Stockholm

Eftermiddag i Gamla stan – En trevlig sådan

I går var det söndag och   kom jag att tillbringa en eftermiddag i Gamla stan.Och det blev en trevlig sådan. Jag hade ett ärende att uträtta, men i övrigt  var jag lös och ledig för att förutsättningslöst ta mig an “Staden mellan broarna”.  Just  namnet “Staden mellan broarna” var det officiella namnet på Gamla stan fram till 1980. Hit styr jag ofta och gärna stegen. Och jag förstår ju att besökare här i stan också gärna vill se och besöka den plats där Stockholm grundades på 1200-talet.

Stockholm. Gamla stan Stora Nygatan söndag eftermiddag. Gamla stan.Söndag eftermiddag och jag passerar en av de “större gatorna”, Stora Nygatan.

Söndag eftermiddag

kom jag att tillbringa i Gamla stan. Hemifrån Söder och hit är det 3 km och det tar mig ca. 30 minuter  att gå hit och då i.  “promenadtakt”.  Och jag hade ett ärende.

Sedan någon vecka  är på jakt efter ett par boots/kängor av märket Birkenstock som jag tror skulle passa mig bra. Eftersom jag har knepigt med både fötter, rygg och höfter så är skor viktiga. Så att köpa skor förutsätter att jag kan prova dem innan. (Gäller även skor i märken jag tidigare haft)  Och det är där det kör ihop sig. Om det varit sandaler det gällt hade det varit betydligt enklare för  de finns ofta i butiker. Gamla stan har flera mindre och välsorterade skobutiker och med kunnig personal så jag gav det hela en chans och hoppades. Men tyvärr. Inget napp.

Mina önskade boots/kängor. Så om någon läsare stöter på dem i en butik så vore jag glad över att få veta det.

Runt om i Gamla stan kan en se lite skyltar om försäljning “glögg”. Men just här på Stora Nygatan var det ingen stor efterfrågan när jag passerade.

Gamla stan, med historia, gränder, torg, hus,  människor, portaler och en hel del annat har jag berättat om tidigare. Och eftersom jag under en del år arbetet som guide här har jag samlat på mig en del av stadsdelens historia. Här nedan finns det länkar till  en del av detta.

 Se både upp och ner; oväntade faror

Och visst återkommer jag gärna till Gamla stan

Som Turist har jag också känt mig här.

Sven Vintappares gränd. Här finns både hotell och café. En vintappare var förr en sorts krögare. 

Vidare i Gamla stan

Jag gick upp till Stortorget. Roligt att se uteserveringarna fyllda gen, trots att vi är en bit in i oktober. Annat var det under pandemitiden dådet var tomt. Jag var då här varje vecka och det kändes som om jag som var ensam här. Vilket jag nästan var. Så öde.

Stockholm. Gamla stan. Stortorget. Söndag eftermiddag, den 9 oktober och caféerna är välfylldaStortorget söndag eftermiddag. Så roligt att se caféerna välbesökta.

Stockholms gamla Börshus ligger på Stortorget. Här är  Nobelmuseet inrymt och som denna eftermiddag hade många besökare. I Börshuset disponerar också Svenska Akademien några lokaler.

Genast jag lämnat Stortorget så var det jag och gränderna. Imgen aning om var övriga besökare fanns. Och för min del blev det många stopp.

I vissa gränder har man fått det att blomma- 

Dörrar och portaler berättar en del om vilka som bott i husen och lite av deras historia. En del enklare –

och andra utsmyckningar över portarna var mer påkostade.

Nr 23 på Baggensgatan. Här fanns det  förr en “Jungfrubur” (en bordell) som var flitigt i bruk under 17 och 1800-talet. Och huset har också kanske en skatt. Nyfiken?  I “Mer från Gamla stan” får du veta just mer.

En diskret entré till “Jungfruburen”

Stockholm. Gamla stan. Brända tomten och café Under kastanjen. Många satt även här utomhus denna eftermiddag. Det lilla torget “Brända tomten” och caféet “Under Kastanjen”. En stor kastanj ger skön svalka  varma sommardagar. Även här var det flera som denna eftermiddag valde att sitta utomhus. Ett torg och café att rekommendera.

Mårten Trotzigs gränd

Så till sist ville jag ta mig en titt på Stockholms och Gamla stans smalaste gränd; Mårten Trotzigs gränd. Gränden är bara 90 cm bred på det smalaste stället. Här i gränden har det tyvärr förr varit helt nerklottrat under många år. Och kostnaden för att sanera har bostadsrättsföreningen fått ta. Numer stängs gränden av mellan klockan 22 på kvällen och 05 på morgonen av två portar. Detta har haft effekt både på klotter och andra föroreningar. För de som bor här finns en kod för att ta sig genom och in i fastigheterna i gränden-

Stockholm. Gamla stan. Mårten Trotzigs gränd. Helt lugnt denna söndag eftermiddag. Även här i Mårten Trotzigs gränd var jag ensam denna söndag eftermiddag. Och så roligt att se att allt klotter var borta liksom den dåliga lukten. 

 

36 svar på ”Eftermiddag i Gamla stan – En trevlig sådan”

 1. Underbar vandring här, “me like”.
  Bra skor är ju ett måste om man promenerar som dig, bara att önska lycka till med att hitta ett par nya följeslagare. 🙂

  Ha en fin kväll Ditte.

  1. Tack! Och alltid kul att du är med.
   Jag strosar gärna här i Gamla stan och så även om jag är här en hel del. Men ofta hittar jag något jag inte sett och mycket kan en ju se igen.
   Skorna har jag inte hittat ännu men jag får ge letandet ett tag till. Känns bökigt att beställa och sedan ev. skicka tillbaka. Har knepiga fötter med skadade stortår.
   Önskar dig också en fin kväll.

 2. Vilken härlig dag och promenad det blev i Gamla stan. Glädjande att se att folk och turister har återvänt dit igen. Så fint att Mårten Trotzigs gränd blivit vidgjord för ärligt talat såg den ganska tråkig ut tidigare. Sedan är det lite skrämmande att den behöver vara låst nattetid men krävs det så krävs det.

  Önskar en god måndagskväll nu!

  Kram

  1. Det blev en bra kombination och visst passade jag på att leta skor. Men, ingen lycka än så länge.
   Fortfarande kommer ju kryssningsfartyg med besökare och även många turister på andra sätt. Och att se Gamla Stan verkar populärt-Och det är ju mycket historia här att ta sig an.
   Visst såg NMrten Trotzigs gränd bedrövlig ut med allt klotter och förstörelse. Men jag förstår att de boende efter att ha lagt ut mängder av pengar på att sanera nu låser gränden nattetid. Och då har ju ingen annan här att göra. Trist men nödvändigt.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 3. Bekanta miljöer. Tror att vi/jag besökt Gamla stan nästan varje gång jag/vi varit huvudstaden.
  Snygga boots. Skulle mycket väl kunna tänka mej sådana också. Skor är viktigt när man blir äldre. Och speciellt om ryggen är lite gnällig. ( Nu pratar vi om min rygg.. den är gnällig ibland….gissar att dina besvär ligger på helt andra nivåer. )
  Ska kolla i Borås, när vi … äntligen… har ärende dit nästa vecka.
  Ha en god måndagskväll! Kram

  1. Förstår att det är bekanta miljöer för ofta hamnar man ju som besökare här. Jag traskar hit och strosar runt. Nu letade jag skor men vi har några favoritserveringar som vi gärna besöker och till dessa hittar sällan turister.
   Visst är skor viktigt. Vet ju att du också har bekymmer med din.
   Tänk om skorna kunde finnas i Borås. Hoppas. Antar att det då får bli en tur dit.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

  1. Tack, fick det tipset av “LillaSyster” men helst inte. Har förstått att det är så många gör. Men det känns jobbigt att hämta paket och sedan stå i kö för att ev returnera. Ska leta ett tag till.Jag har knepiga fötter med två skadade storstår så det måste finnas plats för dem-
   Kram

 4. Tjusiga gamla stan, och fina foton fick du. Härligt att folk har hittat tillbaka och fyller serveringarna igen.
  Ska hålla ögonen öppna efter dina kängor, snygga är de. Du kan ju förstås skicka efter dem och passar de inte så kan man skicka tillbaka dem, det är ju lite omständigt förstås…
  Ha en fin kväll!
  Kram

  1. Tack! Jag gillar verkligen att strosa här och nu hade jag också ett uppdrag; att leta kängor.Men ännu ingen lycka. Kanske ser du några i MOS eller någon annanstans.
   Känns jobbigt att beställa och skicka tillbaka. Har ju knepigt med fötterna .
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram

 5. Jättefina bilder på Gamla Stan. Vet du vad namnet Brända tomten kommer ifrån? Där det ligger ett litet torg nu låg tidigare ett hus som brann ner. Man byggde aldrig upp det igen eftersom tomten blev en perfekt vändplan för häst och vagn, jag har för mig att detta hände på 1700-talet.

 6. Stort tack för den här fina rundvandringen i Gamla Stan som lever igen:-) Äntligen!
  Har kollat alla skobutiker i Täby Centrum, bland annat Jarméus och Håkanssons, men gick bet på dina Birckenstock. Gissar att du inte ett dugg är intresserad av att ha Birckenstock sandaler/tofflor. För av dessa finns hur många som helst… precis överallt.
  Nu vet jag inte om du haft just dessa kängor förut. Om ja, kan du ju chansa att beställa dom via nätet. För då har du ju rätt storlek. Annars förstår jag din motvilja att beställa och sedan eventuellt returnera kängorna.

  Ett förslag är att du fyller i det här formuläret där du ber dom att hänvisa till en butik i Stockholm som säljer just den modellen: https://www.birkenstock.com/se/service-contact/

  Lycka till!!!

  1. Tack, själv att du hängde med. Och visst är det roligt att denna stadsdel lever upp igen.
   Så rart och omtänksamt att du tittat åt mig. Har Birkenstock sandaler och de finns men se dessa boots/kängor är besvärliga att hitta i en butil,
   Har inte haft dessa förut men tror att de skulle vara bra för ryggen och avlasta den och höfterna genom sulan. Just att jag inte haft dem gör att det verkar knepigt att beställa dem. Har stortår som är sargade så det äe viktigt att de får plats.
   Tack för ditt förslag. Så smart! Ska fixa detta i kväll.Har varit inne på hemsidan här men tänkte då inte på att fråga dem efter butik.
   Känns genast som ett steg framåt.

 7. Tack för att vi fick följa med dig på promenad genom Gamla Stan. På Nobelmuseet var vi i våras, riktigt intressant.
  T o m jag har hittat en skoaffär i Gamla Stan , Frövi Skor, som har skor som passar mina fötter med opererade hallux valgus och andra knölar…
  Vad härligt att de fått ordning Mårten Trotzigs gränd. När vi gick där var det både klotter och annat mindre trevligt där…
  Ha det fortsatt gott!

  1. Kul att ni hängde på. Nobelmuseet tittar jag i på då och då och ofta har de bra utställningar.
   Frövi gillar jag. Var där igår men inga Birkenstockboots men en del annat. Nu ville jag ås gärna testa dessa jag hittat för att det finns en korksula som mellansula. Hoppas envisheten ska ta mig rätt. Men Frövi hade andra som ev. kan bli aktuella.
   Blev så glad nu att M.T. gränd är fin igen. Bedrövligt att den skulle bli så förstörd på olika sätt. Nu verkar det fungera med avstängningen . De boende hade betalat mycket för sanering och jag förstår att en annan lösning var nödvändig.
   Och nu så…
   Ha det fint ni också.

 8. Men det är ju samma som jag beställt jag tog min vanliga storlek 40 och normal bred som jag har i mina birkisar annars.KAN MEDDELA DIG OM HUR DOM ÄR NÄR DOM KOMMER ? dom skall ju vara typ som sandalerna 🙂 älskar gränder såå vackert tack för dessa ljuva bilder kram o sov gott <3

  1. Jag såg dem hos dig och tänkte att dessa var något för mig. Verkar vara hur svårt som helst att köpa dem i butik så tacksam om du berättar hur d eär i stprlek och passform- Blir så irriterad att de inte finns i butik. Och om de finns så är de svåra att hitta. Har Birkenstocksandaler som jag gillar. Men är orolig för att dessa är för trånga över tårna. (Har skadade stortår)
   Kram och tack!

 9. Så bra att BP hade ett fint tips åt dig angående Birkenstock-dojorna. Lycka till! Jag vet att det finns en Birkenstock-butik här i stan men jag har aldrig sett annat än sandaler och lågskor i den. Jag har vägarna förbi imorgon så jag ska ta reda på mera. Du får väl ta dig hit och pröva Ditte?;) Tror dock att du har bättre tur att söka upp var det finns affärer i din närhet!
  Tack för alla fina bilder från det vackra Gamla stan. Där har jag vandrat många gånger för många år sedan. Man känner verkligen historiens vingslag i de där gränderna.
  Kram !

  1. Visst var det bra! Så tacksam! Har mailat dem i kväll.
   Förstår att det hos er mest finns sandaler. Jag har deras sandaler och de är bra men nu ville jag testa dessa för höst och vinter och kanske kunde rygg och höfter må bättre.
   Tyvärr är det så här att det är svårt att hitta Birkenstock som inte är sandaler i butik. Men Ålandssläktingarna skulle titta i Maroehamn. Så kanske.
   Trevligt att du gick med här i Gamla stan och mycket historia är inbyggd i miljöerna
   Kram

 10. Tusen tack för en fin promenad! Jag älskar Gamla stan och dessa gränder.
  Jag förstår mycket väl att du vill prova dina skor. Jag skickar aldrig efter heller, tycker som du att det är jobbigt att ev returnera. Jag måst prova, har inte helt enkla fötter heller.
  Hoppas du hittar din favorit!
  God kväll med en stor kram!

  1. Trevligt att du gick med. Jag är ju här ganska ofta och tycker det är lika roligt varje gång att ta en sväng här- Nu hade jag också et ärende, men även utan så går jag gärna hår.
   Jag ska i morgon leta vidare efter de kängor jag villa ha. Men visst är det trist att det finns så litet sortiment i butikerna.Har nu mailat huvudkontoret och frågat efter butik.
   Fint att höra att du också vill prova först.Känns jättejobbigt att besvär med att returnera.
   God kväll-
   Stor kram

  1. Visst är det! Jag strosar ofta här och så behändigt att promenera över fina Söder och ner hit. Och hela tiden har men sällskap av allt det gamla och hur livet var förr.
   Jag har många favoriter vad gäller caféer och Under kastanjen är ett.Kul att du också brukar gå hit.
   Undviker caféerna på Stortorget, undantaget Stadsmissionen i Grillska huset. Deras takservering besöker jag ofta och gärna den varma årstiden.

 11. Trevlig promenad i Gamla stan,
  Så fint där.
  Hoppas du får tag på skorna på ett eller annat sätt.
  Har letat vinterskor men ganska hopplöst.
  De flesta alldeles för klumpiga gällande min smak.

  1. Det blir ofta en tur hit och nu hade jag önskat att hitta skorna i någon butik. Men, ingen lycka. Jag har “Ballykängor”/boots i skinn spm är nätta men de är ju inget när snön kommer. (Även två par fårskinnsfodrade “Uggs”finns, när den riktiga kylan och snön kommer) Men dessa Birkenstock med korkmellansula tror jag vore riktigt bekväma.

 12. Jag bara älskar att få följa med på dina promenader genom Gamla stan och skulle gärna gå där bredvid dig … helst de där folktomma och smala gränderna lockar. Även de folkfyllda gatorna och torgen lockar, men då på tider när det är mindre folk 🙂
  Önskar dig en fin tisdag!
  Kram

  1. VI ska nog få till detta. Och Gamla stan kan jag och vet så väl var vi i stort sett kan ha gränder för oss själva.
   Och historiens vingar är med en.
   Önskar dig också en fin tisdag.
   Kram

 13. Oj, en sån fin och trevlig promenad. Du vet ju var man ska hitta pärlorna. Det ser så lagom ut – jag menar med turister och annat folk (infödingar)
  Det där med skor är ett kapitel för sig. Jag har nu hittat ett märke som mina fötter trivs med; Rieker, så himla bra fr mig. Jag hoppas verkligen att du hittar det du vill ha och att dina fötter trivs i det!
  Kramar

  1. Jag, precis som du, strosar gärna i gamla miljöer och här har jag en del både här på Söder och i Gamla stan.
   Fortfarande kommer det kryssningsfartyg och en hel del turister hit till Stockholm men de sprida ut så trångt har det inte blivit. Och Gamla stan behöver ju besökare för att överleva.
   Jag har skor av märket “Rieker” och gillar dem. Och hittar jag nu inte de jag tänkt så är just “Rieker” något att fundera på. Just nu är både höfter och rygg “opigga”. Inbillar mig att simning i ljummet thailändskt vatten skulle göra kroppen piggare
   Ktam och jag letar vidare idag efter skorna.

 14. Vilken trevlig promenad och så roligt att få vete lite om de olika husen och gränderna. När man besöker en ny plats är det guld värt att ha en duktig guide, annars missar man så mycket. Jag har läst dina tidigare inlägg också och du är mycket skicklig på att skriva och berätta så det känns levande. Tack för rundturen. Kram

  1. Vad roligt att du var med mig. Och Gamla stan är ju verkligen ett stycke historia och en plats dit jag gärna styr stegen.
   Roligt att folklivet fortfarande är i gång och att turisterna är tillbaka. För de behövs för att Gamla stan skaförbli levande.
   Kram och trevlig tisdag.

 15. Jag älskar Gamla stan i Stockholm och måste även besöka de gamla stadsdelarna i Falun mera. Hoppas nu att det inte blir så illa som jag befarar med framtiden för krogarna när priserna skjuter i höjden på allt och människor börjar dra åt svångremmarna. Alla ser om sitt hus och förbereder sig inför en bister vinter.
  Märkligt hur det kan bli, först en lång pandemi och nu hot om krig och elbrist och annat elände.
  Jag förstår att du vill prova skodon innan köp, passar inte den ena modellen så kan man direkt prova en annan. Beställer man på nätet så tar det ju evinnerlig tid att hitta rätt om man ska skicka fram och tillbaka. Jag står inför att införskaffa nya icebugs, men det är ju inte bara sulorna som ska vara rätt utan det är lika viktigt att skolästen sitter rätt på foten. Hoppas du får napp på en butik där du prova dig fram. Kram

  1. Jag strosar gärna här i Gamla stan och gläds åt att besökarna återkommit. Men visst är det så att höga priser nu gör att man drar in på olika håll. Men tursamt är Stockholm ännu ok prismässigt om en jämför med Oslo, Köpenhamn. London och många andra städer.
   Ja, en bister vinter blir det nog och det är vi ju inte alls vana vid.
   Inga skor hittade ännu. Men jag letar på. Hoppas på att få napp på tipset BP gav, att maila Birkenstock i Sverige och fråga. Det har jag gjort och väntar på svar.
   Att beställa vill jag hest int utan först prova.
   Hoppas du hittar ett bar ice-bugs som är bra och visst är det viktigt med en bra läst.
   Kram och trevlig onsdag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *