Allmänt Trevligheter

Fortfarande aktuellt

I gårdagens inlägg om ”händer”, mitt bidrag till Gemsweeklyphotochallenge, skrev jag bl.a om hur jag höll min pappas händer och han mina innan han avled. Det är många år sedan men ögonblicket är fortfarande  starkt och väldigt minnesvärt.

En artikel

Av en slump eller? Idag ringde min mobil och en man med namnet Lennart Westberg  presenterade sig. Namnet kändes välbekant, men vi kom på att vi inte setts.  hade inte setts. Snabbt mindes jag var jag sett namnet och mindes att han tillsammans med författaren och militärhistorikern Lars Gyllenhaal  skrivit flera böcker och om bl.a. ”Svenskar i krig 1914-1945”. Jag visste också att min pappa, Allan Mann, finns med i ett eget kapitel i just den boken. Lennart berättade att han i juni i år publicerat en artikel i tidskriften Militär Historia om  ”Allan Mann, hjälten från Töreboda.”  En artikel om en del av min pappas förehavanden under andra världskriget. Det blir en del därför att pappa sällan själv berättade vad som hänt och var han var. Artikeln har snabbt fått spridning i Sverige, övriga nordiska länder, på Facebook och på andra  internetsidor. (Lennart Westberg har copywright på artikeln och jag har tillstånd att länka till den.Eftersom artikeln finns på internet vet jag inte om tillståndet behövs, men jag har det)

Fortfarande aktuellt.

Pappa avled för elva år sedan och hans historia, det han upplevt, känns fortfarande aktuellt.  Mer aktuellt än vad jag nog förstått. Han var en sann idealist som var beredd att ge sitt liv för ett lands frihet och fred och som kämpade för rättvisa på alla plan. Och han tvekade aldrig. Det gjorde han heller aldrig i det långa liv där han var min pappa.

 Fortfarande aktuellt Allan Mann hjälten från TörebodaAllan Mann, som den pappa jag vill minnas honom. Foto Anders Holmström. (Nu i privat ägo hos mig.)

Och med tanke på pappas öden och äventyr så från det han var 18 år och till 25 så föreföll nog Töreboda väl trångt, i varje fall ett större perspektiv. Tänk att denna ”gudsförgätna håla” som mamma tyckte att Töreboda var hade sin egen hjälte. Vad gäller pappa var han alltid sig själv och det i alla sammanhang.  Och hjälterollen ville han alls inte ha.  Däremot ville han alltid stå upp för sina ideal.

(Töreboda är en köping i Västergötland, mellan Stockholm och Göteborg, där Göra kanal korsar västra stambanan. Enda platsen i Sverige där detta sker.)

 

 

 

22 svar på ”Fortfarande aktuellt”

 1. Har läst hela artikeln med stort intresse!!! Vilken pappa du har haft! Å sååååå ung han var när han gav sig ut i strider. Helt otroligt!
  Förutom hans fantastiska yrkesliv slog det mig att du ju faktiskt gått i hans fotspår som gymnastiklärare alltså. Dessutom är du otroligt lik honom. Vilken förebild du har haft!!!

  1. Pappa var speciell både för mig som pappa och för många andra.Hans mod och osjälviskhet är något som etsat sig fast. Han var verkligen en idealist som kämpade i hela sitt liv, nåja, till herr Alzheimer kom, för det han trodde på. Han sa en gång att ”det enda som kan ta mig är ett skott bakifrån” och där hamnade han aldrig. Inte ens när han var på uppdrag i olika FN tjänster. Han hade ögon i nacken.
   Jag var väldigt lik honom och han gav mig och andra så mycket.

  1. Jag är mest fascinerad över att dessa gamla händelser nu på nytt verkligen aktualiseras. Och att bidra till att göra skillnad i det man tror på är ju en god egenskap.
   Önskar er också en fin lördag.

 2. Det värmer i mitt hjärta att läsa när du skriver om din fina pappa 🙂 du är väldigt lik honom 🙂 kram kram å tack för ditt fina inlägg o fin lördag i värmen <3

  1. Intressant är det att detta som hänt för så länge sedan nu i dessa tider uppmärksammas på nytt.
   Och jag är lik min pappa på flera sätt och envisheten kommer nog i stort därifrån. Och att inte ge upp.
   Njuter av sköm sommarvärme.
   Kram och trevlig lördag.

 3. Jag läste den fängslande artikeln! Vilken pappa du hade….Förstår att han var en speciell människa.
  Stor kram och trevlig lördag

  1. Han var speciell och en lämpe på många sätt men talade mycket sällan om sig själv. Han var bra på att stötta andra och på många olika sätt.
   Stor kram och trevlig lördag.

 4. Vilken fin och intressant artikel om din pappa. Så ung han var när han gav sig ut i striderna, vilket liv han levde och vilket mod. Förstår mer än väl att du är stolt över din pappa och man ser verkligen likheter mellan er två.

  Kram

  1. Jag är glad över den övertygelse han hade om att friheten var värd att kämpa för- och jag vet att han hade gjort det även idag. Han kämpade mot sin alzheimer, men på den rådde han aldrig.

   Utseendemässigt och delvis annars var vi nog gansk alika. Lika envisa också…
   Kram och trevlig lördag.

  1. Ja, han kämpade verkligen för det han trodde på och så i alla lägen. Och visst pappa tillsammans med många andra blir ett stycke historia i sig. Själv var han väldigt bkygsam och berättade mycket sällan något om sig själv. Men andra har gjort det.

 5. Jag läser med nöje allt som skrivs om din fantastiska pappa. Detsamma gör min son ska du veta. Jag, som hade släktingar i motståndsrörelsen i Norge och sonen som fd officer! Tusen tack för inlägget! Kram

  1. Ja, det är ju ett stycke historia. Och jag har artikeln kvar som du skickade. Artiklarna blir ju ganska lika eftersom han inte var så ”talför” om sina egna bedrifter!
   Förstår att du med släktingar i Norge i motståndsrörelsen, precis som pappa, vet vad mycket handlar om. Och er som förstås…
   Kram!
   (Mail kommer …)

 6. Igen rörd och berörd, kära ”söstra mi”- din pappa är en av mina favoriter också. Läste naturligtvis artikeln och lägger den till i mitt ”historiska” som jag har en röd tråd till genom dig!
  Hos Gösta fann jag boken Lars Gyllenhaal har skrivit och den ska vi ta för oss vid ett av våra möten. Kommer ta datorn med mig så jag kan visa honom denna artikeln också!
  Så fint att du blev kontaktad av Lennart Westberg.
  Ha en fin söndag kära du och hälsa Bosse!
  Stor kram åt er båda!

  1. Det är roligt att detta ”historiska” nu är i ropet igen och på olika sätt. Jag vet att det kommer mer i ett annat forum än tidningen.
   Roligt att du hittade Lars Gyllenhaals bok hos Gösta och där finns en hel del intressant. Tror även Gösta skulle tycka att artikeln är intressant.
   Önskar dig också en fin söndag,söstra mi.
   kram!
   Bosse hälsar!

  1. Tack! Artikeln är väldigt välskriven och är ett stycke historia. Och även aktuell idag, drygt 70 år senare.

 7. Hej, jag hade nöjet att Allan tränade vi som låg som utbildning till attackdykare på Hårsfjärden och sedermera på dvärgubåten Spiggen.
  Jag låg i marinen 7/1 1963 till slutet av 1964.
  Jag har lite fina bilder.

  1. Hej Göran! Vad roligt att du träffade pappa Allan i Hårsfjärden- Dvärgubåten Spiggen minns jag väl och var även som tonåring med ut wtt par gånger till Hårsfjärden.
   Om du har bilder du vill dela med dig av så vore jag glad.
   Tack för att du hörde av dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *