Resor i Sverige Resor utomlands

En kryssning över juldagarna – Vad tyckte vi?

Eftersom ingen av oss direkt är någon “julig” person funderade vi fram på sena hösten var och hur vi ville spendera juldagarna. Och några direkta julfirartraditioner hemma i Stockholm har vi inte. Efter lite funderande hit och dit bestämde vi oss för att boka en kryssning med rederiet Birka Cruises. En kryssning som mellan den 22 och 26/12. skulle ta oss upp till Kemi i Norra Finland. Nu var det inte direkt resmålet som var det mest lockande med den här resan. Mer att byta miljö för några dagar. Att också  slå sig ner vid vackert dukade bord utan att själv fundera över det ätbara var ytterligare ett plus. (Eftersom vi inte är så förtjusta i julmat uppskattade vi att den bara förekom på julafton, vid ett tillfälle.)

Förväntningarna på en kryssning van variera och för oss var det inte resmålet i sig som var viktigast. Förväntningarna på en kryssning kan variera och en hel del. Våra var ganska modesta och vi visste på förhand att resmålet i sig kanske inte erbjöd så stor variation.

En kryssning

kan innehålla så mycket. Och en del kryssningar har vi varit på, både längre och kortare. I februari. mars 2019 gjorde vi en lång kryssning längs Sydamerikas kust och där var stoppen och rutten i sig viktig. Och vi fick nästan uppfyllt vår önskan om att runda  Kap Horn.  En verklig minnesvärd upplevelse och det var hela resan i sig.

Möjligheterna till promenader på en kryssning är begränsade. Men några km blev det varje dag på motionsslingan uppe på däck 11. Möjligheterna att röra sig på en kryssning kan variera, särskilt när man är till sjöss. Men några km /dag fick jag till på motionsdäcket. Och ibland med fin utsikt. Här i Stockholms ytterskärgård. Längst fram till vänster syns en del av kommandobryggan. (Vi gjorde ett besök här  på julafton)

I år blev det alltså en kryssning över juldagarna och mot norr. Några år har vi firat jul i Thailand, en gång i  Spanienoch även många andra jular har vi varit på resande fot. Men visst har vi även varit hemma i Stockholm en del jular.  Eftersom vare sig jag eller maken är så “juliga” av oss uppskattade vi att det ombord på Birka Stockholm fanns olika miljöer. Både de som var mer julinspirerade och de som inte var det. Extra roligt, i vårt tycke, var att passagerarna ombord kom från världens alla hörn  så en del fina möten blev det.

Vi åker då och då med Birka Stockholm.

Ofta blir det 22 timmars kryssningar tur och retur till Mariehamn och vi tycker att det är trevligt både att ta oss genom Stockholms skärgård och att äta gott. Så då förenar vi detta i stället för att göra ett restaurangbesök. (Jodå, vi gör en del sådana också) Och att vi gärna väljer just Birka Stockholm är att det är ett renodlat kryssningsfartyg  och inga bilar finns med. Alltså finns inga öppningsbara bogportar i fören. (Som de flesta fartyg har och Estonia också hade) att vi sedan tycker att miljön ombord är trevlig är ett extra plus.

Hur ser de allmänna utrymmena ut ombord?

“Terrassen” en bar och mindre restaurang uppe på däck 10.

Mycket grönska, ljus och lugn miljö-

Här uppe på “Terrassen”blir det disco på kvällen och det läggs då ut ett golv över bassängen. Sommartid, om vädret tillåter tas även taket bort och man kan både simma och dansa loss under bar himmel-

En pool finns inomhus och på däck finns några rejält uppvärmda “bubbelpooler” som man kan boka familjevis. Och skulle man vilja sola sig finns här  det speciella sollampor. Inget dock för oss. (Men 90%av uv strålningen har filtrerats bort) Här uppe på däck 10 ligger också i fören “Panoramabaren”, vår favorit. Mysigt att ta med en bok eller korsord hit upp och slå sig ner.

Några av hissarna har glasfönster och bjuder förutom på ned/uppfärd (det finns trappor också om man vill motionera mera) på god utsikt.

Seglarbaren erbjuder maritim miljö. Klart passande på en kryssningSeglarbaren erbjuder maritim miljö. Klart passande på en kryssning.

Middagarna var i två sittningar, 17.30 och 20.30 och vi hade valt den senare sittningen. Och då fick vi också lunchen klockan 2, vilket passade oss prefekt. Särskilt med tanke på att vi inte direkt var först till frukostbordet.

Sjösalen, i vanliga fall bufféerestaurang, är julpyntad. Nu under julkryssningen var det ingen buffé till middag utan en tre rätters meny  blev serverad vid bordet. (Liknande menyer i båda matsalarna.)

Här en del av fartygets à la carte matsal, Compagniet. Vi hade valt att äta våra måltider här efetersom det är en mindre matsal.  Till frukost kunde man välja vilken matsal man ville. Och vi valde även då Compagniet.

“Backstage” – namnet kan man undra över – Men det är här många uppträdanden är och dans till orkester. Disco finns uppe på 10 trappor, på Terrassen.

En kryssning tar slut

förr eller senare. Och vad  tyckte vi.  Motsvarade resan våra förväntningar? Ja, det gjorde den. Kryssningen var avkopplande, vi bytte miljö, har ätit god mat och haft många fina möten med passagerare från världens alla hörn.  Säkert hade vi, om man ser till pengarna kunnat resa till ett varmare ställe en vecka och bott på ett bra hotell. Den tanken fanns med. Men det kan vi ju göra när som. Men ska vi resa till ett varmare ställe så vill vi nog gärna ta oss en bit bort. En tur till Sri Lanka, Sydafrika eller till vårt Thailändska paradis på fastlandet kräver mer tid. Tid som vi inte hade just nu.

Vi närmar oss Stockholm igen och en kryssning är över. För den här gången- Vi närmar oss Stockholm igen. Och en kryssning är slut för den här gången. 

 

(Alternativ. Vill man ha mer fart och fläkt och lyssna till och se mer kända artister så kanske man väljer Vikinglinjens Cinderella. Även det fartyget har vi kryssat en del med och uppskattat, men jag tycker att både hytter och de allmänna utrymmena är ganska slitna. Vi brukar även där välja en hytt med bra standard högt upp i fartyget och med stort fönster. Men maten ska även här ha ett stort plus i kanten.Fint att man här också kan välja  att äta antingen buffé eller i à la carte restaurangen.)

22 svar på ”En kryssning över juldagarna – Vad tyckte vi?”

 1. Det lät väl bra! Något annorlunda julfirande, men det ville ni ju ha. Och att träffa människor från hela världen, det är fascinerande, det gillar jag och jag gillar nya möten.
  Tack för dessa bilder och ett gott nytt år 2020 med stor kram!

  1. De förväntningar vi hade infriades helt klart och vi visst ju innan att resmålet var Kemi i norra Finland. Kanske väljer vi en längre resa till nästa jul, men då vill vi har gott om tid på oss. Och då lockar mer fjärran resmål.
   Önskar dig också ett riktigt Gott Nytt År.
   Stor kram

 2. Vi var på väg till fotografiska precis när Cinderella hade lagt till. Jag måste säga att många av passagerarna såg väldigt slitna och trötta ut också… Själv föredrar jag mer avkopplande turer. Att äta i en mindre matsal brukar kännas bra tycker jag.

  Visst är det så att korta resor är sällan billiga resor men ibland är man inte intresserad av att vara borta en vecka.

  Kram och god måndagskväll!

  1. Så gör vi också och en avkopplande resa blev det verkligen. Inte något större slitage på resenärerna här inte. För oss blev det här ett bra alternativ i år och vi visst ju att målet var Kemi. Nu passade den här turen bra och ett annat år kanske vi tar en längre variant.
   Önskar dig också en bra måndag.
   Kram

 3. Jag har faktiskt aldrig kryssat! Jo, jag har ju åkt några gånger för att ta oss från Sverige el Danmark till Tyskland och som ung åkte vi stor båt till England, tog 24 h enkel riktning. Men då var båtfärden en del av resan, inte själva resan.

  Bra att ni är nöjda med er upplevelse!

  1. Vi har också förflyttat oss just för att göra det, mellan en del länder både inom Europa och utanför- Men då blir det just mer en transport. Kan vara trevligt det också men dessa fartyg är oftast betydligt tristare. Visst finns undantag…
   Det här blev bra för oss i år och vi visste ju att vi hade Kemi som mål. Och för oss var det inte målet i sig som var viktigt just denna resa. Utan helt andra saker.

 4. Huvudsaken är ju helt klart att ni är nöjda och att era förväntningar infriades. Bara att byta miljö och slippa julstök med matlagning med mera är värt varenda krona man spenderar på en resa oavsett om den är kort eller lång Å man lever ju bara en gång, så varför inte njuta medan man kan. Ni gör helt rätt där!

  1. Vi visste ju att det inte var resmålet i sig denna gång som lockade. Att koppla av helt, (har det ju inte direkt så ansträngande hemma heller) och inte ens tänka på mat gillas mellan varven. Och vi kunde inte heller vara borta så många dagar så detta blev riktigt bra i år. Och juliga är vi ju inte-

 5. Vilket härligt inlägg, Ditte! Så kul att få se hur det ser ut “inomhus” och det är ju jättefint! Kul också att läsa vad ni tyckte om resan och jag förstår att målet Kemi inte var det viktigaste med resan för som det är sagt: Lyckan är inte målet, lyckan är resan dit..
  Så vill jag önskar dig och dina kära en fin nyårsafton och sen ett GOTT NYTT ÅR!!!

  1. Tack! Vi är inte så “juliga” så detta blev bra i år- Och resmålet i sig var ju inte det viktiga. Vi hade en behaglig och avkopplande jul och flera fina möten blev det under resan. Roligt att träffa människor från andra delar av världen.
   Tack för i år och jag önskar dig ett riktigt Gott 2020. Och dina förslag till nyårslöften tar jag med mig. Måste nog erkänna att jag kommer att få svårt för att lära mig att vifta på svansen.

 6. Kul att se lite foton från Birka, gillar ju också att åka med dem eller Cinderella. Och precis som du föredrar jag a la carte framför buffén!
  Bra idé att fira jul lite annorlunda, och finns det något bättre än att sätta sig vid dukat bord?!
  Är mycket nyfiken på en längre kryssning, kanske blir det verklighet någon gång!
  Kram och trevlig kväll!

  1. Cinderella har ju mer fart kanske, men det behövde vi inte nu i jul- Sedan tycker jag att miljön, de allmänna utrymmena och hytterna är fräschare på Birka. I somras åkte vi med Cinderella till Gotland och det var väldigt lyckat. Vi har gjort några långkryssningar bl.a. i februari -mars 2019 då vi rundade Kap Horn och jag tycker det kan vara ett bra sätt att resa. Och en del kryssningar i Medelhavet har det också blivit. Och du har ju tiden på dig att få till en långkryssning.
   Kram!

 7. Aldrig åkt med någon kryssning men ser ju super trevligt ut o ni har den liggande där ju enkelt o bra 🙂 kul att hitta på lite sådana saker 🙂 kram o sov gott

  1. Vi tycker det är bekvämt och trevligt! Allt finns ombord och bara att sätta sig till vackra dukade bord och bli serverad god mat och dryck. Eftersom vi inte är några “juliga personer” blev detta ett bar val i år. Och vi kund einte heller vara borta så länge. En bra hytt högt upp i fartyget och med stort fönster vill vi ha och det blir lite extra lyxigt.
   Kram! Önskar dig ett gott slut på 2019 och ett Gott Nytt År.
   Kram

 8. Gomorron Ditte!
  Det såg ut som ett trevligt julfirande. Vi har pratat mycket om att någon gång göra en kryssning och detta var ett lite annorlunda och trevligt alternativ!
  Vi önskar dej och Mr. B ett riktigt Gott Nytt År!

  1. God förmiddag!
   Vi var nöjda med vår julkryssning och här var det mer själva resa i sig som var målet med det hela.Avkopplande, gott och väldigt trevligt var det.
   Hoppas vi snart dses i den södra sommarstugan.
   Mr B och jag önskar dig och Ingrid ett gott slut och ett riktigt Gott Nytt År.

  1. Det blev bra så här för oss i år och väldigt avkopplande.
   Många tankar till dig och en stor kram. Lycka till med allt
   Vi önskar dig ett riktigt Gott Nytt År.
   Varma kramar från oss.

  1. Vi hade fina och avkopplande dagar och målet var ju resan i själv och inte kanske Kemi.
   Önskar dig och Anders också ett riktigt Gott Nytt år.
   Kramar från oss,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *