Skyltar Stockholm

Tidsresa i Stockholm – Skyltsöndag #352

Söndag igen! Och här på bloggen innebär söndagar att det också är dags för “Skyltsöndag”, ett tema som bloggvännen BP  förtjänstfullt förvaltar. Skyltar av olika slag gäller och tolkningen är väldigt fri. För min del har det varit en varit bra vecka som innehållit en hel del gott och blandat. Skyltarna har historisk anknytning och kommer från veckans besök på Stadsmuseet i Stockholm. Välkomna med på en tidsresa i Stockholms historia.

Stadsmuseet ligger vid Slussen i Stockholm och byggnaden i sig är från slutet av 1600-talet.

En tidsresa

i Stockholm och Stockholmshistoria bjuds man på här på museet. Och förutom de permanenta utställningarna så är nu också mer tillfälliga utställningar tillbaka igen. (Det har varit paus vad gäller dem under pandemitiden) Innan vi i tisdags tog oss an det mer historiska tog vi oss an utställningen om minoriteter, ”Vems är du?” – (vem tillhör du)  Även här belystes ämnet rent historiskt. En riktigt informativ och åskådlig utställning.

I övrigt är utställningarna i byggnaden, de olika våningarna i  kronologisk ordning. Plan 1 tidsepoken 1527-1720; reformationen, kungens stad och huvudstaden. Plan 2 visar handelsstaden Stockholm mellan 1720 och 1860, industristaden 1860-1921 och den moderna staden 1921-1950. Plan 3 finns också och visar Stad i världen från 1950 och framåt.

(Mer om Stockholms historia och med utgångspunkt från stadsmuseet har jag tidigare berättat om i inläggen”Stadsmuseet- En historisk resa”  och i ”Stockholmshistoria” på Stadsmuseet)

Stockholm. Stadsmuseet. Vpr tidsresa börjar 1527 i samband med reformationen. Vår tidsresa börjar här 1527 med reformationen.

Reformationen

avser hur den medeltida kyrkan i Sverige under perioden 1527-1600 blev till en evangelisk-luthersk svenska kyrka. Reformationen markera att medeltiden är slut och att Vasatiden börjar.

Stockholm. Stadsmuseet. Humor mitt i tidsresan. "Ursäkta röran - vi byter religion"Humor mitt i tidsresan. Vi byter religion.

Gatan.

I mitten av 1800-talet hade Stockholm den högsta dödligheten  Sverige. Trångboddheten bidrog till detta, liksom att många hämtade vatten i brunnar som låg bredvid soptippar och kyrkogårdar. Trångboddheten gjorde också att sjukdomar snabbt spred sig.  När sjukdomen kolera kom till Stockholm började man mer förstå sambandet mellan epidemier, smitta och förorenat vatten. I och med detta gjordes stora insatser för att Stockholm skulle bli en säkrare och renare stad att bo i. Allmänna vattenledningar blev  byggda  och vattnet filtrerades för att bli rent. Man grävde ner avloppsledningar  och latrintunnor forslade man ut från stadsområdet. Och med dessa förbättringar sjönk dödligheten.

Gatubild från Stockholm hur det kunde se ut på 1800-talet och där butikerna hade skyltar som visade vad man tillverkade och sålde.

Stockholm växte

allt mer under början av 1900- talet och framåt och kom att bli den moderna staden. Och till följd av detta krympte naturområden och sjöar både försvann och blev mindre. De gamla trähusen blev efter hand omgivna av moderna stenhuskvarter. Trafiken ökade och på gatorna samsades hästdroskor med cyklar och spårvagnar.

Många från landsorten sökte sig till Stockholm och bostadsbristen här var stor.

Många flyttlass gick till huvudstaden trots att bostadsbristen var stor. Men det var i Stockholm det fanns jobb. Och bristen på bostäder kvarstår fortfarande.

På restauranger fanns restriktioner en bra bit in på 1900-talet. Och för att följa dessa uppfann restaurangerna sina egna regler. 

Kanske såg maten ut så här när den ”flugit” ut och in några gånger. Observera fimparna som ligger i såsen.

Från restaurang till ett 50-tals konditori i Stockholm.

Stadsmuseet i Stockholm. Ett 50-talskonditori. Denna inredning är nu modern igen och här har det på sina ställen skett en tidsresa bakåt. Så här kunde det se ut på ett ”kondis”. Och idag i Stockholm finns det en hel del konditorier som gärna anammar den här stilen just från 50-talet. En tidsresa tillbaka.  Någon som känner igen sig? 

En av tavlorna/bilderna på väggen. Kungsgatan västerut, nästan vid korsningen till Sveavägen.

Biografen Royal finns kvar än idag. I övrigt minns jag Martin Olsson i hörnan  och klädbutiken Meeths. I bakgrunden skymtar det gamla varuhuset PUB vid Hötorget som sedan flera år är ett hotell.  

 Katarinahissen i början av 2000- talet

Den gamla Coopskylten som också var en neonskylt  byttes i början av 2000-talet mot en ny neonskylt  där det var en bild av  Coop och deras med mera kort. Den  skylten är också borta och nu varierar reklamen som skymtar förbi. Här uppe låg under många år den anrika restaurang Gondolen men som varit stängd sedan 2020. Hela Katarinahissen och byggnaden genomgår en genomgripande renovering  och Gondolen hoppas på att kunna öppna igen hösten 2022.

En modell av Katarinahissen och restaurang Gondolen från ungefär 2004. 

En bild med Katarinahissen och restaurang Gondolen tagen  i tisdags, den 1/2-2022

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

 

32 svar på ”Tidsresa i Stockholm – Skyltsöndag #352”

 1. Hmm den där tallriken med mat såg allt annat än fräsch ut, men det var ju ändå en ”bra idé” att återanvända samma mat flera gånger – det minskade ju matsvinnet. Roligt skyltat – älskar hur man sammanfogade bitarna på trälådan till bitsocker. Det står en liknande bitsockerlåda här hos mig med samma snygga kanter. Ha en fortsatt bra söndag, det bet i kinderna på dagens promenad, vinden är kylig.

  1. Tänk, så det var! Och denna mat som åkte ut och in för att man skulle kunna beställa ”brända och destillerade drycker”.
   Här fanns så mycket att titta på och inte minst alla detaljer. Vad roligt att du har en liknande låda. Fastnade för hela lådan men kanterna är ju så fint gjorda.
   Kylig vind här också men i alla fall sol.
   Trevlig kväll.

 2. ”Vi byter religion”….vilket fint leende jag fick av det, haha. 🙂

  Tackar för denna tidsresa, alltid trevligt att se och påminnas om hur det var en gång i tiden.
  Bostadsbrist fanns det redan på den gamla tiden, lite bättre är det kanske idag fast inte så mycket som skulle behövas.

  Ha en fin kväll Ditte.

  1. Visst var det fyndigt! Jag log också när jag såg skylten. Ja, det blev en fin tidsresa och trevligt var det att göra den. Kul att du hängde med.
   Visst är det knepigt med bostäder, inte minst i Stockholm och Göteborg. Och många nybyggen är så hiskeligt dyra.
   Önskar dig en bra kväll och en bra start på en ny vecka.

  1. Här finns ganska många konditorier nu som tagit tillbaka den här stilen. Allt kommer ju tillbaka på ett eller annat sätt.
   Eftersom maten åkte ut och in så var det ju inte direkt så noga med var man fimpade om det inte fanns en askkopp på bordet.
   Stadsmuseet är verkligen roligt att besöka och här finns så mycket Stockholmshistoria.

 3. ”Duvan” var en smart anrättning. Sannolikt billig….
  Ibland kan man faktiskt komma in i ett café a la femtiotal. Det blir man glad av.
  Kul skyltar…. speciellt ”arbetsskyltarna”.
  Ha det fint! Kram

  1. Stadsmuseet tittar jag in till då och då och tycker om att få en dos historia och även en del annat i deras separatutställningar. Stadsmuseet erbjuder också olika stadsvandringar, såg och musik samt mindre teaterarrangemang. Väldigt trevligt och lätta att häga med på,
   Tänk så det var förr, inte minst detta med mat och dryck.
   Här på Söder finns en hel del av dessa retrocaféer. Några har alltid funnits och en del har kommit till nu på senare tiden. Kul!
   Jobbskyltarna skrattade vi också åt. Fyndigt!
   ha det fint du också.
   Kram

 4. Vilken rolig idé att bygga Skyltsöndagen runt Stadsmuseet. Strålande idé:-)
  Älskar första ”grävarskylten” med arbetaren som bär hatt. Annars är ju skylten nästan densamma som idag ”Arbete pågår”.
  ”Sök er ej till Stockholm”, allt kommer igen. Okej, kanske inte med en sådan skylt 2022, men bostadsbristen har ju inte förbättrats har jag förstått. Å de bostäder som finns är svindyra. Läste nyligen att nyexaminerade poliser inte har råd att bo i stor-Stockholm…
  Å caféet – så charmigt! Konditori Valand, kanske Stockholms mest kände café i originalskick från 1954 stängde ju tyvärr 2018, sedan finns ju konditori Ritorno på Odengatan. Även det är retro. Allt kommer igen, inte mig emot alls:-)
  Tennstopet finns ju också kvar, utan flygande mat hahaha:-) Det var nytt för mig det också.
  Ett härligt inlägg:-) Tusen tack för det och länken:-)

  1. Tack! Och Skyltsöndagar gillar jag verkligen.
   Det föll sig så när vi var här på Stadsmuseet att det blev Skyltsöndagsbilder när den ena skylten efter den andra dök upp. Eller snarare vi dök på dem.
   Visst är grävarskylten bra. Träffsäker.
   Vad gäller bostadsbristen är det nog ingen större skillnad idag. Dock är men ju inte lika trångbodd som man var i början av 1900-talet.
   Konditori Valand besökte jag en del. Bodde ju på Upplandsgatan så det var nära. Ritorna var jag också på en del. Och Tennstopet i gammal miljö. Dock inget konditori. Men härlig miljö- Vet att du också gillar det. Var nog stamkund där mellan maj 2002 och tills jag flyttade till Söder 2004. Var där ett par, tre gånger i veckan.
   Några liknande konditorier finns på Söder. Eller fanns. Nu vet jag bara om ”Älskade Traditioner” på Södermannagatan och ett par till. Tror en del slagit igen under pandemitiden.

 5. Vilken häftig skyltning! Så kul att se. Vilken grej det där med maten som åkte in och ut, haha…man måste vara smart!
  Martin Olsson känner jag också igen från förr där i korsningen Kungsgatan-Sveavägen.
  Ja, tänk att det alltid har varit svårt med bostäder här i stan, men så klart, här finns jobben, och då kommer ju människorna utifrån landet och behöver bo någonstans. Det var lite enklare när jag flyttade hit 1979, sjukhuset som vi skulle jobba på ordnande med en andrahandslägenhet vid Brommaplan, och tror vi bara bodde där något år innan vi fick ett förstahandskontrakt på en landstingslägenhet i Råcksta.
  Tack för info om Stadsmuseet, som jag inte visste fanns!
  Kul att du lyssnade lite på mellon igår, jag måste höra Cornelia igen, tyckte det var svårt att höra melodin med mitt enda öra! Men maken och svåger och schlagerväninnan var eniga-hon var bäst igår!
  Ha det gott!
  Kram

  1. Tack! Ja, jag passade på att dokumentera när vi nu ändå var här. Och en del gott och blandat blev det.
   Visst var det smart detta med maten som kunde återanvändas.
   Jätteroligt att minnas hur det såg ut förr här på Kungsgatan. Kul att du också minns.
   Himla tur du hade med lägenhet i Stockholm. Jag minns att mina föräldrar väntade i sju år på en lägenhet i Solna, mellan 1952 och 1959. Ett par år tidigare kunde vi fått i Farsta. Men när mamma kom dit och såg några höghus på en åker så blev det inget med det. Men pappa jobbade här på Karlberg sedan 1953 så det var flera år när vi inte sågs så mycket.
   Jag blev positivt överraskad igår.Gillade ju både Omar och Theoz . Men vad gäller Robin B så är han ingen favorit hos just mig. Men olikheter är ju bra.
   Ha det fint du också.
   Kram

 6. Vilken intressant och bra utställning. Helt i min smak skulle jag vilja säga. Det är intressant att det fortfarande ser ut på samma vis. Jobb finns men inte bostäder. Det blir lite av en omöjlig ekvation helt enkelt. Jag såg ju hur länge sonen flyttade fram och tillbaka mellan olika andrahandslägenheter. Ett tag fungerar det men i längden blir det ohållbart dyrt, i alla fall om man som han prioriterar centralt boende.

  Önskar en fin söndagskväll!

  1. Stadsmuseet är verkligen trevligt och det är smidigt att titta in här . Och man kan ju dela upp besöket och komma tillbaka. Entrén är gratis.
   Ja, detta med bostadbristen kvarstår. Nu bygger man så dyrt att få har råd att bo. Minns hur sonen flyttade mellan olika andrahandslägenheter och det är ju en dyr historia att bo så.
   Och en bostadsrätt i innerstan är ju dyr och även om de är billigare längre ut från stan så är de ändå dyra i de attraktiva områdena.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 7. Vilken intressant utställning! Både humor och allvar blandat. Vi har också ett 50-talsfik i Helsingborg och det verkar som allt som har med 50-talet att göra aldrig blir riktigt omodernt. Jag var tonåring då, och mycket har förämndrats…kanske inte alltid till det bättre. Kram

  1. Väldigt roligt att göra en tidsresa. Här blev det ett axplock men det finns så mycket att se på plats. Entrén är gratis och museet ligger ca. 30 minuters promenad hemifrån så det är lätt att slinka in. Nu är det ju också mer möjligt med restriktioner som släpper. Och vardagar är det ganska låg belastning.
   Gillar dessa 50-tals fik. Kul att Helsingborg också har ett. Här i stan finns det några olika men kanske har en del inte överlevt pandemin. Nej, 50-talet blir inte omodernt. Tänk alla möbler som gjordes då och vilken kvalité. Och tygkvalitéer.
   Nej, allt har har inte blivit bättre .Inte alls.
   Kram och trevlig kväll.

 8. Jag gillar Stadsmuseet som är en oas, mitt bland all trafik. Kul att få se delar av utställningen.
  Jo, har hört talas om maten som skickades fram och tillbaka på restaurangerna.
  Det är roligt när det finns kvar verksamhet på ett och samma ställe efter många år, som biografen Royal. I övrigt finns ju husen kvar med andra butiker och t.o.m. hotell. Jag har inte bott på hotellet men det skulle vara roligt att testa någon gång.

  1. Jag också. Tittar gärna in här och man kan ta en del i taget. Extra roligt nu med att separatutställningarna är igång igen.
   Stockholm har mycket bevarat men också mycket som är i förändring. Gillade extra bilden från kondiset där man såg lite av Kungsgatan och ner mot Hötorget. Kände igen detta. Fint att byggnaderna finns kvar och att de bytt verksamhet har ju följt med tiden.
   Scandic Haymarket har jag inte bott på men ätit lunch här och varit i baren. Och en del av gamla PUB kan man känna igen.

 9. Vilken trevlig skyltning du bjuder på Ditte! Måste lägga ett extra pluss för religionen, det gamla fina vackra konditoriet. Bara 21 000 som söker bostad… Det blir väl lite mindre nu när ni ska bygga vindsnurror på södermalm 😉 (förlåt jag kunde inte hålla mig)

  1. Tack! Historia tycker jag om och inte minst den från Stockholm så Stadsmuseet tycker jag är trevligt att besöka. Och nu är ju också en del separatutställningar i gång igen. Just nu en om minoriteter i Stockholm och Sverige. Aktuell och bra.
   Log gott åt religionsskyltarna. Och retrokonditoriet med sina tavlor hade hög igenkänningsfaktor.
   Bostadsbristen var stor och det är den fortfarande. Jobb finns men man måste ju bo någonstans också.
   Pust! Vill inte ha några ”gräddvispar” här på Söder. Ja, ingen annan stans heller. Förstår inte vitsen. Och de är ju så jättefula. Låter mycket gör de också.

 10. Jättekul ide med skyltsöndag, men där jag bor finns inte många affärer och knappt någon skylt ,-))
  Men nu kikar jag vad du har fått till ,-))
  Statsmuseets blåa färg gillar jag, snygg byggnad.
  Intressant att läsa om kolera , epidemier och hur de satte det i samband med förorenat vatten osv , blev själv sjuk i 8 veckor efter översvämning i England för några år sen av förorenat vatten, och på den tiden!
  Fimpar i maten, fy .-)
  Kul att se bilder från ett kondis på 50 talet, men känner inte igen mig! Men var nog aldrig på kondis då.
  Intressanta bilder.
  Ha en fin kommande vecka! KRAM Primrose ,-)

  1. En skylt kan ju vara så mycket. Även en tavla är ju en skylt och berättar ju något.
   Nu blev det skyltar från Stadsmuseet och där tittar jag gärna in. Gratis är det också. Väntar nu på att det ska bli en fotoutställning, en separatutställning, där gamla foton från Stockholm ska visas med samlade. Även nu finns många foton och tavlor och de i sig är väldigt spännande.
   Förorenat vatten har ställt till det. Så illa att du blev dålig av det i England.
   Kul med dessa gamla miljöer. Vet ju att det i Uppsala finns en del gamla kondis med inredning från 50-talet som man behållit. Så roligt.
   Önskar dig också en bra kommande vecka.
   Kram

  1. Roligt att se vad som hänt i Stockholms historia. Här på Stadsmuseet blir det påtagligt och åskådligt.
   Önskar dig också en fin start på veckan.

 11. Stort tack för denna historiska vandring genom Stockholm! Informativt och lärorikt och jättefina bilder med skyltar och annat!
  Önskar dig en fin start på denna nya vecka!
  Kram

  1. Vad roligt att du gick med. Stadsmuseet är intressant med åskådliga utställningar. Man kan också låna ”lurar” och få en guidad tur. Roligt nu också med separatutställningarna som är i gång igen.
   Önskar dig också en fin start på veckan.
   Kram

 12. Oh vilket härligt inlägg till skyltsöndagen! Så gärna jag hade velat vara där på utställningen, men du har ju visat det viktigaste! Och visst var det kul med lite humor mitt i allt ihopa!
  Fastnade förstås för den trista skylten med Kom ej hit! I ärlighetens namn är jag rätt trött på storstadssyndromet som fortfarande gäller. Självklart förstår jag att man måste skaffa sig jobb för att försörja sig, men det är onödigt mycket koncentrerat till våra tre storstäder. Med dagens tekniska lösningar går det utmärkt att bo en bra bit utanför storstadsregionen och ändå ha access till bra jobb och framför allt bostad.
  Den där tallriken som åkte in och ut har man ju hört om i många sammanhang….nöden är uppfinningarnas moder…
  Tack Ditte för många leenden idag/Kram

  1. Så roligt att du var med oss här. Tänk , som vi hade pratat och skrattat. Historia tycker jag om och alltid fint att resa t tillbaka i tiden. Mycket har tack och lov ändrats. Men jag instämmer helt i att det idag är alltför mycket fokus på storstadsregionen. Man borde sprida ut jobben. Och visst kan man jobba på distans och bo utanför storstadsregionen där det också går att få bpstäder.
   Visst är nöden uppfinningarnas moder. Och man lärde sig att kringgå regler. Och det gör man ju även idag-
   Kul att jag kunde bjuda på lite leenden.
   Kram

  1. Tack! Jag går gärna hit men nu i pandemitider har det inte blivit så . Men jag har då hängt med på ett antal stadsvandringar och det har jag gjort i många år. Blir en del nu också under våren. Nu kund man inte slå sig ner här på kondiset för att få sig något till livs. Men kul att att miljön finns..
   Men ett trevligt fik finns ju på entréplanet som vi tog oss an.

 13. Intressant.
  Oh, vad jag har längtat att komma till Stadsmuseet som var stängt så länge. Ännu mer längtar jag nu när du skriver om det, både här och tidigare. Måste ta med mitt barnbarn dit, som jag också längtar efter.

  1. Stadsmuseet är verkligen trevligt att besöka och jag har då och då hängt mer på specialvisningar och stadsvandringar. Väldigt trevligt det också. Och hit kan du också ta med något av barnbarnen. Man kan ju då, med juniorer i sällskap, ta utvalda delar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *