Stockholm

Julafton 2020 – Annorlunda men bra

Julafton 2020 kan läggas till handlingarna och jag kan konstatera att det blev en riktigt bra dag och kväll. Men lite ovant är det att vara hemma denna tid på året. Men i år fanns för oss inga alternativ och det av olika anledningar. Visserligen tillhör inte julen  mina “bästa grenar” men den, precis som det mesta här i tillvaron, blir ju vad man gör det till.

Uppsala. Julafton. Julklappsutdelning utomhus. Julafton och julklappsutdelning utomhus  i Uppsala. Och avstånd gäller.  Här är det  barnbarnens moster Helen som är “tomte”.

Julafton

var för oss, som för  så många andra, påverkade av de Coronatider vi befinner oss i. Men det blev bra ändå. Ofta har vi varit bortresta under julhelgen så att just då träffa barnbarnen och döttrarna med familjer  har inte varit någon “tradition”. Men om vi varit hemma  har det alltid blivit en tur till barnbarnen i Uppsala på julaftons förmiddag. I år var vi där, men ändå inte. Och det tekniska hjälpte oss en bra bit på vägen.

Ett fint foto tagit på julafton i Uppsala. Dotter Liv, maken Johan och barnbarnen Max och William. (William har här sin “Rudolf med röda mulen dräkt som han använde som Rudolf till Lucia) Foto Ann Sofie Viberg. (Barnens farmor)

Även vi här hemma på Söder fick en julklappsleverans av dotter Helen.

Så var det då dags att ses med döttrar, respektive och barnbarn. Och det gjorde vi via “Zoom.” (Ett möte via videolänk) Här var vi 10 personer som träffades digitalt. Och det fungerade i princip riktigt bra. Inte helt som jag tänkt. Men nästan.

Förberedd med julklappar och dator inför  “zoommötet” vi skulle ha. Jag hade visst varit “snäll” i år också-  (Maken och jag ger inte julklappar i vanlig bemärkelse utan vi överraskar varandra med en upplevelse)

Men se min MacBook är lite kinkig när det kommer till nedladdning av program och många säkerhetsåtgärder ska vidtas. Väldigt bra i och för sig.  Men nu var inte tiden oändlig så min telefon, där “Zoom” redan finns, fick bli “stand in”.

Här har telefonen fått ersätta datorn. Tyvärr blev det ju en liten skärm men vi kunde alla 10 som var med från tre olika familjer synas i bild samtidigt. Trevligt och smidigt!

Julafton innebär paket. I varje fall till de yngre. Julafton innebär paket. Särskilt till barnbarnen. Kul att få vara med och se när de öppnar fast jag inte är på plats.

En promenad blev det också på julafton

Efter att jag sett en av mina favoriter, Lars Lerin, tända adventsljuset på tv och stundtals tittat på Kalle blev det en vända ut. Vackert väder var det och skymningen höll så sakteliga på att sänka sig när jag gick-  Stannar till och njuter av det jag ser. Mina kvarter till vänster, kanalen, båtarna och Sjöräddningsstationen.

Stockholm. Södermalm. JUlaftons eftermiddag och fjärden, Hmmarbykanalen ligger blank som ett nybonat golv. Julafton och “”fjärden (snarare kanalen) ligger blank som ett nybonat golv”. Jag står vid Hammarbyslussen som skiljer Östersjön/kanalen från Mälaren) och har “vår kaj, Norra Hammarbyhamnen till vänster och till höger ligger Hammarby Sjöstad. (Ligger inte på Södermalmssidan)

Klockan drar sig mot 15.30 och månen  tittar fram.

Jag  går  längs Årstaviken, en del av Mälaren. Skyskrapan i bakgrunden är kontorskomplexet Stockholm 01 med 27 våningar. Johanneshovsbron skymtar närmast och bakom den Skanstullsbron.

Några har slagit sig ner på en av bryggorna och har fika med sig.

Jag går ofta här längs Årstaviken

och minns att jag här i januari 2020  letade vårtecken. Och då hittade jag en del.  Just nu, sent julaftons eftermiddag, var de inte så synliga, men det var vackert ändå.

En vacker  promenad blev det längs Årstaviken denna julafton  och med  en del fotostopp . 

På hemvägen gick jag uppe på “berget” och genom Eriksdalslundens koloniområden och var snart tillbaka hemma på kajen igen. En uppfriskande promenad på drygt en timme.

Julafton. Klockan är 16.30.  Jag stannar till på Skansbron och blickar ut över nejden. Vackert med alla ljus.

Och här till vänster, på kajen, på andra sidan kanalen, bor vi.

Hemma!  Snart dags för lite gott i glasen och god mat därtill. (Där den s.k. julmaten var i klar minoritet)

 

34 svar på ”Julafton 2020 – Annorlunda men bra”

 1. Fina kvällsbilder, ja de andra också.
  Blev 1 timmes utevistelse för mig också.
  Lite julmat till middag och några julklappar.
  Det jag hade beställt till maken via Ica Maxi fanns ej, almanacka
  Hittade en inslagen julklapp jag glömt bort.
  Den fick han.
  Fin liten lysande kyrka!
  God fortsättning.

  1. Tack! Ja, mörkret lägger sig tidigt men jag älskar den vackra belysningen vi har här längs och vid kajen.
   Julmaten är inte heller min “gren” så det fick bli lite av det till lunch men kvällen bjöd på annat. Skaldjur och champagne.
   Fint att du hittade en julklapp till maken…
   Önskar dig också en god fortsättning.

 2. God Jul och god fortsättning önskar jag dej!
  Fina bilder från ett rofyllt södermalm. Va mysigt att få ses digitalt i alla fall i dessa tider!
  Ha en fortsatt fin juldag.
  Varm Kram

  1. Tack! Ja, det blev en trevlig julafton. Dock inte med barnbarn och döttrar men bra ändå. Vi är ju oftast bortresta över julen så lite ovant att vara hemma. Jag är ju ingen “julig” person men det måste man ju inte vara.
   Promenaden var så fin och väldigt roligt att vi alla kunde ses via “Zoom”.
   Varm kram till dig också

  1. Tack, den blev bra och fint att i alla fall kunna ses även om det blev digitalt.
   Önskar dig så bra dagar som möjligt. Kram

 3. Vilka härliga bilder från ert julfirande som blev annorlunda med bra. I tider som dessa så är det bara fantasin som begränsar oss.

  Kram och god fortsättning!

  1. Tack! God fortsättning! Ja, det blev bra och vi kunde ju ses-Även om det var digitalt.Kul att vi kunde vara med alla 10.
   Vi har ju i övrigt setts en del under hösten och då mest utomhus. Men att nu åka bil tillsammans där det är trångt var inte lyckat.
   (Helenfamiljens vuxna arbetar i vården så där är vi extra försiktiga. De utsätts ju i princip för möjlig smitta varje dag.Visst har de adekvat utrustning men det hjälper ju inte alltid)
   Hoppas ni fick till det bra idag med er uteträff.
   Kram och trevlig kväll.

 4. Hej Ditte! God fortsättning!
  Skönt att julafton är över 🙂 Ensamt var det men led inte mer än vanligt!
  Hoppas det blir bättre snart! Såg en “devis” på nätet:
  “Hellre jul via dator – än nyår i respirator”. Sant 🙂
  Ha det bra och hälsa Bosse! Älskar dina vackra foton!

  1. Hej P!
   Tack, önskar dig detsamma. Nej, någon julperson är jag inte. Men det blev en bra julafton ändå. Perfekt med “Zoom” så att vi alla 10 kunde ses och öppna paket. Men detta med “zoom” fungerar bra om man är på olika ställen. Och annars är ju Facetime bra.
   Vi har varit försiktiga men det hjälper ju inte alltid. Tyvärr.
   Vad roligt att mina bilder kan pigga upp dig.
   Vi hörs.
   Bosse hälsar!
   Kram!

 5. Tackar för det tekniska:-) Det var INTE bättre förr om man säger så. Å det var då en himla tur att det var så fint väder igår. För Din dotter med familj gjorde precis samma sak som några här i området. Hade julklappsutdelning utomhus. Det hade de knappt kunnat ha idag med snöstorm. Gissar att de flesta lär minnas denna julafton 2020 som något särskilt och “spännande”. Den lär inte glömmas i första hand, medan “vanliga” jular försvinner i mängden.
  En härlig promenad blev det också för dig i det fina krispigt kalla vädret. Inget fel på den julafton, inget fel alls.

  PS. Duktig tjej med Zoom, om jag aldrig använt. Ja, jag har det inte ens på datorn. DS.

  1. När vi nu tyvärr inte kunde träffas alla tilsammans så var det ju jättebra att ända kunna ses via zoom. Och det blev så bra. Och hyftsat väder var det ju igår och i varje fall ingen snö- Så många här, även på Söder, var det so sågs ute. Både med och utan tomtar.
   En fin promenad blev det verkligen och vackert med all ljus som tändes när jag var på våg hem.
   Jag har zoom på telefonen. Min Mac är lite kinkig när det gäller att installera nytt. Tar lite tid med all säkerhet.

 6. På ett sätt är det ju tur att pandemin kom 2020 och inte typ 1980, för då hade det nog varit tuffare för många. Nu är ju tekniken väl utbyggd för digitala möten. Ha det fortsatt bra under julhelgen =)

  1. Visst är det så! Och när vi nu inte kunde ses så är det fint att ändå kunna ses men då digitalt. Önskar dig också en fortsatt fin julhelg.

  1. Ja, det blev annorlunda på flera sätt men bra ändå. Och med det tekniska kunde vi ju ses 10 personer utan att fysiskt ses. Bra så.
   Önskar er fortsatt fina dagar och att ni alla är friska.
   Kram

 7. På julafton blev det ingen promenad, men i dag juldagen blev det. Upptäckte att det var halt (hade väl fel skor). Fint med vitt på marken ikväll, men det blir väl inte långvarigt så vitt man förstår.
  Det där med att mötas på nätet är ju faktiskt en himla bra väg att ses, fast det naturligtvis inte slår irl.
  God forts!

  1. Dröjde igår innan jag ko ut men det var så vackert. Ja, idag var det/blev det halt med snön som kom och isen som blev. Tänkte nu från soffan att det så väldigt ljust ut och det är ju snön. Kom jag på.
   Nu kunde vi tyvärr inte ses i.r.l. så det blev ändå bra att vi alla 10 kunde ses med teknikens hjälp. Å andra sidan har vi setts en del under hösten så det kändes ändå ganska ok. (Det var mest biltransporten till Uppsala i samma bil med dotter och familj som inte blev bra. Och attt ta tåget och ta tunnelbanan till Centralen. Nä…)
   Önskar dig också en god fortsättning.

  1. Visst blev det ett fint foto. Vad gäller likheten mellan barnbarnen och deras föräldrar tycker jag den ändras varje månad. Men i dagsläget håller jag helt med dig. Visst är Zoom bra så att man kan ses många på samma skärm. Men visst hade det varit roligt att ses i.r.l. Å andra sidan har vi setts en del under hösten och då mest utomhus. Men nu är det som det är.
   Önskar dig fina dagar med de dina.

 8. Hej och god fortsättning på julen detta speciella år. Jag har inte testat Zoom , vi är ju alltid bara två parter så dottern och jag kör med facetime. Bara det en upplevelse, att se sitt trötta tryne i maxformat, usch.
  Så fint foto på dottern Liv med barn o make, o fint kort även på andra dottern Helen med jycke (?)
  Bästa presenten (vi byter inte julklappar) var ändå det soliga vädret. Det höjde humöret med många grader kan jag säga.
  Men nästa år ska småttingarna få paket, barnbarnen fick självklart tills de var vuxna men de var så tråkiga för de ville bara ha presentkort eller pengar…samtidigt smidigt för alla inblandade..
  Kram från pörtet

  1. God fortsättning! Ja, ett speciellt år har det varit. Facetime fungerar ju jättebra men nu var vi många så då blev det zoom. Men jag hade telefonen och då blev inte mitt ansikte så stort. Vi var ju många, 10 personer, i rutan.
   Helen och labradoren Curre kom förbi med lite klappar och det var uppskattat. Curre fick ju sin julklapp också. Ett nytt halsband.
   Här är det mycket modest med paketen. Bosse och jag ger inte varandra utan men visst föll det lite på barnbarnen och döttrarna. Men i mycket rimlig skara. Och jag ger döttrarna något jag vet att de önskat sig.
   Ja, småttingarna är ju så fina. Fint att du får bilder och filmer så du kan följa dem.
   Lite snö fick vi igår, 4 cm och den är ligger kvar nu på förmiddagen. Och lite ljusare blir det ju.
   Ska ut en vända sedan och “provgå”.
   Kram och trevlig annandag

  1. Jadå, det blev riktigt bra. Och fint att se “de mina” trots att vi nu inte kunde ses i verkligheten.En fin promenad blev det och jag stannade länge här på bron för att se den vackra belysningen och speglingarna.
   igår kom 4 cm snö och den ligger kvar.
   Önskar er också fortsatt fina dagar.
   Kram

 9. Gomorron Ditte!
  Så otroligt vackra kvällsbilder, ni bor verkligen fint! Ha en riktigt god fortsättning och hälsa Mr. B!

  1. Tack!Ja, det blev en trevlig promenad på julafton och jag stannade gärna upp ett tag för att föreviga stunden.
   Lite snö kom till huvudstaden igår, 4 cm. Och den är kvar. Just nu på förmiddagen i alla fall. Lyser upp.
   Vi önskar er också en god fortsättning.
   Mr. B hälsar tillbaka.

 10. Det blev ju ett fint firande trots det annorlunda år vi har i år. Visst är det bra med dagens teknik så man kan ses även på distans 🙂

  Ha en fin annandag!

  1. Jadå! Vi är ju inte direkt så mycket för att “fira jul” och är ju helst bortresta. Och är vi hemma brukar vi träffa “de våra”. Så blev det ju inte i år men tack vare det tekniska kunde vi ända ses utan att träffas. Och det blev ett bra alternativ.
   Önskar er också en fin annandag.

 11. En annorlunda jul kan ju bli bra ändå. Och ni såg ut att ha det riktigt mysigt.
  Stor kram och god fortsättning till er båda 🥰

  1. Jadå! Absolut! Och det blev både gott och trevligt. Och “Zoom” fungerade riktigt bra.
   Önskar er också fortsatt fina dagar,
   Stor kram

 12. Zoom är inte dumt, men våra barn överraskade mitt på dagen med att stå utanför vårt hus. Lite prat och en promenad med ett jätteavstånd fick det bli. Vi vill inte heller ha julmat. Vi gjorde också som ni – något helt annat! Köttbullar kan jag äta närsomhelst. Det ska faktiskt bli skönt när julen är över!
  Fina bilder på familjen och vackert med alla ljus. Ni bor så fint!
  God Fortsättning!
  Kramar

  1. Vad roligt att era barn överraskade! Förstår att ni blev glada. Här kom Helen och labradoren Curre förbi och lämnade klappar och lite godsaker men det blev ett möte i dörren. Men sedan sågs vi alla via zoom- Roligt att ses även om det inte var i.r.l.
   Vi saknar verkligen de jular vi spenderat i Thailand och hoppas innerligt på någon mer sådan.
   Är glad att vi bor centralt men ändå med naturen helt inpå. Extra bra eftersom vi inte har bil sedan några år tillbaka.(Vi körde sista året 400 mil och tyckte då inte en behövdes)
   Önskar er också en god fortsättning.
   Kramar

  1. Tänkte på dig här förstås!
   Och visst är det bra med tekniken så vi i alla fall kan ses även om vi inte möts.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *