Stockholm

Omväxlande vecka – På flera sätt

Det har varit en omväxlande vecka denna första vecka i februari. Och visst känns det skönt att den sista vintermånaden är här.  Vissa dagar har det varit mer påtagligt att vintern pågår och andra dagar har det varit lite mer känsla av vår i luften vilket känts bra. I onsdags och i går, torsdags morse, var detta med vinter påtagligt här hemma hos. Minusgraderna nattetid hade gjort att det bräckta vattnet i kanalen frusit till tunn is. Något som ganska sällan händer. Men nu hade det alltså hänt.  Och förutom Idag, fredag, är isen i kanalen redan borta och även den lilla mängd snö som fallit under veckan. Olika nyanser av grått och en del dimma är det som gäller just nu och troligen resten av dagen.

Stockholm. Södermalm. Hammarvykanalen med is. En omväxlande vecka även vädermässigt. En omväxlande vecka har det varit på olika sätt. Även vädermässigt. I onsdags morse låg ett tunt lager is i kanalen.

En omväxlande vecka

kom det att bli både vad gällde vädret och annat. Vädret kan en ju inte påverka men innehållet i dagarna kan jag ju till stor del, eller i varje fall till viss del styra över. Passade i onsdags  på att dokumentera isen i kanalen och så här såg det ut under dagen.

Dagens första fartyg passerade i kanalen klockan 9.30 och gjorde då en isränna.

Några timmar senare vid 13-tiden såg det ut så här österut.

Västerut, mot Hammarbyslussen, såg de vid samma tid ut så här.  Isrännan i mitten fanns kvar och flera fartyg har passerat. Och längs kajkanterna är isen borta 

Stockholm. Södermalm. Hammarbykanalen. Skanstull. Omväxlande med lite blå himmel fram på eftermiddagen. Ingen större skillnad på isläget när klockan är 15.30. Men här finns tendenser till lite blått. Så lite omväxlande är det.  

Klockan har hunnit bli 16. Solen har kämpat sig över hustaken och den blå remsan på himlen är kvar .

Mer omväxling i veckan. Besöket på Stadsmuseet i Stockholm. där vi bl.a. tittade extra på utställningen “Vems är du”. En utställning som handlar om nationella minoriteter och med  visst fokus på nationella  minoriteter i Stockholm.

För ett par veckor sedan blev jag erbjuden ett inläsningsjobb som jag tackade jag till och jag är i gång med detta. Jag har ca 1100 meningar att läsa in så det tar sin tid. Och det är  viktigt att det inte blir eko eller annat ljud i bakgrunden. Blir det inte bra så får jag direkt “feedback” så jag får läsa om. En del meningar är också väldigt långa och då kan jag få läsa om eftersom tiden för varje mening, lång eller kort, inte får överstiga 10 sek. Jag har en inspelningsknapp jag trycker på och av när jag börjar och avslutar en mening och får direkt feedback på resultatet.

Rosor, plåster och ett halsband

I veckan hade vi också bröllopsdag. Och denna dag den 2/2-2005 befann vi oss på Fidji i Söderhavet. Ett av flera stopp vi gjorde på en resa jorden runt. Under några dagar befann vi oss på en fantastisk kryssning bland öarna här i arkipelagen och på en av dem kom vi att gifta oss. Barfota på stranden och i solnedgången.  Men det var på håret att bröllopet skulle bli av. Vårt flyg från Hawaii till Fidji var nämligen ett helt dygn försenat. Spänningen var oliiiidlig .Skulle vi alltså hinna till fartygets avgång.

En omväxlande dag med mycket av det mesta. Inte minst rosor och champage. Omväxlande var det milt sagt innan vi kom till Fidji och kunde vigas barfota i solnedgången på en liten ö. Även bröllopsdagen  nu 2022 blev omväxlande och väldigt trevlig på alla sätt. Men vi var i Stockholm. 

Ett plåster kvalar också in när det kommer till en omväxlande vecka. Ett “smärtplåster” utskrivet av min läkare.  Mina ryggbesvär är ju stundtals riktigt besvärande och hindrar mig en hel del i vardagen. Och kanske kan nu detta plåster minska besvären. Plåstret har en depåeffekt och utsöndrar  varje timme en viss mängd smärtstillande genom huden in i kroppen. Plåstret ska sitta på i 7 dagar och sedan bytas och då placeras på ett nytt ställe på kroppen. Vitsen med  plåstret är att jag kan minska eller kanske vissa dagar inte behöva ta annat smärtstillande. Plåstret är “starkt” så man får vara observant med biverkningarna som kan vara många. Nu testar jag en styrka på plåstret men den kan behöva justeras efter hand.(hur mycket som utsöndras genom det per timme)  Återstår så att se. Vad gäller smärtplåstret är jag hoppfull och hoppas på att det ska ge bra lindring.

Igår kom det halsband som jag för ett tag sedan beställt av Katarina, sedan många år en blogg och instagramvän. (kattas_betraktelser /@silverkatti) Katarina arbetar i silver och jag är så förtjust i hennes stilrena smycken.Jag såg detta halsband på en bild på Instagram och tyckte det stod mitt namn på det.Bara att beställa det. Och jag blev så nöjd.

Halsbandet i silver har dubbelringar och är dekorerat med små silverkulor.

34 svar på ”Omväxlande vecka – På flera sätt”

 1. Fint halsband och grattis på bröllopsdagen så här några dagar i efterskott =)
  Låtar härligt med barfota bröllop…..dock inget för Ama som inte gillar sand mellan tårna. Själv hade jag skor på mig, den dagen vi i största hemlighet slog till.
  Läs jobbet låter avancerat – kan nog bli en del omtagningar. Grått, grått grått idag och regnar. Men härligt att se gräsmattan igen. Ha en bra eftermiddag och trevlig helg!

  1. Tackar! Åren har gått och vi kan numer le åt att vi höll på att missa fartyget och vigseln. Och det var ju heller ingen som visst att vi skulle gifta oss. Resan jorden runt var “officiell” och vi var ju borta i nästan två månader.
   Vigseln här är ett så fint och roligt minne. Och sand mellan tårna var helt ok. Solnedgången också, Ja, allt.
   Skor hade jag nog också haft om det nu inte varit just här .
   Läsjobbet tar sin tid, men jag får ju betalt. Och en ny erfarenhet är det helt klart. Jodå, det blir omtagningar.
   Här har vi sett VinterOS invigningen som var färggrann. Men annars grått och regn här.
   Jag är så glad för halsbandet och det passar mig perfekt. Och det finns bara ett.
   Önskar dig en trevlig kväll.

 2. Grattis i efterskott på bröllopsdagen.
  Minns jag läst om ert bröllop här på bloggen.
  Låter intressant med plåstret, hoppas det ska lindra.
  Roat mig idag med bl.a. OS-invigningen.
  Snöbus så innedag för mig.
  Trevlig helg.

  1. Tackar! Ja, åren går. Vi har många gånger skrattat åt allt trassel med det försenade planet från Hawaii till Fidji som höll på att sätta stopp för vigseln här ute på en av öarna i Fidjiarkipelagen. Kryssningsfartyget tog bara 50-60 passagerare men hade ju inte kunnat vänta på oss. Antar att det fått bli ett sjöflygplan för att hinna i kapp fartyget om vi missat det.
   Jag hoppas på att plåstret ska hjälpa och det verkar göra det.
   Vi har också sett hela OS invigningen. Extra roligt eftersom vi var här i Fågelboet en hel del under sommarOS 2008.Då såg vi också invigningen på tv. Men då i Peking.
   Dimma och regn här så det är innedag. Men jag har inläsning att göra så det passar bra idag.
   Trevlig fredag

 3. Vilket vackert halsband så det förstår jag att du slog till på och beställde ett. Lekfullt men ändå strikt. Helt i min smak.
  Så bra att du får testa med smärtplåster. Det brukar ge en jämn och bra smärtlindring men man får så klart prova sig fram.
  Önskar dig en fortsatt fin fredag!

  Kram

  1. Tack! Jag är så glad för det och jättenöjd. Personligt också för det finns bara ett. Katarina gör så vackra silversmycken. Enkla och stilrena och det passar mig.
   Smärtplåstret känns bra hitintills men raddan av ev. biverkningar är ganska stor eftersom det innehåller morfin. Men jag prövar mig fram.
   Önskar dig också en fin fredag.
   Tyvärr grått, dimma och regn här så utevistelsen blev kort idag.
   Kram

 4. Grattis till bröllopsdagen i efterskott! Vilket ljuvligt minne ni delar du och B.
  Så tråkigt att din rygg bråkar så, men det finns tydligen hjälp att få! Håller tummarna för att plåstret gör underverk!
  Is ser vi bara i glasen här, men jag tycker om tanken på vår!
  Kramar
  PS. Kul med ett inläsningsjobb!

  1. Tackar! Fina minnen har vi med oss från den dagen. Och vi hann ju i tid. Vissa spänningsförhöjande moment där. Vi kunde ha klarat oss utan dem.
   Ryggen är inte direkt samarbetsvillig men nu hoppas jag att smärtplåstren ska ge bättre hjälp. Man kan ju öka doseringen om så behövs
   Vi önskar att vi också var på plats och kunde se isen i glasen. Men det måtte ju komma andra tider. Tankarna på “paradiset” finns varje dag. Här lättar det nu på restriktionerna .Men visst kommer vi att vara försiktiga och hålla avstånd.
   Inläsningsjobbet är roligt men kräver sitt så det blir en del omtagningar. Inget brus i bakgrunden.
   Kramar! Ha det allra bäst.

 5. Stort GRATTIS på sjuttonårsdagen, lite i efterhand.
  Plåstret lät intressant – men det gäller såklart att du har koll på läget och förändringar åt fel håll.
  Bra beskrivning av de första dagarna i sista vintermånaden. Igår njöt jag av en ensampromenad med solen i ansiktet och havet vid min sida och jag kände det där pirret när förväntningar börjar vakna. Idag är det positiva borta. Men vi såg att en av våra Insta-vänner hade hittat en blåsippa på öjn.
  Helgkram, Bosse

  1. Tack! Tänk, åren har gått. Och ganska fort.
   Nu testar jag detta “smärtplåster” och hoppas det kan hjälpa mig. Dosen går ju att öka. Men det är staka saker.
   Solen har vi inte sett tendenser till idag men den behövde väl paus. Unnar dig gårdagen med lite vårkänsla- Vi har ju haft sådana dagar också.
   Och vad roligt med en blåsippa som var hittad. Absolut lite vårkänsla.
   Önskar dig en god helg.
   Kram

 6. Grattis på bröllopsdagen! Vilka äventyr du varit med om!
  Hoppas att plåstret hjälper. Du måste vara av den exceptionellt envisa typen, som fixar så mycket och rör dej så mycket, trots krånglande rygg.
  Ha en fin helg! Kram

  1. Tackar! Ja, vi skrattar gott åt det hela numer. När vi stod där på Hawaii och planet var ett dygn försenat så gjorde vi det inte. Men allt ordnade sig till det allra bästa.
   Jag hoppas mycket på smärtplåstret och har tyckt att det känns mindre smärta i ryggen. Det är ju “starka grejer” så jag var lite orolig inför biverkningarna. Eller är. Listan på dem var lång. Men å andra sidan så tar jag inte ut något i förskott utan är ganska positiv. Styrkan i plåstren kan ju också min läkare höja om det behövs.
   Envis är jag absolut och jag som du tror ju på detta med rörelse och att vara i gång.
   Önskar dig också en bra helg.
   kram

 7. Så fint halsband, passar dej perfekt! Och än en gång grattis på bröllopsdagen, vilken tur att ni hann fram i tid till bröllopet!
  Så bra att du fått ett plåster med smärtstillande som kan hjälpa mot smärtan, och var inte rädd för att höja dosen, att vara smärtfri är så viktigt!
  Ha en fin fredagkväll!
  KRAM!

  1. Tack! Redan när jag såg bilden på halsbandet på en Instagrambild visst jag att det skulle passa mig. Så jag var snabb med att beställa det. Och halsbandet passade mig perfekt. Så mycket “jag”. Såg även symboliken i det.
   Kan numer le åt eländet med vår försening från Hawaii till Fidji. Men det gjorde jag inte då. Men allt ordnade sig på bästa sätt.
   Smärtplåstret verkar bra, men listan med ev. biverkningar var lång. Det är ju morfin i plåstret och det gör ju sitt till. Men det är små doser som avges per timme; 5 mikrogram. Och den går ju att höja om det behövs.
   Hoppas du haft en bra kväll.
   Kram

 8. Kan lugnt säga att det står även mitt namn på det vackra halsbandet. Sportigt och stilrent skulle jag säga.

  Stort GRATTIS på ert bröllopsdag. Kul att gå tillbaka till ceremonin på stranden. Gissar att ni är rätt ensamma om ett sådant “exotiskt” bröllop.

  Det där med att läsa in meningar är nåt nytt för mig. Att läsa in olika böcker har jag varit med om förut, då jag haft en fotbollskompis som hade det som jobb. Men det var innan “det digitala” gjorde entré.

  Det där med smärtplåster låter riktigt intressant. Ska ta upp det med min husläkare nästa gång vi har kontakt. Det låter riktigt hoppfullt, men det är klart, “konstiga” biverkningar vill man ju helst inte få…

  1. Vad roligt att vi “delar” halsbandet. När jag såg bilden på det så visste jag att det skulle passa mig. Enkelt, lite sportigt och stilrent. Har förstått att vi delar den smaken. Katarina gör så vackra smycken i silver i en stil som helt passar mig.
   Ja, det blev en bröllopsdag även i år Vi är bra på att glömma bort den. Men år kom vi faktiskt ihåg den. Och vi kunde fnissa åt allt elände innan vi kunde lämna Hawaii och Flyga till Fidji ett dygn sena.
   Det blev en fin vigsel här på stranden, barfota i solnedgången och det var ingen hemma som ens visst om det.
   Jag hinner ju se meningarna innan jag ska trycka på inspelningsknappen och det är tur. En del är väldigt långa och alla ska göras inom 10 sek. Så det blir några omläsningar. Men det är ganska kul och en ny erfarenhet.
   Jag tror på smärtplåstret och har efter ett par dagar inte känt så mycket av biverkningarna. Vet att detta plåster är vanligt inte minst inom äldrevården. Biverkningar kan det ju bli ju även av andra starka smärtstillande tabletter.
   Ta gärna upp det med din läkare och fråga. ( Mailar dig i morgon namnet på plåstret.)

 9. Grattis till Bröllopsdagen ,-) till er båda!
  Vilket vackert halsband ,-) Mycket fint.
  Så romantiskt bröllop ,-) Det kan man ju knappt fantisera om ,-)) och barfota! ,-)
  Låter himla vackert och vilken tur att ni hann!
  Ja tydlig isränna, vädret är hit och dit, väldigt konstigt väder.
  Härliga bilder, anar att våren är på väg mitt i allt
  Trevlig Helg Ha det fint KRAM Primrose ,-)

  1. Tack! Vi ler båda numer åt eländet med det försenade planet från Hawaii till Fidji. Men vi hann ju fram i tid. Då log vi inte utan var jättestressade. Men det böev en fin vigselceremoni i barfota på en strand i solnedgången. Minnesvärt.
   Jag är så nöjd och glad för halsbandet och det är så mycket “mig”. Redan när jag såg bilden av det visst jag att det var för mig.
   Isrännan här var dte fint att se. Men nu är isen borta och visst hoppas vi på lite vårkänsla i helgen.
   Önskar dig också en fin helg.
   Kram

 10. Stort grattis på bröllopsdagen! <3
  Jo, du har berättat. Så häftigt. Men det gick ju i lås.
  Så vackert halsband! Stilrent. Påminner lite om tanken i det halsband jag fick av mina barn nyss. En mammaring ihopkopplad med fyra mindre ringar. Också handgjort.
  Ja, det är mycket som är omväxlande och varierande numera.

  Ha en fin kväll.
  Stor kram!

  1. Tackar! Det blev en fin dag och vi kom ihåg den. Inte alltid vi gör det. Och vi kan nu skratta åt alla missöden innan vi var på plats. DEt gjorde vi inte då. Men vigseln här, i solnedgången, barfota på en strand är minnesvärd.
   Halsbandet tyckte jag om direkt när jag såg det och det finns bara ett och dte har jag. En speciell känsla. Stilrent och så mycket mig. Katarina gör så vackra smycken i silver. Tidigare har jag två par olika örhängen som hon gjort.
   Har sett det fina halsbandet du fick och visst kan de påminna om varandra. Förstår att du är glad för ditt.
   Stor kram

  1. Tack! Det blev en trevlig bröllopsdag och vi kunde nu skratta åt komplikationerna innan vi till sist kunde komma iväg från Hawaii och så småningom landa på Fidji och komma iväg på kryssningen.
   Åh, halsbandet! Jag är så glad för det och det finns så mycket av mig i det.

 11. Grattis i efterskott på bröllopsdagen! Tråkigt att du har så mycket besvär med ryggen… hoppas att plåstret hjälper och att du inte får för mycket biverkningar. Jag har några vänner på vattengympan som har sådana plåster för sin reumatiska värk.
  Vi har haft värsta snöstormen här i dag, men i morgon skall det visst bli sol. Sköt om dig! Kram!

  1. Tackar! Ja, ryggen har varit och är besvärlig men hoppas nu att plåstret ska ge mer jämn smärtlindring under dygnet. Har bara haft det en kort tid men det verkar riktigt bra.
   Hoppas snöstormen lägger sig och att det inte är alltför halt så du kanske kan komma ut en stund i solen.
   Kram

 12. Stort GRATTIS (lite i efterskott) på bröllopsdagen! Du såg väl till att det vackra halsbandet blev en bröllopspresent från B? 🙂
  Håller tummarna att plåstret kommer att fungera och utan biverkningar så att du får smärtlindring på ett bra sätt.
  Snygg dokumentering av isbildningen på kanalen!

  Ha en skön dag!

  1. Tackar! Det blev en väldigt trevlig och lyckad dag, precis som den dag där på Fidji när vi sa “ja” på stranden i solnedgången. Dock mer isigt här och nu.
   Halsbandet hade jag beställt innan men B var helt klart villig att ge mig det. Men jag vill bli överraskad så….
   Smärtplåstret är i gång och jag tycker det verkar hjälpa bra. (Finns starkare dos att få om det behövs.) Biverkningar finns men för tidigt ännu att veta hur jag reagerar.
   Solen är åter tillbaka idag efter gårdagens dimma och regn och det verkar lovande.
   Önskar dig också en bra lördag

 13. Skönt att veta att den sista vintermånaden är här, längtar så till våren i skrivande stund, mer än jag brukar.
  Har provat sådana där plåster en gång i tiden, blev så dålig att jag fick sluta med dem, hoppas det fungerar bättre för dig.

  Ha en fin dag nu Ditte.

  1. Jag vill också gärna ha vår. Och idag är det lite vårkänsla i luften. Skönt så.
   Vad gäller plåstren så vet jag inte ännu. Men jag vet att biverkningarna kan vara rejäla. Trist att du drabbades av dem. För min del får jag vänta någon veck och se.
   Önskar dig också en fin lördag.

 14. Fina bilder från “din horisont”!
  Verkligen ett vackert halsband! Tror det passar dig perfekt!
  Stort Grattis till Bröllopsdagen, även om det är några dagar sent! Kollade länken från dagen det skedde och dt såg ut som ett underbart bröllop!
  Hoppas det funkar bra med plåstret, det är ju så olika. Barnbarnens morfar hade sånt innan han höftopererades och det funkade bra, men min bästa kompis R, blev så dålig att hon hamnade på akuten.
  Spännande med ditt inläsningsuppdrag!
  Ha nu en fin söndag!
  Kram

  1. Det blev en trevlig vecka med lite av varje.
   När jag såg halsbandet på bild tyckte jag genast om det och tyckte det stod mitt namn på det. Och när jag fick det så var det helt rätt- Vad gäller bröllopsdagen så brukar vi glömma bort den och kan komma på den ett tag efter. Vi ler mest nu åt att vi kom fram i tid. Då var vi mest oroliga för att missa det hela.
   Solnedgången,barfota på en strand och med havet helt närvarande. Enkelt och minnesvärt.
   Och det var ingen hemma som visst om det.
   Vad gäller plåstret är det svårt att veta. Biverkningar finns och rejäla sådana. så vi får se. Ska prata med läkaren i morgon och utvärdera denna vecka som det varit på. vecka. Det känns som om det ger god hjälp men jag är orolig för ev. biverkningar.
   Inläsningsuppdraget är roligt men jag får göra en del omtagningar. När det är korta meningar så hinner jag gott på 10 sekunder men när de är flera rader långa är det knepigt. Dock inte så många meningar som är så långa.
   Önskar dig också en bra söndag.
   Kram

  1. Vi bor väldigt bra här och vatten gillar jag. Mycket att titta på är det också.
   Och visst är halsbandet fint. Är så glad att jag beställde det efter att ha sett en bild. Det är så mycket “jag” i det.

 15. Grattis på bröllopsdagen! Jag ber om ursäkt för att jag har varit dålig på att kommentera och läsa hos dig, gäller alla bloggkompisar, jag går all in på OS, och däremellan hinner jag mest bara ut med hunden och äta något. Nu är jag inte alls lika fanatisk som tidigare i livet, men lite protokoll för jag fortfarande och sen blir det att följa intervjuer och analyser efter tävlingarna också i olika medier. Tidsödande, men tid är ju det enda den fattige har, och OS inträffar ju så sällan.
  Jag kan därför inte lova bot och bättring innan spelen är över…
  Plåstret har jag testat som smärtlindrande. Det gick sådär. Det var några år sedan, kanske har man utvecklat produkten vidare, jag tyckte inte den var så effektiv och dessutom fick jag eksem av själva plåstret och det kliade flera dagar efter att jag tagit bort det.
  Men, det är annars en fiffig produkt, många smärtstillande mediciner går hårt åt magen eller fungerar dåligt med andra mediciner.
  Hoppas verkligen att du får bra smärtlindring så du kan fortsätta vara aktiv!
  Så spännande med din inläsning, du kan inte avslöja ämnet? Jag var också tillfrågad för ett par år sedan, men jag tror det projektet blev lagt på is. Fantastiskt tycker jag att man inte längre behöver åka till en studio för att läsa in utan kan sitta hemma med sin telefon!
  Halsbandet var snyggt, och klär dig utmärkt!
  Kram

  1. Tackar! Och inte ska du be om ursäkt för att du inte kommenterat. Jag gör det inte heller alltid och kan ibland läsa och glömma skriva några rader. Mycket OS här också nu. Så spännande. Och klart att det måste få ta tid det som man är intresserad av. Instämmer helt. Så jag känner liknande. Men vi finns kvar. Och du är mycket med mig i tankarna och det vare sig det är OS eller ej. Skulle gärna sett några tävlingar tillsammans med dig. Vilken stämning!
   Plåstret är ju nytt för mig och hoppas jag slipper blåsor eller eksem. Plåstret ska sättas på olika ställen. Jag håller på att ställa in dosen så kanske blir det starkare plåster om några veckor. Kombinerar med Alvedon och hitintills har detta hjälpt mycket. Inte minst nattetid. Men biverkningar är vanliga.
   Återkommer till inläsningen när det är klart. Har 1050 meningar att läsa men det blir en del omläsningar eftersom en del meningar är långa och alla måste gå på under 10 sek. Vid de långa hinner man inte andas emellan.Sedan är det ibland knepigt med ljuskvalitén och då blir det omtagningar. Jag får meddelande om det inte “håller måttet”. Inget bakgrundsljud eller eko får vara med.
   Jag är så glad för halsbandet och att jag genast bestämde mig. Och det finns bara ett.
   Idag firar vi ännu ett OS guld i storslalom. Grattis också Niskanen som kom trea. Så bra!
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *