Allmänt Stockholm

Jul i år igen – Visst kom den! Precis som vanligt

Visst blev det jul även i år. Och här i Stockholmstrakten liksom i många delar av landet blev det en vit jul. För vår del kom snön natten till julafton. Inte i några större mängder men den kom och hade solen i sällskap. Här i Hammarbykanalen utanför hos oss låg det även på sin ställen ett tunt lager med is. Mycket tunt men med viss ansträngning gick det att upptäcka.

Stockholm. Södermalm. Jul igen! Och passande nog lite snö, strålande sol och ett tunt lager is i Hammarbykanalen. Ja, så var det jul igen. Julafton kom sällskap med snö och ett mycket tunt lager is på några ställen i kanalen.Fint att  molnen och husen som fint speglar sig.

Nu är det jul igen…

Särskilt “julig” är jag inte och vad gäller den så kallade julmaten är den inte min “bästa gren”. (I mitt tycke alldeles för många blandningar.) Men sedan flera år tillbaka äter vi det vi tycker bäst om och det är ju ganska lite vad gäller det som direkt är julrelaterat.

Vi är gärna bortresta över julen. Men i år var det inte  direkt den bästa tidpunkten för några längre resor. I samband med julen 2019 gjorde vi en kryssning med fartyget Birka Stockholm upp till Rovaniemi i Finland och Tomtens hemtrakter.  (Nu var det inte just resmålet som var det väsentliga utan mer att inte vara hemma. Men det blev en väldigt lyckad resa på alla sätt) Förra året på julafton var det inte så lämpligt att ses många tillsammans och att då komplettera utevistelse med att ses via Zoom på datorn blev ett alternativ. Och i år hade vi bestämt med döttrar och familjer att ses hemma hos oss och äta julaftonsfrukost och dela ut julklappar.

Till frukostbordet denna julafton hade alla bidragit med lite av varje. Laxsnittar, skagenröra, köttbullar, rostbiffsrullar, grönkålssallad och lite skinka. Till detta kom också ett dessertbord med hemlagat godis och saffransskorpor som döttrarna stod för.

 

Stockholm Södermalm. Är det jul så gäller tomteslipsar. Är det jul så är det och barnbarnskillarna har tomteslipsar till sina snygga skjortor. ( Max 11 år och William 8 år)

 Visst är det lite trångt om saligheten och alla kom inte heller med på bild. Men god stämning var det och väldigt trevligt att ses.

Julaftonsfrukost pågår för fullt.

 Helenfamiljens labrador, Curre, undrar när paketöppningen ska komma igång.

Är det jul så är det. Även en hund vill att paketöponingen ska börja. Paket gillas. Är det jul så är det och Curre hoppas på en köttbulle. Så stilig i sin röda fluga.

Äntligen! Curre hjälper Max att öppna ett paket.

William blev lycklig över ett Ninjago Lego. (Jag vet inte så mycket om det annat än att  man kan bygga och i fantasin resa till ett uråldrigt och mystiskt land där en grupp ninjor, krigare som kämpar i det fördolda., kämpar mot skurkar som har för avsikt att förstöra landet Ninjago.

Tyst och stilla

Efter en trevlig  julfrukost och lika trevlig paketöppning blev det påfallande tyst i huset när alla hade gått. För oss blev det en promenad längs kajen i samband med att skymningen sänkte sig.

Stockholm. Södermalm. Norra Hammarbyhamnen. Och en vit jul blev det. En vit jul blev det förvisso. Även om snölagret är tunt. Så här såg det ut strax efter klockan 15 på julafton.

Och när vi kom hem en timme senare möttes vi av detta. Njutbart! Tröttnar inte på utsikten från vara fönster och balkong. 

Och just lagom till  julafton bestämde sig min amaryllis för att slå ut. Hela åtta blommor finns.Så vacker.

Önskar alla en god fortsättning.

 

 

32 svar på ”Jul i år igen – Visst kom den! Precis som vanligt”

 1. En någorlunda perfekt jul hos dig, julklappar till de yngre barnen är jag inte så bra på, de fick en slant här allihopa via swish istället.
  Då kan de köpa vad de vill, inte lika kul kanske för givaren men vad gör man?

  Nu till den stora frågan då: Fick curre en köttbulle? 😉

  Ha en fin juldag Ditte.

  1. Jadå! Men inte direkt så “julig”. Här visst jag vad som önskades så det gick smidigt. Men visst är swish bra och alla blir nöjda.
   Curre fick en, nåja, två köttbullar.
   God fortsättning.
   Önskar dig det bästa.

 2. Förstår att du inte tröttnar på utsikten!
  Ett sådant lagom julbord!
  Gott att julmaten, efter att vi ätit rester idag, är slut. Absolut för mycket blandning. Därför gillar jag bäst restaurangjulbord för där kan jag hålla mig till fisken. Och godiset ..
  Snygga killar i slips!
  Ha en fin juldag! Kram

  1. Nej, utsikten här tröttnar jag inte på.
   Här hos oss var det ju egentligen inget julbord denna julaftonsfrukost. Inte i traditionell bemärkelse. Men lite av det vi tycker om och det fanns något för alla. Och en del godis hade döttrarna gjort som avslutning.
   Till kvällen blev det ingen s.k. julmat alls; utan salmalax, skaldjur och champagne för mig och maken. (Vi är ju inte förtjusta i alla blandningar. Känns som om vi tycker ganska lika här)
   Killarna var så fina i sina skjortor och tomteslipsar och det var så roligt att ses.
   Önskar dig också en fortsatt fin juldag.
   Kram

 3. Verkar som ett lagomt lugnt julfirande med en del gott att äta.
  Fint julklapparna var till belåtenhet.
  Härligt med så rikligt blommande amaryllis.
  Vi är nöjda med hotellvistelsen.
  Ingen julmat igår men väldigt god lax med tillbehör och flera smakrika sallader.
  Ris á la malta också.
  Fanns julbetonat till frukost.

  1. Det blev riktigt bra och fint att träffa döttrar med familjer och barnbarn. Och perfekt med en julaftonsfrukost med den mat vi tycker om.
   Visst är amaryllisen vacker. Och bra att jag köpte en minivariant som inte blir så hög och bräcklig.
   Ingen direkt julmat här heller. Är inte förtjust i den utan vi valde det vi tycker bäst om. lIkaså till kvällen. Och då även champagne tilll skaldjuren och salmalaxen.
   Fint att hotellvistelsen blev bra för det är ju det man önskar.
   Önskar er en god fortsättning.

 4. Visst blev det vackert! Tog en kort promenad nu på juldagen, blåsten bet i kinderna. Min väderapp sa minus 7, men “real feel” var minus 13! Inte utan att den gamla vinterpälsen kom till heders! God forts!

  1. Vackert och “bitigt” . Var ute ett varv även idag men försökte gå i lä men det är det sällan längs kajerna.
   Varma kläder är en fördel. Helt klart. Får nog hämta upp min fårskinnspäls i mocka om det fortsätter så här-
   God fortsättning

 5. Så trevligt med julfrukost. Och det såg ut som ni hade massor med gott på bordet.
  Och er utsikt hade jag inte heller tröttnat på!
  Stor kram och god fortsättning

  1. God fortsättning.
   Det blev en lyckad julfrukost med paketutdelning och med en hel del gott och blandat. Men kanske inte direkt det man benämner som s.k. julmat.
   Och utsikten ingick.
   Stor kram

 6. Vilket härligt och annorlunda julfirande…knytkalas…något för många att ta efter kan jag tänka.
  Inte så mycket för julen själv och nu har vi ju åter lämnat den därhän. Kommer hem före nyår, till mörkret och kylan och det skall bli så mysigt. Ha det gott och hoppas att fortsättningen på julen blir lika fin, Kram!

  1. Maken och jag är ju inga direkt juliga personer och vill helst inte vara hemma. Tyvärr har min hälsa vacklat lite så det var inte läge nu för mig att resa bort nu. Men det ska väl komma bättre tider.
   Det blev bra att samlas för knytis hos oss till en julaftonsfrukost och med lite av det det vi tycker om att äta.Döttrarna är betydligt mer “juliga” än vad jag är men det här blev en bra start för oss alla. Och fint att ses.
   Fint för er med ett avbrott och få lite miljöombyte , sol och värme. Och sedan lika fint att komma hem.
   Ha det så bra ni kan.
   Kram

 7. Perfekt tajming med din vackra amaryllis. En riktigt rolig idé med knytkalas på julafton och detta som frukostbuffé. Å jag ser att du och din familj är lika (o-)juliga som vi. Å såååå stor killarna har blivit. Under pandemin har ni ju träffats mera sällan, det vill säga man ser Max och William mera sällan här på din blogg. Men då ser man faktiskt mera tydligt hur de har vuxit. Jättekul att se! Har ju alltid sagt att jul är till för barn, och det vidhåller jag när jag ser dina fina bilder. Okej, jag lägger till att jul är till även för Curre. Jag är ju som bekant hundrädd, men Curre ser så himla god och trevlig ut.
  God fortsättning Ditte:-)

  1. Visst var det! Och mina gröna fingrar brukar vara bra med just krukväxter.
   Döttrarna är nog ganska juliga av sig men vet att jag inte är det så detta med att ses på julaftonsfrukost med knytis blev så bra. Och inte direkt julmat. Visst är killarna stora nu och riktigt stiliga. Visst är det så att vi har setts mer sällan under pandemin och de går ju i skolan på vardagarna och har läxor. Men nu under julen så ska vi väl ses lite mer hoppas jag. Curre är så fin och är väldigt lugn. Han är en vårdhund och är med Helen några gånger i veckan på jobbet så detta med lugnet är där extra viktigt.
   Önskar dig också en god fortsättning.

 8. Va fint med julaftonsfrukost, såg alldeles lagom och perfekt ut. Å visst var det lite mysigt att det blev några kallgrader och snö ute. God fortsättning på julen!
  Varma Kramar till Dig!!

  1. Det blev ett jättebra alternativ att vi alla kunde ses och äta en julaftonsfrukost tillsammans. Och här hade vi alla bidragit och hade med sådant vi tycker om. Även ett “gottebord” fanns med med godsaker som döttrarna bakat och lagat.
   Önskar dig också en god fortsättning.
   Tankar och en varm kram

 9. Här blev det left-over lunch; skinka och cranberry sauce plus pumpkin-paj
  från ena dottern. Rödkål och potatismos blandat med left-over grönsaker
  från den andra. Mågen hade ingenting med sej, men han fixade mitt kylskåp,
  som slutade funka natten till julafton. Tur att jag inte hade gjort några stora
  inköp. –
  Vi sjöng en del julsånger, och mågen försökte vidotejpa oss svenskar, när vi
  sjöng “En sockerbagare här bor i staden, han bakar kakor mest hela dagen …”
  Vi får se, hur det gick. Mina döttrar tycker om och kan sjunga gamla svenska visor,
  och jag gör mitt bästa på pianot. Jul betyder sång och musik och, förr i tiden,
  dans för vår familj. (slängrumpa (långdans) runt i huset bland annat)
  Som alltid njuter jag av dina underbara foton av underbara Stockholm.
  Kram och GOTT NYTT ÅR!

  1. God fortsättning, Ruth!
   Så trevligt det blev hos dig och med mycket gott och blandat. fint att mågen kunde hjälpa dig med kylskåpet.
   Vad roligt också med de svenska julsångerna som ni kunde sjunga tillsammans.Kul med en videoinspelning att ha kvar.
   Snön kom här lagom till julafton och gårdagen och även idag är det strålande sol och några minusgrader.
   Ja, Stockholm är vackert.
   Bosse och jag önskar dig en riktigt god fortsättning och ett Gott Nytt År.
   Kram

  1. Skönt! Så märkligt det var. Hoppas du nu tagit bort de flesta….Jag skrev en kommentar, min bild kom upp och sen försvann den. Rena trolleriet.
   kram

 10. Vilken fin julafton! Härligt att fira med familjen 🙂
  Frukosten ser delikat ut. Alltid gott när det finns en massa god mat att välja på.
  Må gott och ha en fortsatt fin julhelg!
  Kram Christina

  1. Det blev så bra att ses över en julaftonsfrukost. Jag är inte direkt “julig” men detta blev så lagom och med mat vi tycker om. Även ett fint gottebord bjöd döttrarna på.
   Önskar dig också en fin annandag.
   God fortsättning
   Kram

 11. Vilken härlig julafton ni fick och grabbarna var verkligen stiliga i sina tomteslipsar 🙂

  Utsikten ni har är verkligen helt formidabel!

  Ha en fin annandag!

  1. Att ses och äta julaftonsfrukost med paketutdelning blev väldigt lyckat. Och heller inte någon direkt julmat utan det vi tycker är gott.
   Visst är killarna stiliga i sina tomteslipsar.
   Ja, utsikten ingick och fint nu med lite snö. Både igår och idag dessutom strålande sol men några grader minus är det.
   Önskar dig också en trevlig annandag.

 12. Vilken härlig julafton med barn och barnbarn kan inte bli bättre, ser ju väldigt gott ut också kan tänka mig att alla åt med god aptit.
  Det blev säkert en köttbulle till den fyrbenta gästen också. Vilka söta barnbarn och så fina bilder. Här kom också lite snö natten till julafton. Vi är bättre nu ska gå ut lite i dag. Blir väl inte någon större aktivitet men frisk luft och sol gör vem som helst på bättringsvägen. Kram och god fortsättning.

  1. Det blev lyckat att ses på julaftonsfrukost och med lite av varje att äta av det vi tycker om. Jodå, det blev ett par köttbullar till Curre också.
   Skönt att ni nu är piggare och en promenad gör säkert gott.
   Önskar dig och de dina god fortsättning.
   kram

 13. Vilken bra dag det blev tillsammans med nära och kära, precis som julen ska vara. Så en fyrbent med dessutom 😀

  Kram och god fortsättning!

  1. God fortsättning!
   Det blev en riktigt lyckad julfrukost på alla sätt och som fint kombinerades med paketutdelning.
   Jodå, Curre var med och han hör till. Så fin.
   Önskar dig en trevlig annandag!
   Kram

 14. Wow vilken frukost som serverades! Morgontimmen kanske inte var så tidig ändå när den intogs? Lite trångt säger du, vi var fem vuxna och två barn i en etta och alla fann en sittplats utom småttingarna som ändå hade spring i benen. Det lät spännande med Ninjago Legot. Triggar fantasin såsom bra leksaker bör göra.
  Kram

  1. Det blev en riktigt lyckad julaftonsfrukost men inte direkt så “julig”. Så fint att vi alla kunde ses.
   Även ett dessertbord dukades fram till kaffet av döttrarna med kakor och godis som de bidragit med.
   Inte behöver man så mycket plats för att ha trevligt utan det brukar bli bra ändå. Klart att småttingarna har spring i benen. Det hör ju till.
   William är mycket för Lego och visst triggar det fantasin. Bra att också bygga och få ihop det hela-
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *