Foto Stockholm

Förnya – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Förnya är ordet att tolka i Sannas roliga fotoutmaning, Gems Weekly Photo Challenge. Utmaningen i sig går ut på att med en eller fler bilder, kanske också med text, tolka det angivna ordet. Orden vi fått att tolka i år, 2021, är verb och det är fritt fram för egna funderingar och tolkningar. Alla som vill är välkomna att vara med. (På hemsidan, länk ovan, finns temaorden angivna veckovis för hela året.)

Stockholm. Södermalm. Norra Hammarbyhamnen. Visst går det fint att förnya med extra belysningNär det gäller att förnya så har man hemma hos oss på Södermalm i Stockholm, på andra sida Hammarbykanalen, lyst upp tillvaron lite extra. Skorstenen på värmeverket har fått röda julgranar och en behållare har fått en mer lila/rosa nyans.

Förnya

kan man göra på olika sätt och som kan vara mer eller mindre tydliga.  För egen del, kan jag nog säga att jag på det personliga planet förnyade mig igår. Jag klarade av en gastroskopiundersökning utan att gripas av panik. I och för sig hade jag gruvat mig för den ett tag.  Och igår var det så dags. De två gånger jag gjort gastroskopin tidigare har det varit besvärligt både för mig och de som utfört den. Att inte få luft är en speciell känsla.  (Man för vid undersökningen, via munnen, ner en slang med en kamera för att “titta” i buken.) Men igår, med adekvat och rejäl bedövning och lugnande, gick det riktigt bra. Lättnaden var stor när det var klart. Stort tack för alla som höll tummarna och all omtanke jag fått.

Stockholm. Södermalm. Fullmåne. Även månen kommer att förnya sig nu efter att ha varit "full". Att förnya sig kommer också månen att göra. Bilden tagen när den var “full” den 19 december.

I Stockholm, som i många andra städer, är det mycket som byggs om och till. Slussenområdet, området mellan Gamla stan och Södermalm, har varit en byggarbetsplats i flera år och är det fortfarande. Mycket av jobbet återstår men visst går det framåt. Karl Johanslussen, en båtförbindelse för mindre båtar, mellan Östersjön och Mälaren, har varit stängd i flera år och  en ny sluss, “Victoriaslussen”, håller på att byggas.

Hammarbykanalen. Här kommer en del av det som ska bli den nya Victoriaslussen. Bra utsikt från vår balkong.

Här är en del av den nya Victoriaslussen sluss på väg in i Hammarbyslussen.

Apropå att förnya

Jag står uppe på Åsöberget på Sydöstra Södermalm och ser både det gamla och det nya. Här framför mig är arbetet i full gång med att bygga 1240 nya bostäder. Både hyresrätter och bostadsrättslägenheter. (Byggnaderna i bakgrunden har funnits länge)

 

Stockholm. Södermalm. Här handlar det om att förnya i bemärkelsen bygga nytt. Utsikt söderut från Åsöberget. Hammarbybacken med konstsnö, en liten del av Hammarby sjöstad, Barnängsområdet på Södermalm och närmast kranarna som jobbar för fullt med att förnya området.

Åsöberget där jag står på Kvastmakarbacken. Ett namn som troligen härrör från den tid då det här bodde just kvastmakare. De små stugorna är från 1700-talet och hyrs ut av Stockholm stad/Stadsholmen. 

Här på Åsöberget har man varsamt förnyat de små stugorna.

Fler av veckans tolkningar finns  här .

 

28 svar på ”Förnya – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Ja, nog är det mycket som förnyas i våra städer och det sker i en rasande takt även om just Slussen har tagit tid på sig. Den bästa förnyelsen var dock att undersökningen gick så pass bra som den gjorde vilket måste känts skönt. Det finns ingen anledning att inte underlätta så mycket som möjligt för patienten. Alltså sparar man inte på lugnande.

  Kram och god tisdag!

  1. Jadå, visst är det så. Och jag gläds åt att så mycket gammalt här fortfarande får bestå.Och att förnya Slussen tar tid. Lång tid.
   Jag var själv glad åt att jag förnyat mig så pass att jag klarade gastroskopin så bra. Men bra läkare, sköterska och rejäl bedövning gjorde sitt. Och dotter Helen. Utan henne hade jag aldrig ens gått dit. Just att ge mig ordentligt med bedövning och lugnande gjorde det ju enklare för alla. Tänk om alla kunde tänka så-
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram

   1. Så skönt att undersökningen gick bra. Här är det min dator som behöver förnyas. Den är stendöd, så Peter har lovat att åka iväg och köpa en ny till mig. Under tiden hoppas jag det ska funka med iPaden så jag kan lägga in de sista kalenderluckorna. Kram

    1. Tack! Jag är så lättad att den är över och att det med bra bedövning gick bra. Här förnyade jag mig verkligen och greps inte av panik. Så trist att din dator sagt upp sig men jag hoppas och håller tummarna att din “padda” kan vara behjälplig med resterande luckor.
     kram

  1. Tack! Roligt att klura på ord och bild.
   Jag är så lättad! Och visst hoppas vi på att allt är ok.Och jag är positiv.
   Önskar dig också en fin kväll.

 2. Så bra med den “positiva” upplevelsen igår. Kul att se att du verkar vara helt okej idag, då du bloggar “för fullt”. Skoj!
  Å än en gång har du lyckats perfekt med din tolkning av “förnya”, och det helt och hållet på din hemmaplan. Första gången jag ser en bild med Stockholm 01 i denna vinkel. Skyskrapan står verkligen ut inte bara upp. Rubrikbilden är en höjdare i dubbel bemärkelse och fullmånen en succé!
  Å sista bilden med Hammarbybacken och den läckra byggkranen är ytterligare en höjdarbild:-)

  1. Efter gårdagens undersökning kände jag mig lite förnyad för det var första gången av tre som jag tyckte att det var ok. med gastroskopin. Men det var med stöd av mycket lugnande och rejäl bedövning.
   Är helt ok idag och har varit ute på “tisdagspromenad”.
   Tack för fina ord. Sannas utmaning vill jag inte missa. Alltid kul att fundera på ord och bilder.
   Visst är det så att Stockholm 01 både står ut och upp. Man kan se de från olika vinklar och det gör ju att den också kan kännas som lite ny. Så den i en helt annan vinkel nu i kväll.

 3. Jag såg månen väldigt vacker igår kväll när vi åkte ut mot Kållandsö. Jag visste att den var en dag gammal, men den sken så otroligt genom dimmor och moln, så fantastiskt, när man åker på ett näs ut mot en ö. Alltid speciellt vid vatten och då på båda sidor.
  tjusiga kort som du presenterar!
  God kväll och stor kram och hoppas du mår bra!

  1. Tack! Alltid roligt att ha med kameran och se vad det blir. Här var månen också ganska synlig och det är alltid roligt att zooma in den. Kan tänka mig att det var vackert månsken ute på Kollandsö vid Vänerns strand.
   Idag mår jag bra igen och har varit ute hela dagen på trevligheter. Dessutom i strålande sol.Tack för omtanken.
   Önskar dig en fin kväll.
   Stor kram

 4. Vilken bild vilka färger ,-)) Det rosa är fantastiskt, gör mig glad direkt ,-) Röda julgranar på skorstenen till värmeverket, så fint de dekorerar!
  Vacker måne ,-) Idag när vi handlat var månen orange ,-)
  Men jag kan aldrig foto månen så vackert som du. Månen får mig alltid att tänka på Thomas Stenströms låt ” Ser du månen där du är ikväll” Som är otroligt känslosam och vacker. Får mig att tänka på min bästa vän som dog för tidigt.
  Ni har så bra utsikt från balkongen ,-) Ni ser allt som händer och det verkar vara en hel del ,-) Aldrig en trist minut kan ni ha!
  Hammarbybacken med konstsnö, det låter som ni valt bästa platsen ,-) Vill man inte åka själv så kanske barnbarnen vill ,-)))
  Jag gillar när man varsamt förnyar det gamla, det ska man vara mycket rädd om.
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Tack! Visst är det extra roligt när saker som i vanliga fall är ganska trista piggas upp med färg.
   Oj, här var dte ingen orange måne utan mer den där vanliga gråaktiga färgen. Jag spelade just den låten, av en slump när jag tog bilderna av månen. En så vacker bit. Fick mig också att tänka på vänner som avlidit alltför tidigt.
   Visst är det viktigt att behålla det gamla för där finns sp mycket av vår historia. Och den är viktig.
   Ha det fint du också.
   Varm kram

 5. Ja, nog byggs det något alltid i stan, Nya slussen kommer ju att ta sin tid. Tur att mycket på Söder ändå står kvar, men visst måste vissa saker förnyas ibland, men det får inte bli för mycket av det “nya”!
  Skönt att allt gick bra med gastroskopin!
  Sköt om dej!
  Kram!

  1. En hel del förnyelse är det runt om i stan och Slussen tar det tid att förnya. Men det blir allt bättre och “Guldbron” gör det lättare att ta sig mellan Söder och Gamla stan.
   Är så lättade över att gastron gick bra. Ett framsteg för mig.
   Kram och ha det bra.

 6. Mycket förnyelse här. Gratulerar ännu en gång att hemskeundersökningen av magen gick så bra och hoppas att resultatet av “titten” också blev till belåtenhet.

  Ha en fin dag!

  1. Förnyelse i viss variation.
   Mest glad är jag över att jag för egen del kunde förnya mig med att “riktigt bra” genomföra undersökningen.Kändes bra.
   Resultatet kommer nog efter jul. Men vi lever på hoppet. Brukar fungera bra.
   Önskar dig en fin onsdag från ett soligt, vackert men lite kyligt Stockholm

  1. Tack! En god natts sömn blev det och känslan att jag förnyat mig i tankarna om undersökningen kändes så bra.
   Här på Söder liksom i stora delar av stan är det ju mycket som nu förnyas men fint att så mycket gammalt är kvar.
   Önskar dig också en riktigt God Jul.

 7. Ja vi bor oxå i ett områden som växer o växer o fort går det. Kommer knappt i håg hur det såg ut när vi flyttade hit för snart 11 år sedan . Fint område ni bor i och alla dina fina bilder gör det inte sämre .. 🙂 kram å fin onsdag

  1. Tack! Är så nöjd med området där vi bor och just här på kajen kan man inte bygga mer. Men i andra delar av Söder byggs det mycket och i Stockholm överlag. Kan tänka mig att det byggs mycket även i Malmö.
   Önskar dig också en fin onsdag.
   Kram

 8. Nu hoppas jag att man inte hittar något förnyat problem i din lilla mage utan att det som hände var en engångsföreteelse!
  Tack för fina bilder, Hammarbybacken ser lite snöfattig ut än sån länge.
  Kåkarna på Åsöberget behöver ingen förnyelse!
  Kram

  1. Tack, det hoppas jag också. Positiva tankar gäller.
   Hammarbybacken ser komisk ut med sin konstsnö när nu allt annat är grönt.Vi hade lite snö några dagar men den drog sin väg. Nu är det ganska lakkt, idag -8, men ännu snöfritt.
   Runt Åsöberget förnyar man en hel del. Men tack och lov förblir kåkarna på Åsöberget och mycket annat gammalt också intakt. Andas ut.
   Kram

 9. Är så glad att se att undersökningen gick bra … har tänkt på dig!
  Ja, det byggs och förnyas lite överallt – så mycket i min barndomsstad att jag inte känner igen mig.
  Ett härligt inlägg med läckra bilder!
  Kram

  1. Tack för omtanken. Och det gick vägen. Så skönt! Och Helen var ett väldigt bra stöd.
   Verkar som om det byggs mycket överallt. Men jag är så glad för allt gammalt som här faktiskt får vara kvar.
   Kram och trevlig torsdag.

 10. I stadsmiljön är det mycket som förnyas men det är inte alltid till det bättre. Här i centrala Nyköping har vi fått några fula mastodonthus som inte passar in i den gamla stadskärnan. Likadant är det på Brandholmen där jag bor. Stora bostadshus har kommit till de senaste åren och snart kan man inte klämma in fler. Just där jag bor är vi fredade, här blir det ingen sådan förnyelse eller uppgradering.
  Tro nu inte att jag är emot all utveckling men det måste vara lite rim och reson i planeringen.
  Ha det gott och trevlig helg!

  1. Nej, tyvärr är det oftast så. Blir inte så bra med all förtätning. Allt annat; skolor, förskolor,butiker, kommunikationer m.m. ska ju också fungera. Trist med mastodonthusen som inte passar in. Likadant här. Mastodonthus nedanför Åsöbergets gamla 1700-tals hus.
   Vi är också ganska fredade för kajen ligger ju nedanför . Men här har man en bit bort på kajen klämt in ett bygge av en gymnasieskola som ska ta emot dryga 2000 elever.Ett privat bygge. Och de flesta av eleverna hör inte hemma alls på Söder utan i förorterna . Funderar på hur man tänkt då med bussar och annat. Pust! Vi har klagat men det hjälpte föga.
   Visst måste det vara rim och reson i planeringen. Absolut.
   Önskar dig också en fin helg och ha det så bra du kan.

 11. Heisann, her fant jeg innlegget, måtte gå inn og søke med ordet Förnya. Ikke greit å få slange langt ned gjennom svelget osv. Jeg har gjort det en gang, visste ikke hva jeg gikk til, så jeg slapp å grue meg…. Som det fornyes i området – og hva er en kvastmakare? Er kvast det samme som kvist? Oh hvorfor lage kvist??? Sopelimer???
  Håper en etter annen blogger tar utfordringen i å administrere Gems, så vi kan fortsette i 2022. Ikke glem min utfordring Blogger´s Sunday Walk siste søndagen i januar! Velkommen på tur!

  1. Tack! Trist att du fick leta.
   Gastroskopin är klar och med bra bedövning fungerade det denna gång.
   En kvastmakare tillverkade kvastar “koster kanske det kan heta på norska. Man “fejer” med dem. Dessa gamla hus är från 1700 och 1800-talet och då bodde många hantverkare här.
   Hoppas att någon tar sig an Gems Weekly.Jag kommer gärna med på tur. Men det kan inte bli förrän dagen efter, alltså måndagen. Har “skyltsöndag” men BP varje söndag.
   Ha det gott och god fortsättning på 2022

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *