Allmänt

Invigningen av Vinter-OS i Peking – På tv

Igår var det invigning av Vinter-OS i Peking i så blev det ett par timmar framför teven. Jodå, jag är ganska sportintresserad så visst hänger jag med till Peking och invigningen. Det blev ett par timmar då jag tanke och upplevelsemässigt förflyttade mig till Peking och omgivningarna runt denna gigantiska stad. En stad jag väl känner till och där jag bott och arbetat under nästa fyra år.  Själva invigningen ägde rum i Pekings nationalarena med smeknamnet “Fågelboet”. En arena som byggdes inför de Olympiska Sommarspelen i Peking i augusti 2008. Arenan är verkligt stor och tar vid mer vanliga idrottsevenemang ca 80 000 besökare. Men under sommar OS 2008 fanns det plats för ca. 90 000 besökare. Bilderna från själva invigningen har jag lånat från kanal 5 och de övriga har jag tagit .

Peking. Invigningen av Vinter OS i Pekings Nationalarena, Fågelboet. Bild från kanal 5. Invigningen av de XXIV Olympiska vinterspelen ägde rum i Fågelboet, Pekings natyioalarena. Fågelboet i rött. Till vänster skymtar “Vattenkuben” i blått. Den simstadion som byggdes inför Sommar OS i augusti 2008.

Invigningen

av de XXIV Olympiska Vinterspelen såg jag igår under ett par timmar på tv. Minns att jag även 2008 såg invigningen av Sommar OS på tv. Men då från soffan i vårt vardagsrum i Peking. För att nu här hemma komma in i lite kinesisk stämning rent fysiskt blev det en kopp kinesiskt ringblomste. Och för att förstärka känslan så använde jag en av de kinesiska temuggar som jag köpt i Peking och tog med hem till Stockholm.

Kinesiskt te ur en kinesisk temugg passade bra till invigningen på tv av vinter-OS i Peking. Till invigningen på tv fick det bli en kopp kinesiskt ringblomste i en kinesisk temugg.

Kinas flagga.(bild från kanal 5.)

Sverige på gång. (bild från kanal 5.) 

Delar av den svenska truppen. Sveriges fanbärare var ishockeyspelaren Emma Nordin och Oliwer Magnusson, regerande världsmästaren i freeski.

Många av OS- grenarna är förlagda mellan 9 och 18 mil utanför Peking så de flesta trupper var decimerade under invigningsceremonin.  I Peking kommer bl.a.  ishockey, curling, konståkning och skridsko äga rum. De alpina grenarna är förlagda till Yanqing, nio mil nordväst om Peking. Ett område som hör till Pekings storstadsområde.Ytterligare 9 mil bort, alltså 18 mil  nordväst om själva  Peking, i Zhangjiakou, sker längdåkning, skidskytte, snowboard, puckelpist, freestyle och backhoppning.

I snöstjärnan finns alla deltagande länder representerade. (Bild från kanal 5.)

Dags att tända den olympiska elden och det är två som gör det. En man och en kvinna. (bild från kanal 5)

(Bild från kanal 5)

Invigningen är över och  fyrverkerier avslutar det hela. Fågelboet  i bakgrunden och Vattenkuben närmast. Jag gillar verkligen designen på båda. 

Tilllbakablick

Vi kom till Peking i januari 2007 och ganska snart skaffade vi cyklar för att smidigt ta oss runt. I och för sig fungerade både bussar och tunnelbanan väldigt bra men genom att cykla kunde vi se och uppleva så mycket så de blev ett bra komplement. Till saken hör att Peking är en “platt stad” så backarna är i princip obefintliga.

Den här bilden är tagen i maj 2007 då man nästan av klar med utsidan av “Fågelboet” . På bilden finns också en av de maskotarna som togs fram inför Sommar OS 2008 

Peking. Fågelboet. Pekings Nationalarena. Här var invigningen av sommar OS den 8/8-2008. Fågelboet i början av augusti 2008. Och här skedde invigningen av Sommarolympiaden en vecka senare, den 8/8. Och att det var just då var ingen slump utan 8 anses som ett lyckotal i Kina. Uttalas på mandarin på samma sätt som rikedom, bā.

Och visst var vi på plats och såg del friidrottsevenemang här i Fågelboet. Minnesvärt! Men jag inser att åren har gått sedan den här tiden. I ilfart. (Men det var en utmaning att lyckas hämta ut biljetterna jag blivit tilldelad genom ett lotteri eftersom vi hade en adress i Peking.

 

30 svar på ”Invigningen av Vinter-OS i Peking – På tv”

 1. Intressant inlägg mycket p g a att du så väl känner till Kina och Peking.
  Är i övrigt inte särskilt sportintresserad och har inte tänkt så mycket på OS. För mig känns det så avslaget i o m pandemin.
  Trevlig helg!

  1. Den politiska situationen och klimatet nu är ju betydligt förändrat sedan vi bodde där.
   Jag är ganska sportintresserad men inte så att vi ser allt. Invigningen tyckte vi var rolig att se och inte minst från Fågelboet där vi såg en hel del fri idrott under sommar OS 2008. Byggnaden i sig är väldigt spännande.
   Önskar dig också en bra helg.

  1. Här var vi på “parkett” framför tv:n . Så häftig invigning! Idag var vi uppe och såg skiatlon, skidskytte och freestyleåkningen. En hel del sport blir det nu ett tag. Dock inte allt.
   Något Vinter OS har vi inte varit på men vi minns med glädje Sommar-OS 2008 där vi såg en hel del både fri-idrott i Fågeboet, dambotboll och en del annat. Sedan blev det en del paralympics också.

  1. Jadå! Minns faktiskt att ni var i Korea och såg vinter OS ädr 2018. Tittade nu igen på ditt inlägg- Så roligt att läsa igen. Takc öfr att du länkade. Och visst är det en speciell upplevelse att ha varit på ett OS. Något Vinter-Os har jag ännu inte varit på. Men vem vet. Men så himla roligt att se invigningen igår från Fågelboet. Många minnen som kom tillbaka både från sommar OS 2008 och från våra år i Peking-

  1. Visst är det en häftig byggnad. Och nog ser det i verkligheten också ut som just ett gigantiskt fågelbo.
   Och vilken prestation att vinna guld i freestyle. Härligt!
   Trevlig kväll.

 2. Vilken nostalgi och fin återblick med bilder. Roligt att du har fått den äran att få se OS på plats i Kina.
  Såklart ska man fira med stil. Idag fick vi Guldmedalj och hoppas på många fler. Ha en trevlig lördag!
  Kram

  1. Ja, det blev liksom en vända tillbaka. Och många fina minnen kom fram från våra år dä. Dotter Helen sa just; “Tänk att vi varit där”.
   Såg guldmedaljåket idag och så häftigt.
   Och att fira med lite stil I kväll ingår bubbel till middagen.
   Önskar dig också en fin lördag kväll.
   Kram

 3. Det måste ha känts lite extra att följa invigningen igår. Gissar att många minnen väcktes hos dig. Å oförglömligt att ha varit på plats under sommar-OS där.
  Invigningen igår var inte alls vad jag hade förväntat mig. Trodde arrangörerna skulle “slå på stora trumman” och visa upp Kina som en stormakt. Men det var precis tvärtom. Älskade invigningsceremonin, som var “low key” men ack så vacker med barnkörerna, det levande hjärtat och snöflingan. En av de bästa invigningarna jag sett. Inga långa och tråkiga tal (även om Putin visas upp när han har slumrat till), och längden på ceremonin var kortare än vanligt. Bra där!
  Videoinspelningarna var väl sådär. Den med de vuxna var misslyckad, den med småbarnen var himla kul, men även den hade kunnat utgå.
  Som helhet – MVG!

  1. Just så var det! Många minnen dök upp och vi hade ju helt fantastiska år i Peking. Och den politiska situationen då var ju betydligt bättre då än idag. Nog så viktigt.
   Jag gillade verkligen invigningsceremonin, en vacker sådan. Verkligen. Sedan att det är ett visst spel för galleriet kommer en ju inte ifrån.
   Skrattade också gott åt barnen som fanns med i inslagen om hur barn skulle lära sig vintersport. Och så är det ju. Tänk en tvååring på snowboard med napp i munnen.
   Tänkte också på att det var befriat fritt från långa tal och tidsmässigt var det hela också bra.
   Nu återstår resten och kul att det blev ett guld idag i freestyle.

 4. Måste ha varit extra trevligt att se invigningen då tänker jag. Rätt te dessutom för att komma i stämning var inte det sämsta heller. Att besöka ett OS måste vara en mycket speciell upplevelse!
  Önskar en fin kväll!

  Kram

  1. Det var det. Och tyvärr har ju den politiska situationen, milt sagt, stramats år, under de senaste åren. Vi flyttade ju hem 2010-2011. Många fina finnen dök upp i minnet när vi såg invigningen och just från våra egna besök i Fågelboet i augusti 2008. En upplevelse.
   Önskar dig också en fin kväll.
   kram

 5. Förstår ditt engagemang i OS i Peking. Du var faktiskt där en gång och nu blir det tankesnurror och återblickar i årets OS. Kul, för du är verkligen sport- och idrottsintresserad!
  Din théservice var underbar, där hemma, så snygg 😀
  Ha nu en fin kväll!
  Stor kram <3

  1. Jag är ju ganska sportintresserad sedan barndomen och det har hängt i. Så visst kommer jag att följa en hel del av detta Vinter-OS. Många minnen dök upp hos oss från augusti 2008 när det var Sommar -OS. Och i Fågelboet har vi ju varit några gånger och även sett det bli färdigbyggt.
   Dock var ju det politiska läget ett annat 2008 än vad det är idag. Invigningen var vacker och med mycket fin körsång från olika barnkörer men ockås från vuxna körer-
   Thémuggarna tycker jag om och har köpt dem på plats så de och kinesiskt te passade bra till invigningen.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Stor kram

 6. “Fågelboet”, vilket mysigt namn på en arena.
  Vilken upplevelse att cykla runt i Peking. Bussar och tunnelbana i all ära men det känns som att man missar så mycket av en stad då.

  1. Fågelboet är smeknamnet på Pekings nationalarena och visst är det en spännande byggnad. Och det ser faktiskt ut som ett gigantiskt fågelbo.
   Vi hade fantastiska år i Peking och lärde oss så mycket och upplevde så mycket intressant och givande. Då var det politiska läget inte som idag utan mycket har förändrats till det sämre vad gäller det-
   Cyklandet gav så mycket men Peking är gigantiskt så ibland blev det buss och då såg man också mycket. Och tunnelbanan var perfekt när det gällde att snabbt förflytta sig. Men vi promenerade också väldigt mycket.
   Så att nu se invigningen tog fram härliga minnen.

 7. Sista bilden med dig framför arenan “fågelboet”, wow! Tänk att du varit där, så kul! Förstår att du följde invigningen. Å idag fick Sverige sitt första guld, såg det på nyheterna ikväll innan Melodifestivalen började. Så kul att du hörde några låtar ikväll. Kul att Cornelia gick vidare, jag hade svårt att höra låten med mitt enda öra ikväll, men när jag fick höra lite till av den ,så har den något speciellt, helt klart! Kul att jag i alla fall nämnde den i mitt inlägg idag.
  Ha det gott!
  Kram

  1. Så roligt att se invigningen och visst ploppade gamla minnen från vår tid i Peking upp. Då var läget rent politiskt helt annat och givetvis betydde det en hel del för våra upplevelser och erfarenheter. Verkligen ett minne att ha besökt Fågelboet och sett några fri idrotts evenemang där under Sommar OS 2008.
   Såg när det blev guld till Sverige i puckelpist Så häftigt.
   Jodå, jag tyckte delfinalen i kväll var riktigt bra vad gällde flera låtar. Och jag kom ihåg dem också när de var slut. Fastnade för Cornelia och Omar men även Theos.
   Kan förstå att det var knepigt för dig att höra texten till Cornelias låt och en del toner. Robin Bengtson gick inte hem hos mig.
   Ha det så bra du kan.
   Kram

 8. Jag var i Peking 2007 och då såg man ett ofärdigt Fågelbo. Men jag har ändå sett det med egna ögon …
  Såg dock inte invigningen, men att det blir en hel del vintersport framöver, det är helt klart. Heja Sverige!

  1. Ja, 2007 var Fågelboet under konstruktion men du hann ju se mycket av det. Kul! En fascinerande byggnad och arena och bra att den återanvänds. Och den används ju till lite av varje så återvinning gäller.
   Vi såg en del fri idrott här i “boet” under OS 2008 och det är fina upplevelser att ha med sig.
   Kul att se invigningen och den var inte alls seg eller långdragen.
   Ja, en del vintersport blir det nu.

 9. Vilka häftiga bilder du har tagit där vid fågelboet! Coolt att ha varit på plats.
  Jag är också ganska idrottsintresserad, men såg inte invigningen. Kollade inte Schlagern igår heller… Undrar vad som har hänt med mina intressen? 😉

  Ha en finfin söndag!

  1. Tack! Invigningen var riktigt bra och extra roligt att nu återigen komma tillbaka till Fågelboet. Så fina minnen härifrån från Sommar OS 2008 när vi var här och såg en hel del fri idrott. Byggnaden och arenan här verkligen häftiga.
   Schlagern i går var helt ok vad gäller bitarna. Jag var tveksam innan.
   Önskar dig också en fin söndag.

 10. Förstår att det väcker många minnen för dig/er nu när OS går i Kina. Tänk så roligt att du dessutom varit på deras sommar OS. Nu hoppade jag runt i din fantastiska blogg och läste lite från 2006. Måste bara fortsätta, sitter med datorn i knät medans OS rullar på tv. Maken är sportintresserad, framför allt när det handlar om skidor och snö.
  Önskar dig ett bra OS
  (Såg i din länklista att mitt bloggnamn stavts fel, det ska vara JoYtillsammans )
  Kram

  1. Jag är ganska sportintresserad så det var roligt att se både invigningen och lite av de tävlingar som nu varit. Har besökt platserna även utanför Peking där tävlingarna äger rum och kul att nu också komma tillbaka dit. Testade bl.a. utförsåkning så det ska bli kul att se om något är sig likt. Längdskidåkning har jag aldrig testat i Kina.
   Är så glad att vi hade sån tur att kunna besöka Fågelboet och Sommar-OS 2008 .Men något Vinter Os har jag inte besökt ännu.
   Vad bra att du såg att jag skrivit fel i länklistan vad gällde dig. Ska genast ändra.
   Kram och trevlig söndag.

 11. Fågelboet ser häftigt ut på bilden, har inte sett något, mannen har men inte jag. Nej så fint, en egen kinesisk kopp och te ,-)) passade ju bra! Härliga bilder och visst är det mäktigt med invigning ,-) Men jag hade annat för mig ,-)
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Fågelboet är verkligt speciellt och jag gillar det. Såg det i slutfasen när det blev klart och var sedan där flera gånger under Sommar-OS 2008 och såg fri-idrott. Mäktigt.Då var ju också den politiska situationen lite bättre än den är nu.
   Tog hem ett antal tekoppar från Peking och jag använder dem. Och just när det nu var invigning av OS i Peking passade det bra med kinesiskt te ur en kinesisk mugg.
   Vad gäller invigningen såg jag den dels för att jag är intresserad av vintersport men mest för att det var just från Fågelboet.
   Ha det fint du också.
   Kram

 12. Vilka minnen denna invigning framkallade hos er som varit där i verkligheten! Det kan man kalla minnenas allé! Jag tycker fågelboet är imponerande och jag tycker också att arrangörerna lyckats väl med detta enorma arrangemang under så speciella omständigheter som nu råder. Jag hoppas det fortsätter hela vägen in i kaklet och att det får bli idrottarnas prestationer som får alla rubriker!
  Kram

  1. Jätteroligt att se invigningen från Fågelboet och många minnen kom tillbaka både från sommar- OS 2008 och från Peking. Men det politiska läget var då bättre är det är nu. Fågelboet i sig är en spännande arena och allt så genomtänkt.
   Jag hoppas också att fokus ska ligga på idrottsprestationerna och det andra får en ta senare.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.