Stockholm Utflykter

I helgen – En del smått och gott

Slutet av november är redan här och i helgen, i samband med första advent, var det runt om i landet diverse julmarknader. Vädret var tämligen grått och den rikliga mängd snö  snö som föll i Stockholmstrakten i slutet av förra veckan har i stort sett töat bort i innerstan. Jag hade ett par  ärenden att utföra i City och passerade då genom Kungsträdgården är “Ung Företagsverksamhet” hade en mindre marknad.  Och när jag nu ändå nu var ute och rörde på mig så mötte jag upp delar av “Helenfamiljen”  (dotter)  och följde  med dem till Nacka strand. En liten julmarknad där också.

Stockholm. Kungsträdgården- Här var det i helgen en liten julmarknad. I helgen var det en mindre julmarknad i Kungsträdgården. Inte direkt så julrelaterad och det passar mig bra. Har svårt för en massa “krimskrams”  men tycker bättre om det mer matnyttiga och användbara.

I helgen

vet jag att det runt om i landet var diverse julmarknader. Säkert var många av dem välbesökta. Jag passerade Kungsträdgårdeni ett ärende och tittade runt lite bland stånden för att se vad ungdomarna här sålde. Jag fastnade vid en del  handgjorda silversmycken och lite olika marmelader. Kreativiteten var stor och det som fanns till salu var heller inget “krims krams”.

En hel del besökare var det. Tjejerna här bakom sålde sina silversmycken och hoppas det gick bra för dem. 

Vaser,ljuslyktor och lavendelpåsar

Och trots gråvädret i helgen var konstisbanan i “Kungsan” ganska välbesökt. Men ingen direkt trängsel. Har en inga egna skridskor så går det bra att hyra.(Hjälm också.)

Efter uträttat ärende så mötte jag upp delar av Helenfamiljen  och vi tog i samlad skara  “pendelbåten”/SL från Nybroplan till Nacka strand. En resa på ca. 40 minuter och med stopp vid en del bryggor på vägen

Nybroplan och båten mot Nacka Strand. (En del båtar går också till Lidingö och Ropsten)

 Här har vi  lämnat Djurgården och Blockhusudden. Nästa stopp är Nacka Strand.

Oftast när jag tar mig till Nacka Strand blir det från Saltsjökvarn, som ligger ganska nära oss  och resan tar då ca 25 minuter .

Helt nära Nacka strand möter vi Cinderella Vikinglinjens kryssningsfartyg. Hon är på väg in till Stadsgården i Stockholm. Ett fartyg vi väl känner till.  Då och då ger oss också i väg, väldigt spontant. på  en kryssning till Åland.

Tvärs över vattnet skymtar Lidingö och området Dalénum.

I Nacka Strand

Vid bryggan här  i Nacka Strand möter oss skulpturen  “Guds hand på Himmesbågen”.

Statyn är 23 m hög och brukar spruta vatten men idag hade vattnet ledigt.  Här utanför är farleden in till Stockholm. 

Vi visste att det på kajen i Nacka strand skulle vara en julmarknad. Modell mindre. Och visst blev det ett varv här. Glädjande nog inget “tingel -tangel” här heller, utan mer saker av det ät och användbara slaget. För egen del blev det en vacker bukett med blommor som fick följa med mig hem.

Nacka Strand ocj "Kajen" . I helgen fanns även en mindre julmarknad här. I helgen var det många julmarknader. Och även här på kajen i Nacka Strand fanns en i modell mindre-. 

Bl.a. fanns Mössor, vantar, halsdukar och sockar och och en del fina blomgrupper. Även en del  annat fanns till försäljning;  hemlagat godis, ljus i variation, marmelader, matbröd, småkakor och gotländska fårskinnsprodukter.

Restauranger i variation finns längs området  kajen i Nacka Strand

Några valde att sitta utomhus.

För min del blev det bussen hem och när blombuketten hamnat i vatten blev det ytterligare  ett smakprov av den glögg vi fick av min svåger och svägerska; Den finska Loimu 2022.(Lätt smak av äpplen och hjortron)

 

36 svar på ”I helgen – En del smått och gott”

 1. Ja, du är igång och i farten, varje dag, tror jag. Det finns ju så mycket att se på i en storstad/huvudstad.
  Statyn med Guds hand är så tjusig.
  Konståkningsbanan på torget i Lidköping är “infrusen” i besparingstider.
  Er glöggflaska såg spännande ut! Än har jag inte kommit till skott att köpa mig glögg, det får bli morgondagens uppdrag kanske.
  Ha det fint!
  Stor kram!

  1. Jag gillar ju att träffa vänner och “de mina” och gör det gärna.
   Passar på så länge och mycket jag kan.
   “Guds hand” tycker jag så mycket om. Och finast är dem, i mitt tycke, när den sprutar vatten och himlen är blå-
   Trist att de spar in på isbanan hos er. Så stor blir ju inte vinsten. Men givetvis berör det ju på hur många som brukar använda den. Här är det ofta många och den är populär-. Men en mindre stad måste ju spara med.
   I Stockholm är mycket belysning i gång och med ledlampor men den stängs av ett par timmar under natten.
   Jag gör också egen glögg som inte alls är söt och den här finska med smak av äpplen och hjortron smakade riktigt bra.
   Önskar dig en fin kväll.
   Varm kram

 2. Yes, där kom det! Landmärket på Nacka strand. Väntade spänt på att få scrolla fram det.
  Trevligt med julmarknader. Blev ingen igår, men hoppas hinna två till helgen som kommer. Samt julbord.
  En trevlig söndag, med nära och kära. Kram

  1. Jadå! Landmärket kom! Gillar verkligen detta. Och än vackrare är det när det är sol och vatten sprutas.
   Jag är ju ingen fantast alls av julmarknader men dessa var inte så “juliga” så det var ok.
   Trevligt med julbord och fint att samlas kring det.
   Hade förr som tradition att äta julbord på Grand hotell och Vinterträdgården men när min mamma avled 2002 lämnade vi den traditionen och efter det så känns inte julbord så aktuellt-
   Nu avstår jag detta men skulle någon bjuda med mig skulle jag inte tacka nej- Men just julmaten är ingen favorit hos mig.
   Däremot gärna goda skaldjur.
   En trevlig helg blev det med de mina.
   Kram

 3. Vilka fina utflykter och fina julmarknader också. Och skridskor i Kungsan fick mig nästan att ta fram mina men är kanske lite oklokt. Åkt väldigt mycket och älskat det men är ju äldre nu😏.
  Och hoppas att allt blir bra för dig med vad du har framför dig, är jobbigt men nödvändigt vad ni såg nu.
  Grannen som varit väldigt aktiv hade det besvärligt och fick göra om op men nu är allt som nytt och han går och rör sig som en ung utan smärta. Rätt fantastiskt egentligen när han stapplade fram med käppar först men var envis och tränade. Inget märks ens och inte han själv heller av det så skönt att det finns så bra hjälp. Och önskar dig den bästa med.

  1. Jag hade ett ärende och passade på att titta till Unga Företagare här i Kungsan. En hel del hantverk fanns och en del ätbart.
   Så roligt att isen i Kungsan finns och den lockar ju många. Så roligt att se utländska turister här hyra skridskor och testa. Vilken glädje hos dem- Skulle gärna testat men tyvärr är vare sig rygg eller höfter nu så samarbetsvilliga.
   Just så! Vi är lite äldre nu. Kroppen är skörare.
   Jag hade förberett ett långt anförande till läkaren för att försöka få min operation. Men jag behövde inte ens ta ett argument. Han var övertygad efter att ha sett mina röntgenplåtar.
   Visst kan det bli lite knepigt med op. just som du skriver att det blev med din granne. Men jag får ta chansen- Ryggen är svårare att åtgärda-
   Fint att du berättade om din granne. Gav mig extra mental styrka.
   Jag tänker mig själv i 6 veckor med två kryckor. Känns svårt. Och sen lika lång tid med en krycka Men som vanligt så tror ju jag att jag kan “flytta berg”. Men envis är jag.
   Tack för fin omtanke.

 4. Fin bukett.
  Visst är det vita “fransiga tulpaner”.
  Orkideérna från Bangkok, “jobbar på”, knoppas slår ut men en stängel hat kastats.
  Julmarknader och glögg inget av den varan för mig.
  Får bli lite pepparkakor!

  1. Just mängder av ljus och levande blommor satsar jag på.Och buketten är lika fin idag.
   Jodå, det är fransiga tulpaner.
   Så roligt att orkidéerna trivs och är i blom. Mina favoriter. Har ju bara orjidéer hemma som krukväxter. men just nu är det bara två som är i blom.
   Julmarknader gillar jag egentligen inte alls men nu passerade jag här- Och en del hantverk och ätbart fanns . Roligt att inte tomtarna tagit över.
   Brukar göra egen glögg som inte innehåller socker, mer som “glühwein”. I vanliga fall gillar jag inte köpeglögg men den här finska vi fick smakae riktigt bra.
   Jodå, pepparkakor finns. Har också bakat ett par mjuka.
   Men är inte mycket för kaffebröd så av den varan blir det ytterst lite.

 5. Du har så rätt! Visst var det julmarknader överallt i stor-Stockholm. Även i Täby, där utbudet var ungefär detsamma som i Kungsträdgården och vid Nacka Strand. Ung företagsamhet var också representerad i Täby med olika “produkter”. Det verkar en “Stockholms-drive” och det uppskattar jag. Dessutom var det lika trångt mellan stånden som här. Det märktes verkligen att julmarknader har lagt nere under två år. Så kul att de är på G igen, och det med besked.

  1. Tyckte det var roligt med Ung Företagsverkasmhet och att de satsat på hantverk och det ätbara. För vem behöver fler tomtar. SEn vet jag ju att många tycker det är fint och så får det ju vara.
   Tur att vi är olika..
   Och visst är det roligt att det blivit lite fart igen. Men både du och jag är ju måttliga i tomtesammanhang

 6. Den där trätunnan i bild 2, den kunde gärna få flytta in här=)
  En helg med mycket aktivitet hos dig., själv besökta jag inte en endaste julmarknad läste dock om parkeringskaoset som uppstått i samband med första advent och marknader.

  1. Den fastnade jag också för men den hade inte direkt kommit till sin rätt på vår balkong. Men tänk hos dig…Är säker på att du har mängder av tankar hur du skulle ordna med den.
   Jag är ju ingen jumarknadsperson alls, men nu passerade jag denna i Kungsan med en del fint hantverk. Så var det också i Nacka strand. Mer av det ätbara och hantverksmässiga
   Undrar vad alla köper. Och så pratar många om att det är så dåliga tider. Pust!

 7. Statyn är speciell, vacker. Jag tycker om den.
  Marknaden på Nacka strand såg mysig ut där alla fanns under samma länga av tak.
  Fint att det var hantverksmässigt som såldes, både av mat och annat. Tingeltangel gillas inte här i alla fall. Hellre är jag utan.
  Tack Ditte!
  Kram

  1. Visst är statyn vacker! Och så även i mulet väder och utan att den sprutar vatten.
   Julmarknader med tomtar och annat julrelaterat är inget egentligen inget alls för mig.Men blommor, en krans och något ätbart kan det bli-
   Detta med “tingel tangel” begriper jag inte. Hamnade för många år sedan på en julmarknad i Lübeck och stannade inte länge inom området.
   Fint hantverk tycker jag däremot om. Tror vi ser lika på detta.
   kram

 8. Det var en skön helg du haft med lite varierande händelser och umgänge med nära och kära. Vi tycker också det är skönt om julmarknaderna inte innehåller en massa krimskrams. jag behöver inte en enda onödig pryl till.De gjorde vi oss av med när vi flyttade (en del finns nog kvar till nästa röjning) och köper vi något nu så är det något vi verkligen vill ha.

  1. Vädret var ju inte direkt så inbjudande men ändå trevligt att ge sig ut. Inte minst att träffa både vänner och dotter med familj.
   Vad gäller prylar så vet jag inte ens vad jag ska ha dem till. Just så. Köper jag något nu, gäller det mesta , så är det sällan julrelaterat. Men vackra blommor och ljus vill jag gärna ha.
   Känner igen mig i ert sätt att tänka.

 9. Oj, glömmer lätt bort att det lackar mot jul när man sitter här nere i värmen bland palmer och grönska! Julmarknader är inget jag brukar gå till heller, men ser att det är fina grejer som säljs där du var! Å vilken fin bukett du fick med dig hem!
  Ha det gott!
  KRAM

  1. Förstår dig och en skön känsla att koppla bort “allt”.
   Nej, detta var ett undantag. Är absolut ingen “julig” person. Men lite roligt att se de unga företagarna i Kungsan. En fin tur till Nacka strand och en lite julmarknad där mina blommor blev köpta.
   Ha det gott.
   Kram

 10. Men så mysigt med liten julmarknad och skridskor i Kungsträdgården är perfekt då man kan hyra allt ,bra tips jag får nu .Glömt bort vad vi kan hitta på i våran kungliga huvudstad ska ta med flickorna en helg och åka skridskor ⛸️ Det är ju så mysig i stan kram

  1. Roligt i Kungsan att se gymnasieungdomarnas alster. En hel del fint hantverk.Och visst är det fint att isbanan är i gång. Såg många utländska turister som hyrde skridskor och tog sina livs första skridskoskär.
   Bara det nu inte regnar så är belysningen i Stockholm så fin. Nästa vecka kanske ni åker in och tittar på Nobel Week Lights,. Specuella ljusinstallationer just den veckan runt om i stan. (Googlar du på detta så hittar du en karta)
   Kram!
   Saknar din blogg men förstår att det är blogg. se som strulat.

 11. Roligt att skridskobanan har öppnat. Önskade att det vore lite vitt på marken när det är julmarknad. Du visade fina blomstergrupper, det är roligt att man numera kan plantera i precis vad som helst. Riktigt hantverk vill man ha annars får det vara.

  1. Jätteroligt att isbanan är i gång. Vi såg många utländska turister som hyrde skridskor och testade att åka för första gången.
   Visst var det fina planteringar, kreativa. Och vackra buketter. Vill gärna nu ha gott om blommor hemma.Gärna också snittblommor.
   Julmarknader är inte min grej alls med roligt i Kungsan att se vad ungdomarna bidrog med. En hel del fint hantverk och en del ätbart.
   Likaså i Nacka strand. Båda två skönt tomtebefriade.

 12. Båtturen hade jag gärna åkt med på, men undvikit julmarknaderna! Jag har besök marknader så det räcker för hela livet. Här går jag för att köpa frukt och grönt på marknader i övrigt undviker jag dom som pesten!
  Kram

  1. Julmarknader är absolut inte min grej heller. Men i Kungsan var jag för ett ärende och kul med “unga företagare” som visade och sålde vad de tillverkat.
   Och i Nacka strand var det mer fokus på annat än det direkt “juliga” .
   Blundar och tar mig till marknaderna runt Chakkapong. Hade gärna varit där. Ja, inte bara på marknaderna utan på plats rent allmänt.
   Kram

 13. Grå väder, men ändå en bra dag ser det ut som och du hann med mycket! En del julmarknader även här, men jag har inte varit på någon, kanske får jag för mig att besöka någon kommande helg. Många år sen senast.
  Kram

  1. Grått var det, men trevligt ändå. Och kul med unga företagare som sålde det de tillverkat.
   Och en båttur och titt i Nacka strand var också trevligt. Inget “tingel tangel! där heller.
   Köpte ev vacker bukett och den sår så fint på bordet.
   Kram

 14. Va mysigt det såg ut, julmarknader med en massa krimskrams är inte min grej heller, men det där var lite annorlunda.
  Cinderella ligger också oss varmt om hjärtat, det lär bli fler kryssningar. fast då väljer vi en dag mitt i veckan.
  Ha en fin dag och hälsa Mr.B

  1. Nu hade jag ett annat ärende så det passade bra då att stanna till i Kungsan. Och kul med de unga företagarna Inget direkt krimskrams där inte.
   Och att hänga med dottern till Nacka strand var också trevligt och hem kom jag med vackra blommor.
   Ja, Cinderella är nog trevligast en dag i veckan eller en söndag.
   Nr B hälsar till er.
   Trevlig tisdag

 15. Julmarknader är så mysigt att besöka, särskilt när det finns riktigt hantverk att både se och köpa. Hade väl blivit lite juligare känsla om snön låg kvar så klart.Väldigt fin bukett du köpte.

  1. Jag är inte så “julig” men här var det inget direkt “tingel tangel” . Kul med de “Unga Företagarna” och att se vad dr tillverkar.
   Och fint hantverk tittar jag gärna på. Men tomtar och annat går bort.
   Verkligen trist väder men det rår en inte på…
   Vill gärna ha färska blommor hemma och nu går det ju inte direkt att plocka. Men fastnade direkt för den här buketten. Står fortfarande vackert.

 16. Att vara med sin familj är ju störst av det mesta! Jag fastnar för bilden av mössorna där, de orangea och gröna, – ojuligt skönt!
  Buketten på bordet är så vacker med ljusstaken!
  Ljuvlig stämning inombords med ögonfröjd!
  Milles Guds hand på Himmelsbågen är fantastisk och jag undrar om han var troende? men det spelar ingen roll alls vilket.
  Varm kram

  1. Vad gäller det juliga är det ju inte min grej, som du ju vet. Men just att se vad “Unga företagare” , gymnasieelever, hade tillverkat var roligt. Turen med de “mina” till Nacka strand blev fin och trevligt att ses spontant.
   Milles staty är så vacker och så även när det är mulet.
   Jag tror att Milles fru var katolik men vad gäller honom vet jag inte.
   Varm kram

 17. Vilken bra och trevlig helg på alla vis och som vanligt fina bilder. Nog anar man att vi är i adventstider.
  Milles statyer är verkligen vackra och denna är inget undantag.

  Kram och god tisdag!

  1. Tack! En trevlig helg blev det och lite julmarknader kom på köpet. Men inget “krimskrams” utan mer hantverk.
   Statyn här är Nacka strands signum och vacker även om det är mulet.
   Önskar dig också en trevlig tisdag.
   Kram

 18. Du har ett stort smörgåsbord att välja på varje dag i form av julmarknader och annat. Jag valde idag bort julmarknaden vid falu gruva, läste att man väntade minst 10.000 besökare och det funkar väldigt dåligt för mig som ogillar trängsel. Hantverk i centrum gillas, och så är det i Falun, det enda stället (läste jag) där samerna ställer ut för det är så genuint. Nu ska jag läsa vad mer du hunnit med medan en annan sovit sött…

  1. Nej, trängsel undviker jag också gärna så jag förstår dig. Men fint med hantverk i centrum.
   Här har det varit en bra och omväxlande vecka och hoppas denna också blir det.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *