Skyltar

Julinspiration och Skyltsöndag #345

Söndag! Och det innebär här på bloggen att det är dags för “Skyltsöndag.” Ett tema som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. Skyltar av olika slag gäller och tolkningen är väldigt fri. Att julen är på ingång  är svårt att missa och dagens skyltar och bilder från veckan som varit bjuder på viss julinspiration.Tämligen varierad. Stockholm bjuder på de flesta skyltarna men har fått god hjälp från Karlstad och vännen Tove med de två sista bilderna.

Ja, det är frågan. (Buskapet finns vid Sergels torg, “Plattan”, helt när Kulturhuset). 

Stockholm. Biblioteksgatan och butikerna bjuder på en hel del julinspirationBiblioteksgatan i Stockholm bjuder på en hel del julinspiration. Både i butiker och längs gatan. 

 Julinspiration

vare sig man vill ha den eller ej. så finns den där. Lite varstans. För egen del behöver jag den inte men däremot är jag väldigt förtjust i olika belysningar som helt klart både lyser och piggar upp. Och en stor dos av just vackra ljushyllningar fick jag här i Stockholm förra veckan då det var Nobelvecka med ljusfestivalen “Nobel Week Lights ” – “Nobelveckans ljus”

I Sturegallerian, vid Stureplan, hade man dekorerat innertaket så att det skulle påminna om en stjärnhimmel.

Läste häromdagen att det då var “jultröjans dag”. Undrar när det blir dags för “påsktröjans dag” och en speciell tröja för midsommarafton. Men det är kanske en tidsfråga.

Kungliga Djurgården. ABBA museet. Julinspiration i form av en julig tröja. Men den är ju även gångbar året om. Julinspiration? Kanske. Såg i veckan när vi passerade ABBA museet på Kungliga Djurgården att de tagit fram en speciell “ABBA jultröja”. Men den kan ju vara gångbar året om. 

Gamla stan och många butiker där går verkligen in för detta med julen. Undrar om besökarna också gör det. Ja, inte jag då. Ett axplock från några skyltfönster.

Trångt är på hyllorna i skyltfönstret.

Och än trängre var det  i en annan butiks skyltfönster. Här gäller inte “less is more”.

Vi har ett favoritställe i Gamla stan där vi då och då slår oss ner, Café Fika&Wine.

Man kan välja att slå sig ner utomhus. Gäller året om.

Gamla stan. Café Fika&Wine. Lagom med julinspiration som inte tar över. Men vi väljer i alla fall nu att slå oss ner inomhus. Och helst vid vårt favoritbord vid fönstret med en djup fönsternisch. Och här kan t.o.m. jag uppskatta den julinspiration som finns. Den tar liksom inte över.

Till sist

Passerade igår, sent på  eftermiddagen jullandskapet på Södermannagatan här hemma på Söder. Och glädjande nog var det helt intakt.Så kreativt att pigga upp ett elskåp med detta och med fantastiska detaljer.  (Berättade om detta jullandskap här för några dagar sedan. )

Jullandskapet här på ett elskåp på Södermannagatan var helt intakt. Fantastiskt med alla fina detaljer. 

För några dagar sedan fick jag ett par bilder per mail från vännen Tove i Karlstad. Apropå Skyltsöndag. Här i butiken “Garderoben herr och dam” fanns denna julskyltning. Tämligen originell. Tack Tove för bidraget.

 

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

36 svar på ”Julinspiration och Skyltsöndag #345”

 1. Vilken underbar skyltning! Själv tycker jag mycket om julen men avstår pynt och nöjer mig med ljus, julblommor, gran och krubba. Hmm… Det lät ganska så mycket ändå men tomtar i varje vrå har vi inte. Jag tycker att jultröjan var väldigt fin och skulle definitivt kunna tänka mig en sådan.

  Kram och god fjärde advent!

  1. Tack! Jag är ju inte längre “julig” men accepterar att den kommer varje år. Helst vill jag vara bortrest men så blir det ju inte i år- Ljus och blommor tycker jag om men det gör jag ju alltid.
   Visst var jultröjan här ganska läcker. Och än mer om man gillar ABBA. Och det gör jag. Men hade gärna haft den utan den texten.
   Önskar dig också en fin fjärde advent.
   Fint väder har vi i alla fall här så det känns som en bra dag.
   kram

 2. ABBA-tröjan gillar jag annars är jag inte så mycket för jultröjor. Som vanligt är det ju USA-inspirerat. De firar inte Midsommar så nån sån tröja blir det aldrig, men kanske som du skrev en påsktröja. Ljusen är absolut det vackraste under julen och det som man bara måste ha….och änglar förståss. Kram

  1. Jag är ju inte direkt förtjust i tröjor med tryck men utan tryck hade jag kunnat tänka mig denna. Begriper inte riktigt varför vi ska ta efter USA.Ljus är viktigt och det vill jag ha. Och röda krispiga tulpaner, amaryllis, även som snittblommor och julrosor.
   Vad gäller änglar så har de vandrat till Stadsmissionen.
   Kram

 3. Så fint i storstan. Man måste nog till någon av de största städerna i landet för att uppleva sådan julkänsla.
  Fönsterbord på cafeet, det gäller året om.. De få gånger jag är i tättbefolkade områden, så vill jag titta på folklivet. Skulle kunna sitta timme efter timme och kolla på vimlet. Så spännande för en lantis! Ha det fint! Kram

  1. Jag är ju inte så julig men uppskattar alla ljus och annat pynt ute och även hemma hos andra. Hemma är det gott om ljus och blommor men sparsmakat med det juliga och det sedan 2002. Alltför mycket hände det året. Krispiga röda tulpaner hör till, liksom julrosor och amaryllis.
   Fönsterbordet här på caféet kniper vi gärna. Och när det är varmt sitter vi gärna ute.
   Kommer ni till Stockholm så ta gärna en paus här på caféet.
   Önskar dig en skön söndag.
   Kram

 4. Så mycket varma och vackra skyltar du bjuder oss på. ABBA tröjan gillas 🙂 Jag önskar dig en riktigt glad och fortsatt trevlig fjärde advent!

  1. Tackar! Lite varierad julinspiration passade bra så här i veckan före jul. Visst är ABBA tröjan fin. Men jag skulle gärna ha den utan tryck och det trots att jag verkligen gillar ABBA.
   Önskar dig också en fin 4:de advent

 5. Oj,oj oj vad pynt…..men jag ser faktiskt några härliga snögubbar där också och det är inte lika juligt. Snart är det dags att rea ut pyntet….för jag antar att de inte vill ha ett lager av tomtar. Ha en bra 4e advent!

  1. Håller helt med dig vad gäller snögubbarna. Gillar dem också. Inte alls så juliga men piggar och lyser upp. Vad gäller tomtar så har jag en tomteflicka plus en ljusstake som jag fick för 70 år sedan. Den får vara med bara för att…
   Nej, vem vill ha ett lager av tomtar.
   Trevlig kväll.

 6. Härlig skyltning. Så många vackra och stämningsfulla bilder. Jag har ju alltid gillat julen, förr, och lite av det kommer tillbaka då jag ser dina foton med allahanda julsaker. Ska kanske be Mysingen att han “gör lite jul” i alla fall.
  Dessa två skyltfönster som har så många små julsaker är ju fantastiska att kolla in. Jag skulle nog stå där och titta länge och väl.
  Abba tröjan fin på sitt sätt, men lite väl “mycket” för min smak.
  Ser trevligt ut på favoritstället.
  Originella bilder ifrån Tove. Jag tycker om dom.
  Trevlig 4:e Advent önskar jag dig.
  Varm kram!

  1. Tack! Jag tittar gärna på det juliga ute på stan och uppskattar vänner med julfint. Men sedan 2002 känns inte längre julen viktig och helst vill jag vara borta.Så blir det inte i år-
   I Gamla stan finns många små butiker och som varierar sina skyltfönster efter säsong. Nu juligt hos många.
   Abba – tröjan tyckte jag var ok men tryck på tröjor vill jag inte ha. Inte heller en direkt jultröja.
   Kul att Tove skickade bilder och hade mig i åtanke. (Vi har ju en hel del kontakt)
   Önskar dig en fin kväll denna 4:de advent.
   Stor kram

 7. Många fina skyltar! Dock har jag insett att jag är lite skraj för att mingla på stan i trängsel … men alla juleljusen är verkligen fina och dem vill man gärna se irl! Den där Abba-tröjan avstår jag ifrån. Ingen skulle bli glad om jag kom i en sån!

  1. Trängseln avstår vi också och väljer platser där det inte är det. Och helgerna kan man ju hålla sig helt borta.
   Jag gillade i princip tröjan men vill inte ha text/dekaler på mina tröjor. Inte ens ABBA och de gillar jag verkligen.

 8. Ja, det blir ofta lite väl i överflöd vad gäller julens prydnader, men som du säger, allt upplyst och vackert är ju fint att titta på. Skulle kunna tänka mej ABBA tröjan faktiskt, hihi!
  Tove skickade verkligen coola bilder !
  Ha en fin kväll!
  Kram

  1. Visst blir det! Jag tycker det är fint att i lugn och ro strosa runt och titta men på alla ljus och annat vackert man gjort i Stockholm. Jag gillade ABBA-tröjan men utan tryck, även om jag verkligen gillar dem. Någon jultröja vill jag inte ha och tröjor med tryck är inte direkt min starka sida.
   Blev jätteglad för Toves bilder och kul med lite julskyltning från Karlstad.
   Trevlig kväll.
   Kram

 9. Hahaha! Snacka om kulturkrock mellan Stockholm och Karlstad. Har en känsla av att du skulle trivas betydligt bättre i Toves hemtrakter än i Stockholm, när det är jul alltså. Jag menar allt rött går ju bort i Karlstad och ersätts av blått. Å utsmyckningen är verkligen originell 🙂
  Biblioteksgatan är fantastisk att titta på under juletid måste jag medge. Krimskramsbutikerna i Gamla Stan är gräsliga. Går folk verkligen på det???? Okej, turisterna kanske, men det kan väl knappast vara lönsamt att ha så mycket osorterat “julskräp” i ett skyltfönster. Ja, ja, du och jag skulle nog inte bli poppis bland Gamla Stans julhandlare;-)
  Abba-tröjan – God help us all skulle jag vilja säga där;-)
  Även om jag delar dina tankar angående jul fullständigt, så älskar jag din skyltning – såklart:-) Tusen tack för den och länken:-)

  1. Lite så! Men jag går gärna runt i Stockholm och tittar på all fin belysning och annat. Absolut. Men julig är jag inte. Kul att få ett par bilder från Karlstad och Tove. Lite originell skyltning här i butiken. Kreativ.
   Biblioteksgatan är jättefin liksom Sturegallerian. I Gamla stan finns ju en hel del hantverksbutiker som jag gillar. Antar att turisterna gärna vill ha dessa tomtar och annat, annars skulle de nog inte vara till salu.
   Man kan ju se men inte ta till sig “allt”.
   Jullandskapet gläds jag åt och att det fortfarande är intakt.

  1. Jag går gärna runt och tittar på vad som finns och uppskattar verkligen att se alla ljus och annat fint i stan.
   Önskar dig en trevlig kväll.
   Kram

  1. Då är vi några i “less is more” klubben. Visst är de sista från Karlstad både roliga och kreativa. Själv är jag väldigt förtjust i jullandskapet på elskåpet och glad att det hitintills fått vara intakt.Det piggar upp.

 10. En skyltning som var överdådig, den slår allt. Lidköpings skyltfönster och gator är ju ingenting jämfört med huvudstadens mäktiga belysningar och dekorationer. Jag kommer ihåg när jag bodde i Ed, så åkte vi ibland till Fredrikstad i Norge och blev imponerade av all underbar julskyltning.

  Fin kväll, stor kram!

  1. Här finns ju mycket av det mesta. Men var stad har sitt och givetvis spelar ju den ekonomiska biten också in. Stockholm stad har verkligen satsat.
   Minns också julskyltningarna i Fredrikstad från när jag var barn och växte upp. Bodde ju då ofta både i Sarpsborg och Fredrikstad.
   Roligt att du var där och minns den.
   Hoppas du haft en trevlig söndag.
   Stor kram

 11. Så härligt julig skyltning!
  Ögonen gillade jag skarpt även om de inte var en julskyltning.
  Biblioteksgatan var fint pyntat som ger julstämning.
  Om jag ska köpa en jultröja så får det bli ABBA:s. 😀
  Tänk så många tomtar det finns till försäljning! De finns också i mängder på loppisar.
  Jullandskapet på elskåpet är jättefin och roligt att det får vara kvar.
  Det var då en annorlunda skyltning som Tove skickat till dig. Den var riktigt läcker!

  1. Ja, lite julig skyltning fick det bli. Ögonen fanns faktiskt i det mer juliga här på “Plattan” så de fick hänga med. Och jag tycker budskapet är bra. Kan ju tolkas lite varierat.
   Färgerna på ABBA-tröjan tyckte jag om men avstår gärna trycket även om jag gillar ABBA väldigt mycket.
   Jullandskapet här på elskåpet är så fint och hoppas innerligt att det nu får finnas kvar. Tror att lite grannsamverkan här gör nytta.
   Blev så glad för Toves bilder och visst är de lite annorlunda. Kul! Och allt måste ju inte vara rött till jul. Tyckte den julskyltningen verkligen “stack ut”.

 12. Här kände man sig iakttagen direkt ,-))
  Jag tyckte Uppsala hade fin julbelysnings dekoration, men Stockholm vinner ju lätt. Om man nu glömt det syns det ju att nu är det Jul. Så magiskt , där skulle jag vilja gå.
  Jag hänger ju aldrig med i dessa dagar som tillägnar något, Jultröjan ,-) har inte ens någon sån.
  Men kul ide ,-) ABBA s jultröja var ju riktigt snygg!
  I de affärerna var det fullproppat,-)) Men juligt mysigt var det.
  Restauranger eller cafe med uteservering är ju alltid bara så mysigt, måste säga att det ser lika mysigt ut vintertid som sommartid.
  Ja fönsterplats så man kan njuta av det utanför.
  Helt otroligt jullandskap på elskåpet och att ingen förstör ! Här skulle det inte kunna stå orörd i många timmar. Väldigt häftigt!
  Så många härliga bilder, jag tittar och njuter. Tack! ,-)
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Jättetrevligt att du är med mig. Och jag traskar ju gärna runt här i stan.
   Uppsala är har jag inte besökt kvällstid i år och sett den fina belysningen. Men förr om åren har jag varit där då och då i december. En så fi stad. Har ju ena dottern med familj där.
   Vad gäller jultröja har jag ingen och kan inte begripa varför jag skulle ha den. Men jag gillade färgerna.
   Visst är jullandskapet fint. Och med så många fina detaljer. Hoppas nu ingen förstör det.Tänk att ett elskåp kan bli så fint.Kreativt!
   Kram och jag önskar dig en bra kommande vecka.

 13. En trevlig skyltning som alltid! Jag är ju inte heller någon “julig” person, men de fina belysningarna piggar upp!
  Snyggt skyltat i Karlstad! På onsdag kommer Tove till mig – ska bli kul att träffa henne!
  Ha en fin julvecka!
  Kram

  1. Tackar! Tycker det är så fint med all belysning och här verkar Stockholm stad ha satsat extra i år.
   Roligt att Tove skickade ett par bilder från Karlstad och de passade så fint in.
   Åh, vad roligt att Tove kommer till dig på torsdag!
   Önskar dig också en bra julvecka.
   Kram

 14. Jultröjan kommer väl från det där att någon äldre släkting stickade någon gräslig och stickig tröja i julklapp till herrarna i huset. Finns inte det även i England? Tänker att som alltid tar traditionen ett skutt över vattnet, “förädlas” och hoppar sedan tillbaka till oss lite rödare, lite blåare, lite grönare i färgerna.
  Vi har väl lite samma sak men då är det raggsockor. 😁

  Här är det lite pyntat, har inte så fasligt mycket. Men det plockar ju ihop sig och det har en tendens till att bli någon pryl till varje år. Adventsstjärnorna i fönstret blev det i år.

  Ha det bra, Ditte!

  1. Vad gäller jultröjor tror jag det är ett amerikanskt påfund. Men själv skulle jag aldrig ta en sådan på mig.
   Jag går inför att “less is more” men adventsljusstakar har vi och amaryllisar, både i kruka och som snittblommor, julrosor och krispiga tulpaner. Men på tomtefronten är det lugnt.
   Men balkongbelysningen är uppe.
   Ha det fint du också.
   God jul!

 15. Här var det verkligen juligt – snyggt skyltat!
  Elskåpet är nog min absoluta favorit, men väldigt många fina grejer fick du med och det tackar en julnörd som jag så mycket för 🙂

  Ha en fin start på veckan!

  1. Mycket jul och ljus i Stockholm just nu. Väldigt vackert! Mest gillar jag belysningen runt om i stan och så elskåpet som blivit ett så fint jullandskap. Någon julnörd är jag inte men titta gör jag gärna.
   Önskar dig också en bra start på veckan.

 16. Sicken rolig Abba-tröja, passar inte på mig trots att jag älskar färg, men skulle pryda många andra, framför allt Abba-fans förstås. Tomtar har jag på loftet och det räcker gott. Det blir sådant överflöd i städerna så man lessnar lite. Eller mycket…
  Däremot var ju Toves bidrag väldigt kul, en julgranskjol, det var något annat än en bastkjol!
  Julig fin skyltning, precis som det ska vara den här tiden!
  Kram

  1. Tack! Jag gillade färgerna på tröjan men även om jag gillad ABBA så vill jag inte ha trycket med.
   Tomtar är inte mina favoriter, brukar kalla dem “tomtedjävlar”. Har två kvar. En ljusstake som jag fick när jag var 3 år och en tomteflicka som är lika gammal och som jag en gång gav min pappa i julklapp.
   Tror att tomtar köps av turister som kommer för annars skulle de nog inte finnas här.
   Gillade verkligen Toves bidrag. Kul, kreativt och annorlunda.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *