Allmänt Stockholm

Rapport med goda utsikter – I dubbel bemärkelse

God sen eftermiddag! Eller kanske är det tidig kväll. Spelar inte så stor roll vilket. Dagen har i alla fall  hitintills förlöpt väl. Så jag bjuder på  ett sent blogginlägg. En rapport med goda utsikter. Och i dubbel bemärkelse. I tisdags kändes inte mina utsikter på hälsorelaterade området särskilt goda och det blev en vända till Södersjukhuset här i huvudstaden. Till deras akutmottagning. Här blev jag kvar i nästan ett dygn. Men att det är platsbrist på de flesta avdelningar gör att väntetiden kan bli lång. Men med eget “bås” med draperi, en brits, god vård, fantastisk personal och smärtlindring under tiden så kändes det tryggt att vara på “plats”.

Stockholm. Södermalm. Rapport från Södersjukhuset med vacker soluppgång. Rapport från i morse klockan 07.30. Soluppgång. Vacker utsikt från mitt fönster på en kirurgavdelning i Södersjukhusets nya byggnad.(Togs i bruk för knappt ett år sedan.) Solen, Globen, Mälaren/Årstaviken, helikopterplattan och skyskrapan Stockholm New. 

Rapport och goda utsikter

Alla bilder med utsikt är tagna genom de lätt tonade fönstren. Fönster som inte kan öppnas. Så bilderna är till viss del suddiga.

Tio minuter senare ser det ut så här.

Efter att ha tillbringat drygt ett dygn i en ganska öppen planlösning, “bås med draperier,” på den nya akutmottagningen, invigd 2020, var det skönt att komma till en avdelning. Jag hade också en väldig tur, antar att det inte var skicklighet, att komma till avdelning 14, en kirurgavdelning i det nybyggda huset. På avdelningen finns 24 vårdplatser och alla patienter har eget rum.  Så fräscht och fint. Fantastiskt!

Rapport från rummet.Ett stort rum med ekologisk bomull i lakanen, mycket teknik vad gällde säng, tv, belysning och persienner. (Persiennerna åkte upp och ner automatiskt beroende på solen. Kan även styras manuellt) Ett stort badrum finns också.

Vad gäller sjukhusmaten har den många gånger varit direkt trist. Men se det har man ändrat på. Det finns menyer  med vegetariska rätter, fisk, kyckling, annat i köttväg, soppor, smårätter (pastasallad, omelett, skagenröra på valfritt bröd m.m.) Dessa gäller både lunch och middag.  Nu hade jag tyvärr inte förmånen att få smaka på annat än den toskanska tomatsoppan med rosad paprika. Riktigt fyllig och smakrik och den var ett komplement till det dropp jag hade.

Min egen utsikt

vad gäller hälsan var att jag blev bättre. Och svar på prover och undersökningar skulle komma. Men tills dess ägnade jag mig åt att vila och titta vad som hände utanför fönstret.

Stockholm. Södermalm. Södersjukhuset. Ännu en rapport. Klockan är 10 och en ambulanshelikopter är på väg att landa. Ännu en rapport från rummet. Klockan är nästan 10 och ambulanshelikoptern är på väg in mot sin landningsplatta.

Helikoptern är nästan nere.

En läkare kommer och meddelar  provresultat och berättar vad som är tänkt. Återgår till horistotalläge och tittar ut mot Årstaviken. Jag har i förväg fått veta att sista delarna av det som ska bli den nya “slussen” vid Slussen i Stockholm, alltså där båtarna på nytt ska kunna ta sig mellan Mälaren och Saltsjön var på väg mot Södersjukhuset. I många år har nu Hammarbyslussen hos oss varit enda alternativet för alla båtar. Även småbåtarna.

Slusstransporten på väg. Delar av den nya slussen har alltså passerat den gamla Hammarbyslussen.

Jag ska som komplement till mitt dropp få testa att smaka lite frukost. Så det blir en promenad i sjukhuskorridoren till köket.

En del av korridoren på avdelningen. Observera att det är uppmärkt på golvet i vilken riktning dörrarna öppnas.

Barservering. Kaffe, te och juice får man ta själv. I övrigt beställer man av personalen det man önskar  och får det serverat på en bricka. ( En meny finns)

Under tiden jag väntar på min lilla frukost tittar jag ut över en del av västra Södermalm.

Tillbaka till rummet. Jag slår mig ner vid fönstret och äter min lilla kompletterande frukost. Med utsikt.

Förutom den naturliga utsikten så var utsikterna att jag skulle få komma hem ganska stora.Och idag på eftermiddagen efter två nätter och tre dagar på SÖS var jag tillbaka hemma. Inte i skick som ny men i alla fall  i ett godtagbart skick.  Och som extra bonus även med goda erfarenheter av vården .

38 svar på ”Rapport med goda utsikter – I dubbel bemärkelse”

 1. Vad fint du är nöjd med sjukhusvistelsen och är i bättre form.
  Goda utsikter som du säger.
  Känner igen menyerna från när svärmor var där men hennes aptit var tyvärr inte så bra.
  Önskar dig fortsatt bättring.

  1. Jag är så nöjd och glad över bra vård och fint omhändertagande. Menyerna är ju så bra. Men det vill ju till att man kan äta. För min del blev det i princip inget.
   Men skönt att vara hemma igen.
   Tack, är mycket bättre.

 2. Välkommen hem! Även om du hade ett “room with a view”, underhållning från helikopterplattan, ett barkök samt fantastisk omsorg av personalen så är det ju ändå betydligt roligare att vara hemma. Verkligen jättekul att du fick komma hem. Din avdelning påminde mycket om den jag var på hos NKS, minus utsikten dock. Åsså kunde jag njuta av maten som jag också lovordade. Å på “nya” sjukhus verkar även lakanen vara snäppet “vassare” än på till exempel DS.
  Huvudsaken nu är att du blir frisk igen på riktigt. För även om jag läste om avd. 14 så kan jag inte gissa mig till vad du drabbades av. Ta det lugnt nu, även om du inte är så bra på just det. Ta en “nu-firar-vi-att-jag-är-hemma-igen-vinare” med maken:-)

  1. Tackar! Visst är det skönt att vara hemma igen och även veta vad som orsakade mina “stora besvär”. För riktigt illa var det och det gick att häva men hemma hade det inte gått. Tänkte på dig när jag var här . Inte minst på maten. Men den fick jag ingen glädje av. Gillade extra här både utsikten och att det är enkelrum nu på många avdelningar i det nya huset. Något personalen också verkligen uppskattade. Förstår inte hur alla personal orkar vara så vänlig, tålmodig och ostressade trots hög arbetsbelastning.
   Lite lugnt blir det. Men vin får vänta. Har restriktioner på vad som kan ätas och intas.

 3. Skönt att du är hemma igen!! 🌞
  Fina och intressanta bilder med utsikten från SÖS.
  Ta god han om dig nu 💐
  Kram från Annmari och Göran

  1. Nu när jag inte har så ont längre är det skönast att vara hemma. Kan ju smärtlindra här.
   Hade turen att efter dygnet på akuten hamna i det nybyggda huset på SÖS och fick ett stort rum med utsikt. Kändes bra.
   Stort tack för omtanken.
   Kram

 4. Så bra att du är nöjd med vården och omhändertagandet men än skönare måste det kännas att vara hemma igen.
  Hoppas att återhämtningen fortsätter planenligt och att krafterna kommer tillbaka!

  Varma krya på kramar!

  1. Visst är det skönt att vara hemma igen. Klart lugnare. Och det bästa är ju att det onda är stoppat. Men jag får vara försiktig och vaksam.
   Är glad för att jag har en god grundkondition och styrka. Hjälper en hel del.
   Tack för omtanken.
   Kram

 5. Skönt att du fick komma hem. Kan ju inte låta bli att undra vad det var som drabbade dig, men inser att jag inte har med det att göra.
  Kanske var det ändå tur i oturen att du hade kommit hem från Spanien när det hände?! Inte för att jag inte tror att de har bra vård, men ganska skönt att kunna prata svenska med doktorerna, tänker jag.
  Hoppas nu du blir riktigt frisk snabbt!

  1. Jag är så nöjd med den goda vård och omvårdnad jag fick på SÖS. (Här var det gallblåsan och gallan som krånglade och det kan ju ställa till det rejält)
   Har legat på sjukhus i Torrevieja 2019, ett privatsjukhus och där kom en tolk med på läkarbesöken/ronden om inte läkaren och/eller patienten talade engelska. Fick väldigt god vård där också.
   Nu är jag konvalescent ett litet tag. Undrar hur det känns.
   Tack för omtanken.

  1. Tack! Är så glad för det och för den fina vård jag fått. Nu tar jag det lite lugnt på hemmaplan ett tag.
   Ha det bra du också.

 6. Kolla om min föregående kommentar har hamnat i din skräppost! Det händer ju ibland att jag hamnar där…

  Välkommen hem i alla fall! Såååå skönt att vara hemma igen trots perfekt service, fantastisk utsikt, underhållning från helikopterplattan samt ungefär samma matupplevelse som jag hade på NKS. Fast jag kunde ju äta maten;-)

  Har förstått av dina svar att det var gallblåsan som ställde till det för dig. Har förstått att det är väldigt smärtsamt, ungefär som njursten. Ingenting att leka med och smärtan är hemsk.

  Är sååååå glad att du är hemma igen. Och rehab känns absolut bättre hemma, eller hur?! Bara lyfta telefonluren och beställa hem maten som är “lämpligt” för att inte reta upp gallblåsan. Eller så är det maken som står för maten och att skämma bort dig.

  Många varma krya-på-dig-kramar:-)

  1. Nej då! Din kommentar har jag läst och svarat på.Tog bara lite tid. (Har också mailat dig nyligen)
   Och det är skönt att vara hemma. Maken står för en del mat men nu blir det i ytterst små mängder och en del snälla soppor.
   Stort tack för omtanken.
   Kram

 7. Så skönt att höra att du är hemma igen och inte har ont ! Min man vet precis hur ont man kan ha av en gallblåsa som inte funkar, den är bortopererad nu! Hoppas du också kan bli av med din!
  De viktigaste nu är iallafall fall att du mår bättre och är hemma så maken får sköta om dej tills du mår bättre! Är dock glad att du är nöjd med vården och omhändertagandet på SÖS, fint rum hade du, och utsikten var det inget fel på!
  Sköt om dej nu!
  Varm Kram!

  1. Fint att vara hemma igen och jag är både nöjd, glad och tacksam för den fina vård och hjälp jag fått på SÖS. För mig var detta med gallblåsan något helt nytt så jag var totalt oförberedd. Är nu en erfarenhet rikare. Har förstått att man ibland opererar bort den och kanske får det bli så om det hela kommer tillbaka.
   Förstår att M vet hur ont detta kan göra och fint att han blev av med sin.
   Önskar er fortsatt fina dagar. Njut!
   Kram

 8. Förstår att du haft rejält ont. Alla besvär som har med gallan att göra är smärtsamma. Hu!
  Men snart är du säkert ute på nya äventyr…tur att du har en så bra grundkondition och en positiv inställning.
  Hälsningar Solan

  1. Riktigt illa! Men god vård och smärtlindring har hjälpt. Detta med gallan var något helt nytt för mig men nu är jag en erfarenhet rikare. Om man ser det positivt. Bra grundkondition har jag och visst hjälper det. Och att se en del från den positiva sidan.
   Ha det fint och tack för omtanken.

 9. Så skönt att läsa att du är hemma igen! Välkommen hem!
  Ett fint reportage om hur det kan vara och fint att se att du är nöjd med vården. utsikten är verkligen fin!
  Fortsätt nu att krya på dig!
  Kramar!

  1. Tack! Känns bra att vara hemma igen. Jag var ju bara borta två nätter och nästan tre dagar men känns ändå fint att komma hem Jag är så nöjd, tacksam och glad för den fina vård och hjälp jag fått. Enastående personal som har otroligt mycket. Södersjukhuset har ett jättestort upptagningsområde så akuten har verkligt hög belastning.
   Utsikten på plats i rummet var så fin och nu är det även goda utsikter att jag ska må bra igen.
   Kram och trevlig fredag

 10. Vad skönt att du har fått komma hem och att du mår bättre!

  Härlig läsning med den braiga vården och maten, rena rama lyxen låter det som. Ja, om man nu tillåts att äta vad som helst vill säga.

  Utsikterna var verkligen bra – i dubbel bemärkelse, precis som rubriken säger 🙂

  Låt nu B ta väl hand om dig, och du vet väl att glass är obligatoriskt när man är konvalescent? 😀

  1. Jag fick så bra vård. Tacksam! Maten kunde jag bara läsa om men den såg och verkade riktig bra. Mycket att välja på. Och så fint med goda utsikter. Nu kan jag vara konvalescent hemma och med två km till sjukhuset känns det fint att vara just hemma.
   Glass kan säkert ingå och väl omhändertagen blir jag.
   Ha det fint!
   Trevlig fredag!

 11. Så skönt att höra att det går till bättring, att du känner dig bättre. God omvårdnad, medicin och smärtlindring har gjort verkan. Härligt.
  Fint att du är hemma igen och i din egen miljö. Det brukar kännas bäst.
  Jag håller med dig. Det är verkligen en fin utsikt du fick ifrån ditt rum och det ser så rent och nytt ut också. Tänk att så mycket har blivit “per automatik” nu.
  Fint att du delger oss hur det är och hur du mår. Jag uppskattar det verkligen. Undrar så mycket annars.
  Hur har du det denna nya dag?
  Sänder varma styrkekramar och tankar till dig.

  1. Tack för din fina omtanke. Och när jag sluppit från smärtan är det fint att vara hemma igen. Är så imponerad av gott omhändertagande och vård och fantastisk personal. Tar nu ett par dagar som konvalescent.
   SÖS är ju ett gammalt sjukhus, från 1940-talet och även om det renoverats så kändes den här nya byggnaden så fräsch. Och så skönt att rummen, i alla fall på avdelningen jag låg, var enkelrum. Och tur med utsikten hade jag ju verkligen. Nästan som hemma.
   Mycket tekniskt var det men jag fick bra hjälp att se hur allt fungerade.
   Idag har jag inte alls ont och solen skiner Så det blir en bra dag.
   Stor kram! Önskar dig en fin dag och hoppas du mår bra.

 12. Krya på dig.
  Det är ju aldrig kul att vara på sjukhus även om vården är bra.
  Men när man verkligen behöver hjälp så kan man verkligen inte klaga.
  Personalen är änglar.
  Kram från Spanien dit vi kom i natt

  1. Tack! Jag är nu piggare och är lite konvalescent hemma. Skönt att vara hemma igen.Är så glad och tacksam för enastående personal och den fina vård jag fått.
   Så fint och roligt att ni är i Spanien. Önskar er många fina dagar.

 13. Så glad att du är hemma igen och på bättringsvägen. Dessutom gläder det mig att läsa det du skriver om sjukvården. Dom får ta för mycket skit i onödan. Menyn ser suveränt bra ut, fast det gäller ju att kunna äta den också. När vi var i Sydafrika för 11 år sedan åkte en vän in på sjukhus där och redan då hade man restaurangmenyer! Kul att Sverige har kommit dit också!
  Kram och var rädd om dig!

  1. Tack för omtanken. Känns bra att vara hemma igen. Jag är verkligen både glad och tacksam för fin vård. Tycker att man ska framföra det som är bra och har gjort det även till akuten och avdelningen. Roligt att man nu äntligen har förstått att maten är viktig på ett sjukhus. Inte minst för de som är där längre. Roligt att läsa att Sydafrika var så framåt här med restaurangmenyer på sjukhuset.
   Jag är nu konvalescent ett par dagar och det är helt ok.
   Kram!

 14. Vad skönt att det gick över så pass snabbt ändå och att du slapp operation! Läste i kommentarerna här ovan att du hade gallbesvär, nog så jobbigt.
  Min pappa blev sjuk när vi var i Solna och hälsade på, när jag var liten. Han fick operera ut en stor gallsten på Karolinska och mamma och jag fick åka hem själva med tåget.
  Nu får du krya på dig och maken tar säkert hand om dig med varmt hjärta.
  Stor kram och trevlig fredag till dig/er 😀

  1. Jag kom i tid och det gjorde mycket för att bromsa inflammationen och nu undvika operation. Bra så. Och med ultraljud och andra undersökningar ser man ju genast vad som är på gång.
   Jag tar det lugnt ett par dagar men har idag tagit en vända runt kvarteret. Är tacksam för att kroppen har en bra grundkondition och är ganska stark i sig.
   Önskar dig också en fin fredag från ett strålande vackert Stockholm.
   Stor kram

 15. Glädjande att läsa Ditte och det låter ändå helt ok tycker jag …skönt att du snart åker hem men du omges av vaclra vyer även där kram ❤

  1. Är så tacksam för god vård och fint bemötande. Enastående personal. Kom hem i går eftermiddag och det känns bra och uppföljning kommer.
   Jadå, har väldigt fin utsikt hemma också. Så nöjd med vårt boende.
   Kram och trevlig helg

 16. En aktiv patient. Med tanke på hur mycket du hann fota. Vi har bra vård i Sverige. Tacksam över att få ta del av den vård som man behöver.
  Krya på dej! Kram!

  1. Nja, tveksamt. Så aktiv var jag nog inte. Inte annat än med kameran. Och utsikten från sängen och genom fönstren var värd att dokumentera. Visst har vi bra vård och jag är verkligen tacksam för både den goda vård jag fick och för ett väldigt fint bemötande trots en stressig situation för all personal.
   Tack, mår ganska ok idag men blir konvalescent under helgen.
   Kram

 17. Nu är du en (ganska onödig) erfarenhet rikare, skönt att du fått komma hem och mår bättre. Jag hade njursten för några år sen, värsta smärtan jag upplevt och jag har för mig att sten som sten är lika jobbigt var det än sitter i kroppen.
  Nu får du lyda doktorns order och vara konvalescent ett tag, läsa böcker och studera stadslivet från balkongen. Kryakram från pörtet

  1. Håller helt med dig. Men den gick inte att undvika. Det hela kom väldigt plötsligt i måndags kväll och jag var riktigt dålig. Njursten är riktigt illa. Har ännu inte drabbats av detta och hoppas slippa. Nu var dte gallblåsan som blivit inflammerad och troligen var det ett par stenar där som täppte till.
   Skönt att inflammationen drog sig tillbaka med god hjälp och att jag slapp operation.Blir bra att vara konvalescent ett par dagar.
   Tack för omtanken.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *