Stockholm Trevligheter

Dubbelt upp – Stockholm levererar

Vissa dagar blir extra välfyllda och inte alls mig emot. I tisdags var det en sådan dag . En dag då det blev dubbelt upp av trevligheter och lika bra att passa på när de erbjuds. Tisdagar är vanligen promenaddagar tillsammans med väninnan Agneta men det brukar också bli en del annat vi gör. Och vad det blir är  lite beroende på väder och vind. Förra veckan var vi i Gamla stan och besökte “Forum för levande histora”.  Intressant på olika sätt och med både aktuella utställningar och utställningar som tar oss tillbaka en bit i historien och ger oss viktig bakgrundsfakta.

Denna tisdag startade vi  med soppteater vi på Stadsteatern/Kulturhuset och därefter en kortare  promenad till David Bagares gata på Norrmalm. Här skulle vi tillsammans med några bekanta och en guide från Stadsmuseet  i Stockholm besöka “Stuckatörens hus” och familjens våning.

Stockholm. Sergels torg. Dubbelt upp av trevligheter denna dag. Först Soppteater på Stadsteatern. Dubbelt upp av trevligheter skulle det bli denna tisdag. Först Stadsteatern/Kulturhuset och soppteater.

Dubbelt upp

blev det. Och vi startade klockan 12 med Soppteater på Kulturhuset/Stadsteatern. Vi är ju här ganska ofta och har sett det mesta som visats. Men nu var vi haft paus sedan sedan den 13/12  då vi var här och såg och inte minst hörde Jonas Gardell. Visserligen heter det teater men begreppet är brett så mycket kan ingå. Givetvis också mer av teater. En av de bästa föreställningarna vi sett är den som skådespelaren/musicalartisten Rennie Mirro gjorde.

Att titta in på Kulturhuset är trevligt och här finns olika utställningar, restauranger, bibliotek och mycket annat. Och givetvis både soppteater och andra teaterföreställningar.

En fotoutställning pågår här med fokus på David Bowie.

Soppteaterns föreställningar är oftast helt utsålda och denna gång kändes det som om än fler bord var insatta. Just denna dag var det här på teatern premiär för musikalartisten Myrra Malmberg. Hon har spelat musical på Broadway i  New York, West End i London, i Stockholm och på många andra platser. Hennes röst finns också med i många Disneyfilmer.

Soppteaterlokalen är ganska trång. Men en ser och hör bra överallt. Även borden är små så det är lite pyssligt att få till det.

Soppan står redan på bordet när publiken kommer och har en tallrik över sig för att behålla värmen- Fungerar bra.

Trångt på borden och här samsas oftast fyra personer. Dagens soppa var morotssoppa med rostade solrosfrön.

Stockholm. Statsteatern/Kulturhuset. Dubbelt upp med soppa och underhållning. Här musicalartisten Myrra Malmberg. Dubbelt upp är det även här på teatern. Soppa och underhållning. Här Myrra Malmberg med Peter Nordahl vid pianot. (Han är  förutom pianist även kompositör, dirigent och producent)

Tyvärr, tyckte vi att repertoaren var ganska trist och att det var alltför mycket prat mellan låtarna. Så denna föreställning går inte i vårt tycke till de mest minnesvärd. Men det är förstås en smaksak.

Dags för nästa upplevelse.

Stockholm bjöd på vackert vårväder och vi såg att  en del bänkar runt Sergels torg var upptagna. Vi hade bara någon kilometer att gå och promenerade Sveavägen norrut.

Efterlängtad sol.

Vi tänkte skulle till en adress på David Bagares gata. Namnet kommer från en bagare som hette David Lamb. Han hade här i närheten, i slutet av 1500-talet och början av 1600, en gård som hette David Bagares gård. Och gatunamnet kom till i mitten av 1800-talet-

Här där David Bagares gata börjar tog vi Brunkebergstunneln. En tunnel som är 231 meter lång och till för fotgängare och cyklister. Tunneln förbinder i princip Hötorgsområdet med Östermalm. Ovanför tunneln, 15-20 meter upp finns både Regeringsgatan och Malmskillnadsgatan-

Ingången till Brunkebergstunneln. Ligger helt nära Sveavägen och Tunnelgatan. Tunneln började byggas 1884 och var en tuff utmaning för arkitekterna. Men 1886 kunde den invigas.

Stockholm. Brunkebergstunneln. Dubbelt upp här också. En gång och en cykelbana. I Brunkebergstunneln finns en cykel och en gångbana. Så dubbelt upp här också.

Så på andra sidan tunneln är vi framme vid “Stuckatörens hus”

med adress David Bagares gata nr 10. Och redan utsidan visar på det som komma ska. Här i huset ska vi alltså besöka en museilägenhet. Stadsmuseet har några sådana i Stockholm. Dels här i huset med Stuckatörens våning. En museilägenhet finns  i ett “barnrikehus” på Stickelbärsvägen, på norra Djurgården i Stockholm och ytterligare en i förorten Tensta. På Södermalm, uppe på Stigberget, finns Blockmakarens hus , som också visas. All info om dessa visningar och mycket annat finns här på Stadsmuseets hemsida.

Stuckatörens hus i mitten. Huset blev uppfört 1883 av Axel Notini och för eget bruk. Han var en italiensk hantverkare, en stuckatör och var den främste av dessa som fanns i Stockholm. Och exteriören här på huset blev hans mästarprov-

Den översta delen av huset mer i närbild.

Här våning ett med otroliga detaljer som visar på en otrolig skicklighet.

Ett otroligt hantverk finns på husets utsida. Och i morgon blir det ett besök i familjen Notinis våning. Välkomna dit.

 

26 svar på ”Dubbelt upp – Stockholm levererar”

  1. Det är det! Och varierat program. Oftast väldigt bra. Men detta var första gången som vi var lite besvikna. Bra att det är mellan 12 och 1 så dagen blir ju “kvar!. Ta en titt på vårens program så kanske du hittar något. Kan vara knepigt att få biljetter dock…

 1. Soppteatern är igång igen, så kul även om ni inte var helfrälsta den här gången. Så är det, ibland är man överförtjust, en annan gång mindre förtjust. Morotssoppa lär vara gott. Jag har, hur märkligt, de än låter aldrig smakat en sådan själv, än mindre lagat en. Men mitt i allt så…jag gillar ju morötter.
  Någonting annat helt nytt för min del är Brunkebergstunneln. Jag har förstås hört talas om den många gånger om men aldrig gått igenom den. Nu har jag det via dig. Tack för det!
  Stuckatörens hus påminner om en del av de gamla husen som finns i Helsingfors. Figurerna är kännspaka. Måste rent av se efter i mitt bildarkiv. Men säkert var det då som nu att man apade efter varandra, hade samma trendsättare även på den tiden. Vackert är det hur som helst.
  Tack för en fin vårlig runda i kulturstaden med stort utbud!
  kram

  1. Ja, vi brukar ju kombinera den med lite annat. Ja, detta var första gången vi inte tyckte “Soppteatern” var så bra, Men å andra sidan har vi nog sett ett 15 tal föreställningar så att en inte är så bra är ju helt ok. Alltså i vårt tycke. Jag gillar ju morötter och brukar laga en soppa där morötter och potatis ingå. Ibland sötpotatis. Riktigt gott.
   Tunneln är smidig och den förkortar ju sträckan från Hötorget tvärs över till Östermalm.
   Just Helsingfors tänkte jag också på när jag såg huset. Och där är de ju många.
   Det blev ett väldigt lyckat besök i både huset och lägenheten med en bra guide. Också viktigt.
   Trevligt att du var med.
   Kram

  1. Soppteatern var “så där”, men besöket här i stuckatörens hus och lägenhet var desto mer givande. Själ och hjärta fanns det.
   Återkommer om det i morgon.
   Önskar dig också en fin kväll-
   Kram

 2. Vilken trevlig och bra dag det blev och så mycket ni hann med. Dubbelt upp är ju inte fel alls 😀 Kanske har de satt in fler bord eftersom pandemin väl inte ses som akut längre. Är det då väldigt populärt så förstår jag att det kan vara värt det.
  Smart med en tunnel för gående och cyklister.

  Önskar en god torsdagskväll nu!

  Kram

  1. En riktigt lyckad dag! Och när vi nu var här i stuckatörens hus så var det ett lyft jämfört med Soppteatern. Tyvärr tyckte vi inte att den var särskilt bra.Men säkert tyckte andra att föreställningen var bra. Under pandemin var vi också här en del och då var det glest mellan borden och med två vid varje bord. Men även sedan i december verkar antalet bord ha blivit än fler. Och här är alltid utsålt så bra att många kan se föreställningarna.
   Önskar dig också en trevlig kväll.
   Kram

 3. Det är som du säger, man kan inte tycka om allt som spelas på teaterscenen. Det vet jag som gick i pausen på Hair. Ang Soppteatern skulle jag vilja gå på Lystritate där Lina Hedlund medverkar, redan utsålt. Så det gäller att hålla sig framme.
  Brunkebergstunneln har jag också använt, speciellt när jag var liten, men minns den med vita kakelväggar.

  1. Vi har hitintills sett minst 15 Soppteatrar och har aningen tyckt det varit riktigt bra eller bra. Men just denna gång var vi inte något som vi gillade. Men smaken är ju delad-Min väninnan är suverän på att boka så vi har biljetter till några föreställningar i vår. Gillar konceptet.
   Men en god kompensation blev det med besöket i denna läckra museilägenhet.STadsmuseet har så mycket som de erbjuder och vi hänger gärna på.

 4. Kan förstå att det blir lite varierad kvalitet på lunchföreställningarna. Och alltid passar det någon. Tror inte att jag varit inne på Stadsteatern. Men vet ju hur det ser ut och var det ligger.
  Museebesöket var ju annorlunda. Låter trevligt!
  Sol! Ja, ni ska ju få er beskärda del också. Snålt tilltagen denna vinter.För alla! I morgon lär vi tydligen få vår beskärda del av oväder…
  Kram!

  1. Visst är det så. Och vi har hitintills varit väldigt nöjda. Myrra Malmberg har ju en bred repertoar men vi tyckte hon valt lite trista nummer. Och andra besökare tyckte säkert helt annorlunda.
   Besöket här i huset och i denna museilägenhet var verkligen givande och en jättebra guide lotsade oss.
   Och solen höll oss sällskap hela dagen. Riktigt skön vårkänsla.
   Ja, oväder verkar vi också få i morgon. Men sen ska det bli bättre-
   Kram

 5. Trevlig och innehållsrik dag igen.
  Om inte soppteatern var i topp.
  Många fina intressanta bilder från din stad .
  Tack 🙏
  Kram

  1. En lyckad dag! Absolut! Och den största behållningen var besöket här i stuckatörens hus och våning. Väldigt roligt och givande på många sätt.
   Kul att du var med.
   Kram

 6. Soppteater har vi varit på en enda gång. Det är ju ofta så att vi inte planerar våra Stockholmsturer så långt i förväg och då finns det sällan några biljetter kvar. Myrra Malmberg låter som ett säkert kort men allt kan inte vara tio poäng…
  Vad intressant med olika visningslägenheter. Här får vi nog gå in på Stadshusets sida och titta närmare på det.
  I morgon blir det intressant att få följa med till stuckatörens hem!

  1. Min väninna är suverän på att boka biljetter så det har blivit många föreställningar. Vi tyckte nog att repertoaren var ganska trist men alla kan ju inte gilla allt. Vad gäller detta som mycket annat varierar ju smaken.
   Stadsmuseet har mycket bra i sitt program och vi brukar hänga på. Men även där brukar en få vara tidigt ute för det är ganska små grupper man tar emot. Visningen här av stuckatörens hus och lägenhet var väldigt givande och med en riktigt bra guide.
   Japp, i morgon tittar vi in i huset och våningen. Välkomna med.

 7. Brunkebergstunneln är ett konstverk enligt mig. Så otroligt häftigt. Din bild ger den full rättvisa:-) Stuckatörens hus har jag säkert gått förbi, men aldrig lagt märke till stuckaturen som är så fin. Bra att jag har dig och en av mina favoritbloggar att kolla:-)

  PS. Vad jag tycker om morötter i alla former vet du. Där var Ama och jag fullständigt överens;-) DS.

  1. Visst är tunneln häftig. Och dessutom praktisk. Gillade också bilden. Säkert har du passerat detta hus. Jag har gjort det men då haft bråttom och inte stannat upp. Nu hade vi en riktigt bra guide så besöket här blev så lyckat. I morgon blir det en tur inne i huset och våningen.
   PS Vad gäller soppa kan en se innan vilken som serveras innan och beställa en annan. Tänkte faktiskt både på dig och Ama här.
   Och du! Tack för fina ord.

 8. Full fart som vanligt hos dej, imponerande vad du hinner med! Kul med soppteatern, nåja inte lika bra alla gånger, men ett kul koncept. Har just idag bokat biljetter till “A Chorus line” på Stadsteatern, mycket för att min svågers son är med i orkestern där han spelar gitarr, kul! Å jag vet att Rennie Mirro är med i musikalen, passade också på att gå på en textad föreställning, så nu kan jag inte missa vad de säger!
  Å sånt tjusigt hus av stuckatören, wow! Ser fram emot att se mer!
  Ha det gott!
  KRAM

  1. Lite så! Passar på nu. Kommer ju att få vara stilla när operationen är gjord-
   Dotter Helen såg “A Chourus Line” i samband med premiären och gillade den. Jag såg den för länge sen, 1979, i N.Y, på Broadway och kommer ihåg både handling och musik.Himla roligt att sin svågers som är med och spelar . Perfekt med en textad föreställning. Och Rennie Mirro är ju så bra.
   Besöket här i stuckatörens hus blev väldigt lyckat och en bra guide bidrog till det.
   Mer kommer i morgon.
   Ha det fint du också.
   Kram

 9. Underbart det låter med denna dag, passande och intressant.
  Härligt också med solen, att den ville titta fram. Bra att passa på och få lite sol på sig.
  Brunkebergstunneln känner jag inte igen. Häftigt ser det ut.
  Det ser trångt ut där på teatern, men jag förstår att det är fint att kunna gå på soppteater och njuta, dubbelt upp, som du säger.
  Ha det fint och var rädd om dig.
  Tänker på dig.
  Varma kramar.

  1. Det blev en trevlig dag. Visst var det trevligt även på Soppteatern men besöket här i Stuckatörens hus var höjdpunkten.Väldigt roligt att ha varit här och en bra guide gjorde sitt till.
   Önskar dig nu en fin helg.
   Vram kram

 10. Vilken trevlig dag i dubbel bemärkelse, soppteater låter så trevligt synd att ni blev lite besvikna denna gång men bättre chans nästa tillfälle? kram

  1. Det blev det. Och inte minst besöket i stuckatörens våning på Norrmalm. Verkligen givande. Tyvärr var vi inte så förtjusta denna gång i “soppteaten”. Men den brukar vara bra så vi satsar på nästa föreställning vi ska gå på i mars.
   Kram

  1. Ta gärna en sväng här. Har varit i tunneln ibland i december i samnabd med Nobel Week Lights och då har den varit än mer fascinerande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *