Skyltar Stockholm

Igång och i farten – Skyltsöndag #394

Söndag igen! Och idag även den första söndagen i advent. Här i bloggen innebär söndagar också att det är  “Skyltsöndag,” ett tema som bloggvännen BP  så förtjänstfullt förvaltar. Skyltar av olika slag gäller och tolkningen är som vanligt väldigt fri. Jag är ute en sväng varje dag och tycker att det ger mig energi att vara igång och i farten. Bilderna är veckofärska och blir också en sammanfattning av veckan.

I veckan föll en del snö, inte direkt ovanligt i slutet av november. Och här i huvudstaden har ansvariga fått för sig att de ska ploga gatorna i City så att de blir snöfria. Bra, så att bussarna kan ta sig fram. Men även bussfria gator prioriterades. För de som händelsevis var i behov av rullator,  kryckor eller rullstol var det i ett par dagar förenat med livsfara att ge sig ut. Att dra en barnvagn var en rejäl utmaning även det och många tog de snöfria gatorna till hjälp. Även för min del, med två ben i hyfsat skick och bra balans, var det en utmaning med spänningsförhöjande moment att ge sig ut.

Stockholm. Södermalm.Hammarbykanalen. Charterbåtarna är igång med sina julbordskryssningar Charterbåtarna som serverar julbord  är igång så det är även nu viss fart i Hammarbykanalen nedanför oss. 

Igång under veckan

Nk:s julskyltning har jag sett årligen sedan 1959 då jag flyttade till Solna, grannstad till Stockholm. Och även i år blev det en tur förbi “det stora varuhuset” . Temat för skyltningen var “Hustomtar” av olika slag. En del roliga detaljer men överlag inte direkt så iögonfallande. Jag fastnade i Boktomtens magiska värld. ” Liten och späd med stora fyrkantiga glasögon på nästippen med en utstrålning stor som en sagodrottning”.

Stockholm. Varuhuset NK:s julskyltning. Boktomten är igång med sina julförberedelser. Boktomten är också igång med sina julförberedelser.

En del humor bland boktitlarna.

Norra Djurgården och området runt Stora Skugggan. Här var jag i onsdags på en trevlig, guidad tur som vi avslutade med en god lunch på Stora Skuggans Värdshus.

Stockholm. Stora Skuggan. 4 H gården. Vi är igång på vår guidade runda här i trakten. Stora Skuggans 4-H gård och vi är igång med vår guidade runda.

Tänkvärt på Capio Vårdcentral på Ringen. Tankar om varför en kan få vänta. Och slutklämmen om “att livet hinns med ändå” fastnade jag extra för.

I fredags var det visst firande. Dels fyllde min svägerska jämna år och dels firade jag att min ena höft kommer att opereras. En kan ju givetvis fundera på om just det är något att fira. Men jag är glad att förhoppningsvis inte ha smärta dygnet runt, att kunna sova annat än i ryggläge och bli mer rörlig. Vore ju enastående att så småningom kunna klippa tånaglar, plocka upp något från golvet, (utan hjälp av tång) ta på mig strumporna, resa mig upp och sätta mig utan stöd. Ja, detta och en del till hoppas jag på. Och att inte vara lika begränsad i det jag dagligen ska göra.

Att jag som “extra grädde på moset” har en rygg som är intakt påverkar ju också. Men en ryggoperation låter sig inte göras för riskerna där är jag inte villig att ta

Fredag kväll och middag på trevliga Brasserie Godot på Östermalm.

På väggarna finns en del tankar uppsatta och skrivna på porslinstallrikar.

Detta är en de av  lampan ovanför vårt bord på Brasserie Godot. Men här är jag inte riktigt med i innehållet i texten.

Besök på kajen i Nacka strand

Alltid trevligt att ta en tur hit till Nacka strand och igår blev det ett besök här.  (Mer härifrån kommer i morgon)

En välkomnande skylt.

Här på kajen  var det en mindre variant av julmarknad och med lita av det mer matnyttiga och användbara. Är ju smått allergisk mot allt som kan finnas på julmarknader i prylväg . Är man som jag, 73 år, så är det ytterst lite jag inte har  och plockar fram när det kommer till julprylar. (Har skänkt bort massor)

Restaurangen Urban Deli hade en färgglad matvagn på plats.

Jag tog mig en titt på den mer blommande avdelningen. För färska blommor är något jag alltid har hemma och gärna köper.

Passade på att köpa denna vackra bukett att ta med hem. Och med den önskar jag alla läsare en fin första advent.

 

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

 

30 svar på ”Igång och i farten – Skyltsöndag #394”

  1. Tack! Köpte buketten i Nacka strand och tyckte den var vacker där den stod och den passade även hemma.
   Gillade också skylten/tavlan på Vårdcentralen. Bra klargörande.

 1. En sann dikt med humor. Det kan inte var lätt att jobba under de förhållanden som råder inom sjukvården idag. Förstår att du ser fram emot höftoperationen. Att ständigt ha ont och vara så begränsad i allt man vill göra är inget som piggar upp. Har du fått op.tid också? Jag önskar dig en fin första advent.

  1. Visst är dikten den bra! Och det är tufft att jobba inom vården.
   Vad gäller höftoperationen är jag glad att jag inte behövde övertyga ortopedspecialisten utan han hade dett röntgenplåtarna och det räckte gott och väl.Men tanken på att vara tämligen orörlig och så begränsad under så lång tid känns läskigt. Men att ständigt ha ont är ju inte heller någon livskvalité. Utöver höfterna har jag också en rygg som är knepig och den går inte att operera .
   Men blir jag delvis av med en del höftsmärtor så är det bra.
   Kommer att få op.tid kanske mot slutet av feb. Men jag kan komma med kort varsel.
   Hoppas att du också haft en trevlig första advent.
   Kram

 2. Önskar dig också en fin första advent, eller vad som är kvar av den;-) Visste inte att det var såååååå illa med din höft. Då är du betydligt värre däran än jag som “bara” har spinal stenos. Så jag förstår ditt beslut och att du vill fira. Fördelen är ju att du förhoppningsvis opereras under vintern så att du är frisk och helt återställd till våren. Som sagt, jag håller tummarna för dig redan nu.
  Vad gäller julmarknader så håller jag helt med dig. Besökte den på “Döda Torget” och kom hem med ingenting. Precis som du säger så är det ofta krimskrams, raggsockor, tuvade mössor och vantar, en himla massa olika chokladsorter och matoljor…
  Urban Delis food truck ser nästan ut som en ambulans. Fritt fram alltså;-)

  En så fin Skyltsöndag denna första advent! Tusen tack för den och länken:-)

  1. Spinal stenos är illa, har en släng av det också. Men som du ju vet är det ju knepigt med våra ryggar att operera dem. Det är ju liksom inga rutinoperationer,
   Höfterna är ju lite mer så. Men kombinationen med´ryggen och höfterna är milt sagt ” obekväm”. Jag måste mentalt ställa in mig på att vara i stillhet men tänker att kunde din husläkare ha så snabb rehab ska jag väl kunna hänga på här. Visserligen är jag äldre och får nog snällt acceptera att jag tar lite längre tid på mig.
   Tänkte också på ambulans när jag såg UD:s matbil.
   Jag kom hem med fina blommor och de håller sig fina. Bra så.
   Önskar dig en trevlig kväll.
   Här har vi sett Spanien -Tyskland. Ser fram emot din resumé i morgon.

 3. Fina skyltar hos dej! Gillade verkligen texten på vårdcentralen, den stämmer sååå bra, och inte minst den sista meningen!
  Ja, pynta till jul blir det inte så mycket här hemma hos oss heller, vet inte varför jag alltid tycker att julen kommer med stress, trots att barnen är stora nu? Men det är ju en del som man vill fixa.
  Tänk att det är 1:a advent idag, märks inte så mycket här på GC 😉
  Ha en fin kväll, och va fint att det blir en op av din höft, det brukar ju bli så mycket bättre !!!!
  Varm Kram till dig, och tack för tipset om kackerlackan, det finns spray som dödar dem alltså?

  1. Tackar!Visst är texten jag såg på väggen hos VC bra. Och inte minst sista meningen.
   Jag har helt kopplat bort detta med julen och hoppas och önskar att vi ska kunna resa bort. Men ännu osäkert. Känner inte alls att jag måste fixa något längre. Allt går att köpa eller beställa.
   Men jag förstår dig och kan känna igen mig. Jag är ju ingen julmänniska. Har aldrig varit. Inte ens som liten. När jag växte upp var vi vi ofta i Vålådalen eller Storlien och skidåkning gällde.
   Är glad för att jag inte behövde “övertyga” ortopedspecialisten utan han hade sett mina röntgenplåtar och föreslog nästan genast operation. Jag blev rent av förvånad. Behövde inte ta fram mina argument.
   Men visst känns det läskigt att det är så lång rehab och att jag blir orörlig så länge. Hur ska det gå.
   Jodå, det finns spray som effektivt dödar kackerlackor så be receptionenatt ordna detta. Finns det en finns det ofta fler…
   Ha det fortsatt fint.
   Varm kram

 4. Vad trevligt det låter att äta julbord på kanalen. Jag som inte är så mycket annars för julbord hade mer än gärna upplevt det.
  Håller tummarna att operationen går bra så du kan slippa smärtan.

  1. Vad gäller julbord/julmat så är det egentligen inget jag är så förtjust i. Men miljön ombord på en båt är ju speciell och det är fint ta en tur i den mörka kvällen.
   Är glad att operationen är beviljad men också orolig. Det är lång rehabilitering.Väntetid är det också så den blir på det nya året.

 5. Jag är också emot mot allt som kan finnas på julmarknader typ som krims krams. Jag är bara 63 och känner att det börjar bli fullt. Är nöjd med det jag ärvt från mina förfäder. Om det dyker upp någon kul jul pryl kan jag slå till, ja som nu Alnö bron på adventsljusstake, men den är ju från sekond hand och är gammal. Dessutom har jag fyra skyltar klar till skyltsöndag. Kanske jag kan sträcka mig till en adventsljusstake i el… några av de äldre varianterna börjar krångla. Däremot charterbåtarna som serverar julbord skulle jag kunna tänka mig ett par gånger i veckan fram till jul. En fortsatt trevlig 1:a advent Ditte.

  1. Hur mycket kan en ha av det julrelaterade? Vi är nog lika här.
   Gillade verkligen den adventsljusstake du köpte och den är ju också lite symbolisk med Alnö bron.
   Charterbåtarna är populära och vi lär se många passera här under adventstiderna.
   Hoppas du haft en bra dag och att du piggar på dig.

 6. Fin skylten och mycket varierande, det är trevligt.
  Här hos oss har de plogat och gjort trottoarerna näst intill snöfria, så det är rätt så lätt att ta sig fram.
  Inom sjukvården har de det inte alltid lätt. Bra dikt, men med min dåliga syn kunde jag inte läsa allt, men det jag såg var träffande.
  Fin bukett du fick med dig hem. Jag tycker om den stilrena ljusstaken bredvid, annorlunda.
  Fint att du ska få hjälp med höften för att hela tiden har ont, det tar. Förstår att du avstår vad gäller ryggen.
  Sköt om dig och hoppas att du har en finfin 1:a Advent.
  Varm kram!

  1. Tack!
   Vad bra att det röjdes på trottoarerna hos er. Här dröjde det. Men gatorna var minsann plogade.
   Skylten på VC är bra och vi som väntar har ofta tid att göra det. Är man allvarligt sjuk får en ju företräda. Men många är så otåliga.
   Jag är ju inte så “julig” men vackra blommor och gott om levande ljus vill jag gärna ha. Fastnade genast för buketten när jag såg den. Ljusstaken har jag fått av ena dottern och jag tycker mycket om den. Och just det stilrena tilltalar mig.
   Ja, den högra höften ska bli opererad och jag är glad för det. Men jag vet att det är lång rehab och bävar för att vara orörlig så länge. Men kan jag slippa värken är det värt mycket.
   Ryggen är det inte mycket att göra åt.
   Tack, det har varit en fin första advent .
   Hoppas att du och Mysingen också haft det bra.
   Varm kram

 7. Många fina julskyltar i ditt inlägg!
  Vackert!
  Läser att du ska operera ena höften. Får hoppas detta funkar bra! En del saker får man leva med, så kanske är det med din rygg.
  Jag har min skolios, men inget som är opererbart, det kommer och går i skov.
  Nöjd för kvällen hälsar jag dig god natt!
  Varm kram!

  1. Lite julkänsla blev det så här i adventstider.
   Jodå, den ena höften ska opereras och är i behov av det. Även den andra har det behovet, men en i taget. Förhoppningsvis ska jag inte bli sämre men det är lång rehabtid och den oroar mig. Men kan jag slippa smärtan så är det värt mycket. Vad gäller ryggen kan de inte göra något åt den, eller det är väldigt knepigt, så det är inget som rekommenderas.
   Höfterna är ju mer en rutinoperation men med lång återhämtningstid, mellan 3-4 månader. Ev. mer och kanske något mindre.
   Ja, din skolios är det ju också knepigt att åtgärda men hoppas du har bra smärtlindring när skoven kommer.
   Hoppas er konsert gick bra och att du haft en trevlig första advent.
   Stor kram

 8. Kul idé med julbord ombord på en båt.
  Färgglad skyltning hos NK. Boktomten var något nytt men visst bör det finnas en sådan. 🙂
  Det lät trevligt med besök på en 4H-gård.
  Så bra att du ska få en ny höft och kan se fram emot att bli mer rörlig och slippa smärta. Så besvärligt att inte kunna böja sig.
  Tallrikarna på väggen var annorlunda skyltar.
  Den där skylten med Teflonmannen var knepig att förstå. Teflon ska vi ju inte använda. 😉
  Visst är det så att man inte behöver så mycket från julmarknader numera. Ibland kan det vara stämningsfullt med ett besök men efter att vår julmarknad bland kyrkstugorna lades ner, så har jag inte besökt någon annan. Har för mig att den försvann i samband med pandemin.
  Fin bukett till advent.
  Tack, och önskar dig en fortsatt trevlig första advent.

  1. Här i stan är det ganska vanligt och populärt att företag chartrar båtar och ordnar med julbord. Ohc många av dem passerar i kanalen hos oss.
   Boktomten tycker jag fyller son funktion, inte minst idag. då många barn och ungdomar läser väldigt lite böcker. Här i stan är det också så illa att eleverna på flera skolor inte ens har läroböcker utan “paddor” ersätter. Så att skriva för hand kan många elever inte heller.
   Teflonskylten/texten i lampan förstod jag inte alls.Nån form av humor kanske.
   En gammaldags julmarknad är ju något speciellt men här i stan är det mycket krimskrams.
   Jag vet att man i helgen nu hade julmarknad i Rosvik utanför Luleå och där hade jag gärna varit.
   Är glad för buketten som passade fint nu till advent.
   Hoppas du haft en fin första advent.

 9. Jag trodde bestämt det stod en ambulans där! Vilken tur att jag hade fel!
  Finska silljärpar med hjortron! Ursäkta, men fy så hemskt det låterr, haha. Har aldrig hört om denna husmanskost och lika glad är jag för det!
  Extra applåd för Elsa Fläskkorw och gänget, haha. Där fick dom till det!
  Ja nu är det julmarknadernas tid, jag kanske investerar i en julkrans till ytterdörren, men den väntar jag med till byns egen julmarknad går av stapeln.
  Fina skyltningar med mycket julkänsla. Kram

  1. Ja, det trodde jag också. Men så var det inte.
   En del av humorn på tallrikarna på väggen förstod jag men mycket förstod jag inte. Tämligen udda. Likaså texten på lampan.
   Däremot gladdes jag åt Boktomten på NK för en sådan behövs verkligen. Väldigt viktigt att få den yngre generationen att läsa böcker. I många skolor idag har man knappast läroböcker utan “paddor” ska ersätta dem. Pust!
   En julkrans tycker jag du ska ha och fint att köpa den på byns egna julmarknad.
   Kram!

  1. Jag jobbar ju inte så det är stor skillnad.
   NK:s skyltning hade en del fina detaljer men om den var tänkt för barn så har de missat en del.
   Jag ser fram emot Nobel Week Lights nästa vecka och ska se om även systemkameran då ska få gå med ut.
   Och vad gäller belysning och skyltningar så har du gott om tid. Skulle vara roligt att se ljusbilder från dig.

 10. En härlig skyltning som alltid! Den rullande restaurangen ser spännande ut – och vilken fin bukett du hittade!
  Nu redan måndag igen! Önskar dig en fin dag!
  Kram

  1. Tack! Lite av varje blev det från veckan. Matvagnen såg ut som en ambulans men vi testade ingen mat härifrån. Såg andra som gjorde det.
   Buketten fastnade jag genast för och kändes “glad.
   Ja, måndag är det och en ny vecka är här.
   Önskar dig också en fin start på veckan.
   Kram

 11. Så snyggt skyltat från den gångna veckan och många härliga bilder. Det är förvisso bra att gatorna hålls snöfria men även fotgängare behöver kunna ta sig fram tänker jag.
  Vilken tilltalande blomstervagn och vilken fin bukett du köpte med dig hem.
  När det gäller operation av ryggen så förstår jag dig. Även Husses diagnos kan åtgärdas med operation men långtifrån alla blir helt lyckade tyvärr och det finns en del som blir sämre. Det är alltså inget förstahandsalternativ utan en sista lösning.

  Kram och god måndag nu!

  1. Tack! Här var det omöjligt för någon men rullator, kryckor eller rullstol att ta sig fram. Och även med barnvagn. Väldigt jalt dessutom så benbrotten blev många.
   Att infartsvägarna plogas och så att bussar tar sig fram är viktigt men “nöjestrafiken” i stan är det ju ingen brådska med.
   Just som för Husses del är en ryggoperation knepiga.
   Ett alternativ för mig vore att steloperera ryggen men det är inget som jag vill. Mitt smärtplåster fungerar ok så jag slipper en del av smärtan.
   Höfterna är enklare att åtgärda men tyvärr väldigt lång rehab. Men att jag har en stark kropp och muskulatur gör den kanske lite snabbare.Glad att detta med en höftoperation kommer så att det i alla fall inte ska bli sämre.
   Önskar dig också en fin måndag.
   Kram

 12. Nog fick vi tillräckligt med snö allt och det ligger fortfarande kvar på marken och lyser upp. Julbord, inget som vi är förtjusta i, äter hellre en god middag sittande vid ett bord, i stället för att stå i kö efter varandra.
  Vacker bukett du hade köpt, det är en fin tid nu med vackra blommor.

  1. Förstår att ni fick er beskärda del. Dina bilder visade verkligen det.
   Julbord avstår vi gärna. Förr var vi ofta med mina föräldrar på Grand hotell och i Vinterträdgården och det var speciellt. Men idag, nej det lockar inte.
   Jag fastnade genast för blommorna och vill gärna nu ha snittblommor inomhus. Gillar också amaryllis som snittblommor.
   Önskar dig nu en fin vecka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *