Skyltar

Mat och dryck – Veckans tema i Skyltsöndag

Söndag igen och idag den andra advent. Dags igen för en trevlig och rolig ”Skyltsöndag” som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. Här är det ”skyltar” av olika slag som gäller och tolkningen är väldigt fri. I veckans bidrag till Skyltsöndag är det mat och dryck som är temat.

Vy från Stadsgårdskajen mot Slussen i ombyggnad. Här den trevliga restaurang Gondolen i bakgrunden och lyftkranen är belyst som en julgran med stjärna i toppen. 

Restaurang Gondolen

Restaurang Gondolen invigdes redan 1939 samtidigt med det nya KF-huset och Katarinahissen. (Idag stängd) Här uppifrån har man i klart väder fin utsikt över Stockholms inlopp, Mälaren, Slussen och Stockholms innerstad. Namnet Gondolen är inspirerat av passagerargondolen under ett luftskepp. Restaurang Gondolen ligger 33 meter över havet och under den gångbro som leder från Katarinahissens station och till KF huset. Restaurangen upptar också den översta våningen av KF huset och hit kommer man via en hiss från gatan vid Stadsgården, vid Slussen. (En entré finns också uppe vid Mosebacke, Södermalms torg)

 

Skyltsöndag med mat och dryck

Flera av veckans skyltar är hämtade från veckans spontana resa över till Mariehamn med kryssningsfartyget Birka Paradise.

Smörgåsbordet var en traditionell svensk förrätt under 1800- talet men som under 1900-talet kom att kallas för en buffémåltid eller buffé. Ett uppsving för smörgåsbordet  kom på 1960-talet tack vare Tore Wretman känd krögare från bl.a. Operakällaren i Stockholm. Tore Wretman var en av grundarna till den Gastronomiska akademien och var den som värnade om traditionerna i den svenska husmanskosten. mer om husmanskosten och varifrån ordet kommer finns att läsa här.  Han tilldelades också titeln professor 2000.

Mat och dryck - Smörgåsbordet fick under 1960-talet ett rejält uppsving av Tore Wretman.Ett uppsving för smörgåsbordet i Sverige kom på 1960-talet.

Mer mat och dryck. UNder 1800-talet serberades sömörgådbordet som förrätt.På 1800-talet serverades smörgåsbordet som förrätt. Mat och dryck som förrätt.

Redan på 1500-talet fanns smörgåsbordet men då i annan form än idag. Mer dryckesinspirerat.

Skyltar hittade ombord på fartyget.

Så mycket om “ale vet jag inte. Men det lär vara en överjäst öl med ursprung från England och som idag bryggs över hela världen- Ölen bryggs vid högre temperatur,ca 12 grader. Jästen flyter då upp till ytan och det ger alen dess milda smak och mjuka bubblor. Smaken kan variera och den har låg kolsyrehalt och en kopparaktig färg- (Bartendern berättade)

Tennbägare för öl i variation.

 Härnö Gin (vill du veta mer så tryck på länken) grundades 2011 av Jon Hillgren är Sveriges första renodlade gindestilleri och finns i byn Dala utanför Härnösand. Både 2017 och 2018 har Härnö Gin utsetts till världens bästa.

En läcker flaska tycker jag.

Mat och dryck serveras  på Birka Paradise i många olika restauranger. Här i restaurang “Terrassen” finns smårätter och dryck i stor variation.

Även här hemma på Söder

har det blivit trevligheter vad gäller mat och dryck. Fredagens eftermiddag bjöd på träff med yngsta dottern i “Skrapan”, ett mindre men socialt och trevligt shoppingcentrum med trevliga barer och restauranger.

Ett glas bubbel och en bruschetta smakade gott.

Och at påt lördag eftermiddag titta in på restaurang Thaiboat för lite mat och dryck var också uppiggande. Särskilt i det jämngrå vädret.

 

Fler ”söndagsskyltare”  finns här!  Titta gärna in!

 

40 svar på ”Mat och dryck – Veckans tema i Skyltsöndag”

 1. Vilket härligt inlägg så här sitter man och blir hungrig. Gondolen besökte jag en gång i forntiden men jag kommer knappt i håg hur det såg ut där. Hur som helst så är det alltid trevligt att äta och dricka på lokal.

  Kram och ha en fin andra advent!

  1. Tackar! Ja, mat och dryck piggar upp. Roligt att du också besökt Gondolen. Jag har också varit där då och då.Baren är verkligt trevlig och serverar goda smårätter om man inte vill äta så mycket. Gondolen är sig ganska lik. Och utsikten håller alltid måttet. Jodå, maten också. Och deras lunchmenyer är både goda och väldigt prisvärda.
   Önskar dig en fin kväll och bra start på veckan.
   Kram!

 2. Härliga bilder som du visar. Platsar bra in på “skyltsöndag”.
  Tänk så de bygger om där vid Slussen.
  Roligt med lyftkransen som har en stjärna i toppen, De har tänkt till.
  Restaurang Gondolen, där har jag varit och ätit för många år sedan och även åkt hissen upp, Ja, det har jag gjort på senare år också, åkt hissen upp, menar jag.
  Aha, smörgåsbordet har funnits så länge, det visste jag inte.
  Många tycker att öl är gott, men jag har lite svårt för den drycken. Kan tydligen inte vänja mig heller, men som tur är så behövs inte det.
  Trevlig 2:a advent söndagskväll.
  Kram!

  1. Visst byggs det om mycket vid Slussen. Varje vecka är det något nytt man lägger märke till. Gondolen finns kvar och utsikten består. Roligt att du varit där-. Fina minnen kan jag tänka. Jodå, man kan ta hissen upp i KF- huset för Katarinahissen står still numer. Jag tycker öl är gott ibland. Särskilt om jag äter julmat med en liten snaps till.
   Tittade just här på Birka hur smörgåsbordets historia varit. minns ju så väl när Tore Wretman återtog dess betydelse på Operakällaren.
   Önskar dig också en fin kväll och en bra start på veckan.
   Varm kram!

  1. Thaiboat är trevlig året om och även nu när det är grått ute. Fint att sitta där på sommaren på deras sandstrand. Den ligger nära oss så det blir besök där då och då.
   Ha det fint!

 3. Då är det bara att dregla här hos dig igen:-) Tänk att jag nu har lärt mig nåt nytt igen. Historien om smörgåsbordet var intressant. Det visste jag inte. Jättekul att man visar hur det såg ut förr och skriver förklarande text till.
  Ale har ju alltid funnits i England, men här i Sverige har denna öl ju ökat explosionsartat sedan några år tillbaka. Inte mig emot, då jag gillar smaken skarpt.
  Hernös flaska är otroligt läcker. Antar att du köpte en flaska för att den var så fin;-) Inget fel på innehållet heller iofs. Även historien där var helt ny för mig.
  Som alltid en toppen Skyltsöndag här hos dig, Tusen tack för den och länken:-)

  1. Tackar! Och visst är det kul att man kan lära sig lite nytt både som “skyltare” och tittare. Jag visste om Tore Wretman och smörgåsbordet men inte den tidigare historien. Ale har jag testat en del i U.K. men inte så ofta här. Men jag har förstått att alen ökat här och även på de mindre bryggerierna. Kan tyvärr inte så mycket om ale men lär mig gärna mer.
   Visst är Hernös ginflaska läcker. Och visst köpte jag en. Gillar ju gin med tonic. I Ångermanland finns också Box som till verkar whisky men här hittade jag ingen skylt.

 4. Gillar skylten med tennstopen! Älskar skyltar som ska förklara något, mer eller mindre pedagogiskt.

  De där “bollarna” på båten, kan man sitta under dem eller? Som en genomskinlig igloo, tänkte jag. Läckert.

  1. Vad gälller bollarna, igloona, på Thaiboat är de uppvörmda och man kan absolut sitta inne i dem. Alla var upptagna så vi satte oss i båtens bar. Trevligt det också. Tennstopen tycker jag också är fina. Äger själv några i olika storlekar som ibland används till öl. Och roligt att upptäcka skyltar är det.

 5. Vår årliga visit till Moster Hanna i Stureby inkluderade alltid Katarinahissen.
  Därefter blev det färjan till Gröna Lund. Åt aldrig på Gondolen då, men när
  jag kom till Stockholm med min USA-familj blev det lunch där några ggr.
  Träff med realskolekamrater ägde också rum där – god husmanskost.
  Gondolen borde besökas av alla turister, som kommer till Stockholm – tycker JAG iaf. 🙂

  1. Vad roligt Ruth att du har så fina minnen av Gondolen. Jag rekommenderar också ett besök här till flera av de jag känner. Jag är där då och då och numer blir det oftast på deras fina luncher som också är väldigt prisvärda. Katarinahissen går inte nu sedan några år tillbaka, men kanske kommer den igång när nybyggnaden vid slussen blir klar.
   Färjan till Gröna Lund går idag från längre ner på Skeppsbron och är alltid trevlig att ta-

 6. Härliga foton och skyltar! Känner igen smörgåsborden på Birka! Å så mysigt med igloos på Thaiboat!
  Ja, man får själv se till att ha det mysigt denna mörka månad!
  Kram och sov gott!

  1. Tackar! Förstår att du kände igen en del av skyltarna från Birka. Och Tore Wretman är ju lite “kult”.
   Thaiboat gör ju om sig lite beroende på årstid. Nu är sandstranden borttagen och här finns dessa igloos. Tyvärr var alla upptagna när vi var här. Men det är mysigt även inomhus.
   Kram och natti.

 7. Jag är väldigt glad över att jag äger två av Tore Wretmans kokböcker här i bokhyllan. Jag har nog inte insett förrän på senare år hur värdefulla de kan vara. Intressant om smörgåsbordet mm.

  Övriga skyltar på gin och ale och allt vad det nu var, dessa har jag gillat. Men dock fasat ut lite av dessa smaker, vet inte varför. Tycker inte heller att öl är så gott längre. Tyvärr, för det ställer till det med julbordet 😉

  Tack för skyltning och stor kram!

  1. Vad roligt att du har ett par av Tore Wretmans kokböcker. De håller än. Jag har också ett par av dem och de används också.
   Minns att jag var var på Operakällaren i slutet av 60 talet och åt hans berömda smörgåsbord. En fin och god upplevelse. Och smörgåsbordet där levde länge kvar i hans anda. Tror det ibland finns kvar än idag.
   Gin tycker jag är gott i en gin och tonic och denna Hernö gin är riktigt speciell. Öl dricker jag ibland, mest sommartid, och till lite julmat med en snaps till.
   Stor kram och jag önskar dig en bra start på veckan.

 8. Trevligt att du visar upp gin från min närhet 🙂 Tack för lektionen med skyltar om julbord! Gillar även Tennbägare för öl i variation. Gondolen ja… tror jag inte besökt denna sedan slutet at 70 talet… Thaibåten såg klart inbjudande ut i mörkret med dess härliga lampor. En trevlig vecka till dig nu!

  1. Jag tänkte faktiskt på dig när jag såg Hernö gin. Och detta är ju fina trakter. Julbordets historia var delvis ny för mig men jag visste innan att det var just Tore Wretman som fick till dess uppsving. Har varit på Operakällaren och testat på 60-talet. Ja, även senare. Gondolen är sig ganska lik vad gäller utsikten. Förutom att dte byggs i och runt Slussen och i City. Bra mat har de och prisvärda, goda luncher.
   Thaiboat är trevlig året om och ändrar sig efter årstid. Nu är sandstranden borta itll förmån för dessa igloos.
   Tack, önskar dig också en fin vecka.

 9. Roliga skyltar med Smörgåsbord, eller skall man kalla dom vitriner. Sen Slussen är ju totalt förstörd, men ser fortfarande bra ut på natten.

  1. Visst känns Slussenområdet trist men lite bättre kvällstid när man inte ser allt elände. Smörgåsbrdets presentationer var ju genom små fönster men lite rolig kuriosa var det. Minns att jag i slutet av 60- talet åt just smörgåsbord på Operakällaren med mina föräldrar och jag vet att jag gillade att just välja den mat jag ville ha.

  1. Tack! Lite gott och blandat på mat och dryckesfronten blev det. Och med lite smörgåsbordshistoria därtill-
   Önskar dig en bra start på veckan!
   Kram!

 10. Vilken härligt matig skyltning! 🙂 Gillar verkligen ginflaskorna där – roliga! Men en stor nyhet för mig var att Tore Wretman var aktiv redan på 1660-talet… 😉

  Ha en finfin start på veckan!

  1. Mat och dryck är trevligt! Och ginflaskorna, både till utseende och innehåll tycker jag om. nja, Tore Wretman var aktuell på 196o- talet….Minns att jag då var på Operakällaren och åt “hans” smörgåsbord. Har blivit fler gånger sedan dess.
   Önskar er också en bra start på veckan.
   Inget regn över Stockholm idag och det känns uppiggande.

  1. Thaiboat är trevlig alla årstider. Och nu är sandstranden utbytt mot dessa fina igloo som lyser upp så fint.
   Visst är ginflaskorna fina! Och innehållet också.
   Stor kram!

 11. Va trevligt & mat o dryck ja det kan aldrig bli fel liksom, kul att veta sånt du skriver om här 🙂 bruchetta är såå gott o bubbel är alltid rätt 🙂 fin måndag kram

  1. Mat, dryck, make och vänner är en bra kombo. Och alltid roligt att hitta på saker spontant. Och visst är både bubbel och bruschetta gott.
   Trevlig måndag!
   Kram!

 12. Hej Ditte!
  Gondolen…nostalgi av stora mått 🙂 har väl varit där ett par ggr men Ingrids man jobbade i KF-huset i många år så vi och dom sågs där utanför…Sen innan han gick bort flyttades hans jobb till Solna Business Park som det så fint heter. 200 m från min lya 🙂 Han hann aldrig börja jobba där 🙁
  Så fint det ser ut på Thaibåten 🙂
  Kram P ♥♥

  1. Kul att det blev lite nostalgi med Gondolen för din del. Här har de god och “prisvärd” lunch så det blir ibland lunchbesök- Även kvällstid är mat och utsikt fin men det är numer inget ställe man går till för en vardagsmiddag.
   Thaibåten är alltid fin och den lyser verkligen upp i det gråväder som vi haft.
   Men idag tittade solen fram några timmar. Bra så!
   Kram!

 13. Hej, och oj, vilka läckra glaskupoler. Vad finns i dem? Kommer man in eller är de skådebröd? Vilka häftiga ställen du har tillgång till där i storstaden! Gillade speciellt skylten med ölkrusen, det är ju en djungel detta med benämning på olika storlekar. Jag har aldrig lärt mig de måtten även om jag gillar öl. Men jag har då alltid fått glaset eller kruset fyllt i alla fall, tack o lov! Tack för fina skyltar, idag snöar det hos oss. Och jag planerar att för första gången på säkert tolv år (nästan) inte sticka ut näsan utanför dörren. Det känns himla konstigt…må jag säga
  Måndagskram från pörtet

  1. Tack! Ja, lite gott och blandat blev det i veckans skyltning. Visst är “igloona “läckra. De är gjorda i en sorts plast och man kan absolut sitta i dem. Uppvärmda är de också. Nu när vi var här var alla upptagna men det är mysigt även inne i Thaiboat.
   Vad gäller tennkrusen för öl så har jag heller ingen aning om storlekar eller så. Men en kul skylt är det. Och jag har också lyckats få öl. Ibland alltför stora…
   Vad trevligt med snö hos er. Det lyser ju upp. Ja, om du inte ska gå ut så kanske du tar en bild på snön genom fönstret…
   Här har solen varit framme ett tag och inget regn idag. Bra så.
   Kram och trevlig måndag.

 14. Så kul att få ta del av båt färden till Mariehamn med julbord. Julölen hördes som det vore något för mig. Föredrar mörk öl=)
  Taiboat låter även som ett bra alternativ. Så mycket jag måste prova på när jag har vägarna förbi till Stockholm. Bra skyltning!
  Ha en bra måndag, kram?

  1. Turen till Mariehamn blev jättetrevlig och det är fint att helt spontant ge sig av. Thaiboat är alltid trevligt. Sandstrand finns här under vår, sommar och en bit in på hösten. Och i december så kommer dessa mysiga igkoos upp där man också kan sitta. Värme finns. Stockholm har mycket och här finns alltid något att göra och det gillas.
   Önskar dig också en fin måndag.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *