 12 november. Verkligen vårkänslor i luften. Men att det skulle ha varit fullsatt på alla caféer i Gamla stan hade jag inte tippat. Men för mig som läsare var det en toppen rundtur med ett antal caféer att välja på:-)

  Grattis till skorna! Hoppas att dina fötter gillar kängorna!

  1. Verkligen inte. Helt otroligt att sitta ute och äta frukost och sedan även sitta ett tag på balkongen på eftermiddagen.
   Så roligt att se så många idag ute i Gamla stan. Och fullsatt på de flesta uteställena-
   Här finns ju mycket att välja på men som sagt välfyllt.
   Kängorna kändes superbra så jag är nöjd.

  1. Kängorna blir nog bra. Så sköna och det viktigaste är ju att kunna prova dem och se då hur de känns.
   Rieker har jag tittat på tidigare och har ett par sen förra året. Men den här kändes än bättre-
   Fint att ni också hade bra väder. Här var det nästan vår i luften.

 5. Grattis till kängköpet! Jag vet med mina fötter hur svårt det kan vara att hitta sköna skor. Så härligt väder ni haft idag. Här har vi också haft något som liknar vårväder så det blev en halvrunda på golfbanan även om det började skymma lite de sista hålen.

  1. Tack! Nu fick jag tag på ett par känkor som kändes bra och i skinn med bra sulor.
   Strålande väder här och det kändes som vår i luften.
   Kan tänka mig att det var skönt med en golfrunda och inte minst att vistas ute denna fina dag.

  1. Jag har ju letat länge och att köpa några jag inte provat är ju inte aktuellt. Dessa blev bra. Och visst är det så att Gamla stan erbjuder mycket av mycket.

 6. Såå roligt att du äntligen hittade kängor för dina fötter. Nu kan snön komma ! 😉
  Så vackert väder ni har där uppe i Norden! November och många grader varmt!
  Bara njut fullt ut medan det varar.
  Många fina bilder av välkända ställen, fint att se.
  Kram

  1. Tack! Förstår att det är välkända platser för dig också.
   Jag har letat kängor ett tag och att beställa per internet och inte ha testat innan ”går helt bort” för mig. Har knepiga fötter.
   Vi har haft många fina dagar och igår ned +15 var det många som gärna slog sig ner på uteserveringar och på bänkar i solen.
   Kram och trevlig söndag.

 7. Fantastiskt att se så mycket folk ute när det är fint väder. Och vad skönt att du äntligen hittade ett par kängor som du vill och kan ha. En lång och varm höst har ni fått.

  1. Stockholm är nästan alltid en levande stad och turisterna som fortfarande kommer är många. Både utländska och svenska.
   Är så glad för många vackra höstdagar och så fint att slå sig ner, även för min del, på en uteservering i det behagliga solskenet.
   Kängorna blev bra och jag har verkligen letat med omsorg. Tror dessa blir ett riktigt bra alternativ.

 8. Och Sven-Bertil fick sluta sina dagar, 87 år gammal tänker jag när jag ser hans pappas favoritkrog.
  Vi hade varmt här också, men jag blir allt lite ställd av extremväder när jag vet att orsaken inte är normala fluktuationer utan uppvärmingen av vår planet, något som känns mindre bra.
  Hur som helst så var fredagen nog den varmaste födelsedagen jag upplevt i mitt liv. Och det är såklart lite speciellt,,,,ler..
  Kram

  1. Jag tänkte också på Evert här- Även Sven Bertil var en trogen gäst här förr när han bodde i Sverige och jag vet han var här vid besök i Stockholm.
   Visst kan en undra över värmen som dyker upp. Och i norr har dem snö.
   Oj, har missat att gratta dig. Gör det nu. Hurra! Grattis och hoppas din föselsedag blev bra.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *