Stockholm

Dagens resa är en fortsättning

Dagens resa blir en “södertur”, en fortsättning på lördagens stadsvandring.  Detta med att resa har varit en del av mitt liv sedan tidiga barnaår och är i sig pågående.  Då menar jag resa i form av en förflyttning av något slag. Ordet i sig har ju fler betydelser;- färd, tur, utflykt, åktur, expedition, att fara, åka eller ge sig iväg.  Och en resa behöver  i sig inte alls vara lång. Jag kan ta en promenad i Stockholm och den kan i sig vara en resa eller en skogspromenad i form av en utflykt. Att besöka i en stad /plats i närheten eller ta en längre tur blir också en resa. Man reser på olika sätt och här finns också de “inre resorna” – saker och ting i livet som hänt och påverkat oss på olika sätt.  Att se och upplevea saker, var man än är, kan i mångt och mycket vara en resa i sig.  Och resor, vare sig de är på hemmaplan eller längre bort, utesluter ju inte varandra. Att resa blir ju vad man gör det till.

Dagens resa på Södermalm i Stockholm gick till fots. Vi var ett 50-tal som i lördags var ute och “reste” på Söder med guiden Pontus Dahlstrand.

Dagens resa till fots

Vi gör ett stopp på Malmgårdsvägen, till höger på kartan, strax söder om grönområdet Vitabergsparken där Sofia kyrka ståtligt reser sig uppe på kullen. Malmgårdsvägen har haft olika namn under åren bl.a. Vintertullgatan och  Hammarby Tullgata men fick 1939 det nuvarande namnet. Vintertullen, Hammarby Vintertull var det område där  varor som på vintern fraktades med släde över isarna från Nacka och södra Stockholm fick betala tull för att föras vidare. Det kostade alltså pengar att ta in varor i Stockholm. (Sommartid  användes Skanstull och Danvikstull och i Stockholm fanns det i stort sett tullstationer vid alla infarter. För tull på varor som togs in skulle betalas)

Malmgårdsvägen där bebygglsen är från 1700 och tidigt 1800-tal.

 Området här är längs Malmgårdsvägen är gamla industriområden där det fanns slakterier, bryggerier och Barnängens manufakturfabrik. (Fogelström har skrivit om detta i bl.a. Vävarnas barn) Här på Södermalm, en av “malmarna,” områden utanför stadskärnan;  Östermalm, Norrmalm, Westermalm (idag Kungsholmen) byggdes malmgårdar, en sorts herrgårdar, som blev  fina sommarnöjen. Själva ordet och kommer från ordet mala, mala sten. Inlandsisen hade skapat åsar här och som sedan maldes ner.

Nästa stopp blev Katarina Bangata och med Nackas hörna, fotbollsstjärnan Nacka Skoglund.  Man kan kanske jämföra honom med  Zlatan eftersom både har en liknande bakgrund. På sin tid var Nacka “världsberömd” och det även långt utanför Sverige.

Katarina Bangata 42, huset där Nacka Skoglund växte upp ohc där han också tillbringade sina sista dagar.

Bryggeri, sjukhus och bostäder.

På Södermalm fanns många bryggerier och ett av dem sträcker sig runt ett par gator, Brännerigatan och Bjurholmsgatan. I början av 1800-talet förvandlades lokalerna här till “Epidemiska sjukhuset” ett provisoriskt sjukhus som gick under namnet “kopphuset”. Ett passande namn, för i Stockholm pågick en epedemi av smittkoppor.  I slutet av 1800- talet blev det Katarina sjukhus som drevs i Katarina församlings regi och med plats då för 2000 patienter och hela bryggeriet togs då i anspråk. Epedemien tog slut och här blev det nu 1902 ett “sinnessjukhus”, det mest verksamma i Sverige. Detta var dagens sista stopp och resan i dessa kvarter är slut för denna gång.

Det gamla bryggeriets fasad mot Brännerigatan och “Nackas Hörna”

Herman Göring och Carin Göring
(Tryck gärna på länken här om du vill veta mer och Herman och Carin Göring)

Herman Göring kom redan 1920 till Sverige och sökte jobb här som pilot och fick en del smärre postflygaruppdrag. På ett av dessa uppdrag träffade han Carin, en svenska adlig kvinna som var gift. Men kärlek uppstod och Carin följde Göring till Tyskland och de gifte sig 1923. Samma år ägde också Hitlers misslyckade kuppförsök i München rum  och Herman skadades kraftigt.  Han och Carin sökte olika fristader i Europa men kom till Stockholm. Göring var då ett fysiskt och psykiskt vrak och var helt beroende av morfin efter de skador han ådrog sig vid kuppförsöket. Göring tillbringade en natt här på Katarina sjukhus och flyttades sedan till Långbro sjukhus söder om Stockholm. Hans besvär var alltför stora för att kunna stanna här på Söder. Paret göring kom att stanna i Sverige till 1928 då de återvände till Tyskland och där Carin Göring avled 1931 i Stockholm. Hon kom också att bli Nazitysklands svenska ikon.  (Lite kuriosa är att hon genomgått fyra begravningar.)

Det gamla bryggeriets och sjukhusets innergård. Idag bostäder och konstnärsateljéer.

Katarina sjukhus stängdes 1933 och verksamheten flyttades till Beckomberga, väster om Stockholm.

 

 

 

 

26 svar på ”Dagens resa är en fortsättning”

 1. Oj, så intressant!
  Jag var tvungen där i slutet av ditt inlägg att googla fram Karin Görings fyra begravning! Otroligt! Det var en historia, det.
  Alltid spännande att veta.
  Tack för din rundvandring!
  Glad måndagskram!

  1. Här finns mycket spännande att se och uppleva i mna kvarter. Vad gäller Karins fyra begravningar fanns länken för säkerhets skull med i själva rubriken Herman och Karin Göring. Där fanns också mycket mer fakta.
   Trevligt att du hängde med på “fotresan” men nu blir det lite hitoriepaus till förmån för annat.
   Glad måndagskram skickar jag dig också.

 2. Älskar dina resor till fots. Nu har jag ytterligare en gång fått utöka min allmänbildning. Är totalt urusel på allt vad historia heter, men dina texter som illustreras med fina bilder är ju verkligen lättsmälta. Love it:-) Tack:-)

  1. Tack för uppskattningen! Jag gillar verkligen att du är med och nu kan jag med denna och förra “fotresan” konsttera av vi är en egen grupp ute och går. Man kan inte vara bra på allt och du tillför mig så mycket så det är perfekt med ett utbyte. Och det gillar jag. Gillar dessutom verkligen din humor.
   Fint att texterna är förståliga. Lite det som är vitsen. Men nu blir det nog lite paus från det historiska.

 3. Åter en härlig promenad med historia! Så intressant! Här promeneras det också, efter morgonens regn klarnade det upp, så det blev en promenad till Habaneras samt en sväng på stan. Ikväll styr vi stegen mot en restaurang åt ditt håll där vi räknar ned att träffa mr B!

  1. Vad trevligt både med dagens prommisar och aftonens aktiviteter. Jodå, Mr B ansluter. Önskar er en trelvig kväll och kom gärna ihåg “pinnträningen”.

 4. Även jag gillar dina inlägg. Jag tycker jag har vandrat en hel del på Södermalm, men jag kan ändå inte följa med dig i tankarna… alltså se områden för mig riktigt. Hur som helst, jätteintressant. Jag tänker också googla på Karin Göring, det låter som ett intressant levnadsöde!

  Nacka Skoglund, jo, han var stor på sin tid, även för mig som aldrig varit speciellt idrottsintresserad. Har t.o.m läst någon bok om hans liv. Tyvärr blev han inte så gammal.

  1. Nej, dessa inlägg kommer nog mer på detaljnivå men det är “mina kvarter” och en hel del spännande saker har hänt här. Men det räcker att du vet att det är på östra Södermalm i närheten av Vitabergsparken.
   I rubriken Herman och Carin Göring finns en länk som är en bra början.
   Nej, Nacka liv blev ganska kort och hans popularitet falnade och det blev en hel del akohol i sammanhanget.

 5. Gokväll!
  Åh, så intressant att få följa med dig på vandring på Söder. Har ju gått runt på vissa platser med en polis som hade son ”gåtjänst” där en gång i världen. Gör gärna om denna promenad vid tillfälle.
  När det gäller Göring och ev Carin hörde jag talats om det som barn. Mina morföräldrar var statare vid Rockelsta slott, Sparreholm och enligt hörsägen så var Göring där emellanåt.
  Mr B har utfört ditt uppdrag? tack för hjälpen.
  Kram/A-K

  1. Vad trevligt om du kommer hit så kan vi gå tillsammasn här på Söder. I vår eller sommar är det än mer njutbart och trevliga “vattenhål” finns runt om.
   Vad gäller Görings så träffades Carin och Herman Göring just på Rockelsta, dit Göring med postflyg flög Carins svåger, Eric von Rosen.
   Se där! Vad intressant med dina morföräldrar.

   Vda gäller uppdraget så tror jag Mr B har ordnat det hela.
   Kram!

 6. Vilket intressant och givande inlägg med som vanligt fina bilder. Även jag var tvungen att läsa mer om henne och hennes begravningar för det var en del i historien som jag inte kände till. Alltid lär man sig något nytt!

  Kram och god kväll!

  1. Tack! Ja, du vet ju vilka kvarteren är och kanske tar du dig en titt när du kommer till Stockholm nästa gång. Och visst är detta en intressant historia och som inte är så känd– Och jag gillar också att lära mig nya saker och extra roligt när hemmakvarteren finns med.
   Kram!

 7. Men så roligt att du kom till ‘mina kvarter’! Bränneriet är en byggnad jag tittat mycket på genom fönstret… skulle gärna gå in och titta på ateljeerna. På somrarna står de små fönstrena öppna och det lyser inifrån rummen. Jag skulle gå in på innergården en gång, men då var porten låst.
  Kram!

  1. Ja, här finns mycket. Just detta gamla sjukhus hade jag inte besökt. Nu kom vi ju inte in men väl in på gården. Grinden är ju låst.
   Det är också en hel del vanliga bostäder i dessa hus och nu kom vi in på gården. Jätteroligt. Och när det blommar är det än vackrare förstås. I kvarteren här fanns fler bryggerier och brännerier och hela Söder hade i sig många.
   Kram och trevlig resa.

  1. Ja, då har du lite till att utforska. Jag tyckte det var roligt att just titta in på detta gamla bryggeri/bränneri som sedan blev Katarina sjukhus. Ja, det finns en hel del på Söder. Av olika slag. DEtta är ju lite mina kvarter sedan 2004 så kul att veta mer.

 8. Så otroligt intressant. Hade ingen aning om Göring och hans svenska fru.
  Måste läsa om det, men nu är det sängdags för den här tanten.
  Tandrengöring i morron!

  1. Visst finns det en hel del spännande både på Söder och i Stockholm över huvud taget- Och roligt att veta , tycker jag det är, att veta vad som hänt i “mina kvarter”.
   Lycka till med tandbesöket i dag!
   Ha det gott!

 9. Fortsatt spännande vandring genom för dig gamla kända kvarter … det är såå intressant och dina fina bilder kompletterar på ett utmärkt sätt. Nu ska jag följa länken och läsa mer om Göring.
  Tack Ditte!
  Ha en bra dag!
  Kram

  1. Tack!Detta är en del av mona kvarter men som rymmer en hel del spännnande saker. Så nu vet jag lite mer. Och storyn om Herman och Carin Göring är väl läsvärd om man tycker om historia. (Jag gör ju det…Och vill veta mycket om de platser jag besöker, vare sig det är i Sverige eller utomlands. Men å andra sidan vill jag veta mer om det mesta…Tänk så mycket du lärt mig. Är tacksam!
   Önskar dig också en fin dag.

   Här är inte vädret så piggt. Hrd blåst och grått – men jag ska blåsa iväg ut en sväng ändå.
   Kram!

 10. Kul med stadsrundvandringar i hemmatrakter också. Det är lätt att missa närområdet och bli hemmablind 🙂
  Tack för rundturen och dom fina bilderna!

  1. Jag går ju ofta i trakterna eftersom det är “mina kvarter” men att det hänt så mycket här visst jag inte. Men nu är jag uppdaterad!
   Önskar er en fin tisdag!
   Här är det rejäl blåst och grått så uppiggningar behövs.

 11. En skön bohem, söderkis och bolltrollare av rang. Vilken lirare Nacka var. Undra hur han hade gått ihop med Zlatan. En otänkbar kombination. Bäst att ge dem var sin boll. 😉

  1. KOmbon Nacka och Zlatan kunde varit intressant. Men de hade liknande bakgrunder och Nacka var ju väldigt bra på sin tid. Zlatan nu verkar vila sig i form.
   Men varsin boll hade nog blivit bäst.

 12. Hej Ditte! Jag heter Johan Lewenhaupt och bor i Bränneriet intill Sparreholms slott. Jag sökte på bränneriet och du har tydligen skrivit lite om min hemtrakt men jag kan inte hitta där du nämner mitt hus. Håller på om en bok om släktgården.

  1. Hej Johan!
   Tack, vad roligt och spännande. Och historia är alltid intressant. Jag ska leta bland mina inlägg och se vad jag kan hittar . Mailar dig i morgon.
   Hälsningar
   Ditte

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *