Allmänt

God morgon! Och jag samlar mig…

God morgon, Södermalm och Norra Hammarbyhamnen. God morgon! Utsikt från vardagsrumsfönstret Södermalm och Norra Hammarbyhamnen håller på att vakna.Hammarbykanalen, husbåtarna och kajen mot Hammarbyslussen. På andra sidan kanalen skymtar delar av Hammarby sjöstad. 

God morgon!

Måndag den 20 december. En god morgon vill jag kanske inte påstå att det är. Men morgon är det förvisso. Har känts som om det varit så ett bra tag. I varje fall när jag tittat på klockan. Men utomhus ligger mörkret kvar och lär så göra ett tag till. För egen del är jag uppe och befinner mig mentalt i startgroparna inför den gastroskopiundersökning  jag ska göra om några timmar.

Jag har gjort ett par sådana tidigare och obehagskänslan är stor. Jag är tämligen smärttålig vad gäller det mesta med läkarvård men detta med gastroskopi ger mig stort obehag. Både att ens tänka på det och själva undersökningen.  (En mjuk slang förs in genom munnen, ner i halsen för att sedan ledas ner i magsäcken. Mer om undersökningen finns via länken ovan.) Dotter Helen följer med som extra stöd och utan henne hade ingen fått mig hit. Man kan också få narkos och sova sig genom det hela men då hade väntetiden blivit flera månader och nu blev den bara några veckor. (Och anledningen till att jag ska göra denna gastroskopi är att jag i november blev akut dålig med magsmärtor och hamnade på Södersjukhuset där jag spenderade ett par dagar.)  Magen och jag har sedan dess mått ganska bra. Men idag ska man alltså se mer av magsäcken och vad som, förutom gallblåsan, som orsakade besvären. Så önska mig lycka till.

Förra gången

jag gjorde en gastroskopi var i augusti 2015 gjorde. Då på Sabbatsbergs sjukhus. Och inför den var tankarna så här:

Framme! Lika bra att gå in. (Jag är i verkligt god tid trots att jag “släpat fötterna” efter mig.)
Jag är sällan orolig för läkarbesök och är vanligtvis ganska tålig. Men idag är jag orolig. Bara att tillstå.
Jag ska göra en gastroskopi och har efter det att jag gjorde den förra för drygt 10 år sedan haft svårt att ens tänka mig göra om det. Men ibland måste en göra saker som är besvärliga. (Vi är ju alla olika och säkert finns det de som inte tycker en gastroskopi är så illa, men jag tillhör inte dem.)
Oron lindras när jag ser min dotter Helen komma, mitt personliga stöd, och även telefonsamtal från Liv och Bosse piggar upp.Jag måtte nog ha väldigt tur för sjukvården är god mot mig och denna gastroskopiundersökning fick jag inom två dagar.

Själva undersökningen

besår av att en mjuk slang på en meter och med en diameter på en cm förs ner genom munhålan, matstrupen, magsäcken och runt tolvfingertarmen. (En kamera är fäst på slangen så att bilder kan tas.)


För säkerhets skull har jag också i förväg bett att få ordentligt med lugnande innan “föreställningen” skulle börja.
Sköterskan kom med goda råd hur jag bara skulle fokusera på andningen och rent teoretiskt förstår jag hur jag ska andas. Men praktiskt? Icke!
En väldigt bra läkare förklarar vad som ska ske och hur och har stor förståelse för min känsla av obehag. Tacksam! Och obehagskänslan är stor.
Med kraftig bedövning, både i svalg och arm,(intravenöst) och med Helen vid min huvudända under hela undersökningen så kan den genomföras. Jag är inte ens medveten om vad som händer förrän slangen är på väg ut..Då vaknar jag till.
(Förra gången jag gjorde en gastroskopi, 2006, slet jag vid två tillfällen ut slangen för jag kunde inte andas och därefter fick jag en lugnande spruta. Och denna upplevelse har etsat sig fast.)
Trött och omtöcknad, men efter en stunds vila och samtal med doktorn kör Helen mig hem.
Vanligtvis tycker jag om utmaningar, men den här var i överkant och lättnaden av att ha lyckats, dock med hjälp, ta mig genom hindret är stor och jag är ännu en erfarenhet rikare.

 

44 svar på ”God morgon! Och jag samlar mig…”

 1. Husse har gjort undersökningen två gånger och båda gångerna fick han lugnande. Det var så pass att han mer eller mindre som sig igenom undersökningen. Hoppas du kan få något liknande om du nu vill ta det förstås. Jag håller självklart en tumme för att det ska gå så bra som det bara kan. Gott att du har din dotter med dig och peppande samtal är inte fel det heller.

  Stor kram <3

  1. Ja, då vet du.Jodå, jag fick lugnande denna gång. Rejält. ( Mina tidigare erfarenheter av gastroskopin var inte så goda.) Och förra gången gav de mig lugnande alltför sent. Höll på att slita ut slangen för jag fick ingen luft, Nu fick jag dubbel dos lugnande innan de ens börjat och sen fyllde de på.Så bra.
   Helen är en klippa att ha med och denna gånga var både läkaren och sköterskan också väldans bra. Gör mycket.
   Tack för omtanken.
   Kram

   1. Så skönt att höra för det är så det ska hanteras. Man ska göra allt för att slippa psykiskt och fysiskt obehag tänker jag. Nu får du vila ut resten av dagen och bara ta det lugnt.

    Kram

    1. Så skönt att det är över och här var de både intresserade, kunniga och lyssnade. Och med rejäl bedövning så fungerade det riktigt bra.Jag fortsätter idag på den inslagna linjen; att vila in formen. Bäst så.
     Kram

 2. Naturligtvis önskar jag dig lycka till. Hoppas du får lite lugnande så du kanske lyckas slappna av en aning. I morgon eller redan i eftermiddag är det gjort. Du klarar det bra med Helene vid din sida.
  ❤️

  1. Tack, jag hade redan innan bett om rejält med lugnande och smärtlindring och fick det. Och den här gången gav dem det innan gastron påbörjades.Dotter Helen som var med hela tiden påminde också om detta.
   Det hela gick snabbt och väl hemma så vilar jag mig. Har inte ont men svårt att svälja och bedövningen sitter i så jag är “trött”. Men nu är det klart och jag fick t.o.m. beröm av läkaren. Var bara “bokmärket” som saknades.
   Tack för omtanken!
   Hoppas innerligt att du mår bättre.

 3. Förstår ditt obehag, känner flera som gjort samma sak och tyckt att det varit en ryslig upplevelse.
  Hoppas resultatet blir gott i alla fall! Och att du hämtar dig snabbt efter otrevligheterna!

  1. Nu är det över och jag klarade av det. Men mycket rejäl bedövning i arm och hals. Smärta tål jag och den räds jag inte. Men detta är knepigt. Just känslan av att bli kvävd har jag svårt för.
   Nu vilar jag mig i form hemma och mår ganska ok.

 4. Jag har aldrig gjort någon sådan undersökning, men jag var mednågra gånger … och det är inget jag längtar efter att utsättas för!
  Håller tummarna för att det går snabbt och bra … och att inget oroande hittas!
  Varm kram!

  1. Ja, då vet du. Man är olika känsliga och smärta tål jag. Men här är det mer en kvävningskänsla, att inte få luft. Men med mycket rejäl bedövning så gick det. Och fint att ha med Helen som ett rejält stöd.
   Tack för omtanken.
   Kram

 5. Jag förstår att det inte är någon direkt god morgon för dig idag. Så skönt att du har din dotter med. Ett sådant stöd är ovärderligt i sådana situationer. Eftersom du gjort undersökningen tidigare vet du ju vad som väntar. Jag tänker på dig. Kram

  1. Nej, morgonen var inte så god och inte natten heller. Var orolig. Så tacksam att Helen var med. Rejält med bedövning fick jag i halsen och intravenöst i armen och somnade nästan.Men läkare och sköterska var så bra så det gick över förväntan. Skönt! Och jag överlevde. För mig är det kvävningskänslan som är värst och slangen är ju lång.
   Tack för omtanken.
   Kram

  1. Tack!Nu är det gjort och med mycket bedövning och bra personal gick det helt ok. Och Helen var med som extra stöd.
   Stor kram

  1. Tack, det har gått över förväntan. Rejäl bedövning, bra läkare och sköterska och en trygg och kunnig dotter med. I vanliga fall tål jag smärta bra men här är det känslan av att inte få luft jag tycker är värst.
   Kram och tack för omtanken

  1. Tack, det gick betydligt bättre denna gång och jag fick bra bedövning innan undersökningen startades. Så skönt att ha Helen med. Hon har bra koll på det mesta.
   Jag har i vanliga fall riktig hög smärttröskel men här är det obehaget med känslan att man “blir kvävd”, inte får luft, som är värst för mig.Och slangen är lång.
   Fick t.o.m. beröm av doktorn denna gång och det har inte hänt vid någon gastroskopi tidigare.
   Vilar mig nu i form efter bedövningen.
   Kram

 6. Den där undersökningen lät en aning “svår at svälja”.
  Försöker tänka mej – men, nej, vill inte. Och så viktigt det är att ha
  någon lugn person hos sig. Och ett skönt hem med någon som väntar.
  Hoppas nu att läkarna finner, vad det är som besvärar dej och kan göra
  något åt det. – Du går väl inte på promenad i dag? 🙂
  Kram!

  1. Just så! Helt rätt- Men det hela gick “bra” med mycket lugnande innan de satte igång. Så glad att dotter Helen var med.
   Är hemma igen sedan några timmar och mår ganska bra. Lite svårt att svälja bara .
   Nej, ingen promenad idag.Passar på att vila mig i form.
   kram!

 7. Läser först nu så jag har inte kunnat hålla någon tumme. Men läser och förstår att du klarat av detta. Med gott stöd av dottern och med lugnande i tid.
  Nu är det gjort, nu får du pusta ut.

  Stor varm kram!

  1. Tack, det gick denna gång över förväntan. Rejält med bedövning intravenöst innan de började gjorde sitt till, liksom att Helen var med.Hon är ju en klippa och vet ju exakt vad det handlar om.
   Så i kväll vilar jag mig efter sprutornas effekt och dagens pärs. Jag är ju i vanliga fall väldigt smärttålig men inte när det gäller just gastroskopi. (För mig känns det som att kvävas med slangen i halsen.)
   Kram och tack för omtanken

  1. Tack, det har gått bra. Rejäl bedövning innan de satte igång betydde mycket och väldigt bra läkare och sjuksköterska. DEt var också fint att ha med dotter Helen som lugnande och stöttande faktor.
   Nu vilar jag mig i form under kvällen.
   Kram och tack för omtanken.

 8. Fy för den lede, tycker så synd om dig! Det är verkligen otäckt med slangen ner genom svalget, får nästan panik bara av tanken. Men nu är det över och nu hoppas vi att allt ser bra ut! Och att du slipper just denna besvärliga undersökningen hädanefter. Jag tyckte faktiskt att den andra undersökningen, koloskopin var nästan etter värre. Visserligen inga andningsproblem men de pumpar upp tarmarna med luft för att kunna se och det känns som man skulle sprängas! Det tog min mage flera veckor innan den återhämtat sig…Så av två onda ting vete sjutton vilken jag ogillar mest!
  Styrkekram i efterskott

  1. Jag tyckte synd om mig själv också. Har gjort gastron två gånger tidigare och då var de snåla med bedövningen. Här var de generösa och det underlättade helt klart. Och att dotter Helen var med.
   För mig känns det som om jag ska kvävas.
   Koloskopi har jag också gjort och för mig var den ett uns “bättre”.Möjligen. Fick rejält med bedövning då också. Men vi är överens om att vi gärna avstår båda
   (Jag har ju även svårt hos tandläkaren med att få något i halsen)
   Tack Paula för omtanken.
   Kram

 9. Nu när jag läser ditt inlägg, kommentarerna och dina svar så förstår jag att allt har gått bra. Tackar för det och sååååå skönt att Helen var med dig hela tiden. Å att de gav dig lugnande bidrog säkert också till att du kunde slappna av mera.

  Själv har jag (hittills) sluppit både gastroskopi och koloskopi. Min man har gjort både och. Han tyckte det var värre med koloskopi. Inte självaste undersökningen utan de två dagar långa förberedelserna med olika äckliga drycker.

  Vila dig i form är en bra ide! Sju minusgrader ute nu, fyra minus imorgon och sol. Så pälsa på dig och sätt dig på balkongen:-) Åsså hoppas jag såklart att resultatet av gastroskopin blir negativ alltså positiv för din del.

  1. Jadå, gastroskopin gick betydligt bättre än jag ens vågat hoppas på.Vanligtvis är jag rejält smärttålig men inte när det kommer till detta. Kraftiga kvävningskänslor uppstår hos mig när slangen ska ner i strupen. Men med Helen med och rejäl bedövning innan de började undersökningen underlättade mycket.
   Koloskopi har jag också gjort och där är ju förberedelserna svårare och knepigt är det ju även efteråt innan magen “stabiliserar sig”.
   Jag har vilat mig i form och med nattens sömn är jag nog i hyfsat skick i morgon.
   Har tänkt mig en tisdagspromenad i morgon.
   Tack för omtanken! Och visst hoppas vi att resultatet är ok.Antar att svaren på gastron kommer efter jul.

 10. Usch så jobbigt!! Skönt att du fick mer lugnande och att det gick bättre denna gång! Skönt också med förstående personal, sånt är viktigt när man är i en sådan utsatt och obahaglig situation! Skönt att det är över nu!!

  1. Helt klart skönt att det är gjort.Bra med bedövning och lugnande innan de började undersökningen gjorde mycket. Bra läkare och sköterska gjorde sitt till och ett fint bemötande- Dotter Helen var också med och var ett bra stöd-
   Så nu kan jag ta det lugnt och invänta svar.

 11. Åh nej fy , det låter så otäckt och läskigt, nu tittar jag in sent, men jag hoppas att du mår bra nu och att allt ser bra ut. Jag kan tänka mig din ångest. Bra att du hade dotter med dig hela vägen in och att Helen fick stanna kvar. Har hört om de som genomgått den här undersökningen, eller genomlidit.
  Förstår dig fullt ut!
  En stor styrkekram från mig även nu efteråt.
  Primrose

  1. Tack, nu är det över och jag mår bra. Det hela gick bättre än jag vågat hoppas på och jag fick bra bedövning innan de började. Underlättade helt klart att jag inte kände så mycket . Att Helen var med hela tiden kändes bra och hon var till fint stöd.
   I kväll har jag vilat mig i form. Var behövligt.
   Tack för omtanken.
   Kram

  1. Tack! Med rejäl bedövning och lugnande innan de började gick det bra. Bra läkare och sköterska och så mi dotter Helen som stöd. (Förra gången, på Sabbatsberg, tyckte sköterska att “det är bara att slappna av och andas lugnt” Kan säkert fungera för en del men jag trodde jag skulle kvävas så det gick dåligt.)

 12. Så skönt att det är över, måste vara en superjobbig undersökning! Fint att Helen var med som stöd, och att du nu är hemma igen och i lugn och ro vilar dej i form. Du kommer nog att sova gott i natt!
  Sköt om dig!
  Kram!!!

  1. Jätteskönt att det är gjort. Men det gick bättre den här gången. Nu fick jag bra bedövning innan de började och det var en riktigt bra läkare och sköterska. Betyder så mycket. Och Helen är ju så bra att ha med.
   Jag har sovit bra i natt och är nu pigg igen.
   Tack för omtanken.
   Kram

 13. Skönt att det gick bra. Jag gör ju aldrig den undersökningen i vaket tillstånd och det har noterats i journalen nu att jag skall sederas. Senast, när jag hade blödningen i magen, tjatade jag mig till en narkos och det var ju tur eftersom de fick operera. Hoppas du blir bättre i magen. Kan de inte göra något åt gallbesvären?
  Krya på dig och vila! Kramar!

  1. Tack, Marja – det gick bra. Jag fick ordentligt med smärtstillande innan undersökningen och de fyllde på under tiden.Bra läkare och sköterska också. Och dotter Helen var med och hade full koll på vad jag behövde och var ett väldigt bra stöd.
   Jag hade kunnat få narkos men då fått vänta ytterligare ett par månader, så jag valde att ändå att testa med löfte om rejäl bedövning.(Annars hade vi gått hem) De hade först tänkt göra gastron på Södersjukhuset när jag var där och då hade jag fått lätt narkos. Men jag blev bättre och man bestämde att avvakta lite.Nu är den i alla fall gjord.
   Inflammationen i gallblåsan är tursamt nog borta.
   Hoppas att du mår ok.
   Kram!

 14. Ser i dina tidigare svar att det har gått bra – skönt! Skönt också att du hade Helen med som stöd.
  Själva undersökningen låter verkligen hemsk! Jag skulle göra en sån i Murcia (fanns inte på Quirón) när jag hade mina magproblem, men kallelsen kom aldrig och jag kände inte för att tjata (var mer glad att slippa 😉 ).
  Hoppas du mår bra nu!
  Kram

  1. Tack, det hela gick bra. Så skönt! Rejäl bedövning fick jag innan och under undersökningens gång och det hjälpte mycket. Och Helens stöd förstås. Man kan få undersökningen under narkos men då är det lång väntetid så vi bestämde oss för att testa. Bra läkare och sköterska betydde mycket. De “hejade” verkligen på.
   Undersökningen är ju bra i sig eftersom man/läkaren här ser tydligt hur buken ser ut.(Jag fick ha huvudet åt andra hållet från dataskärmen/monitorn=
   Idag mår jag bra igen och är på gott promenadhumör.
   Kram och tack för omtanken.

 15. Usch det låter inte så givande men vad skönt att det gick bättre denna gång. Min man har gjort gastroskopi utan narkos och lugnande. Han skulle då även vara med på dotterns student lite senare på dagen.
  God jul och gott nytt år vännen 🌲🎅🎁🎊

  1. Undersökningen i sig är inget jag gärna gör men den är ju viktig och bra att få gjord. Och den här gången fick jag rejält med bedövning innan undersökningen påbörjades. Underlättade mycket.
   Många har inga problem alls med undersökningen. Bra gjort av din man. Maken har gjort undersökningarna några gånger och också utan bedövning och reagerade inte alls.
   Jag har i vanliga fall hög smärttröskel men inte när det kommer till gastroskopin. Har svårt med att ha något i munnen. Gäller även ett fiskben eller ett tandläkarbesök.
   Önskar dig också en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År.
   Kram

  1. Jag är så glad att det är över och att undersökningen förlöpte väl. Och väldigt skönt att ha Helen med som stöd. (Annars hade det inte fungerat.)
   Nu kan jag i alla fall släppa detta som jag gruvat mig så för.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.