Resor utomlands

Mer av Köpenhamn – Och i strålande sol

Visst är Köpenhamn en stad man gärna återvänder till. Det är lätt att ta sig runt till fots och alltid mysigt att slå sig ner på någon uteservering och titta på folklivet. Allra helst om det är vackert väder. Sevärdheter och upplevelser är det gott om och bra tips  om vad man kan se och uppleva finns bl.a. hitta här i länken, “Visit Copenhagen”

Vi hade denna gång ett par dagar på oss att uppleva Köpenhamn. Och det gjorde vi verkligen. I fredags, vår första dag här, ösregnade det men vi var “på och under gång” hela dagen. Tacknämligt nog gav lördagen god kompensation för regnandet och mötte oss med strålande sol. Så här kommer mer av Köpenhamn.

Fredagens ösregn var borta ocgh det var dags att se mer av Köpenhamn. Och det blev ännu en vända till Nyhavn. Fredagens ösregn var borta och lördagen mötte med strålande sol. Dags att se mer av Köpenhamn. Här ett nytt besök i “Nyhavn”.

Mer av Köpenhamn

och vi fortsätter att ta oss runt till fots i denna mysiga stad. Fredagen var allmän helgdag, “den store bededag” och i princip allt var stängt. Troligen var denna extra lediga dag en av anledningarna till att det också var gott om danska turister i Köpenhamn. Mycket troligt var att turistströmmen överlag var stor eftersom Köpenhamns maraton skulle gå av stapeln söndag morgon.

Vi promenerade via Ströget, en av Köpenhamns många gå och shoppinggator, ner till Nyhavn. Och här var det välfyllt på alla  barer och restauranger. Och de som inte satt på någon av dem verkade så i kö för att ta sig en titt på Köpenhamn från en sightseeingbåt.

Mer av Köpenhamn kan men också se genom att ta en sightseeingtur, Mer av Köpenhamn kan man också se från en sightseeingbåt.  Många av dem utgår från just Nyhavn.

Har man inte sett Köpenhamn från vattnet så är en sightseeingtur med båt att rekommendera. Jag har gjort den ett par gånger och skrivit om en sådan tur här och om de sevärdheter som passeras. För vår del blev det fortsatt promenad längs kajerna.

Köpenhamns “Skuespilhuset” – Köpenhamns teater och kulturhus. Perfekt läge vid vattnet. 

Vilken härlig dag! Blå himmel, hav och båtar. Och Köpenhamns operahus snett bakom mig.

Köpenhamns operahus

“Operan på Holmen” är Danmarks nationalopera och invigdes i januari 2005. Arkitekt är Henning Larsen. Byggnaden är 14 våningar hög och har fem våningar under jorden. Två scener finns och mellan 1400 och 1700  gäster kan få plats. Lite beroende på hur stor orkestern är. Orkesterdiket är ett av världens största och består av 110 välisolerade rum.

Operahuset, lite mer inzoomat.

Mycket mer av Köpenhamn

kommer vi att se. Efter ett “pitstop” fortsätter vi till fots längs kajerna och tar oss över till Christianshavn. Vi har nu “fristaden Chirstiania” som mål-

Ner av Köpenhamn ser vi när vi drar oss vidare söderut längs kajerna i stan. Mot Christianshavn. Mer av Köpenhamn ser vi på väg söderut i stan. Här på väg över till stadsdelen Christianshavn.

Vi stannar till vid “Vår frälsares kyrka” som ligger i stadsdelen Christianshavn. Kyrkan invigdes 1752 och har det sprialbyggda tornet med en trappa som kännetecken.  De 400 trappstegen, varav 150 på utsidan tar besökarna upp i tornet och i klart väder är utsikten över Köpenhamn magnifik.  (Kön ringlade sig lång så vi avstod klättringen)

Mer av Köpenhamn hade vi sett om vi köättrat upp i tornet på Vår Frälsares kyrka. Mer av Köpenhamn hade vi sett om vi klättrat upp i tornet på Vår Frälsares kyrka.

Vi närmade oss så småningom Christiania, denna gamla fristad i Köpenhamn.  All fotografering är förbjuden inom området så både kamera och mobil åkte ner i väskan. Jag har varit här förr och redan då såg det ganska ruffigt ut och den känslan tyckte jag fanns kvar. Men en turistattraktion är det tydligen. Vi vandrade snart vidare.

Mer av Köpenhamn. Frstaden Christiania lockar fortfarande många besökare. Mer av Köpenhamn. En av entréerna till Christiania. Här var det kinesiska lyktor som piggade upp.

Vi tog tunnelbanan tillbaka mot City och efter besöket i Christiania kändes det bra med lite natur.  På vägen tillbaka mot hotellet gick vi genom den vackra Örstedsparken.

Hit till parken hade många sökt sig denna vackra vårdag och det gjorde ju vi också. Med dryga 20 000 steg var vi  väldigt nöjda med dagens upplevelser och intryck och det kändes bra att ta en paus på hotellet innan det var dags för kvällens utsvävningar.

 

18 svar på ”Mer av Köpenhamn – Och i strålande sol”

 1. Det var länge sedan vi var i Köpenhamn n. Det börjar bli dags för en repris när jag ser dina bilder och läser din text. Christiania har jag aldrig besökt, bara hört talas om. Fotoförbud låter lite häftigt! Skönt att ni fick fint väder dag två! Kram

  1. Det var länge sen för mig också, flera år, så det blev perfekt att komma hit på denna överraskningsresa. Och skönt med sol under lördagen.Christiania besökte jag första gången för ca 20 år sen men det hade förfallit en hel del. Vi tog ett snabbt varv för haschröken låg tät över området. Men tydligen är det nu en turistattraktion.
   Kram!

 2. Det var fina dagar, som ni fick där i Köpenhamn, som alltid har mycket att bjuda på. Man är verkligen i Europa, på något sätt. Och ändå är det inte långt bort.
  Vackra bilder. Ha en skön onsdag i värmen. Den goda värmen i förmiddags byttes här ut mot åska så ett omslag, kan man säga.
  Stor kram!

  1. Tyvärr var fredagen vädermässigt “dyngsur” men hela lördagen och söndag fm var det så fint. Nu var det länge sedan jag var här men med en flygtur på 45 minuter så var vi på plats. Verkligen smidigt och sedan tåget till stan på fem minuter. Perfekt.
   Här har vi idag haft +25 och väldigt behagligt väder. 12 000 steg avverkade längs havet. Njuter nu på terrassen i sval kvällssol.
   Stor kram och hoppas ert fina väder kommer tillbaka.

 3. Vilken härlig dag ni fick i Köpenhamn och tur med vädret hade ni också. Christiania har verkligen blivit en turistattraktion men för varnades gemene man för att sätta sin fot där. Det är en del år sedan jag var där senast och kanske vore det läge för ett återbesök. Många gånger när vi är i Danmark som blir det ett besök på Louisiana vilket verkligen rekommenderas om du inte varit där.

  Kram och god kväll!

  1. Jag är så glad för hela resan och perfekt med en solig lördag. Louisiana har jag besökt några gånger, men länge sedan senast, så dit ska jag ta mig en tur nästa gång jag kommer till Köpenhamn. Christiania är än mer slitet nu än vad det var förr och haschlukten och röken ligger tät. Och att plocka bort kameror och telefoner var lika bra. Många skyltar och vakter fanns det som påminde. Kan förstå att man inte här vill vara med på bild.
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram!

 4. Ja tänk vad en blå himmel kan göra. En hel annan stad uppenbarar sig med en blå bakgrund, eller hur!? Nyhavn är ju så himla läcker. Det märks att det var helgdag. Så himla mycket folk ute , vilket ju gör Köpenhamn ännu mera livligt. Kyrktornet var minst sagt annorlunda, vackert! Örstedsparken är otroligt fin, vilken grönska!
  Helt underbara bilder:-)

  1. Tack! Och visst gör en blå himmel så mycket till för upplevelsen. Men trots hällregnet på fredagen så hade vi en jättefin dag och än bättre blev lördagen i strålande sol. Vi var helt ovetande om den stora “bönedagen” på fredagen men det gjorde att än fler danskar var lediga och sedan Köpenhamn maraton på söndagen. Så glad för vår resa.

 5. Det blev ju en härlig dag med sol och blå himmel! Det är många år sen vi var där – men nu blev jag lite sugen. Ett härligt inlägg och jättefina bilder – tack för det Ditte!
  Kram

  1. Tack!Solen gör mycket när man tänkt sig en heldag utomhus. Och den kom ju. Köpenhamn är en fin stad och enkelt att ta sig runt. Allt finns nästan inom räckhåll. Det var länge sedan jag var här och roligt att komma tillbaka.
   Kram!

  1. Vi hade en jättefin dag på alla sätt och Köpenhamn i sol ger en helt annan känsla.
   Önskar er också en fin torsdag😀

 6. Vad mycket i Köpenhamn i slutet av 1980- och början av 1990-talet som reseledare. Dagsturer från Göteborg, innan bron fanns. Då kunde jag nästan varje gata och hus och guidade mycket där, men nu skulle jag inte känna igen mycket längre.
  Härlig stad!

  1. Var också i Köpenhamn en hel del förr, men bara som besökare. Tror nog att du skulle känna igen dig och citykärnan är sig väldigt lik. Och en härlig stad är det verkligen.
   Ha det gott och trevlig helg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *