Skyltar Stockholm

Tydlig information – Skyltsöndag #392

Söndag igen! Och här på bloggen innebär söndagar också att det är dags för “Skyltsöndag,” ett tema som bloggvännen BP  så förtjänstfullt förvaltar. Skyltar av olika slag gäller och tolkningen är som vanligt väldigt fri. Vad gäller skyltarna/bilderna så är det tydlig information som gäller. Bilderna är veckofärska och i mitt tycke är de informativa.

Tydlig information

Stockholm. Scenkonstmuseet. Tydlig information på skyltarna. Vi var på Scenkonstmuseet i veckan och i denna gamla byggnad, i flera våningar, var vi tacksamma över tydlig information så vi kom rätt.  Notera hur slitna trappstegen är-

Kanske dags att läsa om böckerna av Wilhelm Moberg som han skrev 1949-1959. De fanns högst upp på Scenkonstmuseet, på musikavdelningen. Och de utgör historien bakom berättelsen om Kristina från Duvemåla som är baserad på böckerna.

Mer från Scenkonstmuseet.

Att röra på sig har länge varit populärt länge. Här “Spänsta med prinsessan Birgitta”,vår kungs äldre syster . Hon gick som delvis  på GCI, Gymnastiska Centralinstitutet och skulle utbilda sig till gymnastikdirektör(Idag  gymnastiklärare.)

Förflyttning till Gamla stan.

Jag passerade, korsade, snabbt Västerlånggatan. Gott om besökare denna soliga lördag och gott om butiker.

Stockholm. Gamla stan. Café Bellman. Tydlig information om att de här säljer semlor året runt. Kanske turister är intresserade. Bellmans café ligger på Västerlånggatan Och tydlig information visar att en här kan köpa semlor varje dag och så året runt. Kanske några turister är intresserade. Ja, även andra som är semmelfantaster. 

House of Burgers finns också på Västerlånggatan. Men här är det inga skyltar utanför vad gäller det ätbara.

Stockholm. Gamla stan, Västerlånggatan. House of Burgers. Tydlig information om fotbolls VM och matcher som ska spelas. Inget direkt ätbart man gör reklam för här.  Men däremot tydlig information om FIFA World Cup 2022. Något för bloggvännen BP

Som vanligt drar jag mig till de gränder där jag är tämligen ensam. Här Prästgatan. Namnet kommer efter de präster/kaplaner som förr bodde här. Några av de gamla husen revs men blev ersatta av nya där också präster flyttade in. Från mitten av 1700-talet till mitten av 1800-talet var namnet Tyska Prästgatan och det eftersom Tyska kyrkans präster bodde här. (I Gamla stan finns sedan slutet av 1500-talet denna tyska kyrka och en tysk församling )

Prästgatan innehåller inte på den här norra delen några butiker men en  vacker skylt om “Porslinslagning &Glas” sitter på en husvägg. Jättebra att få professionell hjälp med  att laga porslins och glasföremål.

Vid och runt Stortorget i Gamla stan

ligger caféerna och restaurangerna vägg i vägg. Och i går när jag var här i Gamla stan var det många som  valde att sitta utomhus i strålande sol och +15 grader i skuggan.

Stockholm. Gamla stan. Stortorget. Nånga caféer hade tydlig information om vad som serverades. Visst värmde solen men ville en nu värma sig ytterligare så fanns det  skyltar med tydlig information om att både vin och cognacglögg  var möjlig att köpa.

Mer av det ätbara på Stortorget. Här på Café Kaffeekoppen.

Jag lämnade Stortorget, men återkommer hit i morgondagens inlägg. Tar mig an Köpmangatan, en av de äldsta gränderna i Gamla stan. Här finns en italiensk butik som heter “Amaretti Virginia”och som säljer en hel del godsaker från Italien.

Färgglad skyltning.

Färgglatt

Läckra saxar från finska Iitttala och “Fiskars sett i en butik på Österlånggatan. Stannar till här på vägen hem till Söder.

Jag stannade också till vid Järntorget. Torget här var förr en livlig handelsplats och det p.g.a. närheten till hamnarna både vid Mälaren och Saltsjön. Och här såldes bl.a. järn som skulle vidare på export.

Stockholm. Gamla stan. Järntorget. Café Nova. Ny skylt med tydlig information har man satt upp. För säkerhets skull. Café Nova, ligger till vänster, men kanske tycker de inte att de är tillräckligt i blickfånget. Så mer klargörande och  tydlig information om att caféer ligger på andra sidan gatan har kommit upp. 

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

30 svar på ”Tydlig information – Skyltsöndag #392”

 1. Nu när det närmar sig jul så skyltas det väl mer och mer ju närmare jul vi kommer,
  handeln kämpar verkligen om våra pengar.
  Caféer finns det ju tretton på dussinet känns det som ibland även om många fick lägga ner under coviden.
  Känns som om det är på väg till det normala igen, tacksamt.

  Verkligen bra skyltat Ditte, ha det bäst-

  1. Tack! Trist med all kommers. Många har ju knappast råd med det nödvändiga idag så det känns befängt att många handlar för pengar de inte har. (Lån)
   En del caféer här i Gamla stan la man ner och de har inte direkt återuppstått. Men de som klarade sig verkar göra det bra.
   Hoppas nu att det förblir så här. Och är en vaccinerad hoppas jag på att inte bli alltför dålig om jag insjuknar-
   Önskar dig en trevlig kväll och bra start på veckan.

 2. Här fanns det skyltar i parti och minut, hur många som helst. 🙂
  Kafé Kaffekoppen har väldigt tydlig skyltning, snygg och lättläst, märkte jag bland alla fina skyltar som du har fångat till den här söndagsskyltningen.
  Gillar också katten på väggen under Novaskylten lite extra :). Fin liten detalj. Lätt landmärke för den som är “ny ” och ska hitta Nova. Titta efter katten!

  Ha det bra!
  Kram

  1. Gamla stan har gott om skyltar och varianterna är många.
   Kaffekoppen är välbesökt och igår vra det extra roligt att se så många caféer vara det. Gamla stan hade det svårt under pandemin för många butiker här är ju enskilda firmor. Men sen har det lossnat igen.
   Café Nova har byggt ut och då vittnar det om att det går bra. Roligt.
   Ha det fin du också.
   Önskar dig en bra start på veckan.
   Kram

 3. Wow vilken mix =)
  Du kommer att få extra pluspoäng av BP för fotbollsinformationstavlan=)
  Saxarna har verkligen fått en ny look.
  Den snygga jympadräkten…..hade sådan som lite fast i en mörkare blå och ett slag var det även en volang på den….ja jösses det var på slutet av 70-talet man var så tjusig.
  Italienskabutiken ser halvt livsfarlig ut.
  Ha en fin kväll!

  1. En rejäl mix blev det och med en hel del bra information. Skyltar kan vara bra till mycket. Särskilt om dem är tydliga.
   Visst är saxarna läckra. Piggar helt klart upp.
   Kul att du också kände igen gympadräkten. Jag också. Gick ju på GIH – Gymnastik och Idrottshögskolan, så det var många dräkter i omlopp.
   Den italienska butiken fick bara en titt in genom fönstret.Fägglatt var det.
   Önskar dig också en fin kväll.

 4. Lika snygg och varierad skyltning som vanligt! Vi har Mobergs böcker av den upplagan och jag tycker de är så fina i all sin enkelhet.
  Vilka urläckra saxar och en sådan skulle onekligen pigga upp i kökslådan.

  Önskar en god söndagskväll nu!

  Kram

  1. Tack! Mobergs böcker har jag just läst om. Har läst dem ett par gånger och gillar dem verkligen. Ett stycke svensk historia.
   Var därför inte direkt förtjust i den nya filmen “Utvandrarna”. Tyckte den saknade själ.
   Saxarna fastnade jag för och en ska få flytta hem it.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 5. Café Novas målning tycker jag om. och den italienska butikens skyltning lockar verkligen. Saxarna är ju helt underbar. En sådan skulle jag vilja ha. Så kul att få klippa till med en sådan. Kram

  1. Kul med Café Nova som nu kan utvidga. Var ju knepigt för fler ställen i Gamla stan under pandemin när besökare uteblev. Men nu är det skönt nog ett annat läge.
   En av saxarna ska få flytta hem hit. Ven jag vet ännu inte vilken.
   kram

 6. Stort tack för ytterligare en härlig skyltvandring i Gamla Stan. Än en gång är jag riktigt glad att där fanns så många människor. Minns alltför väl de folktomma gränderna från ifjol och 2020.
  Det verkar inte bara julutsmyckningarna i stan som har kommit upp redan, utan försäljning av glögg har också redan börjat. Å precis som du suckar jag djupt…
  Min absoluta favoskylt den här gången är Iittalas otroligt läckra saxar. Dom har jag inte sett förut. Villhöver ett par, helt klart;-)
  Kul med skylten om matcherna på VM. Gissar att ägaren av stället iskallt räknar med en massa turister från olika länder vars landslag spelar i Qatar. Smart!

  En härlig Skyltsöndag från Gamla Stan! Tusen tack för den och länken:-)

  1. Visst är det fint att Gamla stan nu lever upp igen. Minns ju också hur det var under pandemitiden då jag och Gamla stan var ensamma tillsammans.
   Jadå, glöggen har varit på g i en månad. Men nu lite mer. Och du och jag suckar. Pust.
   Saxarna är så läckra och en av dem ska få flytta hem hos mig inom en snar framtid. Dock svårt att välja.
   Tänkte på dig när jag såg matcherna inöfr vM. Och visst kommer jag att titta en hel del.

  1. Mycket nu är ju anpassat för turister. Så även semlorna. Men de finns ju även både här och på andra ställen i glutenfria varianter.För egen del brukar det bli en semla per säsong. Tycker ofta dem är alltför mäktiga.
   Vad gäller saxar ska en av dem få flytta hem hit. Gillar dem verkligen.

 7. Ja man önskar man hade fått vandrat med, trotts att jag kommer från norr. Rätt länge sedan jag gick omkring där. Härlig atmosfär du bjjder på och naturligtvis fint skyltat 🙂 En fortsatt trevlig söndag Ditte.

  1. Jag är ofta i Gamla stan och nu när jag var här för att leta kängor så fastnade en del skyltar också i kameran.
   Gamla stan har sin charm och det är ju här Stockholm grundades på 1200-talet. Så historiens vingar är med.
   Tack! Önskar dig också en fin kväll och bra start på veckan.

 8. Då vet vi var det finns semlor året runt. 🙂
  Många gatupratare med information om vad som finns att äta och dricka.
  Fin skyltning i Italienska butiken men favoriterna är saxarna från Fiskars. Skulle inte tacka nej till en sådan. 🙂
  Gillar skylten på Café Nova med katten längst ner till vänster.

  1. Japp! För egen del äter jag vanligtvis en semla per säsong. Men jag vet att turister hört om dem och gärna vill smaka.Så fint att de finns. Lite svenska kultur.
   Saxarna är en favorit och en av dem ska jag köpa. Ven viken ska jag välja. Svårt.
   Visst är det roligt att Café Nova nu kan utvidga. Och fina skyltar har de ju fått till. Och katten. Så fin.

 9. En härlig mix av skyltar av alla de olika slag!
  Det finns ju många restauranger och matställen, så ni 08-or har ett rikt utbud. Det är särskilt mysigt i Gamla stan, förstås.

  God kväll med stor kram!

  1. Gamla stan besöker jag varje vecka och att strosa här gillar jag, Historiens vingslag är alltid med-
   Igår var det så roligt att se många restauranger så välbesökta. Och lite vårkänsla var det.
   Gamla stan har sin charm men hela Stockholm har mycket att erbjuda.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Varm kram

 10. Så många skyltar från härliga gamla stan! Ska inte upplysa min man om semlor året runt där, han är ju galen i semlor, hihi!
  Blev hon gymnastiklärare prinsessan Birgitta? Visste inte att hon var så spänstig, men vet att hon gillar golf.
  Saxarna var ju underbara! Ja, vilket väder vi har, underbart att kunna sitta ute och fika, och glögg minsann!
  Ha det gott!
  Kram

  1. Minns att maken älskar semlor. Dessa finns på Västerlånggatan.
   Prinsessan Birgitta följde delar av utbildningen vid gamla GCI (Gymnastiska Centralinstitutet) men gick inte klart den. TRor nog hon var spänstig på son tid. Tror hon fortfarande spelar golf.
   Vädret var bara att njuta av och vårkänslan var påtaglig.
   Ha det fint du också
   Kram.

 11. Ojoj vilket stort urval skyltar du har funnit! Måste ju nästan börja med de superläckar saxarna som mitt hjärta förstås bankar lite extra för.
  Semlor varje dag, ojoj, har det gått så långt? Jag har inte inmundigat en semla på de senaste fyrtio åren, men tycker de är rätt vackra med grädden och topplocket på. Hetvägg tror jag att vi åt i Finland när det begav sig, alltså när jag var barn. Många roliga skyltar hittar jag hos dig, känns alltid lite som en fläkt av stora världen att komma hit.
  Kram

  1. Saxarna fastnade jag helt för. Och en av dem ska få flytta in här hemma. Ven svårt att välja.
   När det kommer till semlor äter jag kanske en per säsong. Men jag vet att man i turistböcker om SVerige pratar om dem så här har man skridit till verket och gör dem hela året om. Men annars startar väl semmelsäsongen i god tid som allt annat. Annandag jul har jag sett semlor. Pust och puh säger jag. Hetvägg är ett namn jag känner till liksåm fastlagsbulle.
   Jag spenderade lördagen i Gamla stan så då blev det också lite skyltar som fastnade på linsen
   Kram!

 12. Var i dina trakter i SkyltSöndagen, ovan jord faktiskt. Jag kommer inte ihåg om jag tipsade dig om Cafe 44 på Tjärhovsgatan, hör av dig annars.
  Såg att scenkonstmuseet hade en fotoutställning , tänkte kolla in den.
  Visste du att det går en hemlig gång under Prästgatan så Svartbröderna i hemlighet kunde besöka nunnorna i Klara kloster när dom var pilska. 🙂 Bara en skröna givetvis, men rätt kul.
  Saxarna gillar jag.

  1. Tack, du har tipsat om Café 44 men har inte varit inne där ännu. Ler med Kapsylen i åtanke. Fina och roliga minnen härifrån. (Du vet , på den “gamla goda tiden; på 70 och 80-talet)
   Ta gärna en titt in på Scenkonstmuseet. Vi gillade fotoutställningen och bilderna var “levande” på flera sätt
   Hade hört om gången här men aldrig hittat den. Säkert väldigt hemlig-
   Saxarna är hur läckra som helst och en av dem ska få flytta in här. Behöver en ny.

  1. Fiket finns på Västerlånggatan. Såg en del turister här.
   Ja, annandag jul eller så brukar ju semmelsäsongen vara i gång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *