Foto Resor utomlands

Flagga – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Flagga är ordet att tolka  i  Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Vad gäller utmaningen i sig så gäller det att med bild /och/eller/ text tolka det angivna ordet. Här är det fritt fram för egna funderingar och alla är välkomna att vara med. Jag har idag tittat närmare på den danska flaggan efter att ha tillbringat helgen i Köpenhamn.

En dansk flagga, ofta flera flaggo,r ser man på många platser i Köpenhamn- En dansk flagga, oftast flera, ser man på många ställen runt om i Köpenhamn.

Ett lands flagga

– en nationsflagga, har oftast en symbolisk innebörd och är en del i steget mot självständighet. Idag har i princip alla självständiga stater i världen en egen flagga. Många länder har även en handelsflagga som fartyg och båtar använder och ofta en örlogsflagga som är i användning i militära sammanhang. Handels och örlogsflaggorna  har vanligtvis samma färger som nationsflaggan  men några länder har andra varianter.

Den danska flaggan

kallas också “Danebrogen” och är världens äldsta nationsflagga om man räknar att den är från 1200- talet. Räknar man med att den är från 1300 – talet tar den ändå plats bland världens äldsta flaggor med Österrikes och Englands som flaggor äldre.

Här i Oerstedsparken i Köpenhamn var de danska flaggorna med på ett kalas. 

Vad gäller Danmarks flagga finns ett par olika förklaringar till hur den kommit till och hur den fått den röda och vita färgen. En av förklaringarna är att den danske Kung Valdemar den II såg han ett vitt kors på en mörk himmel.  Detta hände när han ledde sitt lands korsfarare i ett slag vid Lindanäs i Estland 1219 . Flaggans röda färg sägs symbolisera antingen den mörka himlen eller allt det blod som spilldes under detta korståg. (Kanske är det så att den danska flaggan kommer från den vapensköld Kung Valdemar den II och då kan flaggan från 1300-talet. Här vet man inte…)

Vatten och båtar är det gott om i Köpenhamn och precis som hemma är det vanligt med en flagga på båten. Vatten och båtar är det gott om i Köpenhamn och precis här som hemma har båtar ofta en flagga.

Danska flaggor finns förstås utanför  Tivoli, ett av Köpenhamns verkliga landmärken.

 

Titta gärna in här för att se fler av veckans tolkningar.

 

42 svar på ”Flagga – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Intressant val du gjorde. För då fick jag komma iväg en stund till dejliga Köpenhamn. En stad som jag ett tag funderade på att flytta till.
  Kram från Gotland

  1. Vi hade en jättefin weekend i Köpenhamn så den danska flaggan hade helt klart sin plats i dagens inlägg-
   Kram från den spanska sommarstugan. Här är det snabba ryck…

 2. Visst är det fint med flaggor och danskarna är bra på att hissa den. En fin symbol för landet. Sveriges flagga har väl ett liknande ursprung även om man inte helt säkert vet.

  Kram och ha en härlig tisdag!

  1. I Danmark, precis som i Norge och Finland anses det nog inte direkt vara “dåligt” att hissa sin flagga. Inte i andra länder heller. Men just i Sverige har det ibland fått en viss negativ laddning vilket är trist.
   Jodå, Sveriges flagga har ju liknande bakgrund.
   Önskar dig också en fin tisdag.
   Kram!

  1. Vi hade en jättefin helg i Köpenhamn trots heldagsregn i fredags. Men lördagen var så fin så den kompenserade regnet Så att den danska flaggan skulle få vara med här kändes helt adekvat. Och jag ville ju förstås veta mer om den.

 3. Härlig tolkning igen! Och jag ser att det inte regnade på er hela tiden i Köpenhamn – härligt! 🙂

  Välkommen till Spanien igen! Glöm inte att vittja brevlådan… Hoppas försändelsen från Ruth har klarat sig.

  Ha en fin kväll!

  1. Tack! Nej, då det var på fredagen som regnet vräkte ner. Lördagen bjöd på strålande sol
   Fint att nu vara här ett litet tag innan det bär vidare.
   Brevlådan är vittjad. Stort tack för leveransen. Och Ruths försändelse hade klarat sig utmärkt- Intressanta artiklar och delar av Stockholms skärgård samt museet Artipelag som var från New York Times. Roligt med fokus på Stockholm och så även i USA.
   Önskar er också en fin kväll

 4. Vad Danmarksflagga heter kan den som läst och lärt sig sin Emil i Lönneberga! Snygg tolkning =) Första bilden riktigt läckert – ser urgott ut!

  1. Tack! Emil var en klok kille. Hoppas många läst honom. Men jag vet att man glömmer…
   Och glass i Köpenhamn är alltid gott.

 5. Ett perfekt inlägg till temat. Å sååååå mycket intressant information om den danska flaggan. Gud så mycket man lär sig:-) Min favo bild är onekligen den från Oerstedsparken med regnbågskudden som komplement till flaggorna.

  1. Visst är den bilden läcker. Och känns också väldigt dansk. Lite vidgade vyer här överlag. Hela parken var en fin bekantskap. Och den finns mitt i Köpenhamn.
   I övrigt ville jag ju veta mer om den danska flaggan. Hade inte heller innan så mycket kunskap om dess bakgrund.

 6. Entrén till Tivoli känner jag väl igen! Å visst är Danmarks flagga fin, liksom vår svenska flagga. I Tel Aviv såg jag väldigt många flaggor, synd att jag inte fick med någon på bild tror jag?
  Maken tackar allra ödmjukast för gratulationerna och tänker ta till sig att fira hela året eftersom han, liksom du nollar!
  Kram!

  1. Tycker det är perfekt att maken tar till sig detta med att fira ett helt år när han nu nollar Tipset fick jag av Ama och följer det nu. Riktigt trevligt.
   Blev firad än en gång nu i kväll av en vän här i Torrevieja.
   Ja, flaggor tror jag du sett många av i Tel Aviv, Men man kommer ju inte på att fånga allt på bild.
   Besöket i Köpenhamn kommer jag att ha med mig. Så lyckat.
   Kram!

  1. Jag visste att den var gammal men inte exakt hur gammal och visst inte heller så mycket om legenden/historien bakom den.Men bakgrundsfakta gillas. Och förstås Köpenhamn i sig. Så härlig stad.

 7. Jag har hört storyn tidigare men en bra story tål att upprepas. Vacker portal till Tivolit. Kul med vattenbilden misstänker att den är tagen från den nya gångbron från Nyhamn. Gick över där i somras och testade foodcuorten på andra sidan. I huset till höger (om jag har rätt,) ligger en bar som har en massa mikrobryggda ölsorter på tapp.

  1. Denna gång passerade vi Tivoli utan att gå in. Mycket annat lockade. Du har helt rätt vad gäller gångbron. Synd att vi missade foodcourten och baren med de microbryggda ölsorterna. Får ta det vid nästa besök. Tack för tipset.

  1. Tack! Och visst är Köpenhamn en vacker stad. Vi hade ett par fina dagar trots att det ösregnade hela dagen när vi kom.

 8. Visst är det fint när flaggan är hissad! Och tivoli är lika trevligt att besöka sommar som vinter!
  Stor kram

  1. Den danska flaggan såg vi på många ställen och den lyser upp så fint.
   Tvoli besöket vi inte denna gång men trevligt att se den vackra belysningen. Den såg vi även en del av från hotellet.
   Stor kram

 9. Köpenhamn, en trevlig stad tyckte ´jag då jag besökte den första gången. Sedan har jag varit där flera gånger men inte ändrat mig.
  Svenska flaggan är vacker med sina klara blå/gula färger. “Danebrogen” kommer inte så långt efter. Tack för intressant och lärorik information, kul att få veta lite bakgrunder.
  Skönt att ni fick det så trevligt i Köpenhamn. Jag såg att hotellet var av det modernare slaget, toppen modernt om du frågar mig. Jag skulle känna mig lite vilsen.
  Ha det fint och varm kram till dig.

  1. Tack! Nu när vi just varit i Danmark så passade det bra med den danska flaggan. Men den svenska tycker jag också mycket om.
   Visst är Köpenhamn en vacker och trevlig stad. Har varit här då och då under årens lopp men nu var det flera år sedan. Kan mycket väl förstå att du också är förtjust i Köpenhamn. Svårt att inte vara det tror jag.
   Hotellet var helt klart av det modernare slaget men här fanns gäster från 5 år och en bit över 80. Bra att olika åldrar blandas. Personalen var väldigt hjälpsam så behövde man hjälp med det tekniska fanns den att få. (Och det gick att använda strömbrytare för belysningen och annat.)
   Had det bra du också.
   Tankar och kram till dig

 10. Hej, jag är så imponerad över hur mycket detta veckotema ger oss deltagare. Ibland tycker man i förväg att orden är enkla och simpla att tolka men tänk så mycket vi lär oss då alla tolkar temat på olika vis. Jag har lärt mig om min egen finska flagga, jag har hälsat på norska flaggan och nu läser jag om den danska. Inte illa! Undrar om någon berättar historien om den svenska flaggan också,,,,väntar med spänning! Kram

  1. Visst är det roligt med detta tema. Och tänk vad man lär sig. Norska flaggan är jag välbekant med och dess historia, men ser fram emot att läsa om den finska hos dig.
   För mig blev det naturligt att ta den danska efter vårt fina besök i Köpenhamn. Och hoppas någon presenterar den svenska också.
   Kram!

 11. Här fick jag lära mig saker om danska flaggan, kul! Att den som är så gammal hade jag ingen aning om. Jättefint inlägg på temat!

  1. Tack!Det passade bra i samband med vistelsen i Köpenhamn att den danska flagga fick vara med. Och gammal är den ju också. Helt oavsett hur man räknar…

  1. Tack! Ja, ett besök i Köpenhamn är alltid trevligt. Och när vi just varit här kändes det fint att ta med den danska flaggan.

 12. Den är verkligen fin den danska flaggan och härliga Köpenhavn, som tidigare sagt så länge sedan sist. men jag har följt dig och på så vis åter varit där! Finemangs inlägg, du håller stilen du Ditte <3

  1. Nu kändes det bra att den danska flaggan fick vara med efter vårt besök i Köpenhamn. Och kul att du följde med oss på resan via bloggen.
   Kram!

  1. Tack! Passade extra bra eftersom jag förra helgen blev bjuden på en jättefin överraskningsresa till Köpenhamn av min dotter.
   Kram!

 13. Heisann, tilbake i tid har jo både det danske og det svenske flagget vært vårt også, men det er godt å vite at vi nå har hvert vårt og at alle er fortrolige med det. Flagg betyr noe spesielt og grunnleggende for landet! Takk for fine bilder ;:OD)

  1. Tack! Vi har ju historiskt hör samman men visst är det fint att våra länder har sina egna nationsflaggor och har en samhörighet. För mig passade det fint med den danska flaggan efter en tur till Köpenhamn.Men annars är både den norska och svenska flaggan viktig för mig. Jag är ju hälften norsk och hälften svensk.

  1. Tack! Och passande nu i samband med besöket i Köpenhamn att den danska flaggan fick vara med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *