Resor i Sverige

Höjdpunkter från Karlstad och Värmlandsresan

Veckan har varit varierande och förra helgens resa till Värmland hade många höjdpunkter. Säffleoperans föreställning av “Spelman på taket” var fantastisk och minnesvärd.  Besöket på Alsters herrgård (Frödings födelsegård) utanför Karlstad och julmarknaden där var väldigt trevlig och fri från “krims krams”.  Jag undviker annars  julmarknader men här strosar jag gärna runt. Dessutom är omgivningarna fina och utbudet mer hantverksbetonat. Ett stopp i Karlstad och besök på Sandgrund, konstnären Lars Lerins permanenta konsthall, hör också till en av höjdpunkterna under resan.

Att äta lunch på stadshotellet i denna anrika miljö från slutet av 1800-talet är en av resans höjdpunkter. Stadshotellet i Karlstad ligger vid Klarälven  har anor från 1871. Här blev det ett gott lunchstopp i fin miljö-

Höjdpunkter

under resan fanns det gott om. Och till dessa hör också att det är ett helt annat tempo. Känns inte som om tiden är en bristvara hos de man träffar på eller att folk springer för att hinna. Vänligheten känns påtaglig.

Denna skylt finns utanför stadshotellet. Känns som om Stockholm skulle behöva ta efter.

Alldeles utanför stadshotellet, vid Klarälven, finns statyn “Sola I Karlstad”. Och “Sola” är ingen direkt sol, men skiner gör hon.  Hon hette Eva Lisa Holtz och levde mellan 1739 och 1818. “Sola” var servitris och ägde en krog i Karlstad och var känd för sitt glada och soliga humör. Karlstad kommun har sedan 1989 en sol som sin officiella symbol/logotyp som är ritad av barnboksförfattaren Lasse Sandberg. Men redan 1985 var “sola” i bruk.

“Sola i Karlstad” är gjord av Herman Reijers och kom på plats 1985.

Klarälven och följer man strandpromenaden här så kommer man efter några hundratal meter fram till Sandgrund.

Besöket på Sandgrund skrev jag om i veckan och då med Lars Lerins tavlor som utgångspunkt. Men i en del av museet, “Vita  Rummet” brukar det pågå olika gästutställningar. Och just nu är det fotografen Madeleine Forsgren som ställer ut porträtt av de elever som Lars Lerin anordnade en konstskola för och som blev ett tv-program, Lerins Lärlingar. Nya program kommer till våren 2019.

Några bilder denna utställning.

Flera höjdpunkter. Att se porträtten av Lerins lärlingar tagna av MadeleineForsgren och att läsa deras tankar tillhörde också höjdpunkter från Värmlandsresan.resan

 

Och lite mer Lars Lerin fick det bli innan det var dags att lämna både Sandgrund och Karlstad.

 

26 svar på ”Höjdpunkter från Karlstad och Värmlandsresan”

 1. Det var många härliga höjdpunkter som hanns med under din arbetsrelaterade resa. Jag gillar klassiska julmarknader i fina miljöer men när det bara blir krimskrams är jag inte lika road alls. Hittills har vi inte varit på någon men jag tror att det är julmarknad i morgon i lillhålan. Kanske blir det ett besök.

  Kram och ha en fortsatt fin lördag!

  1. Julmarknaden i er “lillhåla” är säkert trevlig och är det fin miljö och krimskramsbefriat är det något annat än de brokiga tillställningar som ses både här och där. Och kanske blir det ett besök.
   Önskar dig en fortsatt fin lördag och förstår att ni haft det fint med lilla S på besök-
   Kram!

 2. En sån där julmarknad lät trevlig! Förstår att den är välbesökt. Här har vi idag besökt kyrktorget med krubban och julgranen, men det blir ingen vidare julstämning när termometern visar över 20 grader 🙂
  Stor kram

  1. Julmarknaden på Alsters herrgård var trevlig men det var grått och med regn i luften. Nej, fullt förståligt att julstämningen inte finns med sol och +20. Här hemma i Stockholm är det regn, alla nyanser av grått och +5. Ingen julstämning här heller. Men vädret är ju som det är…
   Stor kram!

 3. Spännande bilder! Och det stämmer ju det där med att man inte är sin diagnos. Däremot kan ju en diagnos hjälpa till förståelse – både den diagnosticerade och de runt omkring.

  Ha en härlig lördagskväll!

  1. Nej, man är inte sin diagnos. Men efter alla år inom skolans värld och med arbete med elever som varit i behov av extra stöd så har en diagnos hjälpt mig mycket till att kunna ge adekvat stöd och hjälp i skolsituationen. Likaså är det bra att alla runt om vet och kan bidra på ett konstruktivt sätt.
   Önskar dig också en fin kväll.

 4. Åh, så härligt med ett besök i Karlstad. De hade en bra skylt gällande älvpromenaden. Fotoutställningen verkar vara intressant, den hade jag velat se. Roligt att det kommer nya avsnitt av Lerins Lärlingar.

  1. Besöket i Karlstad med omnejd och även Säffle blev väldigt lyckat. Skylten här vi älven tycker jag var så bra. Ömsesidig respekt är så viktigt i vad det än gäller. Och ibland känns det som om detta respekteras mer utanför Stockholmsområdet. I alla fall det jag upplevt…Fotoutställningen var verkligt bra och med så fina porträtt och tankar. Jagser också fram emot nya avsnitt av Lerins lärlingar. Tror de nu kommmr att vara på resa i Brasilien.

 5. Javisst är det mindre stressigt i en mindre stad som Karlstad jämfört med huvudstaden. Å om man jämför Stockholm med till exempel London kommer man att inse hur lugnt och fint det är här på hemmaplan. Allt är liksom relativ.
  Hotellet är otroligt stiligt och mäktigt. Sedan bara älskar jag fotografierna och speciellt texterna till. Bra där! Mera sådant!
  Jättekul att det blir en ny tv-serie med Lars Lerin och nya lärlingar. Det programmet blev ju verkligen en stor succé, med hel rätt!

  1. Visst är det relativt detta med stress på stan. Och Stockholm jämfört med London och New York är ju vitt skilt. Hotellet här i Karlstad har jag besökt flera gånger och även övernattat, senast förra nyårsafton. Så mysigt och även om det är helt modernt finns det gamla kvar.
   Nu tror jag att “Lärlingarna” gör en resa till Brasilien. Spännande! Ser fram emot programmen. Visst är porträtten fina och texterna talande.

 6. Fina höjdpunkter, välkända av mig också. Karlstad har mycket att erbjuda och ännu mer sedan dottern flyttat till Värmland och bara har 20 min till Karlstad.
  Ha en fin kväll. Stor kram!

  1. Det blev några av dem från denna resa. Visst har Karlstad med omgivningar mycket fint att erbjuda och jag är lika glad varje gång jag kommer hit. Och Sandgrund är alltid värt flera besök.
   Stor kram!

  1. Karlstad tycker jag mycket om. mycket kultur och vackra omgivningar och här känns det också som om tiden finns.
   “Sola” i Karlstad gör sig fint där vid älven och har blivit en fin symbol för staden.
   Önskar dig också en fin andra adventssöndag.
   Kram!

  1. Du får ta dig en tur dit till våren för staden och omgivningarna är verkligt fina. Och mycket finns att se och uppleva.
   Önskar dig en fin andra advent.
   Kram!

 7. Tack för rundturen och så härligt det låter att samsas om utrymmet och ha tid, för det är en bristvara nu mer. Jag är inte mycket för julmarknader heller, tycket det är jobbigt med för mycket folk och som du säger bara krimskrams. Men det var ju trevligt där. Trevlig söndag och kram på dig.

  1. Visst är det en bra skylt och det ligger mycket i budskapet. Om man samsas blir det så mycket trevligare. julmarknader generellt tycker jag inte om men denna är mer på “riktigt” och med saker som är tillverkade i Värmland. Både mat och annat.
   Önskar dig en fin söndag. I Stockholm är det grått i variation men vädret rår en ju inte på.
   Kram!

 8. Karlstad är fortfarande en vit fläck på kartan för min del, men nu har jag sett mer därifrån ändå, så jag tackar för dina fina bilder 🙂

  Ha en finfin söndag!

  1. Karlstad är en fin stad med mycket kultur runt och fin natur. Men du har ju lite långt hit. Och visst finns fet många fina städer runt om.
   Önskar er också en fin söndag. Här är det grå vädret bestående känns det som. Men det finns ju många trevligheter att ägna sig åt ändå.

 9. Underbara lärlingar som Lars Lerin fann och så fick de släppa fram i ljuset! Så begåvade!
  Nya program mottages gärna!
  Tack Ditte!
  Fin adventssöndag åt er!
  Stor kram

  1. Porträtten var så fina och med tänkvärda citat därtill. Väldigt roligt med nya program under våren och jag tror den serien också delvis är inspelad i Brasilien. Önskar dig också en fin andra advent. I Stockholm är det gråväder och lätt regn. Inget direkt decemberväder.
   Stor kram från oss.

 10. Ett alltigenom trevligt inlägg med fina bilder och härlig text! Skylten med att samsas tycker jag är bra … en sån plats finns även i Norrköping. Vid Skvallertorget med Kungsgatan som mycket hårt trafikerad genomfart måste man sakta ner till gångfartshastighet och lämna företräde till de som är gående och de som cyklar. Efter att ha varit en väldigt olycksdrabbad korsning händer här nästan inga olyckor längre … i alla fall inte med några större skador.
  Tack för fina bilder från trevliga Karlstad!
  Kram

  1. Tack! Och både Karlstad och Värmland tycker jag mycket om.
   Visst är “samsasskylten” bra och att ta hänsyn är ju inte svårt men lätt att glömma bort. Kul att det också finns en sådan i Norrköping och fint om olyckor kan undvikas och farten dämpas.
   Kram och trevlig andra advent.

  1. Visst är det så.Och resan överlag var väldigt lyckad. “Spelman på taket” i Säffle med Säffleoperan var också väldans bra. Värmland har mycket att erbjuda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *